ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Οχτώβρη 2001
Σελ. /40
ΤΟΥΡΚΙΑ
71% του λαού κατά της συμμετοχής στον πόλεμο

Associated Press

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ και ΑΓΚΥΡΑ.--

Ενώ χτες σε μια αξιοσημείωτου θάρρους κινητοποίηση Τούρκοι φοιτητές διαδήλωναν κατά του πολέμου, φωνάζοντας «είμαστε στο πλευρό των καταπιεσμένων λαών», ερχόταν στο φως δημοσκόπηση κατά την οποία το 71% των Τούρκων είναι κατηγορηματικά αντίθετοι στην εμπλοκή της χώρας τους στον πόλεμο των ΗΠΑ και της συμμαχίας τους στο Αφγανιστάν.

Η διαδήλωση

Εκατοντάδες φοιτητές συγκεντρώθηκαν και διαδήλωσαν ειρηνικά χτες στην Κωνσταντινούπολη κατά του νέου πολέμου, μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή. Οι φοιτητές μαζεύτηκαν και διαδήλωσαν στους δρόμους της ιστορικής συνοικίας Μπεγιαζίτ, φωνάζοντας συνθήματα όπως «είμαστε στο πλευρό των καταπιεσμένων λαών», συνθήματα κατά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, και κατά της στρατιωτικής επιχείρησης των ΗΠΑ και των «συμμάχων» τους στο Αφγανιστάν: στόχος της είναι η «ενίσχυση της αποικιοκρατικής πρακτικής», φώναζαν, υπό το βλέμμα εκατοντάδων αστυνομικών που πάντως, σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν το Ανατολή και το Γαλλικό Πρακτορείο, δεν επενέβησαν (αντίθετα με τις συνήθειές τους). Ωστόσο, ο λόγος που η αστυνομία αντιμετώπισε με αρκετή επιείκεια τη διαδήλωση είναι βαθύτερος: το κοινό αίσθημα στην Τουρκία, μια χώρα όχι μόνο μουσουλμανική, αλλά στο επίκεντρο των εξελίξεων, και με μια κυβέρνηση που επιδιώκοντας «γεωπολιτικά οφέλη» σύρει τη χώρα σε πολεμική περιπέτεια.

Η δημοσκόπηση

Τι πιστεύει ο τουρκικός λαός για τα κίνητρα της κυβέρνησής του το έδειξε θαυμάσια μια δημοσκόπηση της εταιρίας KONDA, τα συμπεράσματα της οποίας δημοσιεύει στο χτεσινό της φύλλο η εφημερίδα Τούρκις Ντέιλι Νιους. Ενας από τους βασικούς λόγους που ο τρικομματικός κυβερνητικός συνασπισμός συμφώνησε να στείλει στρατεύματα στο Αφγανιστάν -με μια ειδική ομάδα να έχει ήδη αναχωρήσει για τις ΗΠΑ, με επικεφαλής ένα στρατηγό, για το «συντονισμό» των χερσαίων επιχειρήσεων- είναι «να λάβει επιπλέον οικονομική βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο». Οι Τούρκοι πολίτες βλέπουν έναν εκβιασμό πίσω από την ευθυγράμμιση της κυβέρνησης με την αμερικανική πολιτική που έρχεται σε κατάφωρη αντίθεση με το κοινό αίσθημα.

Το πιο χτυπητό στοιχείο της έρευνας αυτής όμως προκύπτει από την απάντηση στο ερώτημα ποια είναι η άποψη των Τούρκων για τη συμμετοχή στον πόλεμο. Σύμφωνα με την KONDA, το 71% του τουρκικού λαού τοποθετείται εναντίον της συμμετοχής στις πολεμικές επιχειρήσεις.

Ακόμα και το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας (ΣΑΕ), το μεικτό όργανο λήψης αποφάσεων το οποίο πάντως κυριαρχείται από τους στρατηγούς, όταν στα τέλη του περασμένου μήνα εξέδωσε μια ανακοίνωση με την οποία εκδήλωνε την προθυμία της τουρκικής ηγεσίας να συμμετάσχει στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», έδειξε σημάδια μιας (καθόλου τυχαίας) ευαισθησίας στη διατύπωση, προσθέτοντας «αν δεν έρθει σε αντίθεση με τα εθνικά συμφέροντα της χώρας».

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Αχμέτ Νετζντέτ Σεζέρ μάλιστα επιχείρησε έναν ελιγμό, δηλώνοντας ότι η έγκριση από το κοινοβούλιο του διατάγματος που εξουσιοδοτεί την κυβέρνηση να στείλει στρατεύματα στο εξωτερικό «δε σημαίνει απαραίτητα» ότι η Τουρκία θα στείλει πράγματι άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεών της στα αφγανικά βουνά. Αλλά, ο πρωθυπουργός Ετζεβίτ έχει ήδη εγείρει την πιθανότητα αποστολής 15.000 ανδρών των ειδικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν...

Ο βασικός φόβος του τουρκικού λαού, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, είναι η «διάχυση» του πολέμου και σε άλλες χώρες, ειδικά το Ιράκ. Αν ο πόλεμος φθάσει στην πόρτα της Τουρκίας. Οι συνέπειες για το λαό θα είναι απρόβλεπτες - και ο ίδιος το συνειδητοποιεί πολύ καλά. Ο απόστρατος Πτέραρχος Σαντί Εργκουβέντζ, ο οποίος είχε υπηρετήσει στον πόλεμο κατά του ΡΚΚ, δε διστάζει να πει ότι μια τέτοια επιχείρηση «θα έχει αποσταθεροποιητικές συνέπειες όχι μόνο για την Τουρκία, αλλά ολόκληρη τη Μέση Ανατολή».

Η τουρκική κυβέρνηση προσβλέπει στη διαμόρφωση του μέλλοντος του Αφγανιστάν -χώρα στην οποία έχουν στρατηγικά συμφέροντα-, που θα επηρεάσει σαφέστατα την Κεντρασία. Αυτό θα κρίνει, κατά τους Τούρκους στρατιωτικούς αναλυτές, την αποστολή ή μη των 15.000 ανδρών των ειδικών δυνάμεων, βετεράνων του πολέμου κατά του ΡΚΚ, στο αφγανικό έδαφος, ανεξαρτήτως της βούλησης του τουρκικού λαού...


ΟΧΙ στον ολέθριο πόλεμο των ΗΠΑ

Ανακοινώσεις καταδίκης του πολέμου των ΗΠΑ και των συμμάχων τους από ΚΚ Ισπανίας και ΚΚ Ουκρανίας

Ο πόλεμος που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ, η Βρετανία και οι άλλοι σύμμαχοί τους, αναφέρουν ανακοινώσεις του ΚΚ Ισπανίας και του ΚΚ Ουκρανίας, είναι καταδικαστέος όχι μόνο επειδή στρέφεται κατά αμάχων, αλλά και επειδή καλλιεργεί τον κίνδυνο μιας παγκόσμιας σύγκρουσης.

Το ΚΚ Ισπανίας

Η ανακοίνωση της Μόνιμης Επιτροπής του ΚΚ Ισπανίας για τις πολεμικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ και σύμμαχων χωρών ενάντια στο Αφγανιστάν αναφέρει:

«Ο πόλεμος δεν είναι η λύση, αντίθετα μπορεί να επεκτείνει τη σύγκρουση και να αυξήσει τις συνέπειες ολέθρου, καταστροφής και θανάτου για έναν πληθυσμό απολύτως αθώο, που ταυτόχρονα τρομοκρατείται από τους ίδιους τους τους κυβερνώντες.

Το ΚΚ Ισπανίας έχει ήδη καταδικάσει τα άγρια τρομοκρατικά χτυπήματα που δέχτηκαν οι ΗΠΑ στις 11 Σεπτεμβρίου.

Οι εγκληματίες πρέπει να καταδιωχτούν, όπως σε κάθε περίπτωση τρομοκρατίας και ανθρώπινης φρικαλεότητας, και ο νόμος, στον κόσμο του διεθνούς δικαίου, πρέπει να πέσει πάνω σε όλους τους υπευθύνους, άμεσους και έμμεσους, αυτής της άγριας σφαγής, όπως αυτή που υποφέρουν λαοί όπως ο παλαιστινιακός λαός και άλλοι, που είναι στόχος κραυγαλέας επίθεσης εκ μέρους των ΗΠΑ.

Οι στρατιωτικές επιθέσεις που ξεκίνησαν στις 7 Οκτωβρίου στο αφγανικό έδαφος, "που μπορεί να επεκταθούν οποιαδήποτε στιγμή και σε άλλες χώρες", σύμφωνα με την κυβέρνηση των ΗΠΑ, πέραν του ότι δεν είναι λύση για το πρόβλημα, δεν καλύπτονται και από τη νομιμότητα του διεθνούς δικαίου.

Βρισκόμαστε μπροστά σε μία πρωτόγονη αντίδραση του τύπου οφθαλμόν αντί οφθαλμού και όχι μπροστά σε μία διαδικασία που να περιλαμβάνει το σύνολο της διεθνούς κοινότητας, με ελάχιστες δικονομικές εγγυήσεις κατά τη χρήση του δικαίου, της αστυνομικής και διπλωματικής δράσης, που θα ενίσχυε το δημοκρατικό διεθνές αίσθημα της δικαιοσύνης και όχι της εκδίκησης με περισσότερους νεκρούς και περισσότερες ζημιές.

Είναι αναγκαία μία ενέργεια της διεθνούς δικαιοσύνης που θα πάρει υπόψη της το πιο πρόσφατο ιστορικό σκηνικό της περιοχής. Ο Μπιν Λάντεν και το καθεστώς των Ταλιμπάν ήταν μέρος της στρατηγικής ελέγχου των ΗΠΑ. Τα εγκλήματα των Ταλιμπάν σε γυναίκες και άνδρες είχαν τη συνένοχη σιωπή του Πακιστάν και των ΗΠΑ.

Οι Ταλιμπάν, οι ίδιοι πρωταγωνιστές που σήμερα αναζητούν οι ΗΠΑ απελπισμένα, είχαν τότε εξοπλιστεί και ενισχυθεί από τις ενέργειες της κυβέρνησης των ΗΠΑ ενάντια στη Σοβιετική Ενωση. Με την άνοδό τους στην εξουσία οι Ταλιμπάν κατήργησαν ό,τι είχε μέχρι τότε κατακτηθεί σε κοινωνικό και πολιτιστικό επίπεδο.

Η ισπανική κυβέρνηση αρνείται την κοινοβουλευτική συζήτηση για τη συμμετοχή της χώρας μας στην πολεμική σύγκρουση. Γιατί, αφού έχει την πλειοψηφία και στα δύο σώματα; Για εμάς η απάντηση είναι ξεκάθαρη, ο Αθνάρ θέλει να ενεργεί πάνω από τους δημοκρατικούς θεσμούς.

Το ΚΚ Ισπανίας κάνει επείγουσα έκκληση και θα κινητοποιηθεί σε ολόκληρη τη χώρα με όλες τις οργανώσεις και πρόσωπα που αντιτίθενται στον πόλεμο και επιθυμούν μία νόμιμη και δίκαιη λύση, που θα βασίζεται στο διεθνές δίκαιο, στην αναζήτηση ενός δίκαιου κόσμου, δημοκρατικού, χωρίς πολέμους, χωρίς τρομοκρατίες και χωρίς λιμούς».

Το ΚΚ Ουκρανίας

Το Προεδρείο της ΚΕ του ΚΚ Ουκρανίας έδωσε στη δημοσιότητα δήλωση σχετικά με τις πολεμικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας στο Αφγανιστάν, με τίτλο «Οχι στην τρομοκρατία! Οχι στον πόλεμο!», στην οποία τονίζει:

«Η έναρξη των πολεμικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας στις 7 Οκτώβρη στο έδαφος του Αφγανιστάν επιβεβαιώνει (...) ότι αντί να λύσουν τα προβλήματα που γεννούν και τρέφουν τη διεθνή τρομοκρατία, οι ιθύνοντες κύκλοι των ΗΠΑ αξιοποιούν την πρωτοφανή τραγωδία των απλών Αμερικανών για την αύξηση των ρόλων τους ως χωροφύλακα στις διεθνείς σχέσεις. Αυτό επιβεβαιώθηκε με την ομιλία του Προέδρου των ΗΠΑ στις 20 Σεπτέμβρη ενώπιον του Κογκρέσου της χώρας, όπου δήλωσε στην ουσία ότι οι ΗΠΑ έχουν όχι μόνο το δικαίωμα να προχωρήσουν οποιαδήποτε στιγμή σε πολεμικές επιχειρήσεις εναντίον οποιασδήποτε χώρας, χωρίς κανέναν περιορισμό σε χρόνο και χωρίς τη συμφωνία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά και τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν όπλα μαζικής καταστροφής, μαζί και πυρηνικά. Διακήρυξε επίσης το δικαίωμα των ΗΠΑ να θεωρούν εχθρό τους οποιαδήποτε χώρα δε θα υποστηρίξει τις πολεμικές ενέργειες των ΗΠΑ. Αντί να λύσουν τα βαθιά κοινωνικοοικονομικά προβλήματα, που κατασπαράζουν την παγκόσμια κοινότητα και γεννούν την τρομοκρατία, η ηγεσία των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ ακολούθησαν το δρόμο της πολεμικής αντεκδίκησης. Το δρόμο που όχι μόνο δε λύνει το πρόβλημα της διεθνούς τρομοκρατίας, αλλά οδηγεί στην κλιμάκωσή της και σπρώχνει τον κόσμο σε νέο παγκόσμιο πόλεμο, που οι καταστροφικές συνέπειές του είναι δύσκολο να προβλεφτούν. Ηδη στο πρώτο στάδιο γίνεται ολοφάνερη η εμπλοκή στις πολεμικές επιχειρήσεις των γειτονικών με το Αφγανιστάν χωρών, όπως το Πακιστάν, το Ουζμπεκιστάν, το Τατζικιστάν και η Ρωσία. Οι πολεμικές επιχειρήσεις (μαζί και οι τρομοκρατικές) μπορούν στο άμεσο μέλλον να πλησιάσουν το έδαφος της Ουκρανίας. Η ανθρωπότητα έρχεται πάλι αντιμέτωπη με πόλεμο που έχει φανερά αντιδραστικό χαρακτήρα. Είναι επίσης φανερό ότι αυτός ο πόλεμος ωφελεί τους αντιδραστικούς ιμπεριαλιστικούς κύκλους που βρίσκονται πίσω από την ηγεσία των ΗΠΑ και των χωρών του ΝΑΤΟ, όχι μόνο λόγω της αύξησης των παραγγελιών πολεμικού υλικού, αλλά και γιατί αποσπά πάνω στην ώρα την προσοχή του πληθυσμού αυτών των χωρών από την αυξανόμενη παγκόσμια οικονομική κρίση (πριν απ' όλα στις ΗΠΑ) και την επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων που επακολουθεί. Λαμβάνοντας υπόψη τις επικίνδυνες συνέπειες για τον πληθυσμό της Ουκρανίας του πολέμου που άρχισε, το Προεδρείο της ΚΕ του ΚΚ Ουκρανίας δηλώνει:

1. Η εξαπόλυση του πολέμου, ως μορφή επίλυσης του προβλήματος της διεθνούς τρομοκρατίας, θα οδηγήσει σε τεράστιο αριθμό θυμάτων ανάμεσα στον άμαχο πληθυσμό.

2. Μετά το Διάταγμα του Προέδρου της Ουκρανίας για την παροχή εναέριου χώρου για την πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ γίνεται πραγματικός ο κίνδυνος να παρασυρθεί άμεσα η Ουκρανία στον πόλεμο που άρχισε και, ως συνέπεια, να οξυνθούν απότομα οι κοινωνικοοικονομικές, εθνοτικές και θρησκευτικές αντιθέσεις, να αυξηθούν οι περιορισμοί των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών και να γίνει νέα επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων.

3. Ζητάμε από την Ανώτατη Ράντα (Κοινοβούλιο) της Ουκρανίας να πάρει αμέσως απόφαση για την επικύρωση ουδέτερης θέσης της Ουκρανίας, καθώς και την ακύρωση του Διατάγματος του Προέδρου της Ουκρανίας για την παραχώρηση εναέριου διαδρόμου σε ΗΠΑ και ΝΑΤΟ.

4. Καλούμε τον ΟΗΕ, τα Κοινοβούλια των χωρών του κόσμου, όλη την προοδευτική ανθρωπότητα να λάβουν επείγοντα αποτελεσματικά μέτρα ενάντια στο παράνομο λαθρεμπόριο όπλων, στην κοινωνικοοικονομική, φυλετική και θρησκευτική ανισότητα ως ευνοϊκό έδαφος για τη διεθνή τρομοκρατία, καθώς και ενάντια στο ξέσπασμα ενός νέου παγκόσμιου πολέμου με ολέθριες για την ανθρωπότητα συνέπειες.

5. Καλούμε τα προοδευτικά πολιτικά κόμματα και κοινωνικά κινήματα της χώρας μας να αναπτύξουν δραστήριες κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας να μη συρθεί η Ουκρανία σε νέο πόλεμο και να συσπειρωθούν. "Οχι στην τρομοκρατία!", "Οχι στον πόλεμο!", "Οχι σε νέα επίθεση στα δικαιώματα και τις ελευθερίες των εργαζομένων!"».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ