ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Ιούλη 2002
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Κατοχή και προετοιμασία για νέες επιχειρήσεις

Ελεγχος σε κάποιο δρόμο της Βηθλεέμ

Associated Press

Ελεγχος σε κάποιο δρόμο της Βηθλεέμ
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ-ΡΑΜΑΛΑ-ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Η κατοχή και η βία συνεχίζονται στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη, ενώ πληθαίνουν τα σενάρια που θέλουν τον νέο αρχηγό του ισραηλινού ΓΕΣ να προετοιμάζει τα ισραηλινά στρατεύματα για επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας. Παράλληλα, έντονες αντιδράσεις τόσο στην παλαιστινιακή όσο και στην ισραηλινή πλευρά έχει προκαλέσει η απόφαση του Ισραηλινού υπουργού Δημόσιας Ασφάλειας να σφραγίσει το καθηγητικό γραφείο του Σάρι Νουσάιμπεχ, εκπροσώπου της ΟΑΠ στην Ιερουσαλήμ, στο Πανεπιστήμιο Αλ Κουντς, με τον ισχυρισμό ότι «χρησιμοποιούνταν ως έδρα της ΟΑΠ».

Επίσπευση των προετοιμασιών για στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον της Λωρίδας της Γάζας φέρεται να ζήτησε ο νέος αρχηγός του ισραηλινού ΓΕΣ, Μοσέ Γιααλόν, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες. Προς το παρόν, πάντως, χτες τα ξημερώματα ένας Ισραηλινός αξιωματικός έπεφτε νεκρός από ελεύθερο σκοπευτή στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας με την Αίγυπτο, στην περιοχή της Ράφα, ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη έρευνες για την ανακάλυψη τούνελ παράνομου εμπορίου όπλων.

Με ανακοίνωσή τους, οι «Ταξιαρχίες του αλ Ακσα» υποστηρίζουν ότι μέλη τους ήρθαν αντιμέτωπα, στη συγκεκριμένη περιοχή, με ισραηλινή περίπολο, αποφεύγοντας να αναλάβουν ξεκάθαρα την ευθύνη. Συμπληρώνουν, πάντως, πως «οι Μπους και Σαρόν θα πρέπει να καταλάβουν ότι ο αγώνας μας εναντίον τους είναι μακρύς και δε θα λήξει σε 1 ή 2 γύρους».

Λίγο αργότερα, ένας 19χρονος Παλαιστίνιος σκοτωνόταν στη Νάμπλους, και τραυματίζονταν ένας 13χρονος και ένας 11χρονος, όταν, σύμφωνα με μάρτυρες, ισραηλινό τανκ έβαλε εναντίον πλήθους που, κατά τους ισραηλινούς ισχυρισμούς, «παραβίαζε την απαγόρευση της κυκλοφορίας».

Χαμηλές προσδοκίες

«Το Ισραήλ δεν υποσχέθηκε τίποτε, απλώς προσπαθεί να παραπλανήσει τη διεθνή κοινότητα», υποστήριξε ο Παλαιστίνιος υπουργός Πληροφοριών, σχολιάζοντας τη συνάντηση Πέρες με Παλαιστινίους υπουργούς, ενώ συμπλήρωσε ότι «όσο συνεχίζεται η κατοχή δεν μπορούν να υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις». Ισραηλινός αξιωματούχος, από την άλλη, δήλωνε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο αποδέσμευσης των τελωνειακών τελών και των φόρων, ύψους 400 εκατομμυρίων δολαρίων, που παρακρατά το Ισραήλ από την Π. Αρχή, «ως κίνηση καλής θέλησης προς τον βασανιζόμενο παλαιστινιακό λαό».

Την ίδια στιγμή, στην Ιερουσαλήμ ισραηλινές φιλειρηνικές οργανώσεις πραγματοποίησαν διαδήλωση έξω από το παλαιστινιακό Πανεπιστήμιο Αλ Κουντς, διαμαρτυρόμενες για το σφράγισμα του καθηγητικού γραφείου του προέδρου του ιδρύματος, και εκπροσώπου της ΟΑΠ στην πόλη, Σάρι Νουσάιμπεχ. Ο ίδιος ο Νουσάιμπεχ δήλωνε ότι έχει, ήδη, ξεκινήσει δικαστική διαδικασία εναντίον της απόφασης. Την οργή του για την εξέλιξη εξέφρασε και ο πρώην αρχηγός των εσωτερικών μυστικών υπηρεσιών, Αμί Αγιαλόν, ο οποίος έχει διαρκείς επαφές με τον Νουσάιμπεχ σε μια προσπάθεια, σύμφωνα με την εφημερίδα «Μααρίβ», να εκπονηθεί κάποια ειρηνευτική πρόταση.

Μια νέα πρόταση, όμως, κατέθεσε στους εκπροσώπους των ΗΠΑ, Ρωσίας, ΕΕ, ΟΗΕ, που συναντιούνται στο Λονδίνο για να εξετάσουν την κατάσταση, και ο Γερμανός ΥΠΕΞ. Ο Γιόσκα Φίσερ προτείνει να αναλάβει ένα μέλος του ΟΗΕ να επιβλέπει την πορεία των παλαιστινιακών μεταρρυθμίσεων προκειμένου να επισπευσθεί η απεμπλοκή από το αδιέξοδο και να μη συνδεθεί η πρόοδος με το θέμα της αλλαγής στην παλαιστινιακή ηγεσία.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Πληθαίνουν τα σενάρια

Χωρίς καμία αναφορά στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ολοκληρώθηκε το πρώτο υπουργικό συμβούλιο, εδώ και καιρό, υπό την προεδρία Ετζεβίτ

Τάχιστες εξελίξεις αναμένεται να πυροδοτήσει ενδεχόμενη επιβεβαίωση των πληροφοριών περί παραίτησης και του ΥΠΕΞ, Ισμαϊλ Τζεμ

ΑΓΚΥΡΑ.--

Χωρίς καμία αναφορά στο ενδεχόμενο διεξαγωγής πρόωρων εκλογών ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του αναμορφωμένου, μετά τις παραιτήσεις και τις αντικαταστάσεις, υπουργικού συμβουλίου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Μπουλέντ Ετζεβίτ, για πρώτη φορά μετά από τις αρχές Μάη, οπότε και άρχισαν τα προβλήματα της υγείας του. Παρ' όλα αυτά, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο Ετζεβίτ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Το βλέμμα όλων είναι στραμμένο στον υπουργό Εξωτερικών, Ισμαΐλ Τζεμ, που, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε αργά χτες το τουρκικό CNN, πρόκειται, επίσης, να παραιτηθεί εντός των ημερών, πυροδοτώντας, φυσικά, ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.

Την απόφαση χορήγησης μισθολογικής αύξησης της τάξης του 5% στους δημοσίους υπαλλήλους ανακοίνωσε, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο εκπρόσωπός του, Τουντζά Τοσκάι, αποφεύγοντας επισταμένα να αναφερθεί στα σενάρια πρόωρων εκλογών. Χωρίς δηλώσεις έληξε και η ολιγόωρη συνάντηση που ακολούθησε ανάμεσα στον Μπουλέντ Ετζεβίτ και τους ηγέτες των 3 άλλων κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού.

Εκπρόσωπος του Κόμματος της Εθνικιστικής Δράσης του Ντεβλέτ Μπαχτσελί υποστήριζε ότι το Κόμμα του συγκέντρωσε, ήδη, τις 110 υπογραφές που απαιτούνται για να επισπευσθεί η σύγκληση της εθνοσυνέλευσης προκειμένου να αποφασιστούν πρόωρες εκλογές. Εκτός από τον Μπαχτσελί και η Τανσού Τσιλέρ, επικεφαλής του κόμματος του Ορθού Δρόμου, έχει ταχθεί υπέρ των πρόωρων εκλογών. Ο Μεσούτ Γιλμάζ, του κόμματος της Μητέρας Πατρίδας, πρότεινε το σχηματισμό νέας κυβέρνησης προκειμένου να διασφαλιστεί η έγκριση των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ και μόνο σε περίπτωση που δεν καταστεί δυνατή αυτή η προοπτική, να ακολουθηθεί η λύση της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

Ο 77χρονος Ετζεβίτ συναντήθηκε, χθες, και με 9 διαφωνούντες βουλευτές του κόμματός του, που ζητούν την πραγματοποίηση εκτάκτου συνεδρίου του κόμματος της Δημοκρατικής Αριστεράς, με αποκλειστικό θέμα την ανάδειξη νέας ηγεσίας ενόψει μιας ενδεχόμενης εκλογικής μάχης. Σύμφωνα με το βουλευτή Ουλούκ Γκουρκάν, που συμμετείχε στη συνάντηση, ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε να εξετάσει σοβαρά το αίτημα.

Σενάρια

«Αν οι συνθήκες είναι τέτοιες που δεν έχουμε άλλη επιλογή, τότε θα αναγκαστούμε να δεχτούμε τις πρόωρες εκλογές» φέρεται να παραδέχτηκε ο Μπουλέντ Ετζεβίτ, σε κατ' ιδίαν συνομιλία που είχε με τον γνωστό αρθρογράφο της εφημερίδας «Μιλιέτ», Φικρέτ Μπίλα. Σύμφωνα, πάντα, με το συγκεκριμένο δημοσίευμα, ο Ετζεβίτ επιμένει ότι η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες θα ήταν μεγάλο λάθος, που θα έχει συνέπειες στις οικονομικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις που οφείλει να εφαρμόσει η χώρα, ενώ φέρεται να αποσαφήνισε ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε μια εκλογική αναμέτρηση.

Παρά τις δηλώσεις αυτές, πάντως, ο Ετζεβίτ φαίνεται αποφασισμένος να εξαντλήσει κάθε περιθώριο διατήρησης της υπάρχουσας κυβέρνησης συνασπισμού. Ως μια τέτοια κίνηση εκτιμά το διορισμό του Σουκρού Σίνα Γκιουρέλ, στη θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης μετά την παραίτηση του Χουσαμετίν Οζκάν, η εφημερίδα «Χουριέτ», που τονίζει ότι Γκιουρέλ είναι γνωστός πολέμιος των πολιτικών αλλαγών που απαιτεί η ένταξη στην ΕΕ. Ο διορισμός του χαρακτηρίζεται από την εφημερίδα «δώρο προς τον συγκυβερνώντα Μπαχτσελί, της Εθνικιστικής Δράσης, προκειμένου να υποχωρήσει από το αίτημα των πρόωρων εκλογών».

Είναι σαφές ότι, εκτός από την εύθραυστη υγεία του Ετζεβίτ, ένας από τους σημαντικότερους λόγους της κρίσης είναι η διαφωνία του Μπαχτσελί να υιοθετηθούν οι μεταρρυθμίσεις που υπαγορεύει η ενταξιακή πορεία της ΕΕ. Ανάμεσα στις αιτούμενες μεταρρυθμίσεις ξεχωρίζουν η χορήγηση μεγαλύτερων ελευθεριών στην κουρδική μειονότητα, η ενίσχυση των ατομικών ελευθεριών, η κατάργηση της θανατικής ποινής και η ελαχιστοποίηση της ανάμειξης του στρατού στις πολιτικές εξελίξεις.

Οι «καταλύτες»

«Τα μάτια όλων στους δύο Τζόκερ» υποστηρίζει η εφημερίδα «Σαμπάχ» στο πρωτοσέλιδό της, εκτιμώντας ότι την καταλυτική ώθηση στις εξελίξεις θα δώσει η στάση που θα τηρήσουν ο, εκτός κομμάτων, υπουργός Οικονομικών, που «φλερτάρεται από το κόμμα της Μητέρας Πατρίδας και ο υπουργός Εξωτερικών, του κόμματος της Δημοκρατικής Αριστεράς. Οι Ντερβίς και Τζεμ είχαν σύντομη συνομιλία, και χθες, μετά το υπουργικό συμβούλιο, αλλά δεν έχουν σχολιάσει διόλου την κρίση, που πλέον έχει αφήσει με 93 έδρες το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς στο 550μελές Κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέδωσε, αργά χθες, το τουρκικό CNN, ο Τζεμ έχει, ήδη, πάρει απόφαση παραίτησης και μάλιστα εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο περαιτέρω συνεργασίας με τη «νέα πολιτική δύναμη» που φαίνεται να αναδύεται πίσω από τον παραιτηθέντα αντιπρόεδρο Οζκάν. Παραίτηση του Τζεμ, αναμφιβόλως, επιταχύνει την οποιαδήποτε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Ο Ντερβίς, πάντως, αρκέστηκε να εκδώσει γραπτή δήλωση όπου τονίζει ότι ολοκληρώνεται η δεύτερη φάση της φορολογικής μεταρρύθμισης και θα κατατεθεί προς έγκριση στο Κοινοβούλιο τον Οκτώβρη. Τέλος, η εφημερίδα «Ραντικάλ» αναφέρεται στα σενάρια σχηματισμού ενός νέου κόμματος με τη συμμετοχή τόσο των 35, μέχρι στιγμής, αποχωρησάντων βουλευτών του κόμματος της Δημοκρατικής Αριστεράς, αλλά και ορισμένων άλλων προσωπικοτήτων, ανάμεσα στις οποίες ξεχωρίζουν τα ονόματα των Ντερβίς και Τζεμ.

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Νέο μαχητικό «παρών» διαμαρτυρίας

Μαζικές ήταν και αυτές οι διαδηλώσεις

Associated Press

Μαζικές ήταν και αυτές οι διαδηλώσεις
ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.-

Ενα τεράστιο λαϊκό ποτάμι, γεμάτο οργή για την οικτρή κατάσταση που έχουν προκαλέσει στην Αργεντινή οι πολιτικές υποταγής στις απαιτήσεις των ΗΠΑ, του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις της τελευταίας δεκαετίας, ξεχύθηκε προχτές βράδυ στους κεντρικούς δρόμους του Μπουένος Αϊρες. Πολλές δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι με τις οικογένειές τους, απολυμένοι, εκπαιδευτικοί, φοιτητές, συνδικαλιστές, στελέχη αριστερών πολιτικών κομμάτων πλημμύρισαν την κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας, την Πλάσα δε Μάγιο, ξεκινώντας νωρίτερα απ' το κτίριο του Κογκρέσου. Παρά το τσουχτερό κρύο, και με αφορμή την εθνική επέτειο ανεξαρτησίας της χώρας, οι διαδηλωτές ύψωσαν τις φωνές διαμαρτυρίας, διεκδικώντας να διεξαχθούν στις 30 Μάρτη του 2003, όχι μόνον οι προεδρικές, αλλά και βουλευτικές και δημοτικές εκλογές.

Δεν έλειψαν οι αποδοκιμασίες κατά του Προέδρου της Αργεντινής, Εδουάρδο Ντουάλδε, οι κραυγές οργής για τις επιταγές της αντιλαϊκής οικονομικής πολιτικής που μοιράζουν κατά καιρούς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Παγκόσμια Τράπεζα, ούτε συνθήματα με τα οποία στηλίτευσαν την ωμή αστυνομική βία που οδηγεί, κάθε τόσο, στο θάνατο διαδηλωτές.

«Ο αγώνας είναι η μόνη λύση», «Πραγματική εθνική ανεξαρτησία για δεύτερη φορά!», «Να φύγουν όλοι οι διεφθαρμένοι», φώναζαν ενωμένοι εργαζόμενοι και άνεργοι, γυναίκες και άνδρες, φοιτητές και εργάτες, οι οποίοι ανέκραζαν «αθάνατοι», αναφερόμενοι στα θύματα αστυνομικής βίας, με τελευταίο το νεαρό Ντάριο Σαντίγιαν που φονεύτηκε απ' τα πυρά αστυνομικών σε διαδήλωση της 26ης Ιούνη.

Το πλήθος, το οποίο σύμφωνα με την εφημερίδα «Κλαρίν» του Μπουένος Αϊρες ξεπερνούσε τα 20.000 άτομα, ενώ, σύμφωνα με τους φορείς διοργάνωσης, ξεπερνούσε τους 80.000 ανθρώπους, διαδήλωνε ειρηνικά για ώρες πολλές. Μπροστά στο τεράστιο πολύχρωμο και πολύβουο λαϊκό ποτάμι - πολλά ΜΜΕ της Αργεντινής χαρακτήρισαν τη χτεσινή πορεία διαμαρτυρίας ως τη μεγαλύτερη του τελευταίου εξαμήνου! - οι αστυνομικοί, αυτή τη φορά, απέφυγαν να προβούν στις συνήθεις προκλήσεις, παρακολουθώντας τους διαδηλωτές από απόσταση αρκετών μέτρων...

Associated Press

Νωρίτερα, το ίδιο 24ωρο, η νεολαιίστικη οργάνωση «Παιδιά των Αγνοουμένων» της δικτατορίας (1976-83) και στελέχη αριστερών οργανώσεων πραγματοποίησαν διαδήλωση μπροστά στο κτίριο της αμερικάνικης πρεσβείας, κατακεραυνώνοντας την πολιτική των ΗΠΑ και του ΔΝΤ έναντι της χώρας τους. Παρόμοιες εκδηλώσεις, αλλά και πορείες διαμαρτυρίας, γεμάτες παλμό, πραγματοποιήθηκαν σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Αργεντινής, όπως το Ρίο Κουάρτο (όπου συνελήφθησαν περίπου 10 διαδηλωτές), το Νεουκέν (όπου οι διαδηλωτές πυρπόλησαν αμερικανικές σημαίες) και τη Χενεράλ Ρόκα (όπου το πλήθος έριξε στην πυρά ανδρείκελο του «Θείου Σαμ» μπροστά απ' το υποκατάστημα της αμερικανικής τράπεζας Μπανκ Μπόστον).

ΝΙΓΗΡΙΑ
Θα αιματοκυλήσουν κι αυτήν τη διαμαρτυρία;

ΛΑΓΟΣ.-

Για τρίτη μέρα συνέχισαν χτες την κατάληψη του τελωνείου εξαγωγών του πετρελαϊκού εταιρικού ομίλου ΣΕΒΡΟΝ - ΤΕΞΑΚΟ στο Εσκράβος της Νοτιοανατολικής Νιγηρίας δεκάδες γυναίκες απ' τις κοινότητες Αρουτάν και Ιγκομπορόντο, ζητώντας την ηλεκτροδότηση των χωριών τους και τη βελτίωση των απαράδεκτων συνθηκών καθημερινής διαβίωσης.

Ο εκπρόσωπος των εταιριών στη Νιγηρία, Ουόλε Αγκουνμπιάντε, δήλωσε πως «δεν μπορεί 150 γυναίκες να εμποδίζουν την πρόσβαση όλων των εργαζομένων και των στελεχών της εταιρίας» και πως ως εκ τούτου ζητήθηκε απ' τον Πρόεδρο της χώρας, Ολουσεγκούν Ομπασάντζο, η επέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας(...)! Δεν έγινε άμεσα γνωστή η απάντηση του Προέδρου, αν και στο παρελθόν οι κρατικές δυνάμεις ασφαλείας έχουν αιματοκυλήσει χιλιάδες διαδηλωτές και ισοπεδώσει ολόκληρα χωριά στο δέλτα του ποταμού Νίγηρα, ακριβώς επειδή διαμαρτύρονταν για την ασύδοτη εγκληματική δράση των πετρελαϊκών εταιριών...

Η Ανούνοου Ουάουα, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Εσκράβος εκπροσωπώντας τις διαδηλώτριες, εξήγησε πως η κατάληψη γίνεται γιατί δεν μπορούν άλλο, τόσο οι ίδιες, όσο και οι οικογένειές τους να ζουν στο σκοτάδι, απ' τη στιγμή που η γη στην οποία ζουν εδώ και αιώνες αποφέρει στους κυβερνώντες και τις πολυεθνικές πετρελαϊκές εταιρίες τεράστια κέρδη που ξεπερνούν ετησίως πολλά δισ. δολάρια...

ΗΠΑ - ΙΡΑΚ
Εντείνεται πάλι η πολεμική φημολογία

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Αναζωπυρώνονται, πάλι, οι φημολογίες περί αμερικανικού στρατιωτικού πλήγματος σε βάρος του Ιράκ, μετά από μια σύντομη περίοδο σχετικής περιθωριοποίησης του θέματος. Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «Guardian», που επικαλείται απεσταλμένο της στις κουρδικές περιοχές του Ιράκ, το Κουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα, του Μασούντ Μπαρζανί, έχει, ήδη, απεργαστεί ένα σχέδιο Συντάγματος, για τη «μετά Σαντάμ» εποχή, που αναφέρεται ξεκάθαρα σε δύο ομόσπονδες περιοχές, στην κουρδική και στην αραβική και κατοχυρώνει τα δικαιώματα του εκεί κουρδικού πληθυσμού.

Με τη «μετά Σαντάμ» εποχή, όμως, φαίνεται ότι ασχολείται και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το οποίο, μετά την άρνηση του Κογκρέσου να χρηματοδοτηθεί η πραγματοποίηση μιας ευρείας σύσκεψης του συνόλου της ιρακινής αντιπολίτευσης στην Ευρώπη, προχώρησε στη διοργάνωση «σεμιναρίων» για την «απονομή δικαιοσύνης μετά τον Σαντάμ», σε εκπροσώπους ιρακινών αντιπολιτευτικών κομμάτων. Εντούτοις, από τη συνεδρίαση απουσίαζαν εκπρόσωποι της μεγαλύτερης αντιπολιτευτικής οργάνωσης, του Ιρακινού Εθνικού Κογκρέσου, καθώς υποστήριζαν ότι «η Ουάσιγκτον δεν ενδιαφέρεται για τη δημοκρατία στο Ιράκ. Προκειμένου να ξεφορτωθεί τον Σαντάμ θα δεχόταν και μια δικτατορία».

Τέλος, το κλίμα ανησυχίας ενέτεινε και το CNN, το οποίο επικαλούμενο «έγκυρες πηγές», υποστήριζε ότι δόθηκε εντολή σε όλους τους εκπροσώπους αμερικανικών συμφερόντων στη Βαγδάτη να εγκαταλείψουν τη χώρα. Σύμφωνα, πάντα, με τις συγκεκριμένες πηγές, στην ιρακινή πρωτεύουσα παραμένει μόνο ο πλέον υψηλόβαθμος Αμερικανός διπλωματικός εκπρόσωπος, που, ως γνωστόν, εδρεύει σε κτίριο της πολωνικής αντιπροσωπείας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ