ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Μάη 2021
Σελ. /24
Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Τεράστια κέρδη στις φαρμακοβιομηχανίες από την εμπορευματοποίηση των εμβολίων

Στα 157 δισ. δολάρια αναμένεται να φτάσουν οι παγκόσμιες δαπάνες για εμβόλια κατά της Covid-19 έως το 2025

Copyright 2020 The Associated

Με τουλάχιστον 155 εκατ. επιβεβαιωμένα κρούσματα και πάνω από 3,243 εκατομμύρια επίσημα καταγεγραμμένους θανάτους συνεχίζεται η εξάπλωση της πανδημίας σε όλο τον κόσμο.

Στην Ινδία η κατάσταση παραμένει τραγική: Είναι ενδεικτικό πως το 46% των νέων κρουσμάτων που καταγράφηκαν την περασμένη βδομάδα σε όλο τον κόσμο και 1 στους 4 θανάτους σημειώθηκαν στην Ινδία, όπως ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη χώρα - με υποτιμημένα στοιχεία - ξεπερνούν πλέον τα 20,6 εκατ. και έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 226.000 θάνατοι. Μόνο το προηγούμενο 24ωρο προστέθηκαν 3.780 νέοι θάνατοι και σχεδόν 400.000 νέα κρούσματα. Ενώ συνεχίζεται η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, τα νοσοκομεία δεν διαθέτουν πλέον κλίνες και οξυγόνο, τα νεκροτομεία και τα αποτεφρωτήρια ξεχειλίζουν. Πολλοί άνθρωποι πεθαίνουν μέσα σε ασθενοφόρα, έξω από νοσοκομεία και σε χώρους στάθμευσης, περιμένοντας να αδειάσει ένα κρεβάτι νοσοκομείου ή να βρεθεί οξυγόνο.

Παράλληλα, υπάρχουν ενδείξεις ότι το νέο κύμα της πανδημίας εξαπλώνεται από την Ινδία στις γειτονικές της χώρες. Το Νεπάλ κατέγραψε αύξηση 137% στα κρούσματα την περασμένη βδομάδα (ανήλθαν σε 31.088), ενώ και στη Σρι Λάνκα παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Πιο ...«δίκαιη» κατανομή «θυμήθηκε» να εξετάσει το G7

Κι ενώ τα ισχυρά καπιταλιστικά κράτη έχουν «καπαρώσει» πολλαπλάσιες δόσεις εμβολίων σε σχέση με τον πληθυσμό τους, συμβάλλοντας και με αυτόν τον τρόπο στους ακόμα πιο αργούς ρυθμούς των εμβολιασμών στις λιγότερο αναπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες. οι ΥΠΕΞ του G7 (Βρετανίας, Γερμανίας, Καναδά, ΗΠΑ, Γαλλίας, Ιταλίας, Ιαπωνίας) που συναντήθηκαν στο Λονδίνο, εμφανίζονται να αναζητούν «μέσα» και «εργαλεία» για «πιο δίκαιη κατανομή των εμβολίων στον κόσμο».

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο του σφοδρού οικονομικού και γεωπολιτικού ανταγωνισμού γύρω από τα εμβόλια, κράτη όπως οι ΗΠΑ και η Βρετανία έχουν απαγορεύσει σχεδόν κάθε εξαγωγή εμβολίου ή συστατικών εμβολίων, οι ΗΠΑ ακόμα παζαρεύουν πώς θα πωληθούν σε άλλα κράτη δεκάδες εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της «AstraZeneca» που παράγεται στο έδαφός τους και το οποίο δεν χρησιμοποιείται στο εσωτερικό «επειδή δεν το χρειάζεται η χώρα». Αντίστοιχους μηχανισμούς ελέγχου των εξαγωγών έχει προωθήσει η ΕΕ, που έχει επίσης παραγγείλει πολλαπλάσιες δόσεις από αυτές που χρειάζεται ο πληθυσμός της.

Κατά τ' άλλα - καθώς Κίνα και Ρωσία εντείνουν τη λεγόμενη «διπλωματία των εμβολίων» - ο Βρετανός ΥΠΕΞ, Ντ. Ράαμπ, είδε στη σύνοδο του G7 μια «ευκαιρία» για «θετικές απαντήσεις» στο θέμα της βοήθειας στις «πιο ευάλωτες χώρες», όπως η χρηματοδότηση του προγράμματος COVAX του ΠΟΥ, αλλά και η εξαγωγή δόσεων που πλεονάζουν.

Το πρόγραμμα COVAX, για προμήθεια εμβολίων στις πιο «φτωχές χώρες», το οποίο προμηθεύει κυρίως εμβόλια της «AstraZeneca», έχει παραδώσει μέχρι στιγμής μόλις 49 εκατ. δόσεις σε 121 χώρες και περιοχές, έναντι του στόχου για την παροχή 2 δισ. δόσεων το 2021.

Σε συνάντηση που είχαν ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπ. Τζόνσον, και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Α. Μπλίνκεν, αναφέρθηκαν σε μια πιθανή προσπάθεια του G7 «να αυξηθούν οι δυνατότητες της παρασκευής (εμβολίων) διεθνώς», πάντα με κριτήριο το κέρδος και στο βαθμό που κρίνονται συμφέρουσες τέτοιες επιχειρηματικές συμφωνίες.

Δυσθεώρητα κέρδη και «δαπάνες»

Την ίδια στιγμή, τεράστια ποσά, με χρήματα των λαών, αποκομίζουν οι φαρμακοβιομηχανίες που εμπορεύονται ένα τόσο κρίσιμο αγαθό, έχοντας καρπωθεί τη δουλειά εκατομμυρίων επιστημόνων και εργαζομένων για την ανάπτυξη και παραγωγή εμβολίων. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, «θα χρειαστούν επιπρόσθετα 35 - 45 δισ. δολάρια την ερχόμενη χρονιά για να εμβολιάσουμε την πλειονότητα των ενηλίκων στον κόσμο».

Εξάλλου, οι συνολικές παγκόσμιες δαπάνες για εμβόλια κατά της COVID-19 προβλέπεται να φθάσουν τα 157 δισ. δολάρια έως το 2025, σύμφωνα με έκθεση της αμερικανικής εταιρείας δεδομένων Υγείας «IQVIA Holding». Η IQVIA αναμένει το πρώτο κύμα των εμβολιασμών να φθάσει περίπου στο 70% του παγκόσμιου πληθυσμού έως τα τέλη του 2022. Μετά τον αρχικό εμβολιασμό πιθανόν να ακολουθήσουν επαναληπτικές δόσεις. Οι δαπάνες για εμβόλια αναμένεται να είναι μεγαλύτερες φέτος, στα 54 δισ. δολάρια, καθώς σε όλο τον κόσμο είναι σε εξέλιξη εκστρατείες μαζικού εμβολιασμού. Αναμένεται να μειωθούν στη συνέχεια για να φθάσουν τελικά τα 11 δισ. δολάρια το 2025, καθώς οι αυξανόμενες ποσότητες των εμβολίων θα οδηγήσουν σε πτώση τιμών.

Από τους μεγάλους κερδισμένους της πανδημίας είναι η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία «Pfizer» με αστρονομικά αναμενόμενα κέρδη το 2021, καθώς τα έσοδα από τα εμβόλια θα φτάσουν ακόμη και τα 26 δισ. δολάρια, αποτελώντας πάνω από το 1/3 του ετήσιου εισοδήματος του ομίλου. Το σκεύασμα, που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τη γερμανική φαρμακευτική «BioNTech», απέφερε κέρδη της τάξεως των 3,5 δισ. δολαρίων στη «Pfizer», κατά τους πρώτους μήνες του 2021. Το εμβόλιο τιμολογείται (οι δυο δόσεις) στα 39 δολάρια στις ΗΠΑ και στα 30 στην Ευρώπη, ενώ μέχρι τα μέσα Απρίλη υπογράφτηκαν συμφωνίες για περίπου 1,6 δισ. δόσεις για το 2021.

Στο μεταξύ, επικαλούμενη τις σπάνιες παρενέργειες που έχουν παρατηρηθεί (θρομβώσεις), η Δανία ανακοίνωσε ότι δεν θα χρησιμοποιήσει καθόλου το εμβόλιο της «Johnson & Johsnon», όπως έχει αποφασίσει νωρίτερα και γι' αυτό της «AstraZeneca». Εκτιμάται ότι η απόφαση αυτή θα καθυστερήσει κατά τέσσερις βδομάδες την εκστρατεία ανοσοποίησης.

Ο δε Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ξεκίνησε τη λεγόμενη «κυλιόμενη αξιολόγηση» του κινεζικού εμβολίου «Sinovac», λέγοντας πως η διαδικασία «θα πάρει λιγότερο χρόνο απ' ό,τι συνηθίζεται, λόγω της δουλειάς που έχει ήδη γίνει». Τα προκαταρκτικά δεδομένα δείχνουν ότι το εμβόλιο παράγει αντισώματα και θα εκτιμηθεί «η συμβατότητα με τα συνηθισμένα ευρωπαϊκά πρότυπα για την αποτελεσματικότητα, την ασφάλεια και την ποιότητα».


ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ
200 άνθρωποι στην ουρά μέσα στον ήλιο για να εμβολιαστούν

«Mega ταλαιπωρία» και σε άλλα εμβολιαστικά κέντρα

Μεσολόγγι
Μεσολόγγι
Στην ουρά για πάνω από 3 ώρες περίμεναν χτες εκατοντάδες άνθρωποι για να εμβολιαστούν στο «mega εμβολιαστικό κέντρο» στο Περιστέρι. Η πολύωρη ταλαιπωρία και οι συνθήκες συγχρωτισμού έφεραν τους εμβολιαζόμενους στα όριά τους.

«Το ραντεβού μου ήταν να εμβολιαστώ στις 2.50 μ.μ. και τελικά εμβολιάστηκα στις 5.10 το απόγευμα. Διακόσιοι άνθρωποι ήμασταν ο ένας πάνω στον άλλο, με μάσκες, επί ώρες μέσα στον ήλιο. Πήγαμε καλά και μπορεί να κολλήσαμε όλοι. Η επίσημη δικαιολογία ήταν ότι είχε πρόβλημα το ίντερνετ και πήγαν τα ραντεβού πίσω. Ομως δεν μας ενημέρωσε κανείς έγκαιρα. Με το δίκιο του ο κόσμος διαμαρτυρόταν, και ήρθε και ο δήμαρχος Περιστερίου να συστήσει..."υπομονή", ενώ μετά από λίγο εμφανίστηκε και περιπολικό», αναφέρει ένας από τους πολλούς που ταλαιπωρήθηκαν χτες, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση διαφημίζει τις «εμβολιαστικές γραμμές» που ανοίγουν.

Αντίστοιχη ήταν η εικόνα και στο νέο εμβολιαστικό κέντρο του Νοσοκομείου Μεσολογγίου. Σύμφωνα με τοπικά μέσα, η πρόβλεψη ήταν να λειτουργήσει με επτά εμβολιαστικές γραμμές από σήμερα, αλλά σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία δεν υπάρχει διαθέσιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για όλες τις γραμμές, γι' αυτό και τα ραντεβού καθυστερούν.

Συγκεκριμένα, άνθρωποι που είχαν ραντεβού για τις 8.50 το πρωί χτες μπόρεσαν να εμβολιαστούν στις 12 το μεσημέρι, αφού πρώτα είχαν συνωστιστεί μέσα στους χώρους του νοσοκομείου, ενώ αρκετοί άλλοι περίμεναν τρεις ώρες έξω, στον ήλιο.

Τελικά, οι εμβολιασμοί ξεκίνησαν «με την εθελοντική προσφορά κάποιων που περίμεναν να εμβολιαστούν και είχαν "παρεμφερή ειδικότητα"», όπως σημειώνει χαρακτηριστικά η «Λαϊκή Συσπείρωση» Ναυπακτίας, αποτυπώνοντας την κατάντια της ΠΦΥ. Η «Λαϊκή Συσπείρωση» καλεί τόσο την Περιφέρεια όσο και την κυβέρνηση, αντί να κομπάζουν για τα εμβόλια και τους εμβολιασμούς που «αυξάνονται καθημερινά», να επανδρώσουν όλες τις δομές Υγείας με μόνιμο και αναγκαίο προσωπικό, ώστε να μην ταλαιπωρείται ο κόσμος και να είναι ασφαλής.

Περιστέρι

Copyright 2021 The Associated

Περιστέρι
Σημειωτέον, ακόμα και για τα εμβολιαστικά κέντρα που στήνονται χρειάστηκε το ξήλωμα τμημάτων και κλινικών νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας, ενώ ακόμα και τώρα η κυβέρνηση αρνείται να στελεχώσει τη ρημαγμένη δημόσια ΠΦΥ με μόνιμο προσωπικό, εξοπλισμό, υποδομές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ