ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Δεκέμβρη 1998
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ
"Πολιορκία" από γιατρούς

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.-

O υπουργός Μακεδονίας - Θράκης κ. Μαγκριώτης απουσίαζε χτες από τη Θεσσαλονίκη και δεν ήταν στο υπουργείο για να παραλάβει το ψήφισμα των συγκεντρωμένων απεργών νοσοκομειακών γιατρών, που είχαν πολιορκήσει το υπουργείο το μεσημέρι της πρώτης ημέρας της 48ωρης απεργίας της ΕΝΙΘ.

Οι συγκεντρωμένοι απεργοί γιατροί των νοσοκομείων της πόλης μοίρασαν στο χώρο της συγκέντρωσης διακήρυξη προς το λαό της Θεσσαλονίκης, στην οποία τονίζεται ότι "με τον πολύμηνο αγώνα των νοσοκομειακών γιατρών αποκαλύφθηκε το απάνθρωπο πρόσωπο της κυβέρνησης στο χώρο της δημόσιας υγείας. Το χτύπημα των θεμελιωδών δικαιωμάτων του λαού στην υγεία και την παιδεία ολοκληρώνεται. Μια αδίστακτη κυβέρνηση μπροστά στο "όραμα" της ΟΝΕ μετατρέπει την καθημερινή ζωή των πολιτών σε εφιάλτη".

Η διακήρυξη των γιατρών τονίζει εξάλλου ότι "πολιτική επιλογή του υπουργείου Υγείας είναι: Η διάλυση των δημόσιων νοσοκομείων, η εκχώρηση του συστήματος υγείας και περίθαλψης των πολιτών στα μεγάλα χρηματο-οικονομικά συμφέροντα, η εμπορευματοποίηση κάθε δραστηριότητας στο χώρο της υγείας, η οικονομική, επιστημονική και ηθική εξαθλίωση των γιατρών".

Τονίζεται επίσης ότι ο αγώνας των νοσοκομειακών γιατρών αφορά ολόκληρη την κοινωνία. "Για πρώτη φορά στα χρονικά, επισημαίνει η διακήρυξη, το υπουργείο Υγείας όχι μόνο δεν πληρώνει δεδουλευμένες εφημερίες, αλλά εφαρμόζοντας φασιστικές τακτικές μάς πιέζει να υπογράψουμε ψευδείς δηλώσεις ότι δεν εφημερεύσαμε ώστε να παραιτηθούμε από το δικαίωμα διεκδίκησης των δεδουλευμένων".

Στη διακήρυξη εξάλλου τονίζεται ότι εκτός από την καταβολή των δεδουλευμένων εφημεριών, οι γιατροί αγωνίζονται για ένα σύστημα υγείας που θα παρέχει υψηλής ποιότητας περίθαλψη σε όλους τους πολίτες της χώρας, ανεξάρτητα από το βαλάντιό τους. Για ένα δημοκρατικό σύστημα υγείας που δε θα αφήνει περιθώρια για φακελάκια, μίζες και λαδώματα. Για ένα σύστημα υγείας που θα έχει κέντρο τον άνθρωπο και θα εξυπηρετεί τις ανάγκες των πολιτών και όχι την κερδοσκοπία των χρηματιστηρίων.

Ανθυγιεινό ενδιαφέρον με πολύ... "ψητό"

Μένει κανείς εμβρόντητος με το ενδιαφέρον που δείχνουν τελευταία διάφοροι κύκλοι - και μάλιστα διεθνείς - για το υγειονομικό σύστημα της Ελλάδας.

Στις 11 και 12 Νοέμβρη 1998 το περιοδικό "Εκόνομιστ" οργάνωσε διήμερο στο ξενοδοχείο "Μ. Βρετάνια" με τη συνεργασία του Εμπορικού Τμήματος της Αμερικανικής Πρεσβείας.

Στο συνέδριο συζητήθηκε "Η υγεία σήμερα και αύριο". Κεντρικός χορηγός ήταν η ιδιωτική ασφαλιστική εταιρία "Ιντεραμέρικαν" και το χορό συμπλήρωναν μια σειρά σπόνσορες, όπως φαρμακευτικές εταιρίες, εφημερίδες, αεροπορικές εταιρίες, ιδιωτικά μαιευτήρια κ. ά.

Προχτές το βράδυ είχε σειρά η Βρετανική Πρεσβεία, η οποία στα πλαίσια του Φεστιβάλ "Βρετανία και Ελλάδα" οργάνωσε διάλεξη με θέμα: "Μεταρρύθμιση των συστημάτων υγείας στη Βρετανία και την Ελλάδα: Από τα λόγια στην πράξη".

Μεγάλοι χορηγοί του Φεστιβάλ "Βρετανία και Ελλάδα" ήταν: Η "British Airways", η 3Ε και η "United Distillers". Επίσης χορηγοί ήταν τράπεζες - όπως η "Alpha Gredit Bank" και η "Eurobank" - και εταιρίες όπως η "Πάναφον", η "Ιντρακόμ", η "Βιαμάξ", η "Σελ" κλπ. Ειδικότερα για τη χτεσινοβραδινή διάλεξη συνεργάστηκαν η εφημερίδα "Το Βήμα" και το Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Στην εκδήλωση της Βρετανικής Πρεσβείας κεντρικός ομιλητής ήταν ο Ηλίας Μόσιαλος, που εργάζεται στο Ινστιτούτο Υγείας της Σχολής Οικονομικών Επιστημών του Λονδίνου και ήταν ο συντονιστής της επιτροπής των ξένων εμπειρογνωμόνων που έφερε στην Ελλάδα το 1994 ο πρώην υπουργός Υγείας Δ. Κρεμαστινός.

Βασικές ιδέες του περίφημου πορίσματος εκείνης της Επιτροπής - όπως η μετατροπή των νοσοκομείων σε Ανώνυμες Εταιρίες - απορρίφθηκαν, τότε, απ' τους φορείς των εργαζομένων στα νοσοκομεία.

Προχτές το βράδυ ο Ηλ. Μόσιαλος επανέφερε την ιδέα "απ' το παράθυρο". Ως θεραπεία, δηλαδή, στο ΕΣΥ που αντιμετωπίζει - πράγματι - σοβαρά προβλήματα.

Και το ερώτημα που προκύπτει είναι: Ολοι αυτοί εκδηλώνουν αυτό το ενδιαφέρον για τον άμοιρο Ελληνα ασθενή που ταλαιπωρείται στις ουρές των εξωτερικών ιατρείων, στις λίστες και στα ράντσα των νοσοκομείων; Η μήπως το κίνητρό τους είναι άλλο;

"Υπάρχουν γιγάντιες επιχειρήσεις στις ΗΠΑ που θέλουν να κάνουν επέκταση στην Ευρώπη στο χώρο της υγείας", αναφέρθηκε στο συνέδριο του "Εκόνομιστ".

Και επειδή η Ευρώπη δε θέλει να πάει πίσω, ιδού και το βρετανικό ενδιαφέρον. Και επειδή ακόμα και η Ελλάδα δε θέλει να πάει πίσω, ιδού και οι ασφαλιστικές εταιρίες που παρουσιάζουν πακέτα - με ή χωρίς ψιλά γράμματα - όπως του Κοντομηνά της "Ιντεραμέρικαν" και του Αποστολόπουλου του Ιατρικού Κέντρου. Και επειδή κι άλλοι - μικρότεροι - διεκδικούν κομμάτι απ' την πίτα, έγινε γνωστό ότι ένας "συνασπισμός" πέντε ασφαλιστικών εταιριών προσφέρει προγράμματα για τον εξωνοσοκομειακό τομέα.

Ολη αυτή η εργώδης επιχειρηματική δραστηριότητα βρίσκει την προβολή της από διάφορα μέσα ενημέρωσης, που με τη σειρά τους γίνονται σπόνσορες αυτών των εκδηλώσεων. Σ' αυτούς τους ίδιους σπόνσορες καταφεύγουν, ενίοτε, διάφορα απ' τα ίδια μέσα ενημέρωσης για χορηγίες όσον αφορά ιδιαίτερες εκδόσεις...

Κουβάρι, δηλαδή, η ιστορία.

Πάντως, όσο κι αν όλα δείχνουν ένα κουβάρι στη συνείδηση όλων των ενδιαφερομένων, ένα είναι ξεκάθαρο, όπως το διατύπωσε ένας Αμερικανός επιχειρηματίας στο συνέδριο του "Εκόνομιστ": "Αυτές τις δύο μέρες δεν άκουσα κανέναν ομιλητή να αποκαλεί πελάτες τους ασθενείς. Η υγεία είναι μια υπηρεσία και αν αποφασίσουμε να αντιμετωπίσουμε τους ασθενείς ως πελάτες, τότε αυτοί θα είναι περισσότερο ικανοποιημένοι".

Ιδού η φιλοσοφική βάση αυτού του ενδιαφέροντος: Ο ασθενής πελάτης ή ο πελάτης ασθενής - με το αζημίωτο βέβαια...

Η υγεία είναι η πρώτη προτεραιότητα στην επιχειρηματική δραστηριότητα, έλεγε πρόσφατα ο Μ. Σάλλας της Τράπεζας Πειραιώς, που - τελευταία - τακίμιασε με τον Βαρδινογιάννη για τις τράπεζες.

Κι όλοι αυτοί κάτι ξέρουν. Δε "ρισκάρουν" στα τυφλά.

Εχουν πάρει τα μηνύματα ότι η κυβέρνηση Σημίτη είναι διατεθειμένη να "τα δώσει όλα". Οι άνθρωποι μυρίστηκαν "ψητό" και διαγκωνίζονται ποιος θα έχει τον πρώτο λόγο.

Το ΕΣΥ ενώνει, έλεγε κάποτε ο Γ. Γεννηματάς, που συνέδεσε το όνομά του με το υπάρχον δημόσιο σύστημα υγείας, το οποίο σύστημα δεν ολοκληρώθηκε ποτέ με ευθύνη, πρωτίστως, του ΠΑΣΟΚ.

Τώρα και πάλι το ΕΣΥ - με την απορύθμισή του, που επιτείνει η κυβέρνηση Σημίτη - ενώνει το κερδοσκοπικό ενδιαφέρον των επιχειρηματιών, οι οποίοι προσδοκούν στο φιλέτο που τους ετοιμάζουν οι εκσυγχρονιστές του ΠΑΣΟΚ...

Γ. Μ.

ΕΪΤΖ
Ψευδαισθήσεις αισιοδοξίας

Την ευθύνη της ενημέρωσης των νέων στην οικογένεια και στο σχολείο - χωρίς να αναφέρει και πώς - μετέθεσε ο υφυπουργός Πρόνοιας Θ. Κοτσώνης

Παρατηρητής στο θέμα της ενημέρωσης για τον ιό του ΕΪΤΖ αποδείχνεται το αρμόδιο υπουργείο Υγείας και προσπαθεί να καλύψει το κενό στην ουσιαστική ενημέρωση με ψευδαισθήσεις αισιοδοξίας.

Τα παραπάνω προκύπτουν από το χτεσινό μήνυμα του υπουργού Υγείας Λ. Παπαδήμα, με αφορμή τη χτεσινή Παγκόσμια Μέρα κατά του ΕΪΤΖ. "Στόχος μας στον αγώνα κατά του ΕΪΤΖ είναι η κινητοποίηση και η συμμετοχή ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας, με αιχμή του δόρατος τους νέους, το δυναμικότερο κομμάτι της κοινωνίας", αναφέρει στο μήνυμά του ο υπουργός.

Η αδυναμία έμπνευσης της κοινωνίας για συμμετοχή της στον αγώνα κατά του ΕΪΤΖ αποτυπώθηκε και στη χτεσινή συμβολική πορεία - με οργανωτή το υπουργείο - από το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη μέχρι την παλιά Βουλή. Η συμμετοχή στην πορεία δεν ήταν μεγάλη.

Στην αίθουσα της Παλιάς Βουλής έγινε συζήτηση με επίκεντρο την "αλλαγή του τρόπου ζωής". Μάλιστα, ο υφυπουργός Πρόνοιας Θ. Κοτσώνης είπε ότι η ευθύνη της ενημέρωσης των νέων βαρύνει την οικογένεια, το σχολείο και κυρίως τα Μέσα Ενημέρωσης. Για την ευθύνη του κράτους και τα μέτρα που πρέπει να λάβει προς αυτήν την κατεύθυνση, δεν έκανε κουβέντα.

Εκτός από τον υφυπουργό, το "πάνελ" των ομιλητών αποτελούνταν από τον πρόεδρο του Κέντρου Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων (ΚΕΕΛ) Ι. Στρατηγό, τους καθηγητές Ν. Ματσανιώτη και Φ. Τσαλίκογλου, τον δήμαρχο Αθηναίων Δ. Αβραμόπουλο και τον μητροπολίτη Δαμασκηνό. Συντονίστρια της συζήτησης ήταν η δημοσιογράφος Ν. Νταουντάκη.

Σύμφωνα με τον Ι. Στρατηγό, σήμερα επιζητείται υπεύθυνος τρόπος ζωής και σεξουαλικής συμπεριφοράς. Ο Ν. Ματσανιώτης είπε ότι ο γιατρός πρέπει να βρίσκεται στην πρωτοπορία της πρόληψης: Την ενημέρωση. Η Φ. Τσαλίκογλου τόνισε το 90% του συνόλου των κρουσμάτων παρατηρείται στις υπό ανάπτυξη χώρες, στις οποίες δεν υπάρχει ενημέρωση. "Από αυτό και μόνο καταλαβαίνετε τη σημασία ύπαρξης ουσιαστικής ενημέρωσης", πρόσθεσε. "Ωστόσο - συνέχισε - το μήνυμα πρέπει να είναι απόλυτα προσαρμοσμένο στον αποδέκτη. Διαφορετικά θα μιλήσουμε στον νέο, στη μητέρα, στον φυλακισμένο".

Από την πλευρά του, ο Δ. Αβραμόπουλος μίλησε για το ρόλο που πρέπει να παίξει η τοπική κοινωνία στον τομέα της ενημέρωσης και ανέφερε ότι είναι αναγκαία η δημιουργία ενός αποκεντρωμένου δικτύου πληροφόρησης.

Στην εκδήλωση - αλλά και στη συμβολική πορεία που προηγήθηκε από το Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη - παραβρέθηκαν ο πρώην υπουργός Υγείας Δ. Σιούφας, ο πρώην υφυπουργός Υγείας Φρ. Παπαδέλης, ο πρόεδρος της "Πολιτικής Ανοιξης" Αντ. Σαμαράς, οι ηθοποιοί Δ. Παπαμιχαήλ και Ζ. Λάσκαρη, καθώς και βουλευτές της ΝΔ και του ΣΥΝ.

Συγκέντρωση στη Χίο

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας διοργανώνουν αύριο τρεις σύλλογοι των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΑΜΕΑ) της Χίου, ώρα 11 π.μ., στην πλατεία Βουνακίου. Η συγκέντρωση διοργανώνεται με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας ΑΜΕΑ στις 3 του Δεκέμβρη, από τον Παγχιακό Σύλλογο ΑΜΕΑ, το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Παιδιών της Μονάδας Επαγγελματικής Κατάρτισης και το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Ειδικού Σχολείου.

Νοσοκομεία ΑΕ "απ' το παράθυρο"

Την πρόταση για τη μετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων σε Ανώνυμες Εταιρίες του Δημοσίου έκανε ο Ηλ. Μόσιαλος,που ήταν ο συντονιστής της επιτροπής των ξένων εμπειρογνωμόνων που είχε φέρει το 1994 ο, τότε, υπουργός Υγείας ο Δ. Κρεμαστινός.

Ο Ηλ. Μόσιαλος εργάζεται στο "Λόντον Σκουλ οφ Εκονόμικς" και προχτές το βράδυ έδωσε διάλεξη στα πλαίσια εκδηλώσεων της Βρετανικής Πρεσβείας. Η μετατροπή των νοσοκομείων σε ΑΕ, όπως συνέβη στα βρετανικά νοσοκομεία το 1992, θα τους επιτρέψει να λειτουργούν αυτόνομα, υποστήριξε ο Ηλ. Μόσιαλος. Να σημειωθεί ότι υπάρχει και ισχυρή τάση μέσα στο ΠΑΣΟΚ που θέλει τη μετατροπή των νοσοκομείων σε ΑΕ, καθώς και την εκχώρηση του μάνατζμεντ σε ιδιώτες. Ομως η αυτονομία, όπως την περιέγραψε ο ομιλητής, είναι συνυφασμένη με τους μάνατζερ που θα έχουν σημαντικές αρμοδιότητες και θα μπορούν να αλλάξουν τη διαδικασία των προσλήψεων ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού. Μ' άλλα λόγια να καταργήσουν τη μονιμότητα.

Επίσης υποστήριξε ότι πρέπει να δοθεί η ελευθερία στους γιατρούς να ασκούν ιδιωτική ιατρική μέσα στο σύστημα. Βέβαια, η λειτουργία των απογευματινών ιατρείων προβλέπεται στο νόμο 2519/1997.

Μεταξύ των παρόντων στη διάλεξη ήταν ο υφυπουργός Υγείας Ν. Φαρμάκης.

Συγκλονιστικά στοιχεία

Συγκλονιστικά είναι τα στοιχεία για το ΕΪΤΖ στη Ρωσία που έδωσαν στη δημοσιότητα οι "Γιατροί του Κόσμου": "Ο ιός του ΕΪΤΖ, αναφέρουν, είναι ένα σχετικά πρόσφατο φαινόμενο για τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ. Μέσα στο 1996 ο αριθμός που βρέθηκαν οροθετικοί ξεπερνά στο σύνολό του τον αριθμό των εννέα προηγούμενων ετών. Το ποσοστό μόλυνσης από τον ιό διπλασιάστηκε μέσα στο 1997 σε σύγκριση με το 1996. Επίσημα έχουν καταγραφεί 10.000 φορείς του ιού του ΕΪΤΖ στη Ρωσία, ενώ υπολογίζεται ότι το 2000 θα έχουν μολυνθεί 800.000. Στις άλλες πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες τα κρούσματα είναι πιο ανησυχητικά. Π. χ. στην Ουκρανία έχουν καταγραφεί 110.000 μέχρι το 1997".

Η προεπαναστατική Ρωσία κατείχε την 1η θέση στην Ευρώπη στις μεταδοτικές νόσους. Το λόγο για την επανεμφάνιση και τη ραγδαία εξάπλωση των λοιμωδών νόσων - μεταξύ των οποίων και ο ιός του ΕΪΤΖ - τον εξήγησε απ' το 1996 ο Jo Asvall, διευθυντής της ΠΟΥ στην Ευρώπη. "Τα συστήματα υγείας, είπε, ήταν κρατικά, με συνέπεια την κατάρρευση και των υπηρεσιών πρόληψης νοσημάτων, που ήταν ικανοποιητικού επιπέδου στην πρώην Σοβιετική Ενωση".

Προχτές έγινε γνωστό ότι μειώθηκε κατά 2.200.000 ο πληθυσμός της Ρωσίας...

Πρωτάκουστα, δηλαδή, πράγματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ