ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Αυγούστου 2009
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΣΑΓΙΑΝΟ ΣΟΥΣΕΝΣΚΑΓΙΑ
Πάγωσε η βιομηχανία της Σιβηρίας

Για φθορά των υποδομών, που είχε οικοδομήσει ο σοσιαλισμός, κάνει λόγο βουλευτής του ΚΚΡΟ

Το δυστύχημα που συνέβη στις 17 του Αυγούστου στον υδροηλεκτρικό σταθμό Σαγιάνο Σουσένσκαγια της Ρωσίας, σε έναν από τους μεγαλύτερους στον κόσμο, έφερε όλη τη Σιβηρία σε δύσκολη θέση. Να θυμίσουμε πως οι αρχές αποδίδουν το συμβάν στη μεγάλη πίεση του νερού, ενώ σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία 26 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 29 είναι αγνοούμενοι.

Σημαντικές είναι οι συνέπειες για τη βιομηχανία της Σιβηρίας, που «πνίγεται» από την έλλειψη ηλεκτρικής ενέργειας. Αμέσως μετά από το δυστύχημα ξεκίνησαν διακοπές ρεύματος στις κατοικημένες περιοχές, ενώ και οι βιομηχανικές επιχειρήσεις λαμβάνουν λιγότερο ρεύμα, προχωρώντας σε μείωση της παραγωγής τους. Ρωσικά ΜΜΕ προβλέπουν τον αναπόφευκτο διπλασιασμό της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας στη Σιβηρία, εάν δεν υπάρξει κρατική παρέμβαση, εξαιτίας της «απελευθερωμένης αγοράς» ηλεκτρικής ενέργειας.

Την Παρασκευή επισκέφτηκε την περιοχή ο πρωθυπουργός, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος ζήτησε από το υπουργείο Ενέργειας και την εταιρεία «Ρουσγκίντρο» να εκπονήσουν μέσα σε έξι βδομάδες σχέδιο ανασυγκρότησης του σταθμού και δεσμεύτηκε για προσωρινή κρατική ρύθμιση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας.

Την κατάσταση στον υδροηλεκτρικό σταθμό σχολίασε ο βουλευτής της Κρατικής Δούμας της Ρωσίας και Γραμματέας της Περιοχής του Νοβοσιμπίρσκ του ΚΚΡΟ, Ανατόλι Λόκοτ: «Εγινε το πιο σοβαρό δυστύχημα. Το φράγμα δεν έσπασε. Οι Σοβιετικοί μηχανικοί τον σχεδίασαν και οικοδόμησαν με μεγάλη εφεδρεία στερεότητας. Ομως, οι οικολογικές συνέπειες είναι σοβαρές. Η κηλίδα του μηχανέλαιου βρίσκεται στον ποταμό Γενισέι. Σκοτώθηκαν άνθρωποι και αυτό είναι πραγματική τραγωδία. Το μηχανοστάσιο πλημμύρισε, έπαθε σοβαρές ζημιές. Ολο αυτό χρειάζεται επισκευή ή ίσως αλλαγή. Αυτός ο υδροηλεκτρικός σταθμός είναι ο μεγαλύτερος στη Ρωσία σε μέγεθος και είναι μεγάλο θέμα το πόσο θα διαρκέσει η επισκευή. Στη σοβιετική εποχή χρειάστηκαν περίπου 7 χρόνια για να θέσουν το σταθμό σε λειτουργία! Τις τουρμπίνες για το σταθμό τις κατασκεύασαν στο εργοστάσιο "Ελεκτροσίλα" του Λένινγκραντ, που σήμερα βρίσκεται σε άθλια κατάσταση, όπως και όλη η βιομηχανία μας. Σήμερα το μέλλον του σταθμού, του μνημείου της τεχνικής δύναμης του σοβιετικού κράτους, είναι ασαφές».

Ο Λόκοτ σημείωσε πως «υπολογίζοντας τις συνέπειες για την οικονομία της Σιβηρίας μπορούμε να πούμε πως δεν ήταν δυστύχημα, αλλά καταστροφή. Οταν βγαίνει εκτός λειτουργίας μια μονάδα παραγωγής 6.700 ΜW τη μέρα πρόκειται για σοβαρή απώλεια. Προκλήθηκε πλήγμα στην ενεργειακή βιομηχανία, στη μεταλλουργία. Το εργοστάσιο του αλουμινίου στη Χακάσια σταμάτησε τη λειτουργία του αμέσως μετά το δυστύχημα. Οι πρώτες εκτιμήσεις μιλούν για εκατοντάδες δισεκατομμύρια ρούβλια ζημιά. Στο τέλος οι απλοί άνθρωποι θα πληρώσουν γι' αυτό το δυστύχημα».

Το στέλεχος του ΚΚΡΟ αναφέρθηκε και στις αιτίες του δυστυχήματος. Οι υποδομές της Ρωσίας μπήκαν στην «εποχή» των τεχνολογικών καταστροφών. «Το σοβιετικό καθεστώς άφησε πολλούς κλάδους, βιομηχανικές παραγωγές, που ήταν δύσκολες και επικίνδυνες, αλλά χρήσιμες για την ανάπτυξη της οικονομίας και του κράτους. Τώρα αυτό το αποθεματικό τους εξαντλείται», σημείωσε ο Λόκοτ, που κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν προχωρά στην έγκαιρη ανανέωση όσων τεχνολογικών υποδομών έχουν φθαρεί από το χρόνο.


Ι.Π.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Οι αντιθέσεις εκ νέου στο προσκήνιο

ΜΠΑΝΓΚΟΚ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Ενας μήνας περίπου απομένει μέχρι τη Σύνοδο της Ομάδας των 20 (G20) που θα πραγματοποιηθεί στο Πίτσμπουργκ των ΗΠΑ και παρά την προσπάθεια καλλιέργειας ενός κλίματος ευφορίας εκ μέρους των ΜΜΕ και των οικονομικών ολιγαρχιών όσον αφορά την παγκόσμια οικονομία, τα μαχαίρια έχουν βγει από τα θηκάρια τους...

Η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ επιτέθηκε χτες για άλλη μία φορά στις ΗΠΑ για τη μη εφαρμογή των διεθνώς συμφωνημένων ρυθμίσεων σχετικά με το ύψος των κεφαλαίων που οι τράπεζες πρέπει να διακρατούν, χαρακτηρίζοντάς το «ως μη δίκαιο ανταγωνισμό μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ», σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Frankfurter Allgemeine»... «Το Σεπτέμβριο στην επόμενη συνάντηση του G20 στο Πίτσμπουργκ...οι κανόνες αυτού του παιχνιδιού πρέπει να συμφωνηθούν ξανά», φέρεται να δηλώνει η Μέρκελ.

Η αξία του δολαρίου ως ένα καλό αποθεματικό νόμισμα είναι «αμφισβητήσιμη», αφού το αμερικανικό νόμισμα έχει «υψηλού βαθμού κινδύνους», δηλώνει ο καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Κολούμπια και σύμβουλος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Τζόζεφ Στίγκλιτς, σε χτεσινή ομιλία του σε συνέδριο στην Μπανγκόκ, αμφισβητώντας ανοικτά την κυριαρχία του αμερικανικού δολαρίου ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος. Ο Στίγκλιτς τόνισε επίσης ότι «υπάρχει ανάγκη για ένα παγκόσμιο αποθεματικό σύστημα», θέση που έχουν διατυπώσει ανοικτά μεταξύ άλλων η Κίνα και η Ρωσία. Η «παγκόσμια οικονομική κρίση σηματοδότησε την αποτυχία του αμερικανικού καπιταλιστικού μοντέλου», διακήρυξε ο Στίγκλιτς, επισημαίνοντας ότι το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα κατάφερε να λειτουργήσει λόγω των κρατικών πακέτων στήριξης. Ειδικότερα για την αμερικανική οικονομία εκτίμησε ότι τα χειρότερα της ύφεσης ενδεχομένως έχουν παρέλθει, αλλά οι πιθανότητες για αύξηση της ανεργίας μέσα στα επόμενα τρία χρόνια είναι μεγάλες.

Η αμερικανική οικονομία «απέφυγε τα χειρότερα» και εμφανίζεται έτοιμη να σταθεροποιηθεί, με «καλές προοπτικές για βραχυπρόθεσμη ανάκαμψη», δήλωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (FED), Μπεν Μπερνάνκι, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην ετήσια συνάντηση των επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών του πλανήτη που οργανώνεται από την Κεντρική Τράπεζα στο Τζάκσον Χολ στο Ουαϊόμινγκ. Πάντως ο Μπερνάνκι δεν παρέλειψε να τονίσει ότι είναι εξαιρετικά επείγον «να δημιουργηθεί ένα νέο πλαίσιο οικονομικού έλεγχου» στις ΗΠΑ και στον κόσμο, που θα «αποκομίσει μαθήματα από την κρίση».

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Σειρά συμφωνιών με Βραζιλία και Λευκορωσία

ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Οι κυβερνήσεις της Βενεζουέλας και της Βραζιλίας υπέγραψαν χτες οκτώ στρατηγικές, όπως τις χαρακτήρισαν, συμφωνίας συνεργασίας στους τομείς της βιομηχανίας και των υπηρεσιών.

Οι συμφωνίες που υπογράφτηκαν παρουσία του Προέδρου Ούγο Τσάβες στο Προεδρικό Μέγαρο Μιραφλόρες, από τον υπουργό Ανάπτυξης, Βιομηχανίας και Εξωτερικού Εμπορίου της Βραζιλίας Μιγκέλ Ζόρζε και τους υπουργούς Εξωτερικών Νικολάς Μαδούρος και Επιστήμης, Βιομηχανίας και Τεχνολογίας Τζέσε Τσακόν, προβλέπουν μεταξύ άλλων και τη σύσταση κοινοπραξίας με τη συμμετοχή των ηλεκτρικών εταιρειών «Corpoelec» εκ μέρους της Βενεζουέλας και της «Clamper Industria de Comercio» της Βραζιλίας, συνεργασία στον τομέα της τεχνολογίας με τη συμμετοχή των βραζιλιάνικων εταιρειών «Sotreq Caterpillar» και «Weg Equipamientos Electrοnicos».

Παράλληλα, ο Τζέσε Τσακόν ανακοίνωσε χτες την επίτευξη δύο συμφωνιών μεταξύ της Βενεζουέλας και της Λευκορωσίας στο τομέα της παραγωγής βαρέων οχημάτων (τρακτέρ και φορτηγά). Το σχέδιο στο οποίο συμμετέχει κατά 60% η Βενεζουέλα και κατά 40% η Λευκορωσία θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου με τη δημιουργία βιομηχανικής μονάδας στην επαρχία Μπαρίνας.

ΙΤΑΛΙΑ - ΛΙΒΥΗ
Κτηνωδία με μετανάστες

ΓΕΝΕΥΗ.--

Μόνο αποτροπιασμό μπορεί να προκαλέσει η είδηση: Οπως επιβεβαίωσε χτες η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, 75 Αφρικανοί μετανάστες πέθαναν μεσοπέλαγα στην προσπάθειά τους να προσεγγίσουν τις ακτές της Ιταλίας. Το πλέον σοκαριστικό: Πέθαναν από πείνα και από δίψα!!!

Το πλοιάριο των μεταναστών αναχώρησε πριν τρεις βδομάδες από τη Λιβύη. Τρεις μέρες μετά τον απόπλου, τέλειωσαν τα τρόφιμα, το νερό και τα καύσιμα. Αν και δεκάδες πλοία πέρασαν δίπλα από το πλοιάριο, κανένα από αυτά δεν έδωσε βοήθεια στους ταλαιπωρημένους ανθρώπους. Μοναδική εξαίρεση, όπως έλεγαν οι, μόνο, πέντε επιζώντες (μία γυναίκα, ένα παιδί και τρεις άνδρες), ένα ιταλικό αλιευτικό που τους έδωσε τροφή και νερό αλλά αρνήθηκε περαιτέρω βοήθεια, για να τους εντοπίσει, τελικά, το ιταλικό Λιμενικό νωρίς τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ, από τη Γενεύη, επέστησε την προσοχή στη μη παροχή βοήθειας από τα παραπλέοντα πλοία, υπογραμμίζοντας ότι αποτελεί πρωτοφανή παραβίαση του λεγόμενου θαλάσσιου κώδικα. Συμπλήρωσε, δε, ότι εκτίμηση της Αρμοστείας είναι πως καθοριστικό ρόλο στην απάνθρωπη αυτή συμπεριφορά έχει διαδραματίσει η υιοθέτηση σκληρότερης μεταναστευτικής νομοθεσίας από τις «ευρωπαϊκές κυβερνήσεις» (βλ. ΕΕ και ιδιαίτερα κυβέρνηση Μπερλουσκόνι).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ