ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Μάρτη 2022
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΟ-ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
«Μεταδίδεται» και στην Ιαπωνία η συζήτηση για τα πυρηνικά όπλα

Αξιοποίηση διαφόρων «εναλλακτικών», με βάση την εμπειρία του ΝΑΤΟ, συστήνει ο πρώην πρωθυπουργός Σ. Αμπε

Καθώς η πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία οξύνει παραπέρα τη συνολικότερη ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση, με προεκτάσεις σε όλο τον κόσμο, οι ολοένα και αυξανόμενες «προειδοποιήσεις» και διεργασίες για μεγαλύτερη διάδοση και «ετοιμότητα» των πυρηνικών οπλοστασίων μεταφέρονται και στην κρίσιμη περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού.

Ετσι, την Κυριακή, την ίδια μέρα που ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, διέταξε τις πυρηνικές δυνάμεις αποτροπής της χώρας να βρίσκονται σε ειδικό καθεστώς πολεμικής ετοιμότητας, «εξαιτίας των επιθετικών δηλώσεων του ΝΑΤΟ», ο πρώην πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Αμπε είπε ανοιχτά πως «αν και η Ιαπωνία έχει υπογράψει τη Συνθήκη Μη Εξάπλωσης Πυρηνικών και έχει τις τρεις αρχές "κατά των πυρηνικών" (σ.σ. κατά της παραγωγής, κατοχής και φιλοξενίας τους στην επικράτειά της) δεν πρέπει να αντιμετωπίζει το θέμα ως ταμπού σε μια συζήτηση για το πώς ο κόσμος θα διατηρηθεί ασφαλής». Μάλιστα, με δεδομένο το υψηλό ποσοστό εναντίωσης της ιαπωνικής κοινής γνώμης στη χρήση πυρηνικών (με δεδομένη την οδυνηρή εμπειρία από την εγκληματική ρίψη ατομικών βομβών από τις ΗΠΑ στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι στο τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου), ο Αμπε είπε ότι «η Ιαπωνία μπορεί να εξετάσει διάφορες εναλλακτικές», ενώ αναφερόμενος στο πώς το ΝΑΤΟ οργανώνει τη διασφάλιση πυρηνικού οπλοστασίου μεταξύ όλων των μελών του είπε ότι «πολλοί δεν ξέρουν γι' αυτό το σύστημα». Κλιμακώνοντας δε την πρόκληση, χαρακτήρισε σημαντικό η χώρα να εξακολουθήσει... να δρα για την κατάργηση των πυρηνικών, «αλλά όταν μιλάμε για την προστασία της ζωής των Ιαπώνων νομίζω ότι πρέπει να διεξαγάγουμε συζητήσεις με πολλές επιλογές».

Ενδεικτικές ήταν οι επισημάνσεις του Αμπε και για τη στάση των ΗΠΑ στο θέμα της Ταϊβάν. Την ώρα που οι ΗΠΑ κλιμακώνουν τη στρατιωτική τους παρουσία στην περιοχή, αναβαθμίζουν πολύμορφα τις σχέσεις τους με την Ταϊπέι και ενισχύουν τις σχετικές «προειδοποιήσεις» απέναντι στην Κίνα, ο Ιάπωνας πρώην πρωθυπουργός, σε ρόλο «λαγού», τις καλεί να αλλάξουν την τακτική της... «στρατηγικής ασάφειας» (σχετικά με τη στάση που θα κρατήσουν αν η Ταϊπέι δεχτεί στρατιωτική επίθεση από την Κίνα), προσθέτοντας ότι «ο λαός της Ταϊβάν μοιράζεται τις οικουμενικές μας αξίες, άρα νομίζω ότι οι ΗΠΑ πρέπει σθεναρά να εγκαταλείψουν αυτήν την ασάφεια».

Από τη μεριά του, ο σημερινός πρωθυπουργός, Φ. Κισίντα (του οποίου η εκλογική περιφέρεια είναι η Χιροσίμα και διαδέχτηκε τον Αμπε στην πρωθυπουργία και στην αρχηγία του Δημοκρατικού Φιλελεύθερου Κόμματος), περιορίστηκε χτες να δηλώσει πως μια τέτοια συζήτηση δεν μπορεί να γίνει «επειδή υπάρχουν οι 3 αρχές», χωρίς όμως να θίξει αν αυτές πρέπει να διατηρηθούν...

Ξανά εκτόξευση της Β. Κορέας και «περαντζάδα» των ΗΠΑ στα Στενά της Ταϊβάν

Σε ένα τέτοιο φόντο, η Βόρεια Κορέα προχώρησε την Κυριακή σε νέα εκτόξευση, με τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία να αναφέρουν ότι αυτή αφορούσε σε «βαλλιστικό πύραυλο». Το Τόκιο ανέφερε ότι με βάση τις πληροφορίες που συγκέντρωσε, ο πύραυλος μπορεί να πέταξε έως και 600 χιλιόμετρα μακριά. Σχολίασε ότι «αυτή η εκτόξευση πραγματοποιήθηκε ενώ η διεθνής κοινότητα εστιάζει στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και το να εκμεταλλεύεται η Βόρεια Κορέα αυτήν την κατάσταση, αυτό είναι κάτι που δεν μπορούμε να το ανεχθούμε». Στη δε Σεούλ (όπου στις 9 Μάρτη γίνονται προεδρικές εκλογές) υπήρξαν εκτιμήσεις ότι η Βόρεια Κορέα θα μπορούσε να θεωρήσει την ουκρανική κρίση ως «ευκαιρία για μια δική της πρόκληση».

Από τη μεριά της, η Πιονγιάνγκ ανακοίνωσε ότι επρόκειτο για δοκιμή «μεγάλης σημασίας για την ανάπτυξη δορυφόρου αναγνώρισης».

Αναλυτές της Δύσης εκτιμούν ότι η ανάπτυξη αναγνωριστικού δορυφόρου από τη Βόρεια Κορέα αποτελεί κάλυψη για τη δοκιμή διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων (ICBMs), καθώς η τεχνολογία που χρησιμοποιείται είναι πρακτικά η ίδια. Ακόμα, πυκνώνουν δυτικά δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία στη βορειοκορεατική περιφέρεια αναπτύσσονται υποδομές για να φιλοξενηθούν βάσεις για διηπειρωτικούς πυραύλους, όπως στην Τσαγκάνγκ, 25 χλμ. από τη μεθόριο με την Κίνα.

Τέλος, «ένταση» καταγράφηκε ξανά και στα Στενά της Ταϊβάν που διέσχισε και πάλι αμερικανικό πολεμικό πλοίο, σε μια ακόμα - σύμφωνα με τις ΗΠΑ - «επιχείρηση ρουτίνας».

Η διέλευση του αντιτορπιλικού «USS Ralph Johnson» προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Πεκίνου που τη χαρακτήρισε «προκλητική». Οι ΗΠΑ «επιδιώκουν κινήσεις για να ενθαρρύνουν τις δυνάμεις που στηρίζουν την ανεξαρτησία της Ταϊβάν. Αυτό είναι υποκριτικό και ανώφελο», είπε ανώτατο στέλεχος του κινεζικού στρατού.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Νέες απεργιακές κινητοποιήσεις στα πανεπιστήμια

Από τη συγκέντρωση της περασμένης Τρίτης στο Λονδίνο
Από τη συγκέντρωση της περασμένης Τρίτης στο Λονδίνο
Με συγκέντρωση στην Tavistock Square και πορεία στα γραφεία του συνταξιοδοτικού ταμείου USS και στις τράπεζες στο City του Λονδίνου, την οποία οργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή των Σωματείων των πανεπιστημιακών UCU από την περιοχή του Λονδίνου (London Region), έκλεισε την Τρίτη 22/2 η δεύτερη βδομάδα των απεργιακών κινητοποιήσεων στα πανεπιστήμια.

Αυτήν τη βδομάδα, στα σωματεία που απεργούν για το θέμα του συνταξιοδοτικού ταμείου USS προστέθηκαν και όσα απεργούν για αμοιβές και εργασιακά δικαιώματα. Το πρόγραμμα για την τρέχουσα βδομάδα περιλαμβάνει τριήμερη απεργία μέχρι αύριο Τετάρτη, που είναι ταυτόχρονα και μέρα πανεθνικής φοιτητικής απεργίας από την Ενωση Φοιτητών της Βρετανίας (National Union of Students - NUS), οπότε και θα κορυφωθούν οι κινητοποιήσεις με πανεθνικό συλλαλητήριο στο Λονδίνο.

Στη συγκέντρωση της περασμένης Τρίτης κατέφτασαν απεργοί από απεργιακές φρουρές (picket lines) διαφόρων πανεπιστημίων του Λονδίνου, για να μοιραστούν την εμπειρία τους από τις μέρες της απεργίας, τους προβληματισμούς τους για την κατάσταση και τα όσα αντιμετωπίζουν.

Σε ανταπόκριση που ήρθε στον «Ριζοσπάστη» από το Λονδίνο επισημαίνεται το χαρακτηριστικό παράδειγμα του Αντώνη Κ., τελειόφοιτου διδακτορικού φοιτητή, που αποτελεί... προσωποποίηση της ελαστικής, «ευέλικτης» και επισφαλούς εργασίας.

Για να βγάλει τα έξοδά του, ο Αντώνης εργάζεται αυτό το εξάμηνο ως ωρομίσθιος (με σύμβαση ορισμένων εβδομάδων και ωρών), καλύπτοντας εκπαιδευτικά κενά σε τέσσερα πανεπιστήμια του Λονδίνου! Τα εισοδήματά του δεν του επιτρέπουν να μετακομίσει στο Λονδίνο και αναγκάζεται να μετακινείται κάθε μέρα από την περιφέρεια, με αποτέλεσμα μεγάλο μέρος των χρημάτων που βγάζει από την εργασία του - η οποία, σημειωτέον, είναι χαμηλότερα αμειβόμενη σε σχέση με αυτή του μόνιμου προσωπικού - να φεύγει στα πανάκριβα εισιτήρια των τρένων (50 λίρες τη μέρα στην καλύτερη, με εκπτωτική κάρτα!). Επιπλέον, ενώ ξεκίνησε να εργάζεται τον Γενάρη, από ορισμένα πανεπιστήμια θα πληρωθεί για πρώτη φορά τον Μάρτη. Αυτές οι δυσκολίες δεν τον εμποδίζουν όμως να δηλώνει με περηφάνια απεργός, δείχνοντας στον χώρο τα πανό των σωματείων και από τα τέσσερα πανεπιστήμια όπου εργάζεται!

ΣΟΥΔΑΝ
Νέα δολοφονία διαδηλωτή

Ενας ακόμα νεαρός διαδηλωτής έπεσε χτες νεκρός στο Σουδάν από τα πυρά αστυνομικών, κατά τη διάρκεια νέας διαδήλωσης εναντίον του στρατιωτικού πραξικοπήματος της 25ης Οκτώβρη.

Σύμφωνα με οργάνωση Σουδανών γιατρών, ο νεαρός διαδηλωτής είναι ο 83ος που χάνει τη ζωή του από τον Οκτώβρη μέχρι σήμερα, ενώ το ίδιο διάστημα τραυματίστηκαν πάνω από 2.600 άλλοι διαδηλωτές.

ΙΡΑΝΙΚΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Αναζήτηση «πολιτικής απόφασης» συμβιβασμού στα πολύμηνα παζάρια

Εάν οι ΗΠΑ πάρουν την «πολιτική απόφαση» να ικανοποιήσουν τα εναπομείναντα αιτήματα του Ιράν, τότε οι πολύμηνες διαπραγματεύσεις στη Βιέννη για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και την αναβίωση της διεθνούς συμφωνίας του 2015 (από την οποία αποχώρησαν μονομερώς οι ΗΠΑ το 2018) ενδέχεται να στεφθούν με επιτυχία, δήλωσε χτες ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Σ. Χαντιμπζαντέχ.

Ο ίδιος ξεχώρισε ως βασικά εναπομείναντα ζητήματα των παζαριών τα εξής: Τον βαθμό ανάκλησης των κυρώσεων των ΗΠΑ κατά του Ιράν, την παροχή εγγυήσεων ότι η Ουάσιγκτον δεν θα αποχωρήσει ξανά από τη συμφωνία, καθώς και την επίλυση ερωτημάτων σχετικά με τα ίχνη ουρανίου που έχουν βρεθεί σε παλιές, μη δηλωμένες εγκαταστάσεις στο Ιράν.

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν μετά τη χτεσινή συνάντηση του Ιρανού επικεφαλής διαπραγματευτή στη Βιέννη, Αλί Μπαγερί Κάνι (βρίσκεται στην αυστριακή πρωτεύουσα από την Κυριακή), με τον Ενρίκε Μόρα, ανώτερο διπλωμάτη της ΕΕ ο οποίος έχει αναλάβει ρόλο μεσολαβητή στις διαπραγματεύσεις.

Πάντως, δυτικές διπλωματικές πηγές μιλώντας στο πρακτορείο «Reuters» κατηγόρησαν το Ιράν ότι υπέβαλε και νέες απαιτήσεις, όπως άρση του χαρακτηρισμού των Ιρανών «Φρουρών της Επανάστασης» ως «τρομοκρατικής οργάνωσης» από τις ΗΠΑ, ενώ Γάλλοι αξιωματούχοι ασκούσαν πιέσεις για κλείσιμο μίας συμφωνίας μέχρι το τέλος της βδομάδας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ