ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Μάρτη 2001
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΜΑΡΙΑΝΝΑ»
Νεκρός ένας μεταλλεργάτης

Ενας νεκρός και τρεις τραυματίες από έκρηξη στο πλοίο «ΜΑΡΙΑΝΝΑ», κατά τη διάρκεια επισκευαστικών εργασιών την Κυριακή στους Αγ. Θεοδώρους. Καταγγελίες για υπολείμματα αερίων, παρά τη βεβαίωση «γκαζ φρι»

Από κινητοποίηση ενάντια στη μη λήψη μέτρων ασφάλειας
Από κινητοποίηση ενάντια στη μη λήψη μέτρων ασφάλειας
Τη ζωή ενός ακόμα μεταλλεργάτη άρπαξε την περασμένη Κυριακή το φονικό χέρι των εφοπλιστών και των εργολάβων, με «συνεργό» το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Ο νεκρός 54χρονος σωληνουργός Σπύρος Πετρακάκος και άλλοι τρεις τραυματισμένοι συνάδελφοί του αποτελούν τον τραγικό απολογισμό της έκρηξης που έγινε στις 4.30 το απόγευμα της Κυριακής στο γκαζάδικο «ΜΑΡΙΑΝΝΑ» του εφοπλιστή Βαρδινογιάννη, το οποίο βρισκόταν αγκυροβολημένο σε απόσταση αναπνοής από τα διυλιστήρια ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ, που ανήκουν στον εν λόγω εφοπλιστή. Οι τέσσερις ήταν μέλη του συνεργείου με την επωνυμία ΝΤΟΥΚΑΣ - ΜΟΥΡΤΑΚΟΣ, το οποίο από τις 19 του Φλεβάρη εκτελούσε εργασίες αντικατάστασης των σωληνώσεων στις δεξαμενές του φορτίου. Εργασίες που απαιτούν χρήση φλόγας και την παραμονή του πλοίου σε οργανωμένο ναυπηγείο ή στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, όπου υπάρχουν, έστω κάποια υποτυπώδη μέτρα ασφάλειας. Ωστόσο, το Λιμεναρχείο Ισθμίων με άνωθεν εντολή και για να «διευκολύνει» τον εφοπλιστή εξέδωσε άδεια να εκτελεστούν οι επισκευές αυτές όχι απλώς εκτός ναυπηγοεπισκευαστικής βάσης, αλλά, στη θαλάσσια περιοχή των διυλιστηρίων!

Εξίσου εξωφρενικό είναι το γεγονός ότι αμέσως μετά την έκρηξη στήθηκε και επιχείρηση «κουκουλώματος» του «εγκλήματος». Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τις μαρτυρίες των τριών τραυματιών Αντώνη Μερακλή, Νίκου Πανάγου και Χρήστου Δεμοιράκου - οποίοι νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Κορίνθου - η έκρηξη προκλήθηκε επειδή στο χώρο υπήρχαν υπολείμματα αερίων, που σημαίνει ότι δεν είχε γίνει «καθαρισμός» του πλοίου πριν την έναρξη των εργασιών. Ωστόσο, το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας σε δελτίο Τύπου και πριν ακόμα αρχίσουν οι έρευνες για τα ακριβή αίτια έσπευσε να «προδικάσει», αναφέροντας ως πιθανή αιτία της έκρηξης την «ανάφλεξη φιάλης οξυγόνου»!

Από την πλευρά του Λιμεναρχείου Ισθμίων ο διοικητής κ. Μπάκουλος ισχυρίστηκε σε τηλεφωνική επικοινωνία μας ότι από τις 19 Φλεβάρη που είχε εκδώσει την άδεια για τις επισκευές μέχρι και την Κυριακή στο Λιμεναρχείο προσκομιζόταν καθημερινά πιστοποιητικό «απαλλαγής επικίνδυνων αερίων» (γκαζ φρι). Το πιστοποιητικό ήταν υπογεγραμμένο από τον χημικό Δ. Καραγιάννη. Βέβαια, ο διοικητής δεν εξήγησε γιατί εκδόθηκε άδεια επισκευής στο πλοίο, το οποίο, εκτός των άλλων, βρισκόταν στο θαλάσσιο χώρο των διυλιστηρίων... Σε ερώτησή μας γιατί ακόμα δεν έχουν ασκηθεί διώξεις σε βάρος των υπευθύνων του συνεργείου και της πλοιοκτήτριας εταιρίας απάντησε: «Αυτή είναι η εντολή του εισαγγελέα»!

Το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά, με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό, τους υπουργούς Εργασίας και Εμπορικής Ναυτιλίας, το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά και την Εισαγγελία Κορίνθου επισημαίνει τις εγκληματικές ευθύνες του ΥΕΝ, το οποίο επιτρέπει να δίνονται άδειες για επισκευαστικές εργασίες με χρήση φλόγας σε μικρή απόσταση από εγκαταστάσεις διυλιστηρίων «για να εξυπηρετήσει τα εφοπλιστικά συμφέροντα». Κατά το Συνδικάτο, πρόκειται για πάγια τακτική, ενώ γνωρίζουν «ότι σε αυτούς τους χώρους δεν τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας, δεν υπάρχει καμία υποδομή για ναυπηγοεπισκευαστικές εργασίες, δεν υπάρχουν μέσα πυρασφάλειας και ότι η ζωή των εργαζομένων είναι σε άμεσο κίνδυνο». Το Συνδικάτο καταγγέλλει ότι ο νόμος 2642/98 που προσδιορίζει το χώρο όπου θα εκτελούνται οι επισκευές πλοίων δεν έχει ενεργοποιηθεί, γιατί δεν έχουν εκδοθεί από το ΥΕΝ και το υπουργείο Ανάπτυξης τα Προεδρικά Διατάγματα, που απαιτούνται. Καταγγέλλει επίσης ότι δεν έχει ασκηθεί καμία δίωξη για την έκρηξη και τη βιασύνη του ΥΕΝ να τα «ρίξει» σε φιάλη οξυγόνου ενώ, όπως αναφέρεται στην επιστολή, υπήρξε και δεύτερη έκρηξη.

Το Συνδικάτο απαιτεί οι επισκευές πλοίων να γίνονται στα ναυπηγεία ή στη Ζώνη και καλεί τους μεταλλεργάτες πιο μαζικά και αποφασιστικά να συσπειρωθούν και να αγωνιστούν για την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό της Ζώνης, για μια άλλη πολιτική παραγωγικής αναβάθμισης της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας, που θα έχει στο επίκεντρό της όχι την αύξηση των κερδών των εργολάβων και των εφοπλιστών, αλλά τη ζωή των εργαζομένων.

ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ
Συγκέντρωση ενάντια στο νέο θεσμικό πλαίσιο

Την Πέμπτη στις 6.30 το πρωί στην πλατεία Κοραή στον Πειραιά

Την πρώτη συντονισμένη αγωνιστική απάντηση θα δεχτεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και το νομοθετικό έκτρωμα που ετοιμάζει για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου της ακτοπλοΐας, την ερχόμενη Πέμπτη, καθώς μια σειρά από συνδικαλιστικές οργανώσεις και μαζικοί φορείς νησιών, αλλά και από την περιοχή του Πειραιά, διοργανώνουν συλλαλητήριο στις 6.30 το απόγευμα στην πλατεία Κοραή. Το συντονισμό της δράσης των φορέων έχει αναλάβει η Επιτροπή Πρωτοβουλίας για τις Ακτοπλοϊκές Συγκοινωνίες, την οποία συγκρότησαν συνολικά 13 φορείς, ανάμεσά τους ο δήμος Περάματος, νησιώτικα Εργατικά Κέντρα, σύλλογοι και Ομοσπονδίες νησιωτών, καθώς και 4 ναυτεργατικές Ενώσεις. Στο μεταξύ σήμερα στις 10 το πρωί και κάτω από τις έντονες πιέσεις των ναυτεργατών, της ΠΕΜΕΝ και του ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, θα συνεδριάσει τελικά η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, με θέμα τα όσα προωθεί η κυβέρνηση σε βάρος των εσωτερικών θαλάσσιων συγκοινωνιών.

Στην Επιτροπή Πρωτοβουλίας συμμετέχει και ο Σύλλογος Νεολαίας Ικαρίας, ο οποίος σε ανακοίνωσή του και δίνοντας το στίγμα της κινητοποίησης, σημειώνει ότι καλεί τους απανταχού νησιώτες, τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τους μαζικούς και κοινωνικούς φορείς «να συνεχίσουμε από κοινού τον αγώνα μας και να παλέψουμε την κυβερνητική πολιτική, που με ένα νέο θεσμικό πλαίσιο προωθεί τα συμφέροντα της εφοπλιστικής ασυδοσίας. Ολοι μαζί να βροντοφωνάξουμε όχι άλλα ναυτικά εγκλήματα στο Αιγαίο». Οι 13 φορείς διεκδικούν την απόδοση των πολιτικών και ποινικών ευθυνών για το «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ», τη διατήρηση του καμποτάζ, τη σύσταση Εθνικού Οργανισμού Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών και άλλα.

ΦΩΚΙΔΑ
Συσπείρωση εργατών - αγροτών - ΕΒΕ

Συστήθηκε την Κυριακή Επιτροπή Αγώνα για την Κοινωνική Ασφάλιση

Στη συγκρότηση πλατιάς Επιτροπής Αγώνα για την υπεράσπιση της Κοινωνικής Ασφάλισης, όπου συμμετέχουν φορείς και συνδικάτα του Νομού Φωκίδας, κατέληξε η σύσκεψη που έγινε την Κυριακή στην Αμφισσα, με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου. Πρώτη εκδήλωση της επιτροπής θα είναι η διοργάνωση συλλαλητηρίου στις 14 Μάρτη, στην Αμφισσα.

Στην Επιτροπή δήλωσαν συμμετοχή και εκπροσωπούνται οι εξής φορείς: Εργατικό Κέντρο Φωκίδας, Σύλλογος Εργαζομένων στο ΓΝ Νοσοκομείο, Σύλλογος Εργαζομένων στο Δήμο Αμφισσας, Σύλλογος Συνταξιούχων ΙΚΑ, Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Φωκίδας, Επαγγελματικό Επιμελητήριο, Φαρμακευτικός και Ιατρικός Σύλλογος, Σύλλογος Επαγγελματιών Μηχανολόγων, Ενωση Γεωργικών Συνεταιρισμών, Σύλλογος Υδραυλικών, Επαγγελματιών Ηλεκτρολόγων, Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Ιτέας, Αγροτικός Συνεταιρισμός Χρισσού, Αγροτικός Συνεταιρισμός Αμφισσας και ο δήμαρχος Γαλαξιδίου.

Στη συζήτηση που έγινε, κοινή ήταν η διαπίστωση ότι μπροστά στην κατεδάφιση του κοινωνικού ασφαλιστικού συστήματος που επιχειρεί η κυβέρνηση απαιτείται ο συντονισμός δράσης και η ενιαία πάλη εργατών, αγροτών και ΕΒΕ. Οι φορείς που συμμετείχαν καλούν τα τριτοβάθμια συνδικαλιστικά όργανα, ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ - ΓΣΕΒΕΕ και ΠΑΣΕΓΕΣ να μη συμμετέχουν σε κανέναν «κοινωνικό διάλογο».

  • Σε σύσκεψη για τη συγκρότηση επιτροπής, καλεί αύριο Τετάρτη, στις 7 το απόγευμα, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Χαλκίδας, τους φορείς της περιοχής η Επιτροπή Πρωτοβουλίας Συνδικάτων και Συνδικαλιστών.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ