ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Νοέμβρη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ.
Συνθλίβει το λαό για να σώσει το κεφάλαιο

Κυνικές ομολογίες στο χτεσινό Υπουργικό Συμβούλιο για τις επιπτώσεις στα λαϊκά στρώματα από τις περικοπές στον προϋπολογισμό

Με την υπογραφή των τριών αστικών κομμάτων της συγκυβέρνησης, κατατέθηκε χτες στη Βουλή ο κρατικός προϋπολογισμός του 2012, αφού προηγουμένως οι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ. τον ενέκριναν στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Ο προϋπολογισμός για την πτώχευση του λαού, βάσει των σχεδιασμών, θα ψηφιστεί μέχρι τις 8 Δεκέμβρη, παραμονή της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, αφού αποτελεί «βασική προϋπόθεση» για την ενεργοποίηση της νέας δανειακής συμφωνία και του νέου μνημονίου.

Σ' αυτό το πλαίσιο ο Λ. Παπαδήμος είχε χτες συνάντηση με τους τεχνοκράτες της τρόικας και τον πρόεδρο της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Προβόπουλο με θέμα τη συμφωνία της 26ης - 27ης Οκτώβρη της ΕΕ για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Στη συνάντηση με την τρόικα τέθηκε και το θέμα των γραπτών εγγυήσεων που ζητά η Κομισιόν για την εκταμίευση της 6ης δόσης.

Η επίτευξη «πρωτογενούς πλεονάσματος» στον προϋπολογισμό που προπαγανδίζει η κυβέρνηση - αν επιτευχθεί - θα προέλθει μέσα από τη σφαγή των λαϊκών στρωμάτων και θα διοχετευθεί στους δανειστές και την πλουτοκρατία. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Ευ. Βενιζέλος άφησε στο Υπουργικό ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο για λήψη πρόσθετων μέτρων, «αν δεν επιτύχει σε απόλυτο βαθμό το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων» και «δεν επιτευχθούν οι στόχοι του προϋπολογισμού».

Ο Λ. Παπαδήμος απεύθυνε κάλεσμα στους υπουργούς και των τριών αστικών κομμάτων να παραμερίσουν ακόμα και τις «επιφανειακές» αντιπαραθέσεις τους, προκειμένου να υλοποιήσουν τα μέτρα και τις πολιτικές εξόντωσης του λαού για τη διάσωση του ντόπιου κεφαλαίου. «Δεν είναι ώρα για επιμερισμό ευθυνών, για το ποιος φταίει, τώρα προέχει η ενότητα», σημείωσε. Ο ίδιος, μιλώντας εξ ονόματος της άρχουσας τάξης, παρατήρησε ότι «στη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων υπήρξαν αντιπαραθέσεις» μεταξύ των βουλευτών που συμμετέχουν στην κυβέρνηση συνεργασίας και υπογράμμισε ότι πρέπει «να παραμεριστούν γιατί χρειαζόμαστε τη στήριξη όλων».

Στάχτη στα μάτια

«Το κονδύλια του προϋπολογισμού για την Παιδεία ίσα - ίσα που φθάνουν για τη μισθοδοσία των εκπαιδευτικών. Από Φλεβάρη - Μάρτη θα υπάρξει πρόβλημα στη λειτουργία των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων», ομολόγησε η υπουργός Παιδεία Αν. Διαμαντόπουλου, προαναγγέλλοντας τη σκληρή δοκιμασία που θα υποστούν μαθητές και γονείς από τις περικοπές που προβλέπει ο προϋπολογισμός. Σύμφωνα με πληροφορίες, τη «δημιουργία προβλημάτων σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας» από τη λειψή χρηματοδότηση, παρουσίασε και ο υπουργός Υγείας Αν. Λοβέρδος.

Οι δυο υπουργοί - παρά τους δραματικούς τόνους - όπως και το σύνολο των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου, τάχτηκαν υπέρ της αυστηρής τήρησης του προϋπολογισμού, φανερώνοντας το σκληρό ταξικό πρόσωπο της κυβέρνησης και τη συνειδητή συντριβή βασικών λαϊκών αναγκών στο όνομα του να σωθεί το κεφάλαιο.

Σε μια προσπάθεια να δημαγωγήσει σε βάρος του λαού, ο προερχόμενος από τον ΛΑ.Ο.Σ. υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Μ. Βορίδης, μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο, πρότεινε να «παγώσει για λίγες μέρες» η υπαγωγή των εργαζομένων στο καθεστώς της εργασιακής εφεδρείας, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να υπάρξει πρώτα μια «μελέτη για να περιοριστούν οι επιπτώσεις στα έσοδα και στην παροχή των υπηρεσιών» και αμέσως μετά να προχωρήσει το μέτρο. Με άλλα λόγια, πρότεινε να απολυθούν οι εργαζόμενοι με σχέδιο.

Στο ίδιο αποπροσανατολιστικό πλαίσιο κινήθηκε και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δ. Ρέππας που εμφανίστηκε «προβληματισμένος» για τις «λειτουργικές επιπτώσεις που θα προκύψουν σε αρκετές υπηρεσίες από την εργασιακή εφεδρεία», αλλά τόνισε ότι πρέπει να προχωρήσει μέχρι το τέλος Νοέμβρη. Μετά τα παραπάνω αποφασίστηκε το σχέδιο των απολύσεων των εργαζομένων να «επανεξεταστεί σε διυπουργική σύσκεψη» την επόμενη βδομάδα.

Συνεχίζοντας την ψευτοαντιπολίτευση από την πλευρά της ΝΔ, ο υπουργός Εξωτερικών Στ. Δήμας, που μαζί με τους υπόλοιπους υπουργούς της ΝΔ ενέκρινε το σφαγιαστικό προϋπολογισμό, κάλεσε υποκριτικά τον Ευ. Βενιζέλο «να μην χαρακτηρίζει ως επιτεύγματα της προηγούμενης κυβέρνησης θέματα που αμφισβητούνται από την παρούσα σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου».

Στηρίζουν οι ΗΠΑ

Στο μεταξύ, τη στήριξη των ΗΠΑ στην κυβέρνηση συνεργασίας του μαύρου μετώπου εξέφρασε ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Ντάνιελ Σμιθ, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με το νέο υπουργό Εξωτερικών. Ο Ντ. Σμιθ υποστήριξε ότι «τώρα δίνεται μια ευκαιρία, με τη σύμπραξη όλων των πολιτικών δυνάμεων, να αντιμετωπιστούν κάποιες από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης της χώρας στις διεθνείς αγορές» και πρόσθεσε ότι η αμερικανική πλευρά στηρίζει αυτήν την προσπάθεια. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν μεταξύ άλλων η κατάσταση στα Βαλκάνια, στην ΠΓΔΜ, στην Τουρκία, αλλά και οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Καταψήφισε το ΚΚΕ τον προϋπολογισμό της Βουλής

Συμφώνησε με την περικοπή ενός μισθού των βουλευτών για το 2011

Καταψήφισε το ΚΚΕ χτες στη Βουλή τον προϋπολογισμό της Βουλής για το 2012 και υπερψήφισε την πρόταση για την περικοπή φέτος ενός μισθού των βουλευτών. Οπως είναι γνωστό, το ΚΚΕ έχει προτείνει μεταξύ άλλων τη δραστική μείωση της βουλευτικής αποζημίωσης και την κατάργηση της βουλευτικής σύνταξης. Ο προϋπολογισμός της Βουλής υπερψηφίστηκε από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και τον ΛΑ.Ο.Σ.

Οπως τόνισε ο εισηγητής του ΚΚΕ Α. Σκυλλάκος, με τον προϋπολογισμό της Βουλής «υπάρχει προσπάθεια οι όποιες περικοπές γίνονται, που δε γίνονται σε ανύποπτο χρόνο, αλλά ενόψει της οικονομικής κρίσης και της αγανάκτησης του λαού, να λειτουργήσουν κατά τρόπο συμβολικό, κατά τρόπο παραδειγματικό, δηλαδή να αποτελέσουν παράδειγμα για να αποδεχθεί ο λαός τη συνολικότερη πολιτική. Δηλαδή να δείξουμε ότι "ορίστε και η Βουλή κάνει περικοπές, άρα μη φωνάζεις συνταξιούχε, μη φωνάζεις άνεργε, μη φωνάζεις μισθοσυντήρητε". Με αυτήν την έννοια, λοιπόν, χρησιμοποιείται και ο προϋπολογισμός σαν εργαλείο για να περάσει αυτή η πολιτική».

Στη συνέχεια, ανέπτυξε τις προτάσεις του Κόμματος για δραστικότατο περιορισμό των αποδοχών συνολικά των βουλευτών, κατάργηση της βουλευτικής σύνταξης και της αποζημίωσης από τη συμμετοχή στις συνεδριάσεις των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών. Επιπλέον, είπε ότι το ΚΚΕ συμφωνεί με την πρόταση να περικοπεί για φέτος ένας μισθός από κάθε βουλευτή.

Επιχειρώντας να διαστρεβλώσει τη θέση του ΚΚΕ, ο πρόεδρος της Βουλής Φ. Πετσάλνικος ισχυρίστηκε ότι το ΚΚΕ καταψηφίζει τις περικοπές του προϋπολογισμού, ενώ μέχρι τώρα ψήφιζε προϋπολογισμούς που αύξαναν τις δαπάνες της Βουλής. Του απάντησε ο Α. Σκυλλάκος, υπενθυμίζοντας ότι το ΚΚΕ πάντα καταψήφιζε τους προϋπολογισμούς της Βουλής που προέβλεπαν αυξήσεις στις αποδοχές των βουλευτών και τονίζοντας ότι σήμερα οι όποιες περικοπές γίνονται, θέλουν να στείλουν στο λαό το σήμα ότι «κόβουμε και εμείς και άρα υποταχθείτε στην κυβερνητική πολιτική».

Αναταραχή στη ΝΔ

Τριγμούς στο εσωτερικό της ΝΔ προκαλεί η απόφαση για συγκυβέρνηση με ΠΑΣΟΚ και ΛΑ.Ο.Σ., δίχως όμως να αγγίζουν στο ελάχιστο τη στήριξη στο έργο της κυβέρνησης συνεργασίας, που γίνεται ολοένα και πιο ουσιαστική και ισχυρή. Οι εσωκομματικές κόντρες εντάσσονται στη διαμάχη για τους εσωκομματικούς συσχετισμούς, αντανακλούν όμως και τις αντιθέσεις μερίδων της πλουτοκρατίας για το ποια μορφή θα πρέπει να έχει η αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού. Μετά τις διαγραφές των δύο βουλευτών (Σ. Χατζηγάκης και Π. Καμμένος) το κλίμα έντασης πυροδοτήθηκε από δηλώσεις που έκαναν οι λεγόμενοι «φιλελεύθεροι» (Κυρ. Μητσοτάκης, Μ. Βαρβιτσιώτης, Αρ. Σπηλιωτόπουλος, Κ. Χατζηδάκης, Ευ. Αντώναρος) κατά του φερόμενου στενού συνεργάτη του προέδρου της ΝΔ Φ. Κρανιδιώτη, που εμφανίζεται ως εκφραστής της λεγόμενης «λαϊκής και πατριωτικής δεξιάς» και ο οποίος την προηγούμενη μέρα είχε χαρακτηρίσει την παραπάνω ομάδα «μία μειοψηφία». Απαντώντας χτες, ο Κυρ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε τον Φ. Κρανιδιώτη «όψιμο νεοδημοκράτη». Σε παρόμοιο ύφος ήταν η δήλωση του Μ. Βαρβιτσιώτη και η ανταπάντηση του Φ. Κρανιδιώτη.

Συνειδητή διαστρέβλωση

«Αίσθηση πάντως προκάλεσε η στάση του ΚΚΕ το οποίο, ενώ αρχικά δεν δέχτηκε την περικοπή ενός μισθού για τους βουλευτές, εκτιμώντας ότι εντάσσεται στον προϋπολογισμό της Βουλής, τον οποίο καταψηφίζει, στη συνέχεια, αφού διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για μεμονωμένη απόφαση, διά του Αντώνη Σκυλλάκου διευκρινίστηκε ότι τελικά υπερψηφίζει την περικοπή μιας βουλευτικής αποζημίωσης. Μάλιστα, ο κ. Σκυλλάκος υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ ήδη έχει ζητήσει να καταργηθεί η αποζημίωση των επιτροπών και οι βουλευτικές συντάξεις, ενώ υποστήριξε ότι αν η απόφαση της περικοπής ενός μισθού εντασσόταν στον προϋπολογισμό της Βουλής, θα χρησιμοποιείτο σαν εργαλείο υπέρ της κυβέρνησης, για να λέει στον κόσμο ότι "δείτε κόβουμε και εμείς άρα υποταχθείτε στην κυβερνητική πολιτική"».

Ετσι περιγράφει ο ΣΚΑΪ, στην ειδησεογραφική του σελίδα, τη θέση του ΚΚΕ αναφορικά με την πρόταση Πετσάλνικου να περικοπεί ένας βουλευτικός μισθός για το 2011. Είναι φανερό από τα αποσπάσματα της παρέμβασης του Α. Σκυλλάκου, τα οποία αναπαράγει ο ΣΚΑΪ, ότι η αντίθεση του ΚΚΕ ήταν στη διαδικασία και όχι σ' αυτήν καθ' αυτήν την πρόταση. Οπως γνωστές και χιλιοειπωμένες είναι οι θέσεις του ΚΚΕ συνολικά για τις βουλευτικές συντάξεις και αποζημιώσεις, που επανέλαβε χτες στη Βουλή ο Α. Σκυλλάκος. Από αυτήν την άποψη, μόνο σαν προσπάθεια να προβοκάρει το ΚΚΕ μπορεί να εκληφθεί η φράση «αίσθηση πάντως προκάλεσε η στάση του ΚΚΕ», που χρησιμοποιεί ο ΣΚΑΪ, αφού η θέση του Κόμματος είναι κρυστάλλινη και γνωστή. Αυτό είναι μάλλον που ενοχλεί τον ΣΚΑΪ και προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις και σύγχυση στο κοινό του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ