ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Αυγούστου 2015
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Νέα παζάρια και βομβαρδισμοί

Βομβαρδισμένα κτίρια από τον ουκρανικό στρατό στο Ντονέτσκ
Βομβαρδισμένα κτίρια από τον ουκρανικό στρατό στο Ντονέτσκ
ΜΙΝΣΚ - ΝΤΟΝΕΤΣΚ.--

Νέα συνάντηση πραγματοποιήθηκε, χτες, στο Μινσκ της Λευκορωσίας, της λεγόμενης Ομάδας Επαφής, εκπροσώπων της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου, των πολιτοφυλάκων των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ στις ανατολικές επαρχίες της Ουκρανίας, της Ρωσίας, και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Αντικείμενο των διαβουλεύσεων που συνεχίζονται για τρεις μέρες είναι το ζήτημα της απόσυρσης των βαρέων όπλων καθώς και το καθεστώς πολιτικής αυτονομίας των δύο περιοχών που ελέγχουν οι πολιτοφύλακες. Στη συνάντηση προστέθηκε χτες και ο πρώην Πρόεδρος της Ουκρανίας Λεονίντ Κούτσμα αλλά έως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν είχε γίνει γνωστό κάποιο αποτέλεσμα.

Πάντως, ο εκπρόσωπος της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, Ντένις Πουσίλιν, δήλωσε πως η κυβέρνηση του Κιέβου κάνει ό,τι μπορεί για να μην αποσύρει βαρέα όπλα παρά τις δεσμεύσεις από τη συμφωνία εκεχειρίας της 12ης Φλεβάρη, φέτος, στο Μινσκ. Γι' αυτό τον λόγο ο Πουσίλιν κάλεσε να ξανατεθεί ζήτημα συνάντησης με το σχήμα της Νορμανδίας (δηλαδή, με τη συμμετοχή Γαλλίας, Γερμανίας, Ουκρανίας, Ρωσίας), όπως είχε γίνει και με τη συμφωνία εκεχειρίας, η οποία ουσιαστικά έμεινε στα χαρτιά.

Ο εκπρόσωπος της αυτοαποκαλούμενης ΛΔ του Λουγκάνσκ, Βλαντισλάβ Ντεϊνένγκο, είπε ότι θα προτείνουν από την πλευρά τους την απομάκρυνση των όπλων έως τις 26 Αυγούστου.

Σχολιάζοντας πάντως την κατάσταση ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, σημείωσε πως «ο απευθείας διάλογος της κυβέρνησης της Ουκρανίας και των αρχών των αυτονομημένων Δημοκρατιών για την πολιτική διευθέτηση είναι έως τώρα ανεπαρκής και χρειάζεται να ενισχυθεί», ως η μόνη λύση για να υπάρξει ένα ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Ολα αυτά ωστόσο συμβαίνουν ενώ συνεχίζεται το σφυροκόπημα κατοικημένων περιοχών στην Ανατολική Ουκρανία από τις δυνάμεις της αντιδραστικής κυβέρνησης, όπως και το αιματοκύλισμα του λαού. Και χτες καταγγέλθηκαν δεκάδες παραβιάσεις της συμφωνίας εκεχειρίας, με χρήση πυρών πυροβολικού. Στο προάστιο Οκτοβρίισκι σκοτώθηκε μια γυναίκα και υπήρξαν αρκετοί τραυματίες σε άλλες παρόμοιες επιθέσεις σε άλλα προάστια.

Νέα συνάντηση ΥΠΕΞ των ΗΠΑ και Ρωσίας

ΚΟΥΑΛΑ ΛΟΥΜΠΟΥΡ.--

Στο περιθώριο της Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών της Ενωσης Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) στην Κουάλα Λουμπούρ της Μαλαισίας, συναντήθηκαν χτες οι ΥΠΕΞ των ΗΠΑ και της Ρωσίας, Τζον Κέρι, και Σεργκέι Λαβρόφ (δεύτερη συνάντηση μέσα σε λίγες μέρες) όπου συζήτησαν για ευρεία γκάμα θεμάτων. Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» είναι φανερό ότι δεν υπάρχει συμφωνία. Ο Λαβρόφ μιλώντας στη ρωσική τηλεόραση δήλωσε χαρακτηριστικά: «Συμφωνούμε όλοι ότι το Ισλαμικό Κράτος είναι η κοινή απειλή, το κοινό κακό. Συμφωνούμε ότι χρειαζόμαστε να ενώσουμε τις προσπάθειες για την καταπολέμηση αυτού του φαινομένου όσο το δυνατόν συντομότερα και αποτελεσματικότερα. Προς το παρόν δεν έχουμε μια κοινή προσέγγιση για το πώς συγκεκριμένα μπορούμε να το επιτύχουμε με δεδομένη την αντιπαράθεση ανάμεσα στους διάφορους παίκτες επί του πεδίου, περιλαμβανομένων των ενόπλων μονάδων της συριακής αντιπολίτευσης».

Πρόσθεσε ακόμα ότι η προσπάθεια για να βρεθεί «κοινή στρατηγική για την καταπολέμηση του ισλαμιστικού κινήματος» θα συνεχιστεί, ωστόσο ήδη από τη συνάντηση της περασμένης Δευτέρας στην Ντόχα του Κατάρ η Ρωσία άσκησε έντονη κριτική για το γεγονός ότι οι ΗΠΑ πραγματοποιούν βομβαρδισμούς για τη στήριξη και κάλυψη ενόπλων ομάδων στη Συρία που αντιπαλεύουν υποτίθεται το «Ισλαμικό Κράτος» αλλά στην ουσία είναι ενάντια στην κυβέρνηση της Συρίας.

Για το ίδιο θέμα, εξάλλου, ο Κέρι συναντήθηκε και με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου όπου χαιρέτισε την πρόσφατη απόφαση της Τουρκίας να ανοίξει τις βάσεις της για τις αμερικανικές αεροπορικές επιχειρήσεις εναντίον των μαχητών του «Ισλαμικού Κράτους», ενώ και οι δύο σημείωσαν ότι εκπαιδεύουν ενόπλους της αντιπολίτευσης.

Πάντως, η Ρωσία υποστηρίζει ότι για να νικηθούν οι τζιχαντιστικές οργανώσεις πρέπει και αυτοί που αντιτίθενται στον Σύρο Πρόεδρο Μπασάρ αλ-Ασαντ να ενωθούν για να πολεμήσουν τον κοινό εχθρό.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ειρηνευτικής συμφωνίας με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, ο Λαβρόφ με νόημα σημείωσε ότι η δέσμευση από το 2009, πως εάν επιλυθεί το ζήτημα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος δεν θα υπάρχει ανάγκη για πυραυλική άμυνα στην Ευρώπη, δεν υλοποιείται.

Ταυτόχρονα, οι δύο διπλωμάτες συζήτησαν και για την κατάσταση στην Ουκρανία και υπογράμμισαν την ανάγκη εφαρμογής της συμφωνίας του Μινσκ για κατάπαυση του πυρός. Βεβαίως, ο ΥΠΕΞ Κέρι καλύπτει πλήρως τις καθημερινές επιθέσεις του ουκρανικού στρατού στο όνομα της αυτοάμυνας.

Σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ και τις επιδιώξεις στην Ασία και τον Ειρηνικό με πρόσχημα την απειλή της Βόρειας Κορέας, ο Ρώσος ΥΠΕΞ είχε νωρίτερα δηλώσει σε ασιατικά μέσα ότι αυτές οι κινήσεις είναι πολύ δυσανάλογες με βάση την πραγματικότητα και οδηγούν σε νέα κούρσα εξοπλισμών αλλά είπε η χώρα του θα βρει πιο έξυπνους και φτηνούς τρόπους για να την αντιμετωπίσει. Πάντως οι δηλώσεις αυτές είναι δηλωτικές της όξυνσης του ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού σε πολλά πεδία στον κόσμο.

ΥΕΜΕΝΗ
Σφοδρές μάχες

ΣΑΝΑΑ.--

Σοβαρά πλήγματα φέρονται να έχουν υποστεί τις τελευταίες μέρες οι σιίτες μαχητές Χούτι στην Υεμένη, όπου συνεχίζεται η στρατιωτική επέμβαση αραβικών χωρών (υπό τη Σαουδική Αραβία) ως στήριξη στην κυβέρνηση του προέδρου της Υεμένης, Αμπιντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι.

Τα φιλοκυβερνητικά στρατεύματα φέρονται να ανακατέλαβαν τη στρατηγικής σημασίας αεροπορική βάση αλ-Αναντ, ενώ οι Χούτι - σύμφωνα και με το «Ασοσιέιτεντ Πρες» - σημείωσαν αρκετές απώλειες και έχασαν το μεγαλύτερο μέρος του βαρέος οπλισμού τους.

Οι μάχες για τη βάση Αναντ εντάθηκαν ξανά τις περασμένες μέρες, καθώς αυτή βρίσκεται πολύ κοντά στο λιμάνι του Αντεν, ένα από τα πιο σημαντικά εμπορικά και γεωστρατηγικά περάσματα διεθνώς. Πάντως, τους τελευταίους μήνες η βάση έχει αλλάξει συχνά χέρια.

Στο Ιράν και ιταλική αντιπροσωπεία

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Στην ιρανική πρωτεύουσα έφτασε χτες αποστολή με στελέχη της ιταλικής κυβέρνησης, αλλά και ιταλικών επιχειρήσεων, με επικεφαλής τον υπουργό Εξωτερικών Πάουλο Τζεντιλόνι και την υπουργό Οικονομικής Ανάπτυξης Φεντερίκα Γκουίντι.

Σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο IRNA, η αντιπροσωπεία επρόκειτο να έχει επαφές για την ανάπτυξη επενδύσεων σε κλάδους όπως η Ενέργεια, η Γεωργία και οι Μεταφορές. Το ενδιαφέρον του ιταλικού κεφαλαίου για το Ιράν αναμένεται να εκφραστεί έντονα, με δεδομένο ότι - όπως δήλωσε τουλάχιστον πρόσφατα η Γκουίντι - η Ιταλία ήταν ο πρώτος οικονομικός εταίρος του Ιράν πριν επιβληθούν οι κυρώσεις.

Στην ιταλική αποστολή συμμετέχουν εκπρόσωποι εταιρειών όπως η Γενική Συνομοσπονδία ιταλικών βιομηχανιών, η αυτοκινητοβιομηχανία «Fiat Chrysler Automobiles», ο ενεργειακός κολοσσός ΕΝΙ, αλλά και άλλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται κυρίως στον τομέα της παραγωγής ηλεκτρισμού, της κατασκευής αυτοκινητοδρόμων, της ιατρικής, της πετροχημικής βιομηχανίας, της διαχείρισης υδάτινων πόρων κ.τ.λ.

ΜΑΛΑΙΣΙΑΝΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
Ανακοίνωσε ότι τα συντρίμμια είναι του «Μπόινγκ»

ΚΟΥΑΛΑ ΛΟΥΜΠΟΥΡ.--

Τηλεοπτικό διάγγελμα, με το οποίο ανακοίνωσε ότι «μια διεθνής ομάδα ειδικών έχει επιβεβαιώσει ότι τα συντρίμμια αεροπλάνου που βρέθηκαν στο νησί Ρεουνιόν είναι πράγματι από την πτήση MH370» έκανε αργά χτες το βράδυ, τοπική ώρα, ο Μαλαισιανός πρωθυπουργός, Ναζίμπ Ραζάκ.

Ο Ραζάκ πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση της Μαλαισίας έχει δεσμευτεί να κάνει οτιδήποτε μπορεί με κάθε μέσο για να βρεθεί η αλήθεια ως προς το τι έγινε». Δεν έδωσε άλλες διευκρινίσεις.

Είχαν προηγηθεί οι έρευνες των συντριμμιών που είχαν εντοπιστεί την προηγούμενη βδομάδα στο νησί Ρεουνιόν (γαλλική κτήση ανατολικά της Μαδαγασκάρης) στο δυτικό Ινδικό Ωκεανό. Τα συντρίμμια οδηγήθηκαν για μελέτη σε ειδικό κέντρο στην Τουλούζη, από όπου - σύμφωνα με τη «Φιγκαρό» - οι εμπειρογνώμονες αποχώρησαν χωρίς να κάνουν δηλώσεις.

Θυμίζουμε ότι πέρυσι, μετά από μήνες ερευνών που απέβησαν άκαρπες, αφού δε βρέθηκε το παραμικρό ίχνος του αεροπλάνου, ο Ραζάκ ανακοίνωσε με βεβαιότητα ότι οι μαλαισιανές αρχές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως το αεροπλάνο συνετρίβη, χωρίς ωστόσο να δώσει εξηγήσεις ή άλλα στοιχεία πάνω στα οποία βασίστηκε αυτό το συμπέρασμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ