ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 11 Ιούλη 1999
Σελ. /48
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΕΗ
Μια κλοπή χωρίς προηγούμενο

Τα εναλλακτικά σενάρια μέτρων "περί επίλυσης" του ασφαλιστικού των εργαζομένων της ΔΕΗ, που προβάλλει η κυβέρνηση με δημοσιεύματα του φιλοκυβερνητικού Τύπου, αποτελούν προγεφύρωμα για τη διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος των εργαζομένων στην Επιχείρηση και την άλωσή της από το μεγάλο κεφάλαιο

Μέσα από το χτύπημα και το ξεθεμελίωμα των ασφαλιστικών και εργασιακών κεκτημένων δικαιωμάτων των εργαζομένων και των συνταξιούχων της ΔΕΗ, επιχειρεί η εκσυγχρονιστική κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να ιδιωτικοποιήσει - διαλύσει τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού. Αυτόν τον κρατικό ενεργειακό κολοσσό, που επί πενήντα σχεδόν χρόνια λειτουργίας του, ανδρώθηκε πρωτίστως με τα λεφτά του ελληνικού λαού και δευτερευόντως με τα λεφτά των ίδιων των εργαζομένων, που χρησιμοποιήθηκαν σαν αιμοδότες της Επιχείρησης, αφού κατέβαλλαν στην ίδια, τις ασφαλιστικές τους εισφορές. Το κατά πόσο όμως η κυβέρνηση θα καταφέρει να καθυποτάξει τους εργαζόμενους της ΔΕΗ, έγκειται στην αγωνιστικότητα τόσων των ίδιων, όσο και του ελληνικού λαού, που θα δει τη μεγαλύτερη δημόσια περιουσία να γίνεται έρμαιο στα χέρια μιας χούφτας μεγαλοεπιχειρηματιών, με τραγικές επιπτώσεις τόσο για την εθνική οικονομία, όσο και στο βιοτικό επίπεδό του.

Η διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος της ΔΕΗ, σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να χαρακτηρίζεται άσχετη με την επίθεση που δέχονται τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα του συνόλου της εργατικής τάξης της χώρας μας. Το ασφαλιστικό της ΔΕΗ, βρίσκεται στο δρόμο της κυβερνητικής επέλασης ξεθεμελιώματος των όποιων δικαιωμάτων και κατακτήσεων έχει κατοχυρώσει με αγώνες η εργατική τάξη.Το δυσάρεστο όμως είναι, ότι οι της πλειοψηφίας της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΝ) συνεχίζουν "να βάζουν πλάτη" ώστε να περάσουν ανώδυνα οι επιλογές της κυβέρνησης.

Η ένταση της κυβερνητικο-συνδικαλιστικής "φιλολογίας" των τελευταίων ημερών, περί "επίλυσης" του ασφαλιστικού των εργαζομένων της ΔΕΗ, αλλά και τα όποια δημοσιεύματα του φιλοκυβερνητικού Τύπου, που κρούουν... κώδωνες κινδύνου, αποτελούν τα προγεφυρώματα για τη διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος των εργαζομένων της ΔΕΗ. Μια διάλυση που θα προηγηθεί της ολοκληρωτικής διάλυσης της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού και της παράδοσής της στα χέρια του μεγάλου κεφαλαίου. Επίσης, αποτελούν και τον "αφιονισμό" της κοινής γνώμης και του ελληνικού λαού, που επιχειρείται να στραφεί ενάντια στους εργαζόμενους της ΔΕΗ, με τη μέθοδο του "κοινωνικού αυτοματισμού". Μια μέθοδος ιδιαίτερα προσφιλής στην κυβέρνηση. Τα δημοσιεύματα αυτά - που προλειαίνουν για την κυβέρνηση το έδαφος να διαλύσει τη ΔΕΗ, κάνουν λόγο περί αύξησης της τιμής του ρεύματος μέχρι και 450%, εάν οι εργαζόμενοι δε δεχτούν τις αποφάσεις της κυβέρνησης - αυτόν ακριβώς το ρόλο υπηρετούν.

Κυβερνητικό κατασκεύασμα το "πρόβλημα" του ασφαλιστικού

Καταρχήν πρέπει να σημειωθεί και να αποσαφηνιστεί ότι το Ασφαλιστικό της ΔΕΗ, δεν έχει κανένα απολύτως πρόβλημα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί έλλειμμα αυτή η υποχρέωση της ΔΕΗ, απέναντι στους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους. Ισα ίσα, αν δεν είχε εφαρμοστεί το συγκεκριμένο σύστημα, η ΔΕΗ δε θα είχε τη σημερινή της ανάπτυξη. Τα αποθεματικά του Ασφαλιστικού της ΔΕΗ, σύμφωνα με μελέτη διεθνούς εταιρίας που έγινε το 1992, εάν συγκεντροποιούνταν και δε χρησιμοποιούνταν για τις επενδύσεις της ΔΕΗ, θα άγγιζαν σήμερα τα 1,5 περίπου τρισεκατομμύρια δραχμές.Αρα, το πρόβλημα του Ασφαλιστικού το γεννά η κυβέρνηση, η οποία - προκειμένου να δέσει τη ΔΕΗ στο άρμα εξυπηρέτησης των συμφερόντων μιας χούφτας μεγαλοεπιχειρηματιών- επιδιώκει να "ξεφορτώσει" την επιχείρηση από τις ασφαλιστικές της υποχρεώσεις, έναντι των εργαζομένων και των συνταξιούχων, ώστε να την παραδώσει "καθαρή" στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Αυτό σημαίνει πως, στην περίπτωση που επιτευχθεί ο στόχος της κυβέρνησης, όλες οι εισφορές δεκαετιών των εργαζομένων και των συνταξιούχων θα πάνε ουσιαστικά "στράφι" για τον ελληνικό λαό, αφού θα αποτελέσουν πακτωλό κερδών για τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, που θα αλώσουν την επιχείρηση.

Το συγκεκριμένο ασφαλιστικό σύστημα της ΔΕΗ, για το οποίο τόσο μεγάλο ντόρο δημιουργεί η κυβέρνηση και η διορισμένη από αυτή διοίκηση της Επιχείρησης, εφαρμόστηκε το 1966 με το Νόμο 4491/66, έχει τα χαρακτηριστικά της "ασφάλισης στον εργοδότη" και αποτέλεσε μεγάλη πηγή άντλησης κεφαλαίων για την ανάπτυξή της. Πρέπει να σημειωθεί ότι, η εφαρμογή του συγκεκριμένου ασφαλιστικού συστήματος επιτεύχθηκε με σκληρούς αγώνες των εργαζομένων, και από ό,τι αποδείχτηκε στη συνέχεια,- και είναι πανθομολογούμενο - αποτέλεσε μεγάλο πρόκριμα για την ανάπτυξη και τον εξηλεκτρισμό της χώρας.

Οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων κρατούνταν από τη ΔΕΗ, προκειμένου αυτή να τις χρησιμοποιεί για επενδύσεις, με αποτέλεσμα να αποφεύγει (η ΔΕΗ) τον επαχθή τραπεζικό δανεισμό. Αξίζει να σημειωθεί ότι, την περίοδο που εφαρμόστηκε το συγκεκριμένο ασφαλιστικό σύστημα, η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων ήταν νέας ηλικίας και γι' αυτό, μετά τα μέσα της δεκαετίας του '80, η ΔΕΗ άρχισε να πληρώνει ποσά για συντάξεις. Το παραπάνω γεγονός το παραδέχονται ακόμη και οι εταιρίες που έχουν αναλάβει να πραγματοποιήσουν "στημένες" μελέτες για λογαριασμό της κυβέρνησης.

Σήμερα, η εκσυγχρονιστική κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, εφαρμόζοντας, ως "βασιλικότερη του βασιλέως", την Κοινοτική Οδηγία 92/96 για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, επιχειρεί κυριολεκτικά σαν κλέφτης να παραδώσει τη ΔΕΗ στα κερδοσκοπικά συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, προβαίνοντας σε μία άνευ προηγούμενου υπεξαίρεση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων και των συνταξιούχων.

Ασύστολα ψεύδη

Καταφεύγοντας σε ασύστολα ψεύδη η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να πείσει τον ελληνικό λαό ότι η απελευθέρωση - διάλυση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας είναι αναγκαιότητα. Οντως είναι αναγκαιότητα. Οχι όμως για τον ελληνικό λαό, αλλά για το ντόπιο και ξένο κεφάλαιο, που στο όνομα του ανταγωνισμού και στην αύξηση των κερδών τους, επιβάλλουν να παραδοθεί η ΔΕΗ στα συμφέροντά τους. Η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, από το Φλεβάρη του 2001, θα σημάνει ότι η ΔΕΗ θα χάσει τους μεγαλύτερους πελάτες ηλεκτρικής ενέργειας (ποσοστό 23% των πελατών της). Αποτέλεσμα αυτού, η χασούρα της ΔΕΗ να επιχειρηθεί να καλυφθεί μέσω των μη επιλεγόντων πελατών, οι οποίοι είναι οι οικιακοί χρήστες, που θα δουν τα τιμολόγια της ΔΕΗ, να παίρνουν κυριολεκτικά φωτιά!

Η ΔΕΗ, ως μετοχοποιημένη - ιδιωτικοποιημένη πλέον επιχείρηση, που η περιουσία της θα "τζογάρεται" στο Χρηματιστήριο, θα πρέπει να λειτουργεί σε συνθήκες ανταγωνισμού, χάνοντας πλήρως τον κοινωφελή της χαρακτήρα. Αυτό που είναι σίγουρο, αλλά και δεδηλωμένο από την κυβέρνηση, είναι, ότι λειτουργώντας η ΔΕΗ με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, θα έχει ως αποκλειστικό στόχο τη μεγιστοποίηση του κέρδους της, με οποιοδήποτε τρόπο αυτό θα επιτυγχάνεται. Γι' αυτό λοιπόν, οι επίδοξοι μέτοχοι της ΔΕΗ επιτάσσουν να απεμπλακεί η επιχείρηση από τις ασφαλιστικές της υποχρεώσεις απέναντι στους εργαζομένους και τους συνταξιούχους, ώστε να μην επιφορτιστούν το σύνολο των ασφαλιστικών της υποχρεώσεων, που με τις σημερινές εκτιμήσεις αγγίζει τα 3,2 τρισεκατομμύρια δραχμές.

Να ποιο μέλλον τους ετοιμάζουν

Η κυβέρνηση, αναθέτοντας "κατά παραγγελία" εκθέσεις, σε διάφορους ξένους μελετητές, επιδιώκει να εμφανίσει το μαύρο άσπρο και ετοιμάζεται να ρίξει στον Καιάδα τα ασφαλιστικά δικαιωμάτων των εργαζομένων και των συνταξιούχων της Επιχείρησης. Με παντιέρα τις κοινοτικές οδηγίες και με στόχο τη διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος, όχι μόνο των εργαζομένων της ΔΕΗ, αλλά του συνόλου της χώρας, φτάνει στο σημείο να διατυμπανίζει, ότι το ασφαλιστικό της ΔΕΗ "έχει πρόβλημα".Γι' αυτό με βάση την κατά παραγγελία έκθεση που πραγματοποίησε η αγγλική PRICE WATERHOUSE COΟPERS η οποία εσκεμμένα, μη λαμβάνοντας υπόψη τις εισφορές χρόνων των εργαζομένων της ΔΕΗ, έρχεται να προτείνει τη δημιουργία ενός νέου φορέα ασφάλισης των εργαζομένων της, που θα παρέχει συντάξεις στο 68% των αντίστοιχων σημερινών...

Η έκθεση της PRICE WATERHOUSE COΟPERS είναι αποκαλυπτική για το ποιος επιτάσσει την κλοπή των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων της ΔΕΗ. Σε κάποιο σημείο αναφέρει επί λέξει: "Η Οδηγία της ΕΕ για την απορύθμιση της Ελληνικής Αγοράς Ηλεκτρισμού θα τεθεί σε ισχύ από το Φεβρουάριο του 2001. Η ΔΕΗ θα χάσει τότε το μονοπωλιακό της καθεστώς της και θα πρέπει να ανταγωνιστεί νεο-εισερχόμενους φορείς. Αυτό μπορεί να είναι εξαιρετικά δύσκολο εάν ξεκινήσει με ένα σημαντικό εγγενές μειονέκτημα, δηλαδή το ταχέως αυξανόμενο κόστος του Ασφαλιστικού Συστήματος"! Δηλαδή τις χρόνιες εισφορές των εργαζομένων της ΔΕΗ, τις εμφανίζουν τώρα ως μειονέκτημα της επιχείρησης. Η ίδια μελετητική εταιρία, όμως, λίγο πιο πάνω αναφέρει πως με το συγκεκριμένο ασφαλιστικό σύστημα "η ΔΕΗ είχε όφελος, τόσο γιατί δε χρειαζόταν να καταβάλλει εισφορές για να χρηματοδοτήσει το κόστος του ασφαλιστικού συστήματος, όσο και μέσω μιας φθηνής πηγής κεφαλαίου", ενώ επίσης σημειώνει ότι "η νομοθεσία σύστασης (του ταμείου) δεν απαιτούσε από την επιχείρηση να δημιουργήσει ένα εξωτερικό ταμείο και κάθε έσοδό της σχετικά με το Ασφαλιστικό Σύστημα, ενσωματωνόταν ουσιαστικά στα περιουσιακά στοιχεία της ΔΕΗ με τη μορφή του πάγιου κεφαλαίου".

Με αυτές τις αναφορές, της ίδιας της PRICE WATERHOUSE COPPERS, αντιλαμβάνεται και ο πλέον αφελής ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με το Ασφαλιστικό Σύστημα, καθώς επίσης ότι είναι μεγάλο ψέμα ο όρος "έλλειμμα", που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση, αφού οι εισφορές των εργαζομένων χρησιμοποιήθηκαν για την αύξηση του κεφαλαίου της επιχείρησης. Ακόμα και οι ίδιοι, από όσα είδαμε πιο πάνω, παραδέχονται ότι οι εισφορές των εργαζομένων ενσωματώθηκαν στο κεφάλαιο της ΔΕΗ και πως αποτέλεσαν φθηνή πηγή κεφαλαίου.

Συνεπώς η ΔΕΗ, ανήκει στο σύνολο του ελληνικού λαού και ουδείς έχει το δικαίωμα να παίζει με την περιουσία του.

Αλλο σημαντικό σημείο, που αποδεικνύει τη θρασύτητα της εκσυγχρονιστικής κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, είναι το σημείο που η ίδια η έκθεση της PRICE WATERHOUSE COΟPERS, σημειώνει: "Αρχικά, μόνο οι εισφορές εργαζομένων και συνταξιούχων επαρκούσαν για να καλύψουν τις ετήσιες πληρωμές παροχών. Η επιχείρηση είχε όφελος τόσο από τις θετικές ταμειακές ροές όσο και εξαιτίας της πρόσβασης σε μια φθηνή πηγή κεφαλαίου". Αυτό το "αρχικά" όπως αποσαφηνίζεται σε άλλο σημείο, είναι από τη δημιουργία του συγκεκριμένου ασφαλιστικού συστήματος, δηλαδή από το 1966 μέχρι το 1985! Για 21 ολόκληρα χρόνια η ΔΕΗ δε χρειάστηκε να διαθέσει φράγκο για ασφαλιστικές εισφορές! Συνεπώς, γίνεται προφανές πως πρόκειται για μια υπεξαίρεση, αλλά και για μια απάτη άνευ προηγουμένου, που παρόμοια δεν έχει γνωρίσει η ιστορία της χώρας μας.

Οσο δε για τη χρηματοδότηση του νέου ασφαλιστικού φορέα, που θα πρέπει να βασίζεται στο ίδιο πρότυπο του ΙΚΑ - ΤΕΑΜ, η PRICE WATERHOUSE COΟPERS, προτείνει:

  • Να διατηρείται ο ρόλος του κράτους ως εγγυητής της κοινωνικής ασφάλισης μέσω μίας αμεσότερης εγγύησης, ώστε να καλυφθεί μέρος των παροχών του ασφαλιστικού συστήματος. "Συνιστούμε το επίπεδο αυτής της εγγύησης να οριστεί στο επίπεδο της εγγύησης που προσφέρεται στους ανταγωνιστές της ΔΕΗ".
  • Να δημιουργούνται περιουσιακά στοιχεία αποκλειστικά προς χρήση του ασφαλιστικού συστήματος μέσω:

- προεξόφλησης μιας πρόσθετης εισφοράς για την ηλεκτρική ενέργεια,

- ενός δανείου από το κράτος, που θα εξοφληθεί από τα έσοδα της διάθεσης μετοχών,

- της πώλησης και της επανεκμίσθωσης (leaseback) περιουσιακών στοιχείων της ΔΕΗ.

  • Προαιρετική ανταλλαγή μέρους των παροχών συντάξεων με "μετατρέψιμα ομόλογα", που μπορούν να μετατραπούν σε μετοχές σε περίπτωση διάθεσης μετοχών.

Η έκθεση δεν αναφέρει το μέγεθος των ποσών που θα πρέπει να καταβληθούν για τη δημιουργία του "νέου" ασφαλιστικού φορέα. Το σίγουρο πάντως είναι ότι ο κρατικός προϋπολογισμός δε θα πρέπει να επιβαρυνθεί, διότι, όπως σημειώνει η έκθεση, "τότε θα κινδυνεύσει η πορεία της χώρας προς την ΟΝΕ"! Το πιθανότερο είναι να δίνονται ποσά, ίσα - ίσα για την πληρωμή των συντάξεων, ακόμα και να κοροϊδέψουν κάποιους, μοιράζοντας χαρτιά, ως ομόλογα και μετοχές. Το μόνο σίγουρο είναι ότι τινάζονται στον αέρα τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων της ΔΕΗ και τίθεται εν αμφιβόλω, εάν οι ήδη εργαζόμενοι της ΔΕΗ πάρουν ποτέ σύνταξη.

Σταμάτης ΖΗΣΙΜΟΥ


Ο καθένας πρέπει να πάρει ξεκάθαρη θέση για τη ΔΕΗ

Του Ηλία ΣΤΑΜΕΛΟΥ*

Στην επικαιρότητα έχει έρθει η ΔΕΗ. Μετά τις Ευρωεκλογές και παρά την καταδίκη της κυβερνητικής πολιτικής, τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, δηλώνουν από το βήμα του ΣΕΒ ότι θα συνεχίσουν την ίδια πολιτική και την υλοποίηση των στόχων που είχαν βάλει, δίνοντας έτσι διαβεβαιώσεις στους βιομήχανους, να μην ανησυχούν. Ανάμεσα στα σοβαρά μέτρα, ξεχωρίζει η απελευθέρωσης της αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας με μετοχοποίηση - ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και την παράδοσή της στους ιδιώτες. Ετσι ώστε, να γίνει δυνατή η υλοποίηση της Οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης και οι"υποσχέσεις" που έδωσε ο κ. πρωθυπουργός, αμέσως μετά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, στους τραπεζίτες - επενδυτές καιροσκόπους, που μαζεύτηκαν να συζητήσουν τους τρόπους που θα ληστέψουν το γιουγκοσλαβικό λαό, μετά τη λήξη του πολέμου. Ο βασικός στόχος είναι να κερδίσουν οι βιομήχανοι, είτε σαν επενδυτές είτε σαν καταναλωτές. Τα βάρη, όμως, αυτής της πολιτικής θα τα πληρώσει για μια ακόμη φορά ο ελληνικός λαός.

Απαραίτητη προϋπόθεση, για να προχωρήσουν τα σχέδιά τους, είναι να "απαλλάξουν" τη ΔΕΗ από τα "βάρη", όπως τα ονομάζουν, δηλαδή των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Από καιρό τώρα, μελετούσαν και προετοίμαζαν αυτές τις εξελίξεις. Κυβέρνηση και πλειοψηφία της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΝ), εδώ και 1,5 χρόνο κάτω από τις οδηγίες του συμβούλου του πρωθυπουργού κ. Τήνιου συζητούσαν τις "λύσεις".

Ανέθεσαν στην COOPERS να μελετήσει το Ασφαλιστικό Σύστημα της ΔΕΗ. Μόνο που κατά σύμπτωση, η ίδια εταιρία είναι σύμβουλος σε όλες σχεδόν τις μελέτες για τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό Σύστημα της χώρας μας.

Τι λέει, λοιπόν, αυτή η περίφημη έκθεση που την κρατούσαν "εφτασφράγιστο" μυστικό, πριν τις ευρωεκλογές, για ευνόητους λόγους. Η έκθεση COOPERS, δεν είναι μια τεχνοκρατική μελέτη. Είναι πολιτικό κείμενο που εκφράζει τις θέσεις και προτάσεις της κυβέρνησης και ασχολείται με τον τρόπο που θα απαλλαγεί η ΔΕΗ από το Ασφαλιστικό, έτσι ώστε να προχωρήσει στην εφαρμογή της περίφημης Οδηγίας.

Τι εκτιμούν και τι προτείνουν.

Θεωρούν ότι "το Ασφαλιστικό Σύστημα είναι μία μη κεφαλαιοδοτούμενη ρύθμιση.... και ότι οι τρέχουσες εισφορές χρηματοδοτούσαν τη διακίνηση των τρεχουσών δαπανών". σελ. 2. Με αυτόν τον τρόπο λένε ότι οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων και του εργοδότη, που η ΔΕΗ τις χρησιμοποιεί γιατις επενδύσεις και που αποτελούν την περιουσία του Ασφαλιστικού Φορέα μέσα στην περιουσία της ΔΕΗ, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ.

Ξεκινώντας από αυτή την αφετηρία, μιλούν ότι σταδιακά το "Ασφαλιστικό κόστος" για τη ΔΕΗ αυξάνει. Με αυτόν τον τρόπο θέλουν να δείξουν ότι η ΔΕΗ και κατά μία προέκταση ο καταναλωτής, πληρώνει για τις συντάξεις των εργαζομένων, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κλπ., κρύβοντας επιμελώς ότι τα δικαιώματα αυτά, οι εργαζόμενοι τα απόκτησαν μέσα από την πολύχρονη εργασία τους, την κοινωνική προσφορά, και τις εισφορές τους.

Κρύβουν επιμελώς ότι θέλουν να χρησιμοποιήσουν τις κεφαλαιοποιημένες εισφορές των ασφαλισμένων, σαν προίκα στους μεγαλοκαρχαρίες επενδυτές στην Ενέργεια. Η έκθεση αναφέρει εκτενώς το πρόβλημα που θα δημιουργήσει στη ΔΕΗ, στο ΝΕΟ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ περιβάλλον, το κόστος του Ασφαλιστικού. Τα προβλήματα στη ΔΕΗ δεν τα δημιουργεί το Ασφαλιστικό. Τα δημιουργεί η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, η πολιτική που χαράσσεται τόσο μέσα από την οδηγία της ΕΕ όσο και από το προσχέδιο νόμου της κυβέρνησης.

Υποτάσσουν την ασφάλιση των εργαζομένων της ΔΕΗ στην έκβαση του ανταγωνισμού στην Ηλεκτρική Ενέργεια. Εκβιάζουν τους εργαζόμενους, λέγοντας πως, για να αντέξει η ΔΕΗ στον ανταγωνισμό, θα πρέπει να παραχωρήσουν σήμερα την ασφάλισή τους και την εργασιακή τους σχέση, ακόμα και την ίδια τους τη δουλιά αύριο. Επιχειρούν να δυσφημίσουν τους εργαζόμενους στον ελληνικό λαό. Μιλούν για "σημαντικές αυξήσεις στην κιλοβατώρα για να παίρνουν σύνταξη οι εργαζόμενοι" ή με πρωτοσέλιδους τίτλους "Να πουλήσουν τη ΔΕΗ για να σώσουν τους εργαζόμενους". Και βέβαια όταν μιλούν για αυξήσεις έχουν στο νου τους, τα οικιακά και αγροτικό τιμολόγια, αυτούς που ονομάζουμε οικιακούς καταναλωτές.Πρόσφατη είναι η συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης Ευ. Βενιζέλου, με ορισμένους μεγάλους καταναλωτές για τη μείωση της τιμής της κιλοβατώρας, στο όνομα της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.

Αρκετό καιρό τώρα συζητούν τη σημαντική αύξηση των τιμολογίων, ώστε να μπορέσουν να αποδώσουν τα αναμενόμενα κέρδη οι επενδύσεις στην ενέργεια. Η κατάσταση δεν έφτασε τυχαία ως εδώ. Είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση, συνεπικουρούμενη από τη ΝΔ. Της στήριξης που παρείχαν όλα τα προηγούμενα χρόνια η πλειοψηφία της ΓΕΝΟΠ (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ ΣΥΝ).

Ποια είναι η στάση του συνδικαλιστικού κινήματος

Παρά το ότι οι προτάσεις της κυβέρνησης είναι γνωστές πάνω από 15 μέρες, η πλειοψηφία της ΓΕΝΟΠ, (ΠΑΣΚΕ ΔΑΚΕ - ΣΥΝ) και των σωματείων δεν παίρνουν θέση. Δεν έχει συγκληθεί μέχρι τώρα το ΔΣ της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ, για να εκτιμήσει την κατάσταση, παρά το ότι έχουν ζητήσει εγγράφως, 7 από τα 31 μέλη του ΔΣ. Στη συνεδρίαση των δύο μεγαλύτερων σωματείων που έγιναν την Πέμπτη (ΕΤΕ, και ΕΔΟΠ) οι ίδιες πλειοψηφίες αρνήθηκαν να υιοθετήσουν προτάσεις συνδικαλιστών (της ΕΣΚ και άλλων ψηφοδελτίων) για καταδίκη των προτάσεων της κυβέρνησης, και ανάληψη συγκεκριμένων αποφάσεων, για αγωνιστικές κινητοποιήσεις (απεργία, συγκέντρωση κλπ).

Ψέλλιζαν όσοι πήραν το λόγο ότι δεν είναι επαρκώς ενημερωμένοι ή προσπαθούσαν να πουν, εθελοτυφλώντας, ότι αυτές δεν είναι προτάσεις της κυβέρνησης και μετέθεταν τη δικιά τους ατομική ευθύνη, ως εκπροσώπων των εργαζομένων, στη ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ, ή πρότειναν ημερίδες και διαλόγους το Σεπτέμβρη... Η στάση αυτή των συνδικαλιστών (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΝ) σιγοντάρει την κυβερνητική πολιτική για τη διάλυση του ασφαλιστικού και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.

Οι αυταπάτες, ότι αυτές οι ηγεσίες μπορούν να δώσουν λύσεις στα προβλήματα, σε όλο και περισσότερους εργαζόμενους καθημερινά διαλύονται. Η αναγκαιότητα της συσπείρωσης συνδικαλιστών και εργαζόμενων, σαν αναγκαίο μέτρο για την απόκρουση αυτής της επίθεσης, βρίσκει κάθε μέρα και μεγαλύτερη ανταπόκριση. Η στάση τους αυτή, είναι η συνέχεια της ίδιας τακτικής που ακολούθησαν δύο χρόνια τώρα, που είχαν σαν αποτέλεσμα τις προτάσεις της κυβέρνησης και της COPPERS. Στους εργαζόμενους της ΔΕΗ δεν κυριαρχεί η μοιρολατρία και ο συμβιβασμός. Αντίθετα πληθαίνουν οι φωνές διαμαρτυρίας και αγανάκτησης.

Κάτι καινούριο γεννιέται

Είναι οι ομόφωνες αποφάσεις Τοπικών Σωματειακών Επιτροπών, η σύσκεψη πάνω από 40 συνδικαλιστικών στελεχών από όλες τις παρατάξεις που έγινε την περασμένη Τρίτη, που, παρά τις ιδεολογικές, πολιτικές, συνδικαλιστικές διαφορές συμφωνούν στην ανάγκη απόκρουσης αυτής της πολιτικής. Είναι η συμμετοχή, η αγωνία, και η αγανάκτηση των εργαζομένων, όπως εκφράστηκε σε δεκάδες συγκεντρώσεις που έγιναν σε χώρους δουλιάς. Είναι η συμμετοχή στην πρώτη ανοιχτή συγκέντρωση μπροστά στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ από την Αγωνιστική Πρωτοβουλία.

Είμαστε μόνο στην αρχή. Υπάρχει η δυνατότητα, ώστε οι εργαζόμενοι με τον αγώνα τους να ανατρέψουν αυτήν την πολιτική. Ο καθένας σήμερα πρέπει να πάρει θέση. Μαζί και η πλειοψηφία της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ, αλλά και των σωματείων. Να δηλώσουν με ποιον είναι τελικά. Με τους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους ή με την πολιτική της κυβέρνηση και των βιομηχάνων. Μισόλογα και υπεκφυγές δεν μπορούν να υπάρξουν

* Ο Ηλίας Σταμέλος είναι μέλος του ΔΣ της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ και στέλεχος της ΕΣΚ - ΔΕΗ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ