ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Αυγούστου 2021
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Νέες απειλές στρατιωτικού χτυπήματος κατά του Ιράν

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Νέες απειλές εξαπολύει το Ισραήλ κατά του Ιράν, στο φόντο της εντεινόμενα φορτισμένης κατάστασης που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή του Περσικού Κόλπου, στο πλαίσιο μακροχρόνιας κόντρας γεωπολιτικών συμφερόντων. Χτες ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Μπένι Γκαντς απείλησε το Ιράν με επίθεση, επιχειρώντας την ίδια ώρα να εξασφαλίσει εκ των προτέρων ένα είδος σιωπηλής ή ηχηρής συναίνεσης μέσω του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Αυτός ήταν άλλωστε και ο λόγος για τον οποίο συναντήθηκε την Τετάρτη με τους 15 πρέσβεις των μόνιμων και μη μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας στο Τελ Αβίβ.

Χτες, λοιπόν, ο Γκαντς απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου από την ιστοσελίδα «Ynet News», αν το Ισραήλ είναι έτοιμο να χτυπήσει το Ιράν εφόσον χρειαστεί, απάντησε μονολεκτικά: «Ναι». Πρόσθεσε δε πως το Ισραήλ εστιάζει τις προσπάθειές του στο να κινητοποιήσει «τη διεθνή κοινότητα» και να συγκρατήσει την Τεχεράνη, «γιατί δεν μπορούμε να εμφανίζουμε το Ιράν μόνο ως πρόβλημα του Ισραήλ και να απαλλάσσεται ο υπόλοιπος κόσμος από αυτό το ζήτημα». Κάλεσε δε «τον κόσμο να καταλάβει ότι πρέπει να αντιμετωπίσει το Ιράν, η περιοχή επίσης, και το Ισραήλ πρέπει να παίξει τον δικό του ρόλο σε αυτήν την κατάσταση». Ερωτηθείς αν ζητά από τη «διεθνή κοινότητα» να αναλάβει στρατιωτική δράση κατά του Ιράν, ο Γκαντς επίσης απάντησε καταφατικά...

Το ίδιο 24ωρο βγήκε στο φως η επιστολή της Ζαχρά Ερσάντι, επιτετραμμένης του Ιράν στον ΟΗΕ, προς το Συμβούλιο Ασφαλείας την Τετάρτη, στην οποία επιστολή χαρακτήρισε το Ισραήλ «βασική πηγή αποσταθεροποίησης και ανασφάλειας στη Μέση Ανατολή και την ευρύτερη περιοχή εδώ και πάνω από επτά δεκαετίες». Κατηγόρησε το «ισραηλινό καθεστώς» για μακρά μαύρη λίστα επιθέσεων σε εμπορικά πλοία, αναφέροντας ότι σε λιγότερο από δύο χρόνια ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη βομβάρδισαν τουλάχιστον 10 εμπορικά πλοία που μετέφεραν πετρέλαιο και βασική ανθρωπιστική βοήθεια στην εμπόλεμη Συρία.

Χτες, πάντως, ορκίστηκε ο νέος Πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί, διαβεβαιώνοντας ότι θα αφιερωθεί εξολοκλήρου «στην υπηρεσία του λαού, στην τιμή της πατρίδας, στη διάδοση της θρησκείας και της ηθικής, στην υποστήριξη της αλήθειας και της δικαιοσύνης». Ισραηλινά ΜΜΕ που παρακολούθησαν στενά την ορκωμοσία σημείωσαν την παρουσία σε αυτήν αντιπροσωπειών από τις παλαιστινιακές ισλαμιστικές οργανώσεις «Χαμάς» και «Ισλαμική Τζιχάντ».

ΛΙΒΑΝΟΣ - ΙΣΡΑΗΛ
Επικίνδυνη κλιμάκωση της έντασης με ισραηλινές επιδρομές

Θραύσμα από ισραηλινό πύραυλο επιδεικνύει Λιβανέζος στρατιώτης

Copyright 2021 The Associated

Θραύσμα από ισραηλινό πύραυλο επιδεικνύει Λιβανέζος στρατιώτης
Την έντονη αντίδραση του Λιβανέζου Προέδρου, Μισέλ Αούν, προκάλεσαν χτες οι δύο αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσε πριν από το χάραμα η ισραηλινή αεροπορία σε περιοχές του νότιου Λιβάνου με πρόσχημα τη ρίψη τριών ρουκετών την Τετάρτη το πρωί σε εβραϊκό εποικισμό στο βόρειο Ισραήλ, κοντά στην κοινότητα Κιργιάτ Σμονά.

Χαρακτήρισε τις επιδρομές, που είναι οι πρώτες από τον πόλεμο Λιβάνου - Ισραήλ, τον Ιούλη του 2006, «επιθετικές ενέργειες με πρόθεση κλιμάκωσης». Και πρόσθεσε: «Το Ισραήλ χρησιμοποιεί την Πολεμική Αεροπορία του για να στοχοποιήσει λιβανέζικα χωριά για πρώτη φορά από το 2006 και φανερώνει την εκδήλωση επιθετικών κλιμακούμενων προθέσεων εν μέσω συνεχιζόμενων απειλών κατά του Λιβάνου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας».

Πρόσθεσε πως πρόκειται για σαφή παραβίαση της απόφασης 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας το ΟΗΕ, με την οποία είχε τερματιστεί με εκεχειρία (αλλά όχι και με ειρηνευτική συμφωνία) η σύγκρουση μεταξύ των δύο χωρών.

Πριν από τις χτεσινές επιδρομές σε θέσεις παλαιστινιακών οργανώσεων που έριξαν τις ρουκέτες όχι μόνο την Τετάρτη αλλά και παλιότερα, μονάδες πυροβολικού του ισραηλινού στρατού ανταπέδωσαν τα πυρά ρίχνοντας περίπου 100 όλμους σε μεθοριακές περιοχές του Λιβάνου.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι και ο υπουργός Αμυνας, Μπένι Γκαντς, είχαν θεωρήσει υπεύθυνη «την κυβέρνηση του Λιβάνου» τόσο για τις ρίψεις ρουκετών (ξεκαθαρίζοντας πως δεν ήταν ενέργεια της «Χεζμπολάχ») όσο και για την πρόκληση πυρκαγιών που έκαιγαν έως χτες σε μεθοριακές περιοχές του Ισραήλ.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Απομακρύνθηκαν εκατοντάδες χωρικοί εξαιτίας των πυρκαγιών

Στις πύλες του θερμοηλεκτρικού σταθμού στην πόλη Μίλας η φωτιά

Σωστικά συνεργεία απομάκρυναν χτες το πρωί εκατοντάδες χωρικούς διά θαλάσσης κοντά στην πόλη Μίλας, καθώς πυρκαγιά που συνεχίζει να μαίνεται στη νότια Τουρκία είχε φτάσει στις πύλες θερμοηλεκτρικού σταθμού, όπου είναι αποθηκευμένοι χιλιάδες τόνοι λιγνίτη.

Οι τοπικές αρχές διαβεβαίωσαν ότι δεξαμενές υδρογόνου που χρησιμοποιείται για την ψύξη του σταθμού, ο οποίος λειτουργεί με λιγνίτη, άδειασαν και κατόπιν εργαζόμενοι τις γέμισαν νερό προληπτικά. «Ομως, υπάρχει κίνδυνος η φωτιά να εξαπλωθεί στους χιλιάδες τόνους λιγνίτη που βρίσκονται στο εσωτερικό» του σταθμού, δήλωσε τοπικός αξιωματούχος.

Μεγάλες πυρκαγιές άνευ προηγουμένου μαίνονται στην Τουρκία εδώ και πάνω από μια βδομάδα, με 8 νεκρούς. Πάνω από 180 πυρκαγιές απανθράκωσαν δασικές εκτάσεις, καλλιέργειες και κατοικημένες περιοχές στα τουρκικά παράλια στη Μεσόγειο από την περασμένη Τετάρτη.

Σύμφωνα με την υπηρεσία δορυφορικής παρακολούθησης της ΕΕ, η «ισχύς της ακτινοβολίας» των πυρκαγιών στην Τουρκία βρίσκεται σε επίπεδο «χωρίς προηγούμενο» από το 2003.

Ρωσία: Εκατομμύρια στρέμματα έχουν γίνει στάχτη

Στη Ρωσία οι πυρκαγιές που κατακαίνε την τάιγκα (μεγαοικοσύστημα του βόρειου ημισφαιρίου που χαρακτηρίζεται από δάση κωνοφόρων) της Σιβηρίας έχουν ενταθεί τα τελευταία χρόνια. Στη Γιακουτία, μια τεράστια περιοχή με πολύ λίγους κατοίκους, ήδη έχουν καεί 15 εκατ. στρέμματα δάσους.

Η μέση ετήσια θερμοκρασία στην περιοχή αυτή, που είναι μια από τις πιο παγωμένες της Γης, έχει αυξηθεί κατά 3 βαθμούς Κελσίου και φέτος το καλοκαίρι έφτασε πολλές μέρες το ρεκόρ των 39 βαθμών Κελσίου.

Στη Γιακουτία εξαντλημένοι πυροσβέστες και εθελοντές έχουν αναλάβει το μεγαλύτερο μέρος του έργου της κατάσβεσης των πυρκαγιών. Ο επικεφαλής της περιοχής Γκόρνι στη Γιακουτία εξήγησε ότι λαμβάνει μόλις έξι ρούβλια (7 λεπτά του ευρώ) από τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό για κάθε μισό στρέμμα γης και κατά συνέπεια κανείς δεν πάει να κατασβήσει τις πυρκαγιές που μαίνονται μακριά από τις κατοικημένες περιοχές.

«Δεν διαθέτουμε αρκετό προσωπικό ή πόρους για τις πυρκαγιές αυτές. Χρειαζόμαστε χρηματοδότηση», τονίζει.

Σε όλη τη Σιβηρία οι αρχές χρειάστηκε να ζητήσουν τη συνδρομή του στρατού και να προκαλέσουν τεχνητά βροχή.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Ξεκίνησαν χτες οι ασκήσεις της Ρωσίας στο Τατζικιστάν

Ξεκίνησαν χτες οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Ρωσίας - Ουζμπεκιστάν - Τατζικιστάν κοντά στα σύνορα του τελευταίου με το Αφγανιστάν, ενώ εντείνονται οι μάχες μεταξύ του αφγανικού κυβερνητικού στρατού και των Ταλιμπάν, μετά την απόσυρση των αμερικανικών και ΝΑΤΟικών στρατευμάτων.

Η Ρωσία προσπαθεί να ανακόψει την επέκταση της σύγκρουσης στο Αφγανιστάν και τη διείσδυση «τρομοκρατικών» ομάδων στις χώρες της Κεντρικής Ασίας, όπου οι ΗΠΑ επιδιώκουν να δημιουργήσουν στρατιωτικές βάσεις, ενώ κι άλλοι «παίκτες», όπως η Κίνα, το Πακιστάν, η Τουρκία και η Ινδία, αυξάνουν την επιρροή τους.

Οι ασκήσεις διεξάγονται στο Τατζικιστάν, στο πεδίο ασκήσεων Χαρμπ - Μαϊντόν, μόλις 20 χλμ. από τα σύνορα με το Αφγανιστάν. Περίπου 2.500 στρατιώτες αναμένεται να συμμετάσχουν σε αυτές, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο ρωσικός κεντρικός στρατιωτικός τομέας, και θα διαρκέσουν μέχρι 10 Αυγούστου. Τον Ιούνη οι Ταλιμπάν κατέλαβαν το κυριότερο συνοριακό φυλάκιο μεταξύ των δύο χωρών.

Παράλληλα βρίσκονται σε εξέλιξη οι ασκήσεις Ρωσίας - Ουζμπεκιστάν στην Τερμέζ, επίσης κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν.

Η Ρωσία διαθέτει στρατιωτικές βάσεις στο Τατζικιστάν και στο Κιργιστάν, τις οποίες και θα χρησιμοποιήσει για την προστασία των συνόρων των κρατών - μελών του CSTO (Οργανισμός Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας) σε περίπτωση άμεσης επίθεσης από το Αφγανιστάν, δήλωσε χτες ο Ρώσος υπουργός Αμυνας Σεργκέι Σόιγκου.

Καθώς οι Ταλιμπάν έχουν καταλάβει μεγάλες εκτάσεις της υπαίθρου και μεθόρια περάσματα, και οι μάχες με τον κυβερνητικό στρατό επικεντρώνονται τώρα σε μεγάλα αστικά κέντρα, όπως Λάσκαρ Γκα, Κανταχάρ και Χεράτ, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ δήλωσε χτες ότι «οι Ταλιμπάν δεν έχουν δυνάμεις για να καταλάβουν και να κρατήσουν τις μεγάλες πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Καμπούλ. Η επίθεσή τους σταδιακά φθίνει».

Στο μεταξύ η ΕΕ, που συμμετέχει δεκαετίες τώρα στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στο Αφγανιστάν, ενώ μαζί με το ΝΑΤΟ ευθύνονται για την κλιμάκωση της βίας ...καταδίκασε χτες την «κλιμάκωση της βίας στο Αφγανιστάν» και ζήτησε «μόνιμη κατάπαυση του πυρός»!

«Η στρατιωτική επίθεση των Ταλιμπάν έρχεται σε άμεση αντίθεση με τη δηλωμένη δέσμευσή τους για διακανονισμό της σύγκρουσης και την ειρηνευτική διαδικασία της Ντόχα», διαπιστώνει η ΕΕ, ενώ «ορισμένες πράξεις των Ταλιμπάν μπορεί να ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου και θα πρέπει να διερευνηθούν».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ