ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Ιούλη 2003
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Μαίνονται οι παντός είδους «επιθέσεις»

Περιπολίες τρομοκρατίας των κατακτητών

Associated Press

Περιπολίες τρομοκρατίας των κατακτητών
ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΕΝΤΕΜΠΕ - ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ - ΦΑΛΟΥΤΖΑ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Δύσκολες ώρες για την αμερικανική ηγεσία, αφού οι πληροφορίες και κυρίως οι διαρροές για τα «λάθη» ή τα «ατοπήματα» του Λευκού Οίκου συνεχίζονται και πυροδοτούν εντάσεις και διενέξεις. Ανάλογο το σκηνικό στη Βρετανία, που τίποτα δε δείχνει να βοηθά την κυβέρνηση Μπλερ να εξέλθει από το μάτι του κυκλώνα. Σε ανάλογο κυκλώνα φαίνεται να εισέρχεται και ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας. Οι «γκρίνιες» και οι αντιθέσεις έχουν βρεθεί στο προσκήνιο αφού τίποτα στο Ιράκ δεν καταμαρτυρά ότι ο πόλεμος τελείωσε. Ο ανταρτοπόλεμος μαίνεται και εκτός των πληγμάτων που προκαλεί στα κατοχικά στρατεύματα, προκαλεί μεγάλα πλήγματα και στις ηγεσίες των κατακτητών.

Οσον αφορά καταρχήν τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι αποκαλύψεις του αμερικανικού δικτύου CBS που θέλουν το Λευκό Οίκο να αγνόησε αίτημα της CIA να μη συμπεριληφθεί στο ετήσιο διάγγελμα Μπους για την κατάσταση του αμερικανικού έθνους, ο στηριζόμενος στις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες και τελικά αναληθής, όπως αποδείχτηκε, ισχυρισμός περί ιρακινής προσπάθειας αγοράς ουρανίου από την Αφρική, διαψεύστηκαν χτες κατηγορηματικά από την Κοντολίζα Ράις. «Η CIA ενέκρινε το σύνολο της ομιλίας... εάν ο διευθυντής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών είχε πει "αφαιρέστε αυτό το στοιχείο από το διάγγελμα" τότε αυτό θα είχε πραγματοποιηθεί» δήλωσε σε μία ασυνήθιστη, όπως επισημαίνει το «Reuters», 50λεπτη ενημέρωση των δημοσιογράφων στο «Air Force 1», η σύμβουλος του Λευκού Οίκου επί ζητημάτων εθνικής ασφαλείας καθ' οδόν προς το Εντεμπε της Ουγκάντα. Απαντώντας δε, στην ερώτηση των δημοσιογράφων εάν ο Αμερικανός Πρόεδρος εμπιστεύεται τις μυστικές υπηρεσίες πληροφοριών, η Κοντολίζα Ράις απάντησε μονολεκτικά «βεβαιότατα», ενώ σχολιάζοντας τις αναφορές ότι αξιωματούχοι της CIA είχαν εκφράσει αμφιβολίες σχετικά με τον επίμαχο ισχυρισμό, σημείωσε ότι θα πρέπει να ερωτηθεί απευθείας ο Τζορτζ Τένετ. «Δεν κατηγορώ κανέναν εδώ» έσπευσε να διευκρινίσει.

«Μέτωπο κατά CIA»

Associated Press

Λίγο νωρίτερα, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Κόλιν Πάουελ, είχε χαρακτηρίσει «γελοίες» τις κατηγορίες ότι η Ουάσιγκτον παραπλάνησε τη διεθνή κοινή γνώμη όσον αφορά στο οπλοστάσιο του Ιράκ. Προσπαθώντας όμως να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τις αποκαλύψεις, ο Πάουελ χαρακτήρισε επίσης ως «ειλικρινές λάθος», κατά τους «New York Times», την επίκληση της σχετικής πληροφορίας των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών. Βάσει των όσων αναφέρουν πηγές της αμερικανικής κυβέρνησης, η πληροφορία για την προσπάθεια της Βαγδάτης να προμηθευτεί ουράνιο από το Νίγηρα κυκλοφορούσε σε αναφορές της ιταλικής αντικατασκοπίας, όμως δίχως να υπάρχουν οι σχετικές αποδείξεις, από τις αρχές του 2002, όταν και διοχετεύτηκε σε μυστικές υπηρεσίες άλλων δυτικών χωρών. Ετσι, τη χρησιμοποίησε ο Τόνι Μπλερ στην έκθεσή του για το οπλοστάσιο του Ιράκ και ακολούθως ο Τζορτζ Μπους στο διάγγελμα για την κατάσταση του αμερικανικού έθνους, το Γενάρη του 2003.

Κυκλώνας σε Βρετανία και Αυστραλία

Παράλληλα, στη Βρετανία μέσα από τις σελίδες του βρετανικού «Independent», ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ρόμπιν Κουκ, συνέχισε τις επιθέσεις χαρακτηρίζοντας «αποδεδειγμένα παράλογες» τις δικαιολογίες του πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ για την κήρυξη του πολέμου στο Ιράκ. «Το Μάρτη, ο Τόνι Μπλερ απέρριψε ως αποδεδειγμένα παράλογη την άποψη ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν δε διέθετε όπλα μαζικής καταστροφής. Αυτή τη βδομάδα έγινε παραδεκτό ότι η κυβέρνησή του συμφωνεί τώρα πως η άποψη αυτή ήταν σωστή» υποστήριξε ο Ρόμπιν Κουκ.

Στο μεταξύ, η αξιοπιστία της αυστραλιανής κυβέρνησης αμφισβητείται πάλι, μετά την αποκάλυψη ότι ο πρωθυπουργός, Τζον Χάουαρντ, παραπλάνησε την κοινοπολιτειακή Βουλή και τον αυστραλιανό λαό με την ψευδή δήλωσή του στη Βουλή, 4 Φλεβάρη 2003, ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν αγόραζε πρώτες ύλες από την Αφρική για την κατασκευή πυρηνικών όπλων, ακολουθώντας πιστά την τακτική των άλλων ηγετών της Συμμαχίας. Ομως η διάψευση της πληροφορίας δεν αφήνει έκθετο μόνο τον Χάουαρντ, αλλά και την αυστραλιανή Υπηρεσία Αξιολόγησης Πληροφοριών που γνώριζε τις αμφιβολίες των Αμερικανών από τις αρχές Γενάρη 2003, δηλαδή πριν την ομιλία Χάουαρντ στην κοινοπολιτειακή Βουλή και δεν ενημέρωσε, όμως, τον Αυστραλό πρωθυπουργό.

Επιθέσεων συνέχεια...

Πάντως στο ίδιο το Ιράκ, ο ανταρτοπόλεμος μαίνεται. Χτες, ένοπλοι Ιρακινοί επιτέθηκαν με βλήματα όλμου εναντίον αμερικανικών κατοχικών στρατευμάτων στην πόλη Ραμαντί, με συνέπεια οι Αμερικανοί ν' απαντήσουν με βολές πυροβόλου θωρακισμένου άρματος, ανακοίνωσε ο Αμερικανός στρατιωτικός εκπρόσωπος, Αντονι Τζόζεφ, της 3ης Τεθωρακισμένης Μεραρχίας που εδρεύει στην πόλη Φαλούτζα. Επίσης, δύο Ιρακινοί πολίτες τραυματίστηκαν όταν το όχημά τους βρέθηκε εν μέσω αντιπάλων πυρών στη διάρκεια επίθεσης ενόπλων ανταρτών με χειροβομβίδες εναντίον αμερικανικής στρατιωτικής περιπόλου κοντά στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης, ανακοίνωσε ο αμερικανικός στρατός.

Τέλος, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης Μπέλα Αντα, η Γερμανία δε θα συμμετάσχει σε δύναμη ανοικοδόμησης στο Ιράκ «χωρίς σαφή εντολή» του ΟΗΕ και χωρίς να υπάρχει «μια νόμιμη μεταβατική κυβέρνηση» στη χώρα αυτή.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Ταυτισμένοι με τις ΗΠΑ στην πρόκληση ενάντια στην Κούβα

Απάντηση του Συμβουλίου σε Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Κ. Αλυσσανδράκη

Μετά την απαράδεκτη δήλωση της Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ στις 5/6, για την Κούβα, και το διάβημα προς την κυβέρνηση της Κούβας, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστα Αλυσσανδράκης είχε καταθέσει Ερώτηση στο Συμβούλιο, ζητώντας να απαντήσει στα παρακάτω συγκεκριμένα ερωτήματα:

Γιατί εξακολουθεί να αγνοεί το γεγονός ότι οι καταδικασθέντες από τα κουβανικά δικαστήρια ήταν πληρωμένοι πράκτορες των ΗΠΑ και τους παρουσιάζει ως «μέλη της κουβανικής αντιπολίτευσης και ανεξάρτητους δημοσιογράφους», που «εξέφρασαν ελεύθερα τη γνώμη τους»;

α) Γιατί παραγνωρίζει ότι αυτοί που καταδικάστηκαν σε θάνατο και εκτελέστηκαν ήταν ένοχοι πειρατείας, που έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή εκατοντάδων ανθρώπων, περιλαμβανομένων και υπηκόων κρατών - μελών της ΕΕ;

β) Πώς χαρακτηρίζει τη δράση του «Γραφείου Αμερικανικών Συμφερόντων» στην Αβάνα του επικεφαλής του κ. Cason;

γ) Γιατί δεν έχει κάνει ούτε ένα διάβημα διαμαρτυρίας προς την κυβέρνηση των ΗΠΑ για τη συνεχιζόμενη κράτηση των πέντε Κουβανών πατριωτών, των οποίων η μόνη πράξη ήταν η αποκάλυψη συνωμοτών κατά της Κούβας;

δ) Πώς χαρακτηρίζει το γεγονός ότι κουβανικά αεροπλάνα που είχαν απαχθεί από αεροπειρατές πουλήθηκαν σε δημοπρασία αντί να επιστραφούν στην Κούβα, και το γεγονός ότι οι αεροπειρατές κυκλοφορούν ελεύθεροι στις ΗΠΑ;

Για τα συγκεκριμένα αυτά ερωτήματα έλαβε από το Συμβούλιο της ΕΕ την εξής απάντηση, της οποίας παραθέτουμε το πλήρες κείμενο και αφήνουμε στον αναγνώστη να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα:

1. Δεν είναι έργο του Συμβουλίου να σχολιάζει τις διμερείς σχέσεις Κούβας και Ηνωμένων Πολιτειών και, ειδικότερα, τη δράση του «Γραφείου εξυπηρέτησης των συμφερόντων των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αβάνα», τη μεταχείριση των λεγόμενων «5 του Μαϊάμι» ή την πώληση σε πλειστηριασμό των κουβανικών αεροσκαφών που είχαν κατασχεθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

2. Γενικότερα, το Συμβούλιο εμμένει στην άποψη ότι αφ' ενός είναι απαράδεκτη η κατάσχεση αεροσκαφών ή πλοίων υπό οιεσδήποτε συνθήκες και αφ' ετέρου ότι η ΕΕ εκφράζει τη λύπη της διότι οι κουβανικές αρχές διέκοψαν εμπράκτως την αναστολή εκτέλεσης της θανατικής ποινής.

Οπως σαφώς δηλώνεται στην ετήσια έκθεση της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, το 2002, η ΕΕ αντιτίθεται στη θανατική ποινή κάτω από οιεσδήποτε συνθήκες. Η στάση αυτή θεμελιώνεται στην πίστη της στην εγγενή αξιοπρέπεια όλων των ανθρώπων. Η ΕΕ χρησιμοποιεί όλα τα συναφή διεθνή και περιφερειακά φόρουμ για να υπερασπιστεί την καθολική κατάργηση της θανατικής ποινής.

Στις χώρες που διατηρούν αυτή την ποινή, η ΕΕ στοχεύει στο σταδιακό περιορισμό της εφαρμογής της και τις παροτρύνει να τηρούν τα στοιχειώδη πρότυπα που τίθενται από τις διεθνείς πράξεις σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα και άλλα διεθνή έγγραφα και ειδικότερα τις «Κατευθυντήριες Γραμμές για την πολιτική της ΕΕ έναντι τρίτων χωρών σχετικά με τη θανατική ποινή», που εγκρίθηκαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Ιούνιο του 1998.

ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Αποθέωση του «διαίρει και βασίλευε»

ΤΕΛ ΑΒΙΒ, ΡΑΜΑΛΑ και ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--Κλιμακώνονται όλο και περισσότερο οι τόνοι της αντιπαράθεσης στο εσωτερικό της παλαιστινιακής πολιτικής ηγεσίας.

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής (ΠΑ) Γιάσερ Αραφάτ εξεμάνη χτες, δηλώνοντας ότι ο πρωθυπουργός Μαχμούντ Αμπάς«προδίδει τα συμφέροντα του παλαιστινιακού λαού». Στη συνάντησή του με τον απεσταλμένο των Ηνωμένων Εθνών Τέριε Λάρσεν χτες στη Ραμάλα, ο Αραφάτ κατηγόρησε τον Αμπάς ότι «δεν ξέρει τι κάνει. Πώς τολμά να στέκεται πλάι σε μια ισραηλινή σημαία και δίπλα στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν και να φέρεται φιλικά προς έναν άνθρωπο του οποίου η ιστορία είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο;». Οι δηλώσεις αποδόθηκαν στον Αραφάτ από παλαιστινιακή πηγή που μίλησε στην Χα' αρέτζ, ο Λάρσεν, κατά πηγές του ΟΗΕ, φέρεται να απάντησε τονίζοντας τη σημασία που αποδίδουν τα Ηνωμένα Εθνη στην «ενίσχυση όσων έχει ξεκινήσει» ο Αμπάς, δηλαδή την εκεχειρία και την επανέναρξη των συνομιλιών.

Το Ισραήλ και οι ΗΠΑ ρίχνουν «λάδι στη φωτιά» της πολιτικής αντιπαράθεσης στο εσωτερικό της παλαιστινιακής κυβέρνησης (της «σύγκρουσης του επαναστάτη με τον ρεαλιστή» όπως την περιγράφουν οι Λος Αντζελες Τάιμς) με κάθε δυνατό τρόπο. Ρίχνουν το ειδικό τους βάρος πίσω από τον Αμπάς --αλλά τον στηρίζουν μόνον υπό αίρεση. Χτες, ο Α/ΓΕΣ του Ισραήλ, Μοσέ Για' αλόν, προειδοποίησε ξερά ότι αν ο πρωθυπουργός της ΠΑ δεν «ελέγξει» την παλαιστινιακή αντίσταση στην ισραηλινή κατοχή --αυτό εννοούν οι Ισραηλινοί κυβερνώντες όταν μιλούν περί «τρομοκρατίας», εξ άλλου--, επίκειται «ολοκληρωτικός πόλεμος»: όπως δήλωσε, σε συνέντευξή του στο Παρί Ματς που αναμεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο, «αυτό που κάναμε στην Ιουδαία - Σαμάρεια (Δυτική Οχθη) κατά την επιχείρηση "Rempart", στα τέλη Μαρτίου του 2002, μπορεί να συμβεί στη Γάζα, εάν η παλαιστινιακή ηγεσία δεν πάρει την απόφαση να εξαλείψει την υποδομή των τρομοκρατών». Κοινώς, απειλεί με σφαγή...

Σε μια ακόμη προκλητική κίνηση, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν κάλεσε χτες τις ευρωπαϊκές χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ιταλίας και να απομονώσουν τον Γιάσερ Αραφάτ. «Η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να καταλάβει ότι αρνούμενη την ενίσχυση του Αραφάτ και υποστηρίζοντας τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό Αμπού Μάζεν θα έχει αποτελέσματα», είπε στην εφημερίδα Κοριέρε ντε λα Σέρα. Οι επαφές με τον Αραφάτ που κάνουν Ευρωπαίοι, πρόσθεσε, «είναι σοβαρό λάθος»!

Σαν να μην έφθαναν όλα τα άλλα, οι υπεύθυνοι ασφαλείας του Ισραήλ και της Παλαιστινιακής Αρχής δεν κατάφεραν να προωθήσουν το ζήτημα της απελευθέρωσης των 8.000 Παλαιστινίων αιχμαλώτων, πράγμα που θέτει εν αμφιβόλω την τήρηση της εκεχειρίας που έχουν κηρύξει οι Παλαιστινιακές οργανώσεις, παρά την προχτεσινοβραδινή συνάντηση Νταχλάν-Μοφάζ.

Ο Αριέλ Σαρόν έλαβε χτες εσπευσμένα (επρόκειτο να του σταλεί το Σεπτέμβριο) πρόσκληση από τον Τζορτζ Ουόκερ Μπους να πάει στις ΗΠΑ στα τέλη Ιούλη. Ενδεχομένως, κατόπιν θα ακολουθήσει «η στιγμή της αλήθειας»...

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΑΡΑΤΣΙ.-- Τουλάχιστον δύο άνθρωποι βρήκαν το θάνατο από βόμβα που τοποθέτησαν άγνωστοι στο Πακιστάν, έξω από κτίριο με γραφεία εταιριών στο Καράτσι. Πριν μία εβδομάδα επίθεση σε σιιτικό τέμενος στην πόλη Κουέτα κόστισε 53 ανθρώπινες ζωές.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Ο επίσημος απολογισμός των δύο προχτεσινοβραδινών σεισμών (5,6R και 5,8R) στην περιοχή Ζαρίν Ντασχτ του Ιράν κάνει λόγο για ένα νεκρό και 20 τραυματίες, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο IRNA. Αρχικώς, διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία είχαν μεταδώσει ότι οι νεκροί στην ευτυχώς αραιοκατοικημένη πληγείσα περιοχή ήταν 3.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Τεραστίων διαστάσεων καταστροφές προκαλούν οι πλημμύρες από τα τέλη Μάη στην Κίνα. 569 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, 51.000 έχουν τραυματιστεί, 2,29 εκατ. εγκατέλειψαν τις εστίες τους, ενώ οι πληγέντες με διάφορους τρόπους εγγίζουν τα 140 εκατομμύρια.

ΧΑΪΝΤΕΡΑΜΠΑΝΤ.-- Κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε η κυβέρνηση του κρατιδίου Αντρα Πραντές της Νότιας Ινδίας μετά τους θανάτους 84 παιδιών από επιδημία εγκεφαλίτιδας. Πέρσι δεν είχε αναφερθεί κανένα κρούσμα της ασθένειας, που μεταδίδεται από τα κουνούπια, γεγονός που αποδόθηκε στα φάρμακα που διανέμονται για πάνω από 20 χρόνια στην περιοχή.

ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ.-- Σε στρατιωτική παρέμβαση στα νησιά του Σολομώντα προβαίνει η κυβέρνηση Χάουαρντ της Αυστραλίας, με πρόσχημα «την αποκατάσταση της δημόσιας τάξης» στο χειμαζόμενο από δράση εγκληματικών συμμοριών νησί του Ειρηνικού. Την αποστολή ζήτησε η κυβέρνηση, που ετοιμάζεται να περάσει νόμο (!) που θα επιτρέπει τη δράση ξένων στρατευμάτων στη χώρα, ενώ η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση για ξεπούλημα της χώρας και την Αυστραλία ότι επιδιώκει ρόλο «σερίφη της περιοχής».

ΤΟΥΡΚΙΑ
Νέα επίθεση Κούρδων

ΑΓΚΥΡΑ.--

Τέσσερις νεκροί χωρικοί και ένας τραυματίας είναι ο απολογισμός επίθεσης σε χωριό κοντά στο Μπινγκόλ της νοτιοανατολικής Τουρκίας που έκαναν «Κούρδοι αντάρτες», κατά τις αρχές. Αξιωματούχοι επισήμαιναν πως πρόκειται για την πρώτη επίθεση ανταρτών εναντίον αμάχων τα τελευταία τέσσερα χρόνια. «Προσπαθούν να τρομοκρατήσουν τους πολίτες», είπε στο πρακτορείο «Ρόιτερ» αξιωματούχος, αναφερόμενος στο ΡΚΚ/KADEK. Την Τρίτη, αντάρτες του PKK είχαν επιτεθεί σε αυτοκινητοπομπή που μετέφερε τον κυβερνήτη της επαρχίας, σκοτώνοντας δύο στρατιώτες και τραυματίζοντας έναν. Η ένταση της δράσης του ΡΚΚ συνδυάζεται, από τους όλο και πιο ανήσυχους Τούρκους στρατηγούς, με την ισχυροποίηση (από τις ΗΠΑ) των ιρακινών Κούρδων.

Σε μια σχετική είδηση, χτες το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι ανοίγει εκ νέου την υπόθεση του ηγέτη του ΡΚΚ/KADEK Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Τόσο ο ίδιος όσο και η τουρκική κυβέρνηση έχουν ασκήσει έφεση κατά της απόφασης της 12ης Μαρτίου με την οποία το Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η δίκη του «δεν ήταν δίκαιη».

ΙΤΑΛΙΑ
Κυβερνητικές έριδες

ΡΩΜΗ.--

Σοβαρά προβλήματα συνεχίζει να αντιμετωπίζει ο κυβερνητικός συνασπισμός του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, εξαιτίας των συγκρούσεων που έχουν ξεσπάσει μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων με αφορμή την οικονομική πολιτική αλλά και άλλα θέματα, όπως η αποκέντρωση.

Ο ηγέτης της «Λίγκας του Βορρά», Ουμπέρτο Μπόσι, επανέλαβε την απειλή του να αποσύρει την υποστήριξή του προς την κυβέρνηση, ενώ χτες δεν παρέστη σε συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Παράλληλα, μέλη των μικρών χριστιανοδημοκρατικών κομμάτων της κυβέρνησης διαφωνούν με τον καινούριο προϋπολογισμό αλλά και με τη σύσταση σώματος για την επίβλεψη της οικονομικής πολιτικής υπό τον Τζιανφράνκο Φίνι, ηγέτη της «Εθνικής Συμμαχίας» - σώμα του οποίου η σύσταση μάλλον ναυαγεί.

ΛΔ ΚΟΡΕΑΣ
Απειλές από τον Νοτιοκορεάτη ΥΠΕΞ

ΣΕΟΥΛ-ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.--

Η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας απείλησε χτες ότι θα βάλει φρένο στην πολιτική προσέγγισης με τη ΛΔ Κορέας εάν η τελευταία δε δεχτεί τη διενέργεια πολυμερών συνομιλιών σχετικά με το πυρηνικό της πρόγραμμα. Πάγια θέση της ΛΔ Κορέας αποτελεί η διενέργεια συνομιλιών μόνο με τις ΗΠΑ.

Ο Νοτιοκορεάτης ΥΠΕΞ, Γιούν Γιούνγκ-κουάν, από το βήμα της Βουλής δήλωσε πως εξαιτίας αυτής της άρνησης «είναι λάθος να πιστεύουμε ότι η πολιτική της προσέγγισης θα συνεχιστεί κανονικά». Μια τέτοια εξέλιξη μπορεί να σημάνει την παύση κοινών οικονομικών προγραμμάτων μεταξύ των δύο πλευρών. Σήμερα επίσης αναμένεται να αναχωρήσει η ομάδα αξιωματούχων της ΛΔ Κορέας που βρέθηκε στη Σεούλ για τον 11ο γύρο επαφών με Νοτιοκορεάτες υπουργούς, χωρίς ωστόσο να έχει δοθεί στη δημοσιότητα κοινό ανακοινωθέν.

Παράλληλα, χτες, ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Τζον Χάουαρντ, διέψευσε πληροφορίες ότι υπάρχει σχέδιο κήρυξης πολέμου σε βάρος της ΛΔ Κορέας με τη συμμετοχή και της Αυστραλίας. Ωστόσο, πρόσθεσε πως αν το θέμα με το πυρηνικό πρόγραμμα της ΛΔ Κορέας δεν αντιμετωπιστεί μέσω της διπλωματικής οδού, η κυβέρνησή του καθώς και άλλες χώρες «θα το αντιμετωπίσουν πιο δυναμικά»! Ηδη η Αυστραλία δεσμεύτηκε ότι θα λάβει μέρος σε αυτό που ονομάζουν «παγκόσμια επιχείρηση περιορισμού του παράνομου εμπορίου όπλων μαζικής καταστροφής», δηλαδή συστηματικού ελέγχου πλοίων και αεροπλάνων της ΛΔ Κορέας!

Τέλος, ο Τζον Νεγκρεπόντε, πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, επανέλαβε ότι η χώρα του εξακολουθεί να επιθυμεί την καταδίκη του πυρηνικού προγράμματος της ΛΔ Κορέας από το Συμβούλιο Ασφαλείας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ