ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Γενάρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ
Στην πρώτη γραμμή οι «μπίζνες» και οι τουρκικές διεκδικήσεις

Οι «μπίζνες», δηλαδή η ώθηση των συμφερόντων μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στη γειτονική χώρα, αλλά και οι διεκδικήσεις του τουρκικού καθεστώτος σε Αιγαίο και Θράκη θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή της τριήμερης επίσημης επίσκεψης που ξεκινά από σήμερα ο Κ. Καραμανλής στην Τουρκία.

Η κυβέρνηση έχει φροντίσει να κρατήσει χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών από την επίσκεψη του πρωθυπουργού, την πρώτη μετά από μισό σχεδόν αιώνα Ελληνα πρωθυπουργού στη γειτονική χώρα. Αυτό που στην πραγματικότητα περιμένει η κυβέρνηση είναι να διατηρηθεί το καλό κλίμα μεταξύ των κυβερνήσεων, πράγμα που θα επιτρέψει να συνεχιστεί το «άνοιγμα» των ελληνικών επιχειρήσεων στην αγορά της γειτονικής χώρας, ενώ θα «δικαιώσει» τη στρατηγική θέση για άνευ όρων στήριξη για ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Παρόλο που θεωρείται βέβαιο ότι στην ατζέντα των συνομιλιών θα βαραίνουν οι βλέψεις της Αγκυρας σε Αιγαίο, Θράκη, Κυπριακό, ωστόσο η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να «διασώσει» το καλό κλίμα στις διμερείς σχέσεις, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι «πρόκειται για θέσεις της άλλης πλευράς που απλά δε γίνονται αποδεκτές»...

Την προτεραιότητα της ενίσχυσης των οικονομικών σχέσεων, εννοείται προς όφελος των μονοπωλίων, ανέδειξε ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής σε συνέντευξή του στο τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Αναντολού». Ανέφερε συγκεκριμένα ότι «η συνεργασία αυτή εξελίχθηκε κατά τα τελευταία δέκα χρόνια», επισημαίνοντας πως «ο όγκος των διμερών συναλλαγών από τα 200.000 δολάρια το 1999, ανήλθε στα 3 εκατομμύρια ευρώ το 2007».

Με το βλέμμα περισσότερο στο εσωτερικό της χώρας μας, ο Κ. Καραμανλής αναγορεύει ως βασικό κριτήριο για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας την αναγνώριση της Κύπρου. Επισημαίνει πως «υπάρχουν σοβαρά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Επιπρόσθετα, πρέπει να επιλυθεί το Κυπριακό, το οποίο σκιάζει τις διμερείς σχέσεις, με μόνιμη λύση που θα προβλέπει τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. Η ελληνική κυβέρνηση και εγώ προσωπικά είμαστε έτοιμοι να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για την ουσιαστική βελτίωση των σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας».

Ερωτηθείς για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, ο Καραμανλής είπε πως «η Ελλάδα πιστεύει ότι η εναρμόνιση της Τουρκίας προς το ευρωπαϊκό κεκτημένο θα πρέπει να ανοίξει το δρόμο για την πλήρη ένταξη» και πρόσθεσε: «Περιμένουμε από την Τουρκία να προχωρήσει με αποφασιστικότητα για την υλοποίηση των όρων που θέτει η ΕΕ. Ενα βασικό κριτήριο είναι να βελτιώσει η Τουρκία τις σχέσεις της με την Κύπρο που είναι χώρα - μέλος της ΕΕ και να την αναγνωρίσει». Κληθείς να δώσει ένα μήνυμα προς την τουρκική κοινή γνώμη, ο πρωθυπουργός είπε ότι «ήρθε η ώρα να περάσουμε από τα λόγια στην πράξη για την ειρηνική επίλυση των διαφορών, με σεβασμό προς τους διεθνείς κανόνες και το διεθνές δίκαιο, προκειμένου να επενδύσουμε στην ειρήνη και την ευημερία, για να προσφέρουμε στις δύο χώρες ευκαιρίες και να έχουμε καρπούς στο χώρο της ειρήνης και της σταθερότητας».

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της επίσκεψης, που ανακοινώθηκε μόλις χτες, ο Κ. Καραμανλής θα έχει το απόγευμα συνομιλίες στην Αγκυρα με τον Τούρκο ομόλογό του Ρ. Τ. Ερντογάν, παρουσία και των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών. Αύριο θα καταθέσει στεφάνι στο Μαυσωλείο του Κ. Ατατούρκ και στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον αρχηγό του Ρεπουμπλικανικού κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ντ. Μπαϊκάλ, τον πρόεδρο της Τουρκίας Α. Γκιουλ και θα μιλήσει στο Πανεπιστήμιο Βίλκεντ. Το απόγευμα θα αναχωρήσει για την Κωνσταντινούπολη, όπου θα συναντηθεί με τον Πατριάρχη και θα παρακαθήσει σε ιδιωτικό γεύμα που θα παραθέσει προς τιμήν του ο Τούρκος ομόλογός του. Την Παρασκευή το πρωί οι δύο πρωθυπουργοί θα συμμετάσχουν σε επιχειρηματικό φόρουμ.

  • «Μακάρι η επικείμενη αυριανή (σ.σ. σημερινή) επίσκεψις του πρωθυπουργού της Ελλάδος, του κυρίου Καραμανλή, και οι συνομιλίες που θα έχει με τον Τούρκο ομόλογό του, τον κύριο Ερντογάν, να βοηθήσουν προς την κατεύθυνση της επιλύσεως των προβλημάτων μας», δήλωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ιεραρχώντας ως κεντρικό πρόβλημα την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Ο Πατριάρχης ενημέρωσε τους προσκυνητές ότι αύριο το απόγευμα ο Ελληνας πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το Φανάρι και την επομένη θα επισκεφθεί τη Μεγάλη του Γένους Σχολή και την ηγεσία της Ομογένειας.

ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Μεγαλειώδης προεκλογική συγκέντρωση του Δ. Χριστόφια

Μεγαλειώδης ήταν η προεκλογική συγκέντρωση του υποψήφιου Προέδρου και ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δημήτρη Χριστόφια, το βράδυ της Δευτέρας, στη Λευκωσία, στο στάδιο «Ελευθερία» με τη συμμετοχή και δέκα κορυφαίων καλλιτεχνών, που δήλωσαν τη στήριξή τους στο Κόμμα και τον υποψήφιό του. Πάνω από 8.000 νεολαίοι και οπαδοί έδωσαν το δυναμικό «παρόν» στη συγκέντρωση και με παλμό διατράνωσαν το μήνυμα των εκλογών, με σύνθημα: «Λύση, δίκαιη κοινωνία, ψηφίζουμε Χριστόφια για την προεδρία»!

Στην ομιλία του ο Δ. Χριστόφιας είπε: «Με σιγουριά για τη νίκη και με πυξίδα τον πολιτισμό, απόψε καταθέτουμε εδώ την ανθρωπιά μας, γιγαντωμένη, μέσα από τους πολύχρονους αγώνες μας, σε κάθε στίβο της κυπριακής κοινωνίας», σημειώνοντας ότι «εμείς κάναμε τον πολιτισμό όπλο ενότητας και αγώνα ολόκληρου του λαού μας».

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ υπογράμμισε το χρέος της συνέχισης του αγώνα «για την αξιοπρέπεια του ανθρώπου και πρώτιστα για μια δίκαιη, λειτουργική και άρα βιώσιμη λύση στον ίδιο τον τόπο μας στη βάση της Δικοινοτικής, Διζωνικής Ομοσπονδίας. Αυτή είναι και η δική μου η δέσμευση», σημειώνοντας τον ορατό κίνδυνο της διχοτόμησης που επιτάσσει «την ανάληψη ουσιαστικών και καλά σχεδιασμένων πρωτοβουλιών, με στόχο την κάμψη της τουρκικής αδιαλλαξίας και εμείς δηλώνουμε παρών». Αναφερόμενος σε όσους δε συνειδητοποιούν ότι η Κύπρος βρίσκεται στη χειρότερη θέση από ποτέ, ο Δ. Χριστόφιας αναρωτήθηκε: «Δεν τους λένε τίποτα οι ίσες αποστάσεις μεταξύ του θύτη και του θύματος που τηρεί το Συμβούλιο Ασφαλείας; Δεν τους λένε τίποτα οι αναφορές του τελευταίου ψηφίσματος του Διεθνούς Οργανισμού που καλεί και τις δύο πλευρές εξίσου να αποδείξουν έμπρακτα τη θέλησή τους για λύση; Δεν τους ανησυχούν οι κινήσεις της Τουρκίας για αναβάθμιση του ψευδοκράτους, οι οποίες δυστυχώς αρχίζουν να βρίσκουν πρόσφορο έδαφος σε μερίδα του διεθνούς παράγοντα;».

Καταλήγοντας ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, επανέλαβε ότι το Κόμμα κρίνεται από τις πράξεις του και επισήμανε: «δεσμευόμασταν και δεσμευόμαστε από το όραμα που έχουμε για το μέλλον της Κύπρου και του λαού μας στο σύνολό του. Εμείς δεν κάνουμε προεκλογικές εξαγγελίες τη στιγμή που δεν έχουμε υλοποιήσει προηγούμενες δεσμεύσεις. Παλεύουμε και θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για μία δίκαιη λύση και μία δίκαιη κοινωνία».

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Βρίσκουν «σοβαρή» την πρόταση Κωνσταντόπουλου

Χτες ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Τσίπρας κλήθηκε από το ραδιόφωνο του «Σκάι» να σχολιάσει την πρόταση του Ν. Κωνσταντόπουλου για ίδρυση νέου πολιτικού σχηματισμού. Η απάντησή του είχε ενδιαφέρον, καθώς κάθε άλλο παρά διαφοροποιήθηκε από την ουσία της ανάλυσης του πρώην προέδρου του ΣΥΝ. Αντιθέτως, βρήκε «πολύ σοβαρή τη βάση της ανάλυσης», την οποία, όπως ανέφερε, συμμερίζονται όλοι στον ΣΥΝ. Το σημείο διαφοροποίησής του αφορούσε στο ότι θα πρέπει, κατ' αυτόν, στην όποια εξέλιξη να έχουν κυρίαρχο ρόλο οι δυνάμεις της «ριζοσπαστικής αριστεράς» και να αποτελούν τον «κορμό» της.

Ο Αλ. Τσίπρας υπεραμύνθηκε της ανάγκης ύπαρξης «εναλλακτικής λύσης» και «εναλλακτικής προοπτικής» με κορμό ένα «ριζοσπαστικό εναλλακτικό πλαίσιο διακυβέρνησης». Χωρίς, φυσικά, ούτε αυτή τη φορά να σκιαγραφήσει έστω κατ' ελάχιστο το περιεχόμενο της έννοιας «εναλλακτικός, ή, ό» που τόσο αρέσει στην Κουμουνδούρου να χρησιμοποιεί. Προσδιόρισε, ωστόσο, έστω κι αμυδρά τον τρόπο επίτευξης της «εναλλακτικής προοπτικής», λέγοντας ότι θα γίνει πιθανή, αν «δημιουργηθούν νέοι συσχετισμοί» μεταξύ των υπαρχουσών πολιτικών δυνάμεων με ενίσχυση του ΣΥΝ, πράγμα που ο ίδιος δεν αποκλείει, καθώς «τα κόμματα δεν είναι αλύγιστα κλαριά, γιατί τα αλύγιστα κλαριά σπάνε όταν φυσάει ο άνεμος. Τα κόμματα αλλάζουν, προσαρμόζονται ή, αν δεν αλλάζουν, τους ξεπερνάει η εποχή». Βέβαια, υπάρχουν και κλαριά, τόσο ευλύγιστα που ενδείκνυνται για πολλαπλές χρήσεις...

Τέλος, ο Αλ. Τσίπρας για πρώτη φορά σε τόσο έντονο ύφος επιτέθηκε στον συνυποψήφιό του για την προεδρία του ΣΥΝ Φ. Κουβέλη, η πλευρά του οποίου καταγγέλλει ότι ο Αλ. Αλαβάνος έδωσε το «δαχτυλίδι» και έχρισε διάδοχό του τον Αλ. Τσίπρα, αναφέροντας ότι «όσοι επιμένουν σε αυτό το κακοφορμισμένο πια και κακόγουστο παραμύθι των δαχτυλιδιών μάλλον έχουν κάνει ατυχή επιλογή».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ