ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Αυγούστου 2015
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Το κλίμα οξύνεται κι άλλο στα ανατολικά

Ανταλλαγές πυροβολισμών μεταξύ Αστυνομίας και ΡΚΚ σε διάφορες πόλεις, καθώς συνεχίζονται οι αεροπορικές επιχειρήσεις σε Συρία και Ιράκ

Τουρκικά μαχητικά (φωτ.) εξακολουθούν να βομβαρδίζουν συριακά και ιρακινά εδάφη στο όνομα της υπεράσπισης της «εθνικής ασφάλειας»
Τουρκικά μαχητικά (φωτ.) εξακολουθούν να βομβαρδίζουν συριακά και ιρακινά εδάφη στο όνομα της υπεράσπισης της «εθνικής ασφάλειας»
ΑΓΚΥΡΑ.--

Νέες συγκρούσεις μεταξύ Αστυνομίας και PKK καταγράφονται καθημερινά στην ανατολική Τουρκία, για την οποία ΜΜΕ πλέον μεταδίδουν ειδήσεις για πολύωρες ανταλλαγές πυροβολισμών και θανάτους αμάχων. Η κατάσταση οξύνεται καθώς η κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να συνεχίσει τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς που ξεκίνησε πριν από δύο βδομάδες σε Συρία και Ιράκ, εναντίον θέσεων «τρομοκρατών», εννοώντας το «Ισλαμικό Κράτος» και κύρια το PKK, στο οποίο μέχρι σήμερα επικεντρώνονται οι στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Το κλίμα, που οξύνεται καθημερινά στα ανατολικά, αν μη τι άλλο ευνοεί την προσπάθεια της κυβέρνησης να εμφανιστεί υπέρμαχος της «εθνικής ασφάλειας και σταθερότητας», να εκβιάσει τη λαϊκή ανοχή στις αντιλαϊκές της μεθοδεύσεις, δηλαδή υπεράσπισης του ζωτικού χώρου δράσης του τουρκικού κεφαλαίου, ενάντια σε οικονομικές και γεωπολιτικές ανακατατάξεις, από τις οποίες μπορεί να κινδυνεύσει η θέση του.

Χτες, εφημερίδες, όπως η «Σαμπάχ», έκαναν λόγο για... τετράωρη (!) ανταλλαγή πυροβολισμών μεταξύ αστυνομικών και ενόπλων μέσα στην πόλη Σιλόπη της ανατολικής επαρχίας Σιρνάκ, που ξεκίνησε όταν η Αστυνομία επιχείρησε να συλλάβει υπόπτους και συνάντησε «αντίσταση». Ως αποτέλεσμα, σκοτώθηκαν πέντε άνθρωποι και επτά τραυματίστηκαν. Οι ένοπλοι φέρεται να ανήκουν στην οργάνωση YDG-H (Πατριωτικό Επαναστατικό Κίνημα Νεολαίας) που θεωρείται η πτέρυγα νεολαίας του PKK και εμφανίζονται να χρησιμοποίησαν μακρύκαννα όπλα αλλά και ρουκέτες.

Τις τελευταίες μέρες, πληθαίνουν τέτοιες επιθέσεις ενόπλων που όπως είναι φυσικό σκορπούν τον πανικό σε χιλιάδες κατοίκους και μετατρέπουν σε «πεδία μάχης» κέντρα οικισμών, προσφέροντας απλόχερα άλλοθι στην κυβέρνηση για να κλιμακώσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις που διεξάγει ενάντια στην «τρομοκρατία».

Στις Βρυξέλλες για συναντήσεις ο Ντεμιρτάς

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, βρέθηκε στις Βρυξέλλες με στόχο να ζητήσει κινητοποίηση για να ξεκινήσουν πάλι οι επίσημες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Αγκυρας και ΡΚΚ. Σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα, μεταξύ άλλων επρόκειτο να συναντήσει την ύπατη εκπρόσωπο για την Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι, αλλά και εξόριστα στελέχη του ΡΚΚ. Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν είχε γίνει κάτι γνωστό για τις σχεδιαζόμενες επαφές.

Πάντως, σε δηλώσεις του ο Ντεμιρτάς έκανε λόγο για «άδικο και αδικαιολόγητο πόλεμο» και κάλεσε την ΕΕ «πολύ καθαρά και ανοικτά να υποστηρίξει την (επανέναρξη των) διαπραγματεύσεων ανάμεσα στο PKK και την Τουρκία».

Πριν από μερικές μέρες, το HDP ζήτησε παρέμβαση και του ΟΗΕ για να ερευνηθούν οι «παράνομες και αυθαίρετες εκτελέσεις» που έχουν γίνει στην Τουρκία από τις 20/7 και μετά, δηλαδή μετά το μακελειό στην πόλη Σουρούτς.

Τέλος, η «Χουριέτ» μετέδωσε στην ιστοσελίδα της ότι δυτικός διπλωμάτης δήλωσε πως οι ΗΠΑ ζήτησαν από την Τουρκία να σταματήσει για λίγο τους βομβαρδισμούς που ξεκίνησε μόνη της εναντίον θέσεων του «ΙΚ» στη Συρία, μέχρι να ολοκληρωθούν οι προετοιμασίες που θα επιτρέψουν το συντονισμό των τουρκικών μαχητικών με το «διεθνή αντιτρομοκρατικό συνασπισμό» που έχει δημιουργηθεί.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Στάσιμες οι διαπραγματεύσεις, «μιλάνε» τα όπλα

ΝΤΟΝΕΤΣΚ.--

Με τον πιο σαφή τρόπο, ο επικεφαλής της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ Αλεξάντερ Σακχαρτσένκο επιβεβαίωσε ότι οι πρόσφατες συνομιλίες στο πλαίσιο της Ομάδας Επαφής στο Μινσκ της Λευκορωσίας, (ανάμεσα σε εκπροσώπους της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου, των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, της Ρωσίας και του ΟΑΣΕ) δεν κατέληξαν σε κάποια συμφωνία. Ο συγκεκριμένος αξιωματούχος σημείωσε ότι αυτό συνέβη γιατί η ουκρανική πλευρά δεν το ήθελε. Αναφερόμενος στην εφαρμογή της συμφωνίας από τις 12 Φλεβάρη φέτος, που ουσιαστικά έχει μείνει στα χαρτιά είπε: «Η Ουκρανία δεν ενδιαφερόταν και προηγούμενα για τη διαδικασία Μινσκ και τώρα θέλει να βάλει φρένο με κάθε τρόπο. Ολες οι συνομιλίες έχουν εισέλθει σε μια φάση στασιμότητας και στο μεταξύ η ζωή των ανθρώπων στο Ντονέτσκ εξαρτάται από τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί αλλά δεν εφαρμόζονται».

Η Ομάδα Επαφής ξεκίνησε στις 3 Αυγούστου και συνεχίστηκε τις επόμενες μέρες, αλλά η ουκρανική πλευρά δεν υπέγραψε κανένα κείμενο αναφορικά με την απόσυρση βαρέων όπλων, ζήτημα που προβλεπόταν στην απόφαση της 12ης Φλεβάρη και είναι κομβικό για την εξέλιξη της κατάστασης.

Αντίθετα, αυτό που συμβαίνει στους θύλακες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, τους οποίους ελέγχουν οι πολιτοφύλακες που αντέδρασαν από την αρχή στην πραξικοπηματική κυβέρνηση του Κιέβου, είναι οι καθημερινοί βομβαρδισμοί με όλων των ειδών τα όπλα από τον ουκρανικό στρατό και τα λεγόμενα εθελοντικά τάγματα όπου δρουν κάθε λογής φασίστες Ουκρανοί και εισαγόμενοι. Και χτες η λεγόμενη εκεχειρία παραβιάστηκε δεκάδες φορές στη διάρκεια της νύχτας στα χωριά Σπάρτακ, Αβντέγιαφκα, και Οπίτνογιε και στην περιοχή γύρω από το κατεστραμμένο αεροδρόμιο του Ντονέτσκ. Χτυπήθηκαν επίσης από πυρά πυροβολικού και όλμους προάστια μέσα στην πόλη του Ντονέτσκ ενώ συνεχίστηκαν και οι μάχες από κοντινή απόσταση σε πολλά σημεία της γραμμής αντιπαράθεσης.

Σε μια εξίσου σημαντική απόφαση, το λεγόμενο Λαϊκό Συμβούλιο του Ντονέτσκ αποφάσισε να προκηρύξει εκλογές τοπικών αρχών μέσα στο Οκτώβρη (ενώ είχε αρχικά ανακοινωθεί για 18 Οκτώβρη, τώρα δεν διευκρινίζεται ακριβώς) ενώ αντίστοιχη διαδικασία για το Λουγκάνσκ σχεδιάζεται τον Νοέμβρη. Οι κινήσεις αυτές είναι «κόκκινο πανί» για την κυβέρνηση του Κιέβου, που δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι δεν θα το αποδεχτεί. Θυμίζουμε ότι η συμφωνία του Μινσκ είχε σημείο για εκλογή τοπικών αρχών, αλλά η κάθε πλευρά το ερμηνεύει διαφορετικά.

ΗΠΑ - ΒΙΕΤΝΑΜ
Περαιτέρω σύσφιξη των διμερών σχέσεων

Από την συνάντηση των ΥΠΕΞ Βιετνάμ και ΗΠΑ
Από την συνάντηση των ΥΠΕΞ Βιετνάμ και ΗΠΑ
ΑΝΟΪ.--

Με την επίσκεψή του χτες στο Βιετνάμ ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, ολοκλήρωσε την περιοδεία του σε χώρες της Ασίας. Η επίσκεψη στο Ανόι έγινε με αφορμή το γιορτασμό της 20ής επετείου της λεγόμενης εξομάλυνσης των διπλωματικών σχέσεων Βιετνάμ και ΗΠΑ. Οπως γίνεται όλα αυτά τα χρόνια δεν έλειψαν οι υποκριτικές κορόνες περί αμοιβαίου συμφέροντος από την πλευρά του εκπροσώπου του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, που αιματοκύλισε τον βιετναμέζικο λαό, αλλά πήρε και το μάθημά του από τον ηρωικό του αγώνα. Ετσι, τόσο σε ομιλία του σε επιχειρηματική συνάντηση όσο και στην κοινή συνέντευξη με τον ομόλογό του εξύμνησε τη «συμφιλίωση των δύο πρώην εχθρών», αλλά υπήρξαν και ...σπόντες. Ο Κέρι που πήρε μέρος ως αξιωματικός του ναυτικού στον πόλεμο κατά του Βιετνάμ, είπε με νόημα: «Σίγουρα, υπάρχουν στιγμές που μπορεί κάποιος μην έχει άλλη επιλογή από το να πάει σε πόλεμο, αλλά είναι κάτι που ποτέ δεν μπορεί να επιλέγεται ή να απορρίπτεται χωρίς να εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα. Ο πόλεμος που έγινε εδώ πριν από μισό αιώνα χώρισε τις δύο χώρες μας, οδήγησε τις διπλωματικές σχέσεις και την πολιτική προοπτική στην πιο βαθιά αποτυχία». Και κατέληξε ότι «η αμερικανο-βιετναμέζικη μετάβαση από αντίπαλοι σε φίλοι πρέπει να χρησιμεύσει και ως μοντέλο για άλλους».

Ταυτόχρονα, σημείωσε: «Η πρόοδος σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου θέτουν τα θεμέλια για μια βαθύτερη και πιο βιώσιμη στρατηγική και στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και το Βιετνάμ» και πρόσθεσε ότι «μόνο εσείς μπορείτε να αποφασίσετε το ρυθμό και την κατεύθυνση της διαδικασίας της οικοδόμησης αυτής της εταιρικής σχέσης. Αλλά είμαι βέβαιος ότι έχετε παρατηρήσει ότι πιο στενές συνεργασίες της Αμερικής στον κόσμο είναι με χώρες που μοιράζονται μια δέσμευση για ορισμένες αξίες».

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και ΥΠΕΞ του Βιετνάμ Φαμ Μπινχ Μινχ, στην κοινή συνέντευξη είπε ότι η χώρα του «έχει τη διάθεση να συζητήσει τις διαφορές στο ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να κάνει βήματα» κάλεσε τις ΗΠΑ να συνεχίσουν το πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί για τον καθαρισμό των διοξινών (ή «πορτοκαλί παράγοντας», δηλαδή τα τοξικά δηλητήρια που χρησιμοποίησαν οι Αμερικανοί στη διάρκεια του πολέμου για να εξοντώσουν το λαό, και εξακολουθούν να έχουν αρνητικές επιπτώσεις). Κατά τα άλλα, χαιρέτισε τη βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών και κάλεσε τις ΗΠΑ «να πάρουν υπόψη τους το επίπεδο ανάπτυξης του Βιετνάμ για τις διαπραγματεύσεις που είναι σε εξέλιξη σε σχέση με την Διειρηνική Συνεργασία». Κάλεσε, επίσης, «να ολοκληρώσει την άρση της απαγόρευσης πώλησης όπλων για να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη».

Στη διάρκεια των συζητήσεων, εκτός από τη Διειρηνική Συνεργασία, που ενδιαφέρει τα αμερικανικά μονοπώλια, οι δύο πλευρές έθιξαν και άλλα περιφερειακά θέματα, όπως η εξέλιξη της Ενωσης Χωρών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) που οι ΥΠΕΞ τους είχαν συνάντηση μέσα στη βδομάδα στη Μαλαισία.

Στο ζήτημα της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην εφαρμογή από όλες τις εμπλεκόμενες χώρες των διεθνών συνθηκών, ενώ οι ΗΠΑ προσφέρθηκαν να «βοηθήσουν» με εξοπλισμό και ναυτικά μέσα.

Επίσης, τέλος, χαιρετίστηκε η αναμενόμενη από την επόμενη χρονιά λειτουργία του αμερικανικού Πανεπιστημίου Φουλμπράιτ στο Βιετνάμ ως το πρώτο «ιδιωτικό μη-κερδοσκοπικο ίδρυμα», που εμφανίζεται ως «άλλη μια συμβολή στη σύσφιξη των διμερών σχέσεων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ