ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Ιούλη 2002
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Εκδικάζεται η προσφυγή του ΚΕΚΡ-ΕΚΚ

Επιστολή διαμαρτυρίας απέστειλε η ΚΕ του ΚΚΕ στον Πρόεδρο και στην κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας

Σήμερα το απόγευμα, στις 24 Ιούλη, αρχίζει η εκδίκαση από δικαστήριο της Μόσχας της προσφυγής του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας-Επαναστατικού Κόμματος των Κομμουνιστών (ΚΕΚΡ-ΕΚΚ) κατά του υπουργείου Δικαιοσύνης της Ρωσικής Ομοσπονδίας, το οποίο αρνήθηκε να επανακαταγράψει ως όφειλε το ΚΕΚΡ-ΕΚΚ, με βάση το νέο νόμο για τα πολιτικά κόμματα. Οπως είναι γνωστό, το υπουργείο Δικαιοσύνης αρνήθηκε να επικυρώσει το παραπάνω κόμμα επειδή στον τίτλο, στο Πρόγραμμα και Καταστατικό υπάρχει η λέξη «επανάσταση» και παράγωγά της. Μάλιστα στην απόφασή του αυτή στηρίζεται στην ερμηνεία της λέξης «επανάσταση» από ένα παλιό ερμηνευτικό λεξικό, «ως βίαιη ανατροπή του καθεστώτος».

Στο μεταξύ στις 23/7/2002 η εφημερίδα της αντιπολίτευσης «Σοβιετική Ρωσία», δημοσιεύει Ανακοίνωση της ηγεσίας του ΚΕΚΡ-ΕΚΚ με την οποία καταγγέλλεται ο Α. Βισνιακόφ, πρόεδρος της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής (ΚΕΕ) της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, πρόσφατα ο Α. Βισνιακόφ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της κρατικής τηλεόρασης υποστήριξε ότι «κατά τη διαδικασία επανακαταγραφής των πολιτικών κομμάτων από το υπουργείο Δικαιοσύνης, δεν προκύπτουν πολιτικά ζητήματα, και αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι κανένα πολιτικό κόμμα δεν έχει προσφύγει στο δικαστήριο». Στην ανακοίνωση των συμπροέδρων του ΚΕΚΡ-ΕΚΚ σημειώνεται ότι ο Α. Βισνιακόφ ψεύδεται, αφού όλες οι εφημερίδες της αριστερής αντιπολίτευσης έχουν δημοσιεύσει ειδήσεις γύρω από το ζήτημα.

Ανακοίνωση καταδίκης της απόφασης του υπουργείου Δικαιοσύνης έχει εκδώσει από κοινού η Κοινοβουλευτική Ομάδα και η Κεντρική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ). Επίσης, 43 Κομμουνιστικά κι Εργατικά Κόμματα απ' όλον τον κόσμο έχουν υπογράψει σχετική επιστολή διαμαρτυρίας, ενώ το θέμα έχει θέσει στο Ευρωκοινοβούλιο ο ευρωβουλευτής Στρατής Κόρακας. Επιπλέον, το θέμα τέθηκε στη Διάσκεψη «Οι μελλοντικές σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας», που έγινε πρόσφατα στη Ρωσία με πρωτοβουλία της Ομάδας της «Ενωτικής Αριστεράς» (GUE/NGL) στο Ευρωκοινοβούλιο. Τονίζεται επίσης ότι η προσπάθεια του δικαστηρίου να κωλυσιεργήσει, παραβιάζοντας τις σχετικές προθεσμίες εκδίκασης της υπόθεσης, που προβλέπει ο νόμος, έχει «τραβήξει» την προσοχή τόσο του Ανωτάτου Δικαστηρίου, όσο και της Γενικής Εισαγγελίας της Ρωσίας.

Η ανακοίνωση του ΚΕΚΡ-ΕΚΚ καταλήγει ως εξής: «Ο κύριος Βισνιακόφ θα έπρεπε εξαιτίας των καθηκόντων του να παρακολουθεί πιο προσεκτικά την πρακτική πλευρά υλοποίησης του νόμου, του οποίου είναι ένας από τους συγγραφείς. Υπάρχουν δύο περιπτώσεις: είτε ο πρόεδρος της ΚΕΕ συνειδητά είπε ψέματα, είτε επέδειξε αναρμοδιότητα. Και στις δύο περιπτώσεις δικαιωματικά τίθεται ζήτημα παραμονής του στη θέση που καταλαμβάνει». Τέλος, το ΚΕΚΡ-ΕΚΚ προσκαλεί τον Α. Βισνιακόφ να παραβρεθεί στο δικαστήριο και να διορθώσει τις δημόσιες δηλώσεις του. Την ανακοίνωση υπογράφουν οι συμπρόεδροι του ΚΕΚΡ-ΕΚΚ Β. Τιούλκιν και Α. Κριουτσκόφ.

Επιστολή διαμαρτυρίας της ΚΕ του ΚΚΕ

Αναφορικά με το ως άνω θέμα η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ απέστειλε προς τον Πρόεδρο και την κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας την παρακάτω επιστολή:

«Αθήνα 21.7.2002

Προς τον Πρόεδρο και την κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας

Σχετικά με την απόρριψη της αίτησης για την επικύρωση της λειτουργίας του ΚΕΚΡ-ΕΚΚ (Με αφορμή την έναρξη στις 24/7/2002 της εκδίκασης της δικαστικής προσφυγής του ΚΕΚΡ-ΕΚΚ)

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,

Με μεγάλη κατάπληξη και λύπη πληροφορηθήκαμε το γεγονός ότι οι ρωσικές αρχές και ειδικότερα το υπουργείο Δικαιοσύνης της Ρωσικής Ομοσπονδίας αρνήθηκαν, επικαλούμενες ερμηνείες του νέου νόμου για τα πολιτικά κόμματα, την αναγνώριση του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας - Επαναστατικού Κόμματος των κομμουνιστών (ΚΕΚΡ-ΕΚΚ). Απ' ό,τι γνωρίζουμε, πρόκειται για ένα κόμμα που έχει 10 και πλέον χρόνια ζωής και σημαντικής δράσης υπεράσπισης των επιτευγμάτων, των δημοκρατικών ελευθεριών και των άλλων δικαιωμάτων των εργαζομένων, των ιδανικών της αντιφασιστικής πάλης των λαών. Είναι ένα κόμμα γνωστό και στη χώρα μας και στο εξωτερικό για τη διεθνή του δράση προς όφελος της φιλίας και συνεργασίας των χωρών μας και των άλλων λαών. Επίσης, απ' ό,τι γνωρίζουμε, το ΚΕΚΡ-ΕΚΚ είναι ένα κόμμα που συμμετείχε σε τοπικές, αλλά και σε γενικές πολιτικές εκλογές για τη Δούμα στις οποίες καταγράφτηκε η προς αυτό υποστήριξη εκατομμυρίων Ρώσων πολιτών. Οπως πληροφορηθήκαμε, η απόφαση των αρμόδιων αρχών της Ρωσικής Ομοσπονδίας αιτιολογήθηκε με μια άκρως ανιστόρητη, επικίνδυνη και απαράδεκτη ερμηνεία της έννοιας της κοινωνικής "επανάστασης" σαν κάτι το παράνομο, το αφύσικο, ή το αντιανθρωπιστικό. Είναι προφανές ότι η ερμηνεία αυτή θίγει όλους τους προοδευτικούς ανθρώπους όχι μόνον στη χώρα σας, αλλά τους δημοκράτες σε όλο τον κόσμο, γιατί αμφισβητεί και επιχειρεί να υπονομεύσει την τεράστια συμβολή των κοινωνικών επαναστάσεων στην ανάπτυξη της ανθρωπότητας και της επιστήμης, στο πέρασμα σε πιο προοδευτικές κοινωνικές δομές, στους εθνικοαπελευθερωτικούς δημοκρατικούς αγώνες των λαών. Η τέτοια ερμηνεία μπορεί να οδηγήσει στην αμφισβήτηση της καθοριστικής συμβολής στην παγκόσμια πρόοδο της Γαλλικής Επανάστασης, όλων των εθνικοαπελευθερωτικών επαναστάσεων και κινημάτων από τα Βαλκάνια μέχρι και τις ΗΠΑ στη διαμόρφωση των σύγχρονων κρατών, της Μεγάλης Οχτωβριανής Επανάστασης, του αντιφασιστικού αγώνα, των δημοκρατικών αγώνων, της πάλης για την αποτίναξη της αποικιοκρατίας. Θεωρώντας ότι η παραπάνω εξέλιξη απειλεί σοβαρά τις θεμελιώδεις ελευθέριες και δημοκρατικά δικαιώματα, το κόμμα μας, όπως και σειρά άλλων κομμάτων, έθεσαν ήδη το ζήτημα αυτό στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 30/5/2002.

- Σας καλούμε λοιπόν, Εσάς, την κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας και τους άλλους αρμόδιους φορείς να λάβετε τα απαραίτητα μέτρα για τον τερματισμό της παραβίασης βασικών ελευθεριών και δικαιωμάτων.

- Επίσης καλούμε τις αρμόδιες ρωσικές αρχές να επανεξετάσουν την απόφασή τους σχετικά με την επικύρωση του ΚΕΚΡ-ΕΚΚ. Πιστεύουμε ότι η πλήρης αποκατάσταση των δημοκρατικών δικαιωμάτων ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και τους πόθους του ρωσικού λαού και όλων των λαών του κόσμου, συμβάλλει καθοριστικά στις σχέσεις ισοτιμίας, φίλιας και συνεργασίας.

Η ΚΕ του ΚΚΕ».


ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ
Ενα βήμα πριν από την εθνικοποίηση των αγωγών πετρελαίου;

Σε βαρύ κλίμα η επικείμενη συνάντηση Πούτιν - Λουκασένκο

Σε βαρύ κλίμα αναμένεται να διεξαχθεί η συνάντηση των προέδρων της Ρωσίας και Λευκορωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν και Αλεξάντρ Λουκασένκο. Αιτία οι σοβαρές διαφωνίες που έχουν προκύψει ανάμεσα στις ηγεσίες των δύο χωρών για το μέλλον της Ενωσης Ρωσίας - Λευκορωσίας. Οπως είναι γνωστό, η Λευκορωσία θέλει να διατηρήσει στα πλαίσια αυτής της Ενωσης το δικαίωμα του βέτο για ζητήματα της Ενωσης, όπως και ορισμένα ακόμα στοιχεία άσκησης ανεξάρτητης εξωτερικής και εσωτερικής πολιτικής. Η θέση αυτή έχει συναντήσει την έντονη αντίδραση της Ρωσίας και προσωπικά του Πούτιν.

Ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται και η τελευταία εξέλιξη. Στις 17 Ιούλη 2002 το Ανώτατο Οικονομικό Δικαστήριο της Λευκορωσίας έκανε δεκτή την προσφυγή του υπουργείου Οικονομικών της χώρας και θεώρησε άκυρα τα ιδρυτικά ντοκουμέντα της ρωσικής εταιρίας «ΖΑΠΑΝΤ - ΤΡΑΝΣΝΕΦΤΕΠΡΟΝΤΟΥΚΤ», η οποία φερόταν να ελέγχει πάνω από 1.100 χλμ. αγωγών πετρελαίου, που βρίσκονται και διασχίζουν το έδαφος της Λευκορωσίας, με κατεύθυνση προς τη Δύση. Να θυμίσουμε εδώ πως το 1992 υπογράφτηκε στο Μπισκέκ, πρωτεύουσα της Κιργιζίας, μια Συμφωνία «για την αμοιβαία αναγνώριση των δικαιωμάτων και της ρύθμισης της ιδιοκτησίας», μεταξύ των χωρών της ΚΑΚ. Ουσιαστικά πρόκειται για μια συμφωνία χωρισμού της κοινής περιουσίας των πρώην σοβιετικών Δημοκρατιών, με την οποία η «μερίδα του λέοντος» περνά στη Ρωσία, που ανέλαβε και την υποχρέωση εξόφλησης των χρεών της ΕΣΣΔ. Οι αγωγοί, τους οποίους διαχειρίζονταν αρμόδια υπουργεία και επιτροπές της ΕΣΣΔ μοιράστηκαν μεταξύ των χωρών από τις οποίες περνούσαν αυτοί οι αγωγοί, όμως ανάμεσα στ' άλλα που πέρασαν στην ιδιοκτησία της Ρωσίας, ήταν και μια σειρά αγωγοί πετρελαίου, που έως τη διάλυση της ΕΣΣΔ, τους διαχειριζόταν μια αρμόδια κρατική επιτροπή της Σοβιετικής Ομοσπονδιακής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Ρωσίας, άσχετα από του πού αυτοί βρίσκονταν. Στην πράξη όμως αυτή η Συμφωνία δεν εφαρμόστηκε στη Λευκορωσία, αφού η χώρα δεν αναγνώριζε ότι επρόκειτο για ξένους αγωγούς που διασχίζουν το έδαφός της και δεν έδινε τα σχετικά δικαιώματα στη ρωσική εταιρία «ΖΑΠΑΝΤ - ΤΡΑΝΣΝΕΦΤΕΠΡΟΝΤΟΥΚΤ». Ταυτόχρονα όμως δε ζητούσε και ενοίκιο για τους αγωγούς. Η κρατική εταιρία πετρελαίου της Λευκορωσίας υπολόγισε ότι η χώρα έχανε έτσι περί τα 25.000.000 δολάρια το χρόνο. (Απ' αυτούς τους αγωγούς διοχετεύονται στη Δύση κάθε χρόνο πάνω από 5.000.000 τόνοι πετρελαίου και παραγώγων του). Οπως σημειώνουν τα ρωσικά ΜΜΕ, η απόφαση αυτή του Ανωτάτου Οικονομικού Δικαστηρίου της Λευκορωσίας είναι ένα βήμα πριν από την εθνικοποίηση των ρωσικών αγωγών. Σημειώνεται όμως πως στόχος των αρχών της Λευκορωσίας είναι όχι μόνο να αποσπάσουν οικονομικό όφελος από τη μεταφορά του πετρελαίου, αλλά και να προειδοποιήσουν τον Πούτιν να «χαλαρώσει» τη σκληρή στάση του απέναντι στη Λευκορωσία, αφού σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να εξαπολυθεί ευρύτερη επιχείρηση ενάντια στα ρωσικά οικονομικά συμφέροντα στη χώρα αυτή. Ορισμένοι μάλιστα αναλυτές θεωρούν ότι δε θα πρέπει να αποκλείεται και πλήρης στροφή της εξωτερικής πολιτικής της Λευκορωσίας. Πάντως ήδη στις 22/7/2002 ο Α. Γιακοβένκο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών κάλεσε τη Λευκορωσία να τηρήσει τη Συμφωνία του Μπισκέκ, ενώ δημοσιογραφικές πηγές αναφέρουν ότι το ρωσικό ΥΠΕΞ θα προχωρήσει και σε σχετική νότα διαμαρτυρίας προς τη Λευκορωσία.


Ε. Β.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ