ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Ιούλη 2021
Σελ. /24
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Με καθυστέρηση 7 μηνών ξεκινούν οι διαδικασίες για τους κατ' οίκον εμβολιασμούς

Μόλις στο 44% η εμβολιαστική κάλυψη στο σύνολο του πληθυσμού

Copyright 2021 The Associated

Επτά ολόκληρους μήνες μετά την έναρξη των εμβολιασμών, με την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού να βρίσκεται μόλις στο 44% και ενώ το 4ο κύμα της πανδημίας σαρώνει όλη τη χώρα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε μόλις χτες την έναρξη των διαδικασιών για τους κατ' οίκον εμβολιασμούς, οι οποίοι αφορούν ιδιαίτερα ευπαθείς ομάδες.

Οπως είπε κατά τη χτεσινή επίσημη ενημέρωση ο γγ της ΠΦΥ, Μ. Θεμιστοκλέους, οι γιατροί θα δηλώνουν από σήμερα στη σχετική πλατφόρμα όσους ασθενείς πληρούν τα κριτήρια για κατ' οίκον εμβολιασμό «και θα εμβολιαστούν σε εύλογο χρονικό διάστημα» με το μονοδοσικό εμβόλιο της «Johnson & Johnson», χωρίς και πάλι να εξασφαλίζεται ουσιαστικά η φαρμακοεπαγρύπνηση για τους εμβολιασμένους.

Εξαπλώνεται και στην Ελλάδα η παραλλαγή «Δέλτα»

Στο μεταξύ, τα στοιχεία από την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα το τελευταίο 4ήμερο αποτυπώνουν τις μεγάλες ευθύνες της κυβέρνησης για την αναζωπύρωσή της.

Συγκεκριμένα, από την περασμένη Παρασκευή μέχρι και χτες καταγράφηκαν 8.645 νέα κρούσματα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων σε 459.146.

Πιο αναλυτικά, χτες καταγράφηκαν 1.834 κρούσματα (720 στην Αττική, 123 στη Θεσσαλονίκη, 104 στο Ηράκλειο, 75 στην Αχαΐα, 62 στο Ρέθυμνο). Την Κυριακή καταγράφηκαν 1.558, το Σάββατο 2.562 και την Παρασκευή 2.691 κρούσματα.

Στο ίδιο τετραήμερο 39 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους (8 τη Δευτέρα, 10 την Κυριακή, 7 το Σάββατο και 14 την Παρασκευή), ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.858 θάνατοι.

Παράλληλα, έγιναν 496 νέες εισαγωγές ασθενών με COVID-19 στα δημόσια νοσοκομεία (μόνο χτες ήταν 141) και πλέον ο μέσος όρος εισαγωγών είναι πάνω από 100 ασθενείς τη μέρα.

Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 123 ασθενείς.

Συγχρόνως, επεκτείνεται και στη χώρα μας η εξάπλωση της πιο μεταδοτικής παραλλαγής «Δέλτα». Συγκεκριμένα, από τη γονιδιωματική ανάλυση σε 856 δείγματα που έχουν επιλεγεί τυχαιοποιημένα ή στοχευμένα και αφορούν την περίοδο 17 Ιούνη έως 12 Ιούλη, αναδείχθηκαν συνολικά 760 δείγματα με στελέχη «ειδικού ενδιαφέροντος», εκ των οποίων τα 466 αφορούν το στέλεχος «Δέλτα». Μέχρι στιγμής έχουν ανιχνευθεί συνολικά στη χώρα 868 νέα κρούσματα της συγκεκριμένης μετάλλαξης.

Αποτυπώνονται οι συνέπειες της κυβερνητικής πολιτικής

Η δε κυβερνητική εκπρόσωπος, κατά τη χτεσινή ενημέρωση συντακτών, ανέφερε ότι την περασμένη βδομάδα παρατηρήθηκε εκθετική αύξηση των νέων κρουσμάτων σε 64 από τις 74 Περιφερειακές Ενότητες της χώρας. Η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων παρέμεινε στα 26 χρόνια, ενώ το 80% των νέων κρουσμάτων αφορούσε ανθρώπους ηλικίας μικρότερης των 39 ετών. Ενας στους δύο νοσηλευόμενους είναι κάτω των 54 ετών, ενώ στο τέλος Μάρτη επτά στους δέκα ήταν ηλικίας μεγαλύτερης των 55 ετών.

Παραθέτοντας βέβαια όλα τα παραπάνω στοιχεία, δεν είπε λέξη για τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης για την απουσία ουσιαστικών μέτρων προστασίας της υγείας των εργαζομένων και του λαού, όπως και για τη συνεχιζόμενη «γύμνια» του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος υπενθύμισε επίσης ότι από το περασμένο Σάββατο μέχρι τη Δευτέρα 26/7 ισχύουν πρόσθετα μέτρα στη Μύκονο (απαγόρευση κυκλοφορίας από τη 1 π.μ. έως τις 6 π.μ., καθώς και της μουσικής στην Εστίαση όλο το 24ωρο).

Ανέφερε ότι το 46% των κρουσμάτων που διαπιστώθηκαν στο νησί είναι συνδεδεμένο με χώρους ψυχαγωγίας και τουριστικές επιχειρήσεις, γεγονός που είναι αποτέλεσμα βέβαια των υγειονομικών «πρωτοκόλλων» - λάστιχο στον Τουρισμό, προκειμένου να μη θιγεί η κερδοφορία των ομίλων του κλάδου, με δραματικές συνέπειες για την υγεία των ντόπιων και επισκεπτών. Η Αρ. Πελώνη ανέφερε ότι «όπου χρειαστεί παρεμβαίνουμε με σημειακές παρεμβάσεις τέτοιου τύπου» όπως στη Μύκονο, με προσχηματικά μέτρα, δηλαδή, που αφήνουν ανέγγιχτο τον πυρήνα του προβλήματος (βλ. περισσότερα στη σελ. 8).

Στοιχεία από τις χτεσινές ανακοινώσεις

Κατά τ' άλλα, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού Μ. Θεοδωρίδου επανέλαβε κατά τη χτεσινή επίσημη ενημέρωση ότι η πολύ μεγάλη πλειοψηφία των ασθενών που εισάγονται στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι, ενώ οι σπανιότερες περιπτώσεις πλήρως εμβολιασμένων που χρειάζεται να μπουν σε Μονάδα αφορούν κυρίως ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα.

Σχετικά και με τα παραπάνω, απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο ενισχυτικής δόσης (τρίτη δόση για τα εμβόλια δύο δόσεων) ανέφερε ότι θα πρέπει να προηγηθούν ομάδες με μειωμένη ανοσολογική ανταπόκριση και ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα, ενώ τοποθέτησε το θέμα της 3ης δόσης για «μετά τον Σεπτέμβρη».

Ολα αυτά, βέβαια, ενώ με ευθύνη της κυβέρνησης μόλις το 52% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί έστω και με μία δόση.

Σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό εφήβων 15 - 17 ετών, ανακοινώθηκε ότι έχουν κλειστεί 20.000 ραντεβού, ενώ αναφορικά με το ενδεχόμενο εμβολιασμού στις ηλικίες 12 - 15 ετών η Μ. Θεοδωρίδου ανέφερε ότι γίνεται επεξεργασία δεδομένων που αλλάζουν πολύ γρήγορα, και ότι η πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών έχει προτάξει τον εμβολιασμό των παιδιών με υποκείμενα νοσήματα ή αυτών που πρέπει να προστατεύσουν ευάλωτα άτομα. Ο γγ της ΠΦΥ πάντως πρόσθεσε ότι «επιχειρησιακά είμαστε έτοιμοι».

Σημειωτέον, ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, από την Μεσσηνία όπου περιόδευσε χτες, προανήγγειλε το άνοιγμα της πλατφόρμας για τον εμβολιασμό και για τις ηλικίες από 12 ετών και άνω, με βάση - όπως είπε - τις σχετικές εισηγήσεις των ειδικών, προσθέτοντας ότι την απόφαση για τον εμβολιασμό των παιδιών θα την παίρνουν οι γονείς.


ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΕΡΡΩΝ
Μόνο «άκρως επείγοντα περιστατικά» για χειρουργεία λόγω έλλειψης αναισθησιολόγου

Μόνο τα «άκρως επείγοντα περιστατικά και ιδιαίτερα τα περιστατικά στα οποία δεν υπάρχει χρόνος για την ασφαλή διακομιδή τους σε όμορα νοσοκομεία» θα αντιμετωπίζονται αύριο στο Γενικό Νοσοκομείο Σερρών, καθώς το νοσοκομείο θα λειτουργεί με αναισθησιολόγο σε εφημερία ετοιμότητας, σύμφωνα με έγγραφο του διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας, υπογεγραμμένο και από τον διοικητή του Νοσοκομείου, πράγμα που ίσχυε και για την περασμένη Παρασκευή.

Οπως αναφέρει το ίδιο έγγραφο, τις δύο αυτές μέρες «ο χειρουργικός τομέας δεν θα πραγματοποιεί καμία χειρουργική επέμβαση ούτε θα δέχεται εισαγωγή ασθενούς που πιθανόν χρήζει χειρουργικής επέμβασης, η Μαιευτική / Γυναικολογική Κλινική δεν θα δέχεται καμία εισαγωγή επιτόκου και θα παραπέμπεται σε όμορο Νοσοκομείο, ενώ οι ασθενείς που χρήζουν διασωλήνωσης θα εξυπηρετούνται από τους ιατρούς της ΜΕΘ ή από τον εξειδικευμένο ιατρό τον ΤΕΠ».

Το έγγραφο έφερε στη δημοσιότητα με καταγγελία της η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Νοσοκομείου Σερρών (ΕΝΙΝΣ), τονίζοντας ότι με την απόφαση αυτή «η διοίκηση του Νοσοκομείου Σερρών, της 4ης ΥΠΕ και του υπουργείου Υγείας παραδέχονται το αδιέξοδο της πολιτικής τους, που οδηγεί το Νοσοκομείο Σερρών να λειτουργεί εκτός ορίων ασφαλείας».

Η Ενωση υπογραμμίζει πως η κατάσταση αυτή δημιουργεί κινδύνους για τους ασθενείς, καθώς μεταξύ άλλων το ΕΚΑΒ του νομού είναι υποστελεχωμένο, ενώ λιγοστοί είναι και οι γιατροί εφημερίας. Παράλληλα, θέτει μια σειρά καίρια ερωτήματα, όπως: Τι θα γίνεται αν ένας ασθενής προσέλθει στο νοσοκομείο σε σταθερή κλινική εικόνα, δεν διακομιστεί και σε λίγες ώρες επιδεινωθεί η κατάσταση της υγείας του σε μη αναστρέψιμο βαθμό; Ποιος παρακολουθεί τους ασθενείς που δύναται να νοσηλεύονται στη ΜΕΘ και μπορεί να χρειαστούν άμεσης υποστήριξης αν ο γιατρός της ΜΕΘ βρίσκεται στο ΤΕΠ και διασωληνώνει ασθενή; Τι θα γίνεται με τις γυναίκες που έρχονται για να γεννήσουν και υπάρξει κάποια επιπλοκή;

Την ανακοίνωση της ΕΝΙΝΣ, με την οποία αιτείται να καλυφθούν το σύνολο των εφημεριών και όλες οι κενές οργανικές θέσεις του Αναισθησιολογικού, κατέθεσαν ως Αναφορά στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης.


ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ
Αγωνιστικές πρωτοβουλίες ενάντια στην αλλαγή του συστήματος εξετάσεων

Συλλογή υπογραφών και κινητοποίηση αύριο στο υπουργείο Υγείας από την ΟΕΝΓΕ

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας πραγματοποιείται αύριο Τετάρτη στις 4 μ.μ., με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), ενάντια στην αλλαγή του συστήματος των εξετάσεων για την απόκτηση του τίτλου ιατρικής ειδικότητας.

Ηδη διακινείται πλατιά κείμενο υπογραφών, το οποίο διατίθεται και μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας στην ιστοσελίδα της ΟΕΝΓΕ και θα επιδοθεί στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

«Δεν θα περάσει ο βαθμός στις εξετάσεις ειδικότητας - Οχι στην κατηγοριοποίηση των νέων γιατρών», ξεκαθαρίζει το κείμενο, αναφέροντας μεταξύ άλλων:

«Μπροστά σε μία έκπληξη βρέθηκαν όσοι συνάδελφοι ειδικευόμενοι περίμεναν να δώσουν εξετάσεις τον Αύγουστο και είχαν κάνει τις αντίστοιχες δηλώσεις. Ξαφνικά, μέσα στο κατακαλόκαιρο, ανακοινώθηκε ότι ακυρώθηκαν οι εξετάσεις του Αυγούστου και ότι όσοι δήλωσαν για Αύγουστο μεταφέρονται στον Σεπτέμβρη, επειδή αλλάζει το σύστημα εξετάσεων. Πλέον θα συμβαδίζει με το άρθρο 166 του νόμου 4600 του 2019.

Το άρθρο αυτό μετατρέπει τις εξετάσεις σε πανελλαδικές, με δύο μέρη (γραπτό και προφορικό), που θα γίνονται λιγότερες φορές το χρόνο (τέσσερις) σε δύο κέντρα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη). Το μεγάλο πρόβλημα όμως με αυτόν τον νόμο είναι η παγκόσμια πρωτοτυπία να αναγράφεται βαθμός (!) στον τίτλο κτήσης ειδικότητας (...) Το νόημα των εξετάσεων ειδικότητας είναι να οριστεί αν ο εξεταζόμενος έχει την επιστημονική επάρκεια, να αναλάβει τις ευθύνες και τα δικαιώματα του ειδικού γιατρού, και τίποτα άλλο (...)

Ο πραγματικός τους στόχος είναι η δημιουργία "φίλτρων", να μας χωρίσουν τους νέους γιατρούς σε διαφορετικές κατηγορίες σε ό,τι αφορά τις δυνατότητες της επιστημονικής μας εξέλιξης, τα εργασιακά και επαγγελματικά μας δικαιώματα. Στόχος τους η ακόμα πιο στενή εξάρτησή μας από τα επιχειρηματικά συμφέροντα, τους πολυπλόκαμους μηχανισμούς εξαγοράς και ενσωμάτωσης, σε όλη μας την επαγγελματική σταδιοδρομία.

Ταυτόχρονα, αυτή η αντιδραστική ρύθμιση θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη διαφοροποίηση μεταξύ τμημάτων, κλινικών και νοσοκομείων. Το χτύπημα των δικαιωμάτων μας πάει χέρι - χέρι με την επιδίωξη για ενίσχυση της εμπορευματοποίησης - ιδιωτικοποίησης της Υγείας. Κάποια τμήματα και νοσοκομεία θα γίνουν πιο "ελκυστικά" από άλλα, επειδή θα προσφέρουν περισσότερες πιθανότητες για τον πολυπόθητο βαθμό, λόγω διασυνδέσεων, και όχι απαραίτητα επειδή θα προσφέρουν ουσιαστικότερη εκπαίδευση».

«Για τον ασθενή, την Ιατρική ως επιστήμη και το μέλλον μας, η διάταξη αυτή δεν πρέπει και δεν θα εφαρμοστεί. Κόντρα στον ατομικό δρόμο, συλλογικά θα επιβάλουμε το νομοσχέδιο να αποσυρθεί τώρα! Ούτε σκέψη για βαθμό στον τίτλο ειδικότητας!», σημειώνει η ΟΕΝΓΕ και καλεί τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, τον Ιατρικό Σύλλογο, τις Ενώσεις Γιατρών και τις επιστημονικές εταιρείες να απορρίψουν αυτό το έκτρωμα.

  • Σε ανακοίνωσή της η Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης καλεί όλους τους νοσοκομειακούς γιατρούς να στηρίξουν τα δίκαια αιτήματα των ειδικευόμενων συναδέλφων τους και το ψήφισμα στην ιστοσελίδα της ΟΕΝΓΕ. Παράλληλα, καλεί σε συμμετοχή στο σημερινό συλλαλητήριο των εργατικών σωματείων στο Αγαλμα Βενιζέλου, για τη διεκδίκηση άμεσων μέτρων προστασίας του λαού από την πανδημία, καθώς και στην παράσταση διαμαρτυρίας που οργανώνει αύριο Τετάρτη στις 12 μ. στις ΥΠΕ (Αριστοτέλους 16), όπου θα επιδοθεί το ψήφισμα της ΟΕΝΓΕ.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ