ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Οχτώβρη 2004
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΟΥΣΑ - «ΤΡΙΚΟΛΑΝ»
Η έμπρακτη αλληλεγγύη πρώτο καθήκον για όλους

Μέρα με τη μέρα, το κίνημα αλληλεγγύης στις αγωνιζόμενες εργάτριες της «Τρικολάν» μεγαλώνει. Χτες το ξημέρωμα, εργάτες από το Βαρβαρέσσο, πέρασαν στο σχόλασμα της βραδινής βάρδιας από το εργοστάσιο για να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους. Καθημερινά, κάτοικοι της Νάουσας που διασχίζουν το δρόμο μπροστά από την πύλη της «Τρικολάν» κοντοστέκονται, ρωτάνε, δηλώνουν αλληλέγγυοι. Οι συνάδελφοι από την «ΟΤΤΟ ΕΒΡΟΣ» στην Αλεξανδρούπολη έστειλαν από την πρώτη μέρα ψήφισμα συμπαράστασης στην «Τρικολάν», δηλώνοντας ότι «επιβάλλεται να είμαστε δυνατοί και αγωνιστικοί, μόνο έτσι μπορούμε να επιβιώσουμε». Από κοντά και το Εργατικό Κέντρο Γιαννιτσών, που δήλωσε με ανακοίνωση τη συμπαράστασή του. Σταθερή είναι η παρουσία και του ΠΑΜΕ, όπως και του Εργατικού Κέντρου Νάουσας στο προαύλιο του εργοστασίου και στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων. Οι εργάτες και οι εργάτριες της «Τρικολάν» έχουν τώρα όσο ποτέ άλλοτε ανάγκη κάθε εργαζόμενος, κάθε κάτοικος της πόλης να σταθεί ενεργά στο πλευρό τους και να στηρίξει τα δίκαια αιτήματά τους.

Το δυνάμωμα της αλληλεγγύης ήταν και ο σκοπός της μαζικής εξόρμησης - πορείας που πραγματοποίησαν οι εργαζόμενες χτες το απόγευμα στο κέντρο της πόλης. Με το μεγάφωνο να προπορεύεται και να καλεί σε κοινό αγώνα, προκειμένου να μην κλείσει άλλο εργοστάσιο στη Νάουσα, οι εργάτριες μοίρασαν στους επαγγελματίες της αγοράς την προκήρυξή τους, αλλά και φωτοτυπίες των απολύσεών τους, θέλοντας να αναδείξουν συμβολικά πιο θα είναι το μέλλον της πόλης, αν δεν υπάρξει καθολική αντίδραση από το λαό της.

Οι βάρδιες περιφρούρησης στο κατειλημμένο εργοστάσιο διαδέχονται η μία την άλλη. Μπροστά στη συνάντηση με εκπροσώπους του υπουργείου Απασχόλησης την ερχόμενη Τρίτη στην Αθήνα, οι εργαζόμενοι απαιτούν να αναλάβει η κυβέρνηση τις τεράστιες πολιτικές ευθύνες της για το λουκέτο στην «Τρικολάν» και προτάσσουν το αγωνιστικό τους πλαίσιο σε περίπτωση που το εργοστάσιο δεν επαναλειτουργήσει: Αμεση ενίσχυση 3.000 ευρώ για κάθε εργαζόμενο, επίδομα ανεργίας στο ύψος του τελευταίου μισθού ή μεροκάματου για όλο το διάστημα της ανεργίας, αποπληρωμή των στεγαστικών δανείων από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας, επιπλέον επιδότηση για όσους σπουδάζουν παιδιά, να μετρήσουν τα χρόνια της ανεργίας σαν συντάξιμα και να μειωθούν τα όρια συνταξιοδότησης κατά πέντε χρόνια.

«Το μετέωρο βήμα ενός σύγχρονου αγώνα»

Γράμμα μιας από τις απολυμένες εργάτριες της «Τρικολάν»

Η Ελευθερία Γιατζή είναι μια από τις απολυμένες εργάτριες της «Τρικολάν». Χτες το πρωί, στο προαύλιο του εργοστασίου, παρέδωσε στο «Ρ» ένα γράμμα, την προσωπική της κατάθεση για την κινητοποίηση στην Αθήνα την περασμένη Δευτέρα.

Απολογείται στην αρχή γιατί είναι ανυπόγραφο - «όχι γιατί φοβάμαι, αλλά μη νομίσει κανείς ότι κάνω επίδειξη», μας λέει - γρήγορα όμως δέχεται να δημοσιευτούν σημεία από το γράμμα της και το όνομά της.

Το γράμμα έχει τον τίτλο «Το μετέωρο βήμα ενός σύγχρονου αγώνα» και όπως εξηγεί στις πρώτες γραμμές η εργάτρια, «επίτηδες χρησιμοποίησα βαρύγδουπο και ποιητικό τίτλο για να τραβήξω τους αναγνώστες σ' ένα κείμενο καθόλου ποιητικό, αλλά πολύ πραγματικό».

«Από κάποιες μεριές ακούστηκε "Τι θα κάνουν;", "Νομίζουν θα πετύχουν;" (σ.σ. με αφορμή την κινητοποίηση στην Αθήνα). Εγώ πρώτα απ' όλα θέλω να ξεχωρίσω την έννοια του αγώνα από την έννοια "επιτυχία". Ο αγώνας ματώνει πολλές φορές μέχρι να καταφέρει κάτι. Η δική μας κινητοποίηση έχει την αξία της γιατί:

1ον. Ξεκίνησε από 100 άτομα που στο δρόμο για την Αθήνα έγιναν 350.

2ον. Είχε θέληση και νίκησε την κούραση και την ταλαιπωρία των χιλίων χιλιομέτρων μέσα σ' ένα 24ωρο.

3ον. Αποτελούνταν από άτομα μιας γενιάς που έζησε σε καλύτερες συνθήκες, χωρίς τις μεγάλες στερήσεις στα χρόνια των πατεράδων μας (πείνα, ανεργία), μιας γενιάς που δεν είχε μάθει να αγωνίζεται.

4ον. Το ότι αφήσαμε τον καναπέ και από την απάθεια και την παθητικότητα περάσαμε στη δράση, το ότι διαλέξαμε τη δράση αντί της μιζέριας και της κακομοιριάς, το θεωρώ ένα βήμα μπροστά για τη μικρή μας κοινωνία και είναι ένα σημάδι υγιούς πολιτικής και κοινωνικής συνείδησης».

«Λυπάμαι, συνεχίζει, αν υπάρχουν άνθρωποι οπουδήποτε και πολύ περισσότερο στη Νάουσα που απαξιώνουν τέτοιους αγώνες. Ανθρωποι παγιδευμένοι σε κομματικά τείχη και χρωματικά πλαίσια. Ο δικός μας αγώνας δεν έχει κανένα χρώμα. Είναι αγώνας για το δικαίωμά μας στη δουλιά, για το ψωμί μας, για τα παιδιά μας, για το δίκιο μας.

Οσοι ήμασταν εκεί είμαστε περήφανοι και θα το ξανακάνουμε, γιατί νιώσαμε καλά με τον εαυτό μας και γιατί ξυπνήσαμε αυτό το αίσθημα του αγώνα που κοιμόταν μέσα μας.

Γιατί μας παίρνουν πίσω ό,τι μας έδωσαν οι προηγούμενες γενιές με αγώνες».

Η Ελευθερία Γιατζή ευχαριστεί μεταξύ άλλων τους συναδέλφους της Αθήνας, το ΠΑΜΕ και την ΟΕΚΙΔΕ «που ήταν μαζί μας στην πορεία, για τη συμπαράστασή τους», τους άγνωστους περαστικούς έξω από το υπουργείο «που σταματούσαν, ρωτούσαν και θαύμαζαν που κατεβήκαμε από τη Νάουσα και μας εύχονταν καλή επιτυχία, για τα καλά τους λόγια», αλλά και το Εργατικό Κέντρο Νάουσας «για την οργάνωση και την υποστήριξή του σε όλους τους αγώνες μας καθώς και το σωματείο μας γιατί αντέχει ακόμα».

«Λυπάμαι γιατί έλειπαν πολλοί που θα έπρεπε να ήταν, αλλά προσδοκώ την επόμενη φορά "ανάσταση" περισσότερων ψυχών», σημειώνει η εργάτρια.

Και το γράμμα καταλήγει: «Χαριτολογώντας, να αποδώσουμε και λίγες ευχαριστίες στον εργοδότη μας καθώς και στις ολόιδιες αντεργατικές πολιτικές της πρώην και της τωρινής κυβέρνησης γιατί μας βοήθησαν πολύ να ξαναβρούμε τη χαμένη μας αγωνιστικότητα.

Τέλος, θέλω να χαιρετίσω όσους από τη Νάουσα συμμετείχαν σ' αυτή την κινητοποίηση. Το λαό τον μικρό και τον μέγα. Γιατί η ψυχή του αγώνα είναι πάντα ο λαός και το μετέωρο του βήματος με τη δύναμη του λαού γίνεται αποφασιστικό».

Ειδικότητα: Εργάτης!

Ειδικότητα: Εργάτης. Το χαρτί της απόλυσης - ένα από τα 98 που από την Πέμπτη μοιράζει ο δικαστικός επιμελητής στο προσωπικό της «Τρικολάν» - το γράφει καθαρά. Μετά από 25 χρόνια δουλιάς, στα 47 της, θα βρεθεί ξαφνικά στο δρόμο. Με οικογένεια, έξοδα που τρέχουν, χρέη και, πάνω απ' όλα, χωρίς καμιά προοπτική να βρει μεροκάματο σε μια πόλη που μετράει τους μισούς της κατοίκους άνεργους. Το ίδιο και ο άντρας της, διπλό το χτύπημα. Είναι εργάτρια και το μόνο της «προσόν» είναι η δύναμη του χεριού και του μυαλού της. Αυτά πουλούσε κοψοχρονιά στο Λαναρά επί 25 χρόνια για να επιβιώσει. Κάθε «κομμάτι» που έβγαινε από το εργοστάσιο, είχε πάνω του κάτι δικό της: Ατελείωτες ώρες απλήρωτης δουλιάς, από εκείνη που ο νόμος του κέρδους ορίζει σαν «υπεραξία», το γενναίο μερτικό του Λαναρά από τον πλούτο που αυτή παρήγαγε. Εστω κι αν για χρόνια δεν μπορούσε να καταλάβει πώς στη μοιρασιά των κερδών έβγαινε πάντα αυτή χαμένη και μάλιστα με νόμους της κάθε κυβέρνησης, σήμερα, ύστερα από ένα χρόνο αλλεπάλληλων κινητοποιήσεων με τις συναδέλφισσές της στο εργοστάσιο, πείστηκε ακόμα περισσότερο πως ο «εργάτης» δεν είναι μόνο ειδικότητα, μα, πάνω απ' όλα, τίτλος τιμής. Γιατί σ' αυτόν ανήκουν όλα. Χτες ήταν στο προαύλιο της «Τρικολάν». Σήμερα, θα είναι ανάμεσα στους χιλιάδες συναδέλφους της, εκεί, στο Πεδίον του Αρεως.

ΔΗΜΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥ
Να εκφραστεί η αλληλεγγύη όλου του κλάδου έξω από το εργοστάσιο

Με δήλωσή του στο «Ρ» ο Δήμος Θεοδώρου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κλωστοϋφαντουργίας, Ιματισμού, Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ), τονίζει ότι η μεγαλοεργοδοσία των Κλωστηρίων Ναούσης, ενθαρρημένη από την ασκούμενη πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, παρά τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, προχώρησε στην υλοποίηση της απόφασης για κλείσιμο της «Τρικολάν» και την απόλυση των 98 εργαζομένων. Η ΟΕΚΙΔΕ και σε αυτή τη φάση στέκεται αλληλέγγυα στο πλευρό των εργατών της «Τρικολάν», αλλά και όλου του ομίλου και καλεί τα σωματεία και τους εργαζόμενους του κλάδου απ' όλη την Ελλάδα σε έμπρακτη συμπαράσταση και αλληλεγγύη και συγκεκριμένα με την παρουσία τους στο υπό κατάληψη εργοστάσιο στη Νάουσα.

Θεωρούμε αναγκαίο, σημειώνει, μέσα από αυτές τις κινητοποιήσεις, αλλά και από τη στάση της μεγαλοεργοδοσίας, του υπουργείου Εργασίας και την πολιτική των κυβερνήσεων οι εργαζόμενοι στην «Τρικολάν» και συνολικά στον κλάδο να βγάλουν τα απαραίτητα πολιτικά συμπεράσματα. Οτι, δηλαδή, η πολιτική της ΕΕ και των πολιτικών δυνάμεών της στηρίζει τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, είναι κόντρα στα δικά τους συμφέροντα και υπηρετούν τα κέρδη. Γι' αυτό πρέπει να αντιπαρατεθούν με το σύνολο αυτής της πολιτικής, να αλλάξουν τους πολιτικούς και συνδικαλιστικούς συσχετισμούς, έτσι ώστε να υπηρετηθούν μέσα από μια άλλη πολιτική τα εργατικά και λαϊκά συμφέροντα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ