ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Ιούνη 1998
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Στα σκαριά τα ομόλογα Μπαλαντίρ

Τις επόμενες μέρες αναμένεται να ανακοινωθεί η έκδοση των "μετοχοομολόγων", που αντέγραψε η κυβέρνηση Σημίτη από την κυβέρνηση Ζιπέ και εισάγει στη χώρα μας τη γαλλική "εμπειρία" ιδιωτικοποιήσεων

Ετοιμο για την έκδοση ομολόγων τύπου "Μπαλαντίρ" είναι το υπουργείο Οικονομικών, σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης Σημίτη να παγιοποιήσει και παράλληλα να νομιμοποιήσει το πρόγραμμα ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, στη συνείδηση πλατιών λαϊκών στρωμάτων. Στόχος της έκδοσης αυτών των τίτλων, είναι να δημιουργήσει... "αγοραστικό ενδιαφέρον" για ομόλογα - μετοχές δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών σε χώρους πέρα από τους θεωρούμενους "θεσμικούς επενδυτές". Μάλιστα, παράγοντες του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης ανέφεραν, ότι η έκδοση των ομολόγων τύπου Μπαλαντίρ, θα αποτελέσει μία πρώτης τάξης ευκαιρία, ώστε το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων να αποκτήσει "λαϊκή βάση".

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες μέρες ολοκληρώνονται οι συζητήσεις μεταξύ παραγόντων του υπουργείου και των τριών τραπεζών (Εθνική, Eurobank (Λάτσης), Paribas) οι οποίες έχουν αναλάβει τον σχεδιασμό, την οργάνωση και την έκδοση των ομολόγων που εισάγουν και στη χώρα μας τον γαλλικό τύπο ιδιωτικοποιήσεων. Ως γνωστό τα ομόλογα Μπαλαντίρ (πήραν το όνομά τους από τον υπουργό Οικονομικών της γαλλικής κυβέρνησης Ζιπέ) εφαρμόστηκαν την περίοδο των ιδιωτικοποιήσεων στη Γαλλία και το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τους ήταν ότι οι κάτοχοί τους μετά την πάροδο συγκεκριμένου χρόνου, μπορούσαν να τα μετατρέψουν σε μετοχές, των επιχειρήσεων που η κυβέρνηση Ζιπέ ιδιωτικοποιούσε μέσω χρηματιστηρίου. Το γεγονός ότι η γαλλική Δεξιά, αποδοκιμάστηκε και έχασε τις τελευταίες εκλογές, ακριβώς λόγω της αντιλαϊκής"συγκλισιακής" πολιτικής στους στόχους του Μάαστριχτ που ακολούθησε, ουδόλως φαίνεται να επηρέασε τους παράγοντες της κυβέρνησης Σημίτη οι οποίοι εισηγήθηκαν τις αλά γαλλικά ιδιωτικοποιήσεις.

Οπως έχει αναφέρει και ο υφυπουργός Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης,το πρόγραμμα έκδοσης των... μετοχοομολόγων θα είναι συνεχές. Θα τελειώσει δηλαδή όταν η κυβέρνηση ολοκληρώσει το πρόγραμμα ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από τις τράπεζες και ΔΕΚΟ που έχει ήδη ανακοινώσει η κυβέρνηση ότι θα ιδιωτικοποιήσει, σε μία προοπτική χρόνου θέμα ιδιωτικοποίησης θα τεθεί και για τις λεγόμενες "προβληματικές" σήμερα ΔΕΚΟ (ΟΣΕ, ΕΛΤΑ, Αστικές Συγκοινωνίες) τις επιχειρήσεις της πολεμικής βιομηχανίας, καθώς καιτα ειδικά πιστωτικά ιδρύματα της Αγροτικής Τράπεζας, της ΕΤΒΑ, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Απαραίτητη βέβαια προϋπόθεση για την ιδιωτικοποίηση των "προβληματικών" ΔΕΚΟ είναι η "εξυγίανσή" τους, να παρουσιάσουν δηλαδή θετικά οικονομικά αποτελέσματα στους ισολογισμούς τους και αυτό απαιτεί βέβαια κάποιο χρόνο...

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Απόφαση στήριξης του ομίλου Λάτση

"Χείρα βοηθείας" προσφέρει η κυβέρνηση στον όμιλο Λάτση και την Eurobank, που πρόσφατα εκδήλωσε και επίσημα την πρόθεσή του να συμμετέχει ενεργά στο παιχνίδι εξαγορών που εκτυλίσσεται στον τραπεζικό τομέα, με την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου της Τράπεζας Αθηνών. Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, που υπεγράφη τις μέρες των διαπραγματεύσεων για την εξαγορά της τράπεζας, αυξήθηκε κατά 41,6% το όριο έκδοσης εγγυητικών επιστολών από την Τράπεζα Αθηνών.

Οπως αναφέρεται στο κείμενο της απόφασης - που δημοσιεύει σήμερα ο "Ρ" -"καθορίζουμε το ανώτατο όριο έκδοσης Εγγυητικών Επιστολών της Τράπεζας Αθηνών στο ποσό των 34 δισ. δραχμών με τους όρους και τις προϋποθέσεις βάσει των οποίων παρέχονται από τις τράπεζες που λειτουργούν στην Ελλάδα εγγυήσεις στο δημόσιο και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου για εκτέλεση έργων, προμήθειες κλπ. ". Μια απόφαση που γεννά πληθώρα ερωτηματικών για τη σκοπιμότητά της αφού η διοίκηση της συγκεκριμένης Τράπεζας εδώ και χρόνια αρνιόταν επίμονα να προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, ενώ για το λόγο αυτό είχαν αποσταλεί μια σειρά "τελεσίγραφα" από την Τράπεζα Ελλάδας. Οπως προκύπτει από το ίδιο κείμενο, η Τράπεζα Αθηνών μέχρι τώρα είχε δικαίωμα να εκδίδει εγγυητικές επιστολές συνολικού ύψους 24 δισ. δρχ. Ενα από τα κριτήρια που ελήφθησαν υπόψη για τη σχετική υπουργική απόφαση που επανακαθόρισε το ανώτατο όριο στα 34 δισ. δρχ. είναι - όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά - "η δραστηριότητα της τράπεζας όπως εμφανίζεται σήμερα"...Για την ιστορία, να θυμίσουμε ότι η Τράπεζα Αθηνών (με 24 υποκαταστήματα στο ενεργητικό της) ήταν θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας μέχρι τις αρχές του 1993 όταν πουλήθηκε σε κορεατικό τραπεζικό όμιλο, ο οποίος αξιοποίησε μεν τη θέση της τράπεζας για την προώθηση κορεατικών προϊόντων στην ελληνική αγορά, χωρίς ωστόσο να την ενισχύσει κεφαλαιακά. Αποτέλεσμα αυτής της τακτικής ήταν να εμφανίζεται προβληματική η Τράπεζα Αθηνών για τον κορεατικό όμιλο ο οποίος αναζητούσε για αρκετό καιρό μεθόδους απεμπλοκής από αυτήν. Η λύση τελικά δόθηκε με τη μεταβίβαση του 58,08% των μετοχών της Τράπεζας Αθηνών από τον κορεατικό όμιλο στον όμιλο Λάτση μέσω του Χρηματιστηρίου.

ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Οι εκκρεμότητες οδηγούν σε "εκπτώσεις"

Εναντι "πινακίου φακής" θα επιδιώξουν να αποκτήσουν την Τράπεζα οι επίδοξοι μνηστήρες της, εξαιτίας των δικαστικών εκκρεμοτήτων που υπάρχουν

Τη στιγμή που η κυβέρνηση έχει βάλει "πλώρη" για το ξεπούλημα των υπό δημόσιο έλεγχο τραπεζών, οι δικαστικές εκκρεμότητες με την Τράπεζα Κεντρικής Ελλάδας, μπορεί να οδηγήσουν πραγματικά στην πώληση της συγκεκριμένης τράπεζας "αντί πινακίου φακής".

Ως γνωστόν η κυβέρνηση έχει αρχίσει να δρομολογεί τις διαδικασίες για τη διενέργεια του δεύτερου επαναληπτικού διαγωνισμού για την πώληση της ΤΚΕ, αφού ο πρώτος είχε κριθεί άγονος, καθώς η μοναδική προσφορά που είχε καταθέσει η Εγνατία Τράπεζα προέβλεπε εξευτελιστικά χαμηλό τίμημα (6,8 δισ. δρχ. ). Ως ένας από τους λόγους που είχε οδηγήσει τότε σε αποτυχία το διαγωνισμό, φερόταν και η δικαστική εκκρεμότητα που διατηρεί με συνεχείς αγωγές η λεγόμενη ομάδα Δούκαρη (παλαιοί μέτοχοι και ιδιοκτήτες της τράπεζας). Οι παλαιοί μέτοχοι και ιδιοκτήτες της τράπεζας επιχειρούν με αγωγές τους να ακυρώσουν όλες τις μέχρι σήμερα αυξήσεις του μετοχικού κεφαλαίου και να ανατρέψουν το ιδιοκτησιακό της καθεστώς. Η συγκεκριμένη υπόθεση κρίθηκε από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, η οποία πρόσφατα παρέπεμψε για δεύτερη φορά το συγκεκριμένο ζήτημα στο Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ). Με τη νέα δικαστική εμπλοκή δημιουργείται μια νέα χρονοβόρα δικαστική διαδικασία, αφού μετά την όποια απόφαση του ΔΕΚ θα χρειαστεί νέα δίκη στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, η οποία είναι πολύ πιθανό να παραπέμψει την υπόθεση σε άλλα κατώτερα δικαστήρια. Επιπλέον, από την όποια απόφαση του ΔΕΚ μπορεί να ακυρωθούν οι αυξήσεις του μετοχικού κεφαλαίου ή ακόμη και να ανατραπεί το σημερινό ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Η παραπάνω εξέλιξη είναι φανερό πως αλλάζει τα δεδομένα στις διαδικασίες πώλησης της τράπεζας, την οποία η κυβέρνηση ούτως ή άλλως έχει αποφασίσει, σύμφωνα με επανειλημμένες δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας. Κι αυτό γιατί η συγκεκριμένη εξέλιξη θα δώσει το έναυσμα στους όποιους επίδοξους αγοραστές εκδηλώσουν ενδιαφέρον για την αγορά της τράπεζας, όταν προκηρυχτεί ο διαγωνισμός, να επικαλεστούν την παραπάνω εκκρεμότητα και να αγοράσουν την τράπεζα, προσφέροντας εξευτελιστικά χαμηλό τίμημα, ή να απαιτήσουν όρο στο συμβόλαιο αγοράς που να τους απαλλάσσει από οποιοδήποτε κόστος δημιουργήσει στο μέλλον ενδεχόμενη αρνητική έκβαση της παραπάνω δικαστικής εκκρεμότητας.

Στο μεταξύ σε εξέλιξη εξακολουθεί να βρίσκεται η διαδικασία επικαιροποίησης της αποτίμησης της αξίας των μετοχών της ΤΚΕ από την εταιρία COOPERS & LYBRAND, βάσει της μελέτης που είχε γίνει από την ίδια εταιρία κατά την πρώτη απόπειρα ξεπουλήματος. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, η διαδικασία της επικαιροποίησης θα αναδείξει την αξία της ΤΚΕ σε επίπεδα χαμηλότερα από αυτά της πρώτης μελέτης, με την οποία η αξία της είχε υπολογιστεί γύρω στα 20 - 24 δισ. δρχ. Επίσης, συνεχίζεται η διενέργεια ειδικού ελέγχου για την οικονομική κατάσταση και το ύψος των επισφαλειών της τράπεζας από την εταιρία Arthur Andersen.

Β. Μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ