ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Απρίλη 2015
Σελ. /24
«Εικαστικές Τέχνες και Αντίσταση» στην Πάτρα

Η έκθεση «Εργαστήριο Ιστορίας της Τέχνης της περιόδου Δικτατορίας Μεταξά - Κατοχής - Αντίστασης - Εμφυλίου και Τόπων Εξορίας ως το 1967», του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας φιλοξενείται στην Αγορά Αργύρη, Αγ. Ανδρέου 12, στην Πάτρα. Η έκθεση εγκαινιάστηκε τη Δευτέρα και θα διαρκέσει μέχρι την Πέμπτη, 7 Μάη. Ωρες και ημέρες λειτουργίας: Από Δευτέρα έως Παρασκευή: 9.00 - 13.00 και 17.00 - 21.00, Σάββατο: 10.00 - 14.00.

Στην Εκθεση παρουσιάζονται έργα των παρακάτω καλλιτεχνών: Α. Τάσσου, Αλέξαδρου Κορογιαννάκη, Αλέξανδρου Αλεξανδράκη, Αννας Κινδύνη, Αντώνη Γκλίνου, Αντώνη Κανά, Ασαντούρ Μπαχαριάν, Βάλια Σεμερτζίδη, Βάσως Κατράκη, Βασίλη Βλασίδη, Γιάννη Στεφανίδη, Γιώργη Δήμου, Γιώργου Βακιρτζή, Γιώργου Βελισσαρίδη, Γιώργου Γούλα, Γιώργου Μανουσάκη, Γιώργου Σικελιώτη, Δημήτρη Μεγαλίδη, Δημήτρη Παπαγεωργίου, Δημήτρη Τηνιακού, Ελένης Περάκη - Θεοχάρη, Εμμανουήλ Ζέππου, Ευθύμιου Παπαδημητρίου, Ζιζής Μακρή, Θωμά Μώλου, Ιωάννη Σπηλιόπουλου, Καπράλου Χρήστου, Κατσικογιάννη Δημήτρη, Κούλας Μπεκιάρη, Κώστα Μαλάμου, Λορέτζου Καρπαθάκη, Λουκίας Μαγγιώρου, Μάριου Βατζιά, Μέμου Μακρή, Μπαλάφα Κώστα, Νικολινάκου Μιχάλη, Νομικού Ανδρέα, Οικονομίδη Δημήτρη, Ορέστη Κανέλλη, Πλακωτάρη Κώστα, Σελέστ Πολυχρονιάδη, Ευγένιου Σπαθάρη, Σπύρου Βασιλείου, Σπύρου Μελετζή, Τάκη Καλμούχου, Τάκη Μάρθα, Τηλέμαχου Κάνθου, Φώτη Μαστιχιάδη, Χρίστου Δαγκλή και Ανώνυμων καλλιτεχνών.

Η έκθεση περιλαμβάνει έργα της περιόδου 1936 - 1949, έργα από φυλακές και εξορίες έως το 1967, αλλά και έργα που έγιναν μεταγενέστερα από καλλιτέχνες που πήραν μέρος οι ίδιοι στην Αντίσταση. Στόχος είναι να καταγραφούν και να γνωρίσει το ευρύ κοινό της Πάτρας, της ευρύτερης περιοχής, τους εικαστικούς καλλιτέχνες που στρατεύθηκαν με το έργο τους, τις περισσότερες φορές και με την ίδια τη ζωή τους.

Η ξύλινη πλάκα «Διαδήλωση» του Τάσσου, ένα από τα τελευταία έργα του που δεν προοριζόταν για εκτύπωση. Η πλάκα παρουσιάστηκε για πρώτη φόρα στην έκθεση του ΕΕΤΕ, στην Αθήνα
Η ξύλινη πλάκα «Διαδήλωση» του Τάσσου, ένα από τα τελευταία έργα του που δεν προοριζόταν για εκτύπωση. Η πλάκα παρουσιάστηκε για πρώτη φόρα στην έκθεση του ΕΕΤΕ, στην Αθήνα
Είναι μέριμνα του Επιμελητηρίου το πώς, όλος αυτός ο πλούτος, τα έργα και οι μαρτυρίες για τη σχέση των εικαστικών καλλιτεχνών με τους αγώνες του λαού, θα καταγραφεί θα καταστεί προσεγγίσιμος στο πλατύ κοινό. Γι' αυτό και η παρουσίαση αυτή ονομάστηκε «εργαστήριο», γιατί στόχο έχει τη συγκέντρωση και την καταγραφή αρχειακού - ιστορικού υλικού και την παράλληλη δημιουργία ηλεκτρονικού αρχείου, με τη συμβολή Μουσείων, Σωματείων, εν ζωή εικαστικών αλλά και απογόνων καλλιτεχνών, καθώς και με τη σχετική βιβλιογραφία που καταγράφει την Εικαστική και κοινωνική δράση των Ελλήνων Καλλιτεχνών κατά την ιστορική αυτή περίοδο. Γι' αυτό το λόγο, άλλωστε, στο χώρο λειτουργεί ηλεκτρονικό αρχείο, μια «βάση δεδομένων», η οποία θα παρέχει πληροφορίες και υλικό και στην οποία θα μπορούν να συμπληρώνονται και νέα στοιχεία συνεχώς. Στη βάση δεδομένων έχουν ήδη καταγραφεί 8.500 εικαστικά έργα καθώς και οπτικοακουστικό υλικό, συνεντεύξεις και αφηγήσεις παλιών αγωνιστών.

Παράλληλα, στο χώρο της έκθεσης θα προβάλλονται σχετικές με το θέμα ταινίες και ντοκιμαντέρ. Καθημερινά επίσης, πριν τις προγραμματισμένες προβολές ντοκουμέντων και ταινιών, γίνονται προβολές για τους εικαστικούς: Βάσω Κατράκη, Γιώργη Βαρλάμο, Γιώργη Φαρσακίδη, Ζιζή Μακρή, Γιάννη Στεφανίδη, Ελευθερία Δροσάκη.

Από τα εγκαίνια που πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα
Από τα εγκαίνια που πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα
Το πρόγραμμα για τις καθημερινές προβολές από σήμερα Πέμπτη 9 Απρίλη, μέχρι και την ερχόμενη Πέμπτη 16 Απρίλη, έχει ως εξής:

Πέμπτη, 9 Απρίλη

9.00: «Η ηλικία της θάλασσας», Σκηνοθεσία: Τάκης Παπαγιαννίδης, Διάρκεια: 98'

10.45: «Μακρόνησος», Σκηνοθεσία: Ηλίας Γιαννακάκης, Εύη Καραμπάτσου, Διάρκεια: 103'

12.30: «Ετσι πολεμούσαμε 1940-41», Αρχεία ΕΡΤ, Σκηνοθεσία: Κυρ. Μαυροπάνος, Διάρκεια: 16'

Τρίτη, 14 Απρίλη

17.00: «Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας 1946 - 1949», Σκηνοθεσία: Μάνος Ζαχαρίας, Διάρκεια: 82'

18.25: «Ντοκουμέντο», Αρχεία ΕΡΤ Σκηνοθεσία: Τάσος Λέρτας, Διάρκεια: 72'

19.40: «Νέος Παρθενώνας», Σκηνοθεσία: Ομάδα των 4 (Χρονόπουλος Κώστας, Σκρουμπέλος Θανάσης, Χρυσοβιτσιάνος Γιώργος, Ζάχος Σπύρος) Διάρκεια: 74'

Τετάρτη, 15 Απρίλη

17.00: «Ζωγράφοι στα βουνά της ελεύθερης Ελλάδας 1941-45», Αρχεία ΕΡΤ, Σκηνοθεσία: Ρένα Χριστάκη, Διάρκεια 61'

18.05: «Ετσι πολεμούσαμε 1940-41», Αρχεία ΕΡΤ, Σκηνοθεσία: Κυρ. Μαυροπάνος, Διάρκεια: 16'

18.20: «Χάππυ Νταίη», Σκηνοθεσία: Παντελής Βούλγαρης, Διάρκεια: 100'

20.00: «Τόποι πολιτικής εξορίας και ιστορικής μνήμης : ΙΚΑΡΙΑ», Σκηνοθεσία: Λεωνίδας Βαρδαρός

Πέμπτη, 16 Απρίλη

17.00: «Αλλος δρόμος δεν υπήρχε», Σκηνοθεσία: Σταύρος Ψυλλάκης, Διάρκεια: 87'

18.30: «Νέος Παρθενώνας», Σκηνοθεσία: Ομάδα των 4 (Χρονόπουλος Κώστας, Σκρουμπέλος Θανάσης, Χρυσοβιτσιάνος Γιώργος, Ζάχος Σπύρος), Διάρκεια: 74'

19.45: «Επίκαιρα 1944», Σκηνοθεσία: Φιλοποίμην Φίνος Διάρκεια: 11'

20.00: «Ζωγράφοι στα βουνά της ελεύθερης Ελλάδας 1941-45», Αρχεία ΕΡΤ, Σκηνοθεσία: Ρένα Χριστάκη, Διάρκεια 61'


ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΒΙΒΛΙΑ
«Το βιβλιόδεντρο» της Ζωής Βαλάση

Το Βιβλιόδεντρο, που είναι και... δέντρο - αφού έχει φύλλα - αλλά και... βιβλίο - αφού έχει παραμύθια - είναι το καινούριο βιβλίο της Ζωής Βαλάση. Τέσσερα μικρά παραμύθια και δύο παραμυθοτράγουδα, όλα με θέμα και ήρωά τους το βιβλίο, θα ενθουσιάσουν τα παιδιά.

Το «Βιβλιόδεντρο» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Κέδρος» σε εικονογράφηση της Βάλλυς Λιάπη και την καλλιτεχνική φροντίδα της Δήμητρας Πελεκάνου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ