ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Σεπτέμβρη 2008
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Τύμπανα πολέμου

Από τις πρόσφατες αντιαμερικανικές διαδηλώσεις

Associated Press

Από τις πρόσφατες αντιαμερικανικές διαδηλώσεις
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η διεύρυνση του πολέμου του Αφγανιστάν εντός του Πακιστάν και ίσως ευρύτερα έχει τεθεί επί τάπητος στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η στρατηγική που ακολουθούν οι ΗΠΑ στο Αφγανιστάν δεν είναι νικηφόρα και χρειάζεται μία νέα, που θα περιλαμβάνει και τη συνοριακή περιοχή του Πακιστάν, τόνισε χθες, όχι τυχαία, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των ΗΠΑ, ναύαρχος Μάικλ Μιούλεν, κατά τη διάρκεια ακρόασης στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ.

Ο Μιούλεν διευκρίνισε ακόμη ότι εξετάζει μία νέα στρατηγική, που θα περιλαμβάνει και τις δύο πλευρές των συνόρων με το Πακιστάν, καθώς και ότι οι ένοπλοι εξτρεμιστές και στις δύο χώρες μάχονται από κοινού. Πρόκειται όμως, παραδέχτηκε ο Μιούλεν, για μία μεγάλη πρόκληση, δεδομένης της «σημαντικής πολιτικής αβεβαιότητας» στο Πακιστάν.

Παράλληλα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times, ο Πρόεδρος Μπους υπό απόλυτη μυστικότητα υπέγραψε από τον περασμένο Ιούλη διάταγμα όπου δίνεται το πράσινο φως στις ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ να πραγματοποιούν επιχειρήσεις εντός του εδάφους του Πακιστάν, χωρίς την πρότερη έγκριση της πακιστανικής κυβέρνησης, σύμφωνα με ανώτατους αξιωματούχους του Πενταγώνου.

Η ένταση των αμερικανικών επιχειρήσεων, πάντως, έχει προκαλέσει δυσφορία στο Πακιστάν και, σύμφωνα με το Ρόιτερς, χθες ο «έμπιστος» των Αμερικανών, αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγός Περβάζ Καγιάνι ανακοίνωσε ότι «δε θα επιτρέπονται πλέον σε ξένες δυνάμεις να επιχειρούν εντός του εδάφους του Πακιστάν». Τέλος, ο Καγιάνι προειδοποίησε τα αφεντικά του... ότι «οι κανόνες εμπλοκής είναι απολύτως καθορισμένοι» και «δεν επιτρέπει στις συμμαχικές δυνάμεις να επιχειρούν εντός του Πακιστάν». Ταυτόχρονα, όλες αυτές τις μέρες πραγματοποιούνται αντιαμερικανικές κινητοποιήσεις στις οποίες συμμετέχει το ΚΚ Πακιστάν, που καλεί το λαό να παλέψει ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή.

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Πετρέους: «Εχουμε ακόμη πολύ δρόμο»

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

«Δε θα μιλούσα ποτέ για νίκη στο Ιράκ», υποστήριξε, χτες, σε δηλώσεις του ο επικεφαλής των κατοχικών δυνάμεων στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους, που από τις 16 του μηνός θα είναι επικεφαλής όλων των αμερικανικών δυνάμεων στον Κόλπο, αφήνοντας τη θέση του στον, επίσης, στρατηγό Οντιέρνο. Ο Πετρέους, του οποίου τις προτάσεις για σχεδόν μηδαμινές αποσύρσεις στρατευμάτων από το Ιράκ υιοθέτησε ο Πρόεδρος Μπους και τις ανακοίνωσε την Τετάρτη, τόνισε ότι «όποιες επιτυχίες και αν έχουν επιτευχθεί στον τομέα της ασφάλειας στο Ιράκ, μπορούν ν' ανατραπούν ανά πάσα στιγμή. Οι ΗΠΑ έχουν ακόμη πολύ μακρύ αγώνα εκεί».

Αντίθετη εκτίμηση, πάντως, φαίνεται ότι έχουν ορισμένοι εκ των «προθύμων». Στον τερματισμό της ιαπωνικής αεροπορικής επιμελητειακής συνδρομής στην ιμπεριαλιστική επιχείρηση κατοχής του Ιράκ έως το τέλος τρέχοντος έτους προσανατολίζονται Ιάπωνες αξιωματούχοι, που επικαλέστηκαν χτες τη «βελτίωση της κατάστασης ασφαλείας» στη Βαγδάτη. Παράλληλα, εκπρόσωπος του ιαπωνικού υπουργείου Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι θα συνεχιστεί «η αποστολή αναπτυξιακής βοήθειας»...

«Ναυάγησαν» οι διαπραγματεύσεις

Το άκαρπο τέλος των συνομιλιών της με την ιρακινή κυβέρνηση για την ανάληψη, εκτός διαδικασίας διαγωνισμού, της εκμετάλλευσης για ένα χρόνο του πετρελαϊκού κοιτάσματος της Δυτικής Κούρνα, μαζί με την αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία Chevron, ανακοίνωσε η γαλλική Total. Εκπρόσωπος της εταιρείας δεν εξήγησε περαιτέρω γιατί κατέρρευσαν οι συνομιλίες.

Πάντως, αναλυτές εκτιμούσαν ότι μετά το θόρυβο που προκάλεσε η ανακοίνωση της Βαγδάτης ότι ορισμένες εταιρείες θα επωφεληθούν βραχυπρόθεσμων συμβολαίων χωρίς διαγωνισμό, φαίνεται ότι η ίδια η ιρακινή κυβέρνηση έθεσε τέτοιους όρους για την ανάθεση, που οι περισσότερες πετρελαϊκές αποσύρουν το ενδιαφέρον τους.

ΛΙΒΑΝΟΣ
Νέα πολιτική δολοφονία κλονίζει τον «εθνικό διάλογο»

ΒΗΡΥΤΟΣ.-

Συγκλονισμένη είναι η λιβανική κοινή γνώμη από τη νέα πολιτική δολοφονία, που έρχεται να ταράξει τις, ήδη, δύσκολες προσπάθειες εθνικού διαλόγου. Στόχος ήταν ο Σέικ Σάλεχ Αρίντι, ηγετικό στέλεχος του λιβανικού Δημοκρατικού Κόμματος, του ενός από τα δύο κόμματα των Δρούζων, αυτού που έχει συνταχθεί με τη «Χεζμπολάχ» και άλλες δυνάμεις στο αντι-αμερικανικό μπλοκ δυνάμεων.

Ο Αρίντι σκοτώθηκε όταν εξερράγη, με τηλεχειριστήριο βόμβα που είχε τοποθετηθεί κάτω από το αυτοκίνητό του. Η επίθεση σημειώθηκε στη γενέτειρά του Μπαϊσούρ, νοτιοανατολικά της Βηρυτού, κάτω από το σπίτι του, πολύ αργά το βράδυ της Τετάρτης. Ο Σέικ ήταν στενός συνεργάτης του ηγέτη του Δημοκρατικού Κόμματος, Δρούζου Ταλάλ Αρσλάν, και είχε διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στις, σε εξέλιξη, συνομιλίες με το άλλο κόμμα των Δρούζων, το Προοδευτικό Σοσιαλιστικό Κόμμα του Ουαλίντ Τζουμπλάντ που έχει αναφανδόν ταχθεί με το φιλο-αμερικανικό συνασπισμό, με στόχο να επιτευχθεί κάποιου είδους «συμφιλίωση».

Στον τόπο της επίθεσης, εκτός από τον Αρσλάν, έσπευσε και ο Τζουμπλάντ. Οι δύο αντίπαλοι Δρούζοι ηγέτες συμφώνησαν ότι στόχος της επίθεσης ήταν η προσπάθεια συμφιλίωσης μεταξύ των Δρούζων αλλά και σε γενικότερο επίπεδο, καθώς την επόμενη βδομάδα έχει προγραμματιστεί ν' αρχίσει «εθνικός διάλογος» μεταξύ όλων των λιβανικών πολιτικών δυνάμεων για να εδραιωθεί η κυβέρνηση εθνικής ενότητας που αποφασίστηκε το Μάη.

Την εκτίμηση των Δρούζων ηγετών αλλά και την έκκλησή τους για ενότητα επανέλαβαν όλες οι λιβανικές πολιτικές δυνάμεις, ενώ η «Χεζμπολάχ» κατηγόρησε το Ισραήλ ότι βρίσκεται πίσω από την προσπάθεια αποσταθεροποίησης. Την επίθεση καταδίκασε η Δαμασκός, από όπου ο δολοφονημένος επέστρεψε μόλις πριν από μία βδομάδα, ενώ η Ουάσιγκτον εξέφρασε ανησυχία.

ΡΩΣΙΑ
Προτάσεις για «κοινό αγώνα» με ΗΠΑ

Η επέτειος της 11ης Σεπτέμβρη έδωσε την ευκαιρία στη ρωσική ηγεσία να τονίσει πως η Ρωσία δεν είναι η Σοβιετική Ενωση και να καλέσει τις ΗΠΑ σε συνεργασία απέναντι στον «κοινό εχθρό», την «τρομοκρατία». Ετσι σε δηλώσεις του, ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Β. Πούτιν, σημείωσε, απευθυνόμενος στη Δύση πως «πλέον δεν έχουμε ιδεολογικές διαφορές και δεν υπάρχει βάση για "ψυχρό πόλεμο". Αντίθετα έχουμε πολλά κοινά προβλήματα, που μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά μόνον ενώνοντας τις προσπάθειές μας», μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων «Ιντερφάξ». Ανάμεσα σε αυτά τα προβλήματα, ο Β. Πούτιν συμπεριέλαβε την «τρομοκρατία», τις μεταδοτικές ασθένειες, τη μη διάδοση των όπλων μαζικής καταστροφής και πρόσθεσε πως «εάν συμφωνήσουμε στις αρχές θα ήταν ένα σημαντικό στοιχείο σταθερότητας στον κόσμο», τονίζοντας πως για κάτι τέτοιο απαιτείται «κίνηση και από τις δύο πλευρές».

Ανάλογες ήταν και οι δηλώσεις που έκανε ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Ντ. Μεντβέντεφ, τονίζοντας πως «η Ρωσία είναι έτοιμη για τη συντονισμένη, πλήρη συνεργασία στα ζητήματα του αγώνα κατά της τρομοκρατίας με τις ΗΠΑ και τα άλλα κράτη». Δεν παρέλειψε μάλιστα να υποστηρίξει πως μια τέτοια συνεργασία «θα ήταν πολύ πιο χρήσιμη για τις ΗΠΑ, απ' ό,τι οι σχέσεις που αναπτύσσει με σάπια καθεστώτα, που προχωρούν σε πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς».

Συναντήσεις για την «Ασπίδα»

Από την Πολωνία που επισκέφθηκε χτες ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ επανέλαβε τις αντιρρήσεις της Μόσχας σχετικά με την εγκατάσταση της λεγόμενης «αντιπυραυλικής ασπίδας» των ΗΠΑ στη χώρα. Μετά τη συνάντησή του με τον Πολωνό ομόλογό του, Ράντεκ Σικόρσκι και τον πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ ανακοίνωσε ότι «δε βλέπουμε καμία απειλή από την Πολωνία (...) αλλά βλέπουμε μια απειλή στην ασφάλεια της Ρωσίας καθώς το αμερικανικό στρατηγικό σύστημα πλησιάζει τα σύνορά μας».

Από τη μεριά του, ο Σικόρσκι υπογράμμισε ότι «η Πολωνία θα οικοδομήσει την εμπιστοσύνη και θα προχωρήσει με έναν προβλέψιμο και διάφανο τρόπο», ελπίζοντας «ότι οι φόβοι της Ρωσίας θα μειωθούν με τον καιρό».

Σύγχυση προκάλεσαν οι χτεσινές δηλώσεις του ηγέτη της Νότιας Οσετίας, Εντουαρντ Κοκόιτι, ο οποίος έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι η συγκεκριμένη επαρχία δεν έχει την πρόθεση να ενταχθεί στη Ρωσική Ομοσπονδία, ανασκευάζοντας έτσι προηγούμενη δήλωσή του για ακριβώς το αντίθετο, την οποία είχε μεταδώσει το ρωσικό πρακτορείο «Ιντερφαξ».

«Προφανώς δεν έγινα κατανοητός. Δεν έχουμε την πρόθεση να εγκαταλείψουμε την ανεξαρτησία μας, την οποία αποκτήσαμε με τεράστιες θυσίες και η Νότια Οσετία δεν έχει την πρόθεση να ενταχθεί στη Ρωσική Ομοσπονδία», ξεκαθάρισε.

Μετά τη σύγχυση που προκάλεσαν οι αντιφατικές δηλώσεις, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε από τη Βαρσοβία ότι η Ν. Οσετία δεν έχει καμία πρόθεση να ενωθεί με τη Ρωσία, σημειώνοντας πως «καταλαβαίνουν ότι χωρίς μια διακήρυξη ανεξαρτησίας, δεν μπορούν να διασφαλίσουν την ασφάλειά τους».

ΚΚΡΟ
Σφάλμα η υποχώρηση στην ΕΕ

«Η απόφαση να επιτραπεί η προώθηση της ΕΕ στη ζώνη της σύγκρουσης είναι ένα σοβαρό λάθος. Το οποίο στην πορεία θα φανεί», δήλωσε ο Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, Πρόεδρος της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), σε συνέντευξη που έδωσε στις εφημερίδες «Πράβντα» και «Σοβιέτσκαγια Ρωσία», σχετικά με τη συμφωνία Ρωσίας - ΕΕ για τον Καύκασο.

«Πρόκειται για μια παράξενη απόφαση. Μήπως δε γνωρίζουμε πως η εμφάνιση στρατιωτικών παρατηρητών της ΕΕ είναι ένα πρώτο βήμα για την προώθηση στη Γεωργία των ειρηνευτικών στρατευμάτων της ΕΕ; Επρεπε να πάμε τόσο μακριά στο συμβιβασμό μαζί τους, γνωρίζοντας τα στρατηγικά σχέδια που έχουν στον Καύκασο, μαζί με τον Σαακασβίλι και τους Αμερικανούς;», αναρωτήθηκε ο Γκ. Ζιουγκάνοφ, που εξέφρασε τη λύπη του γι' αυτήν την εξέλιξη, υποστηρίζοντας πως η Μόσχα μόλις και «έφτασε στα μισά του δρόμου» στο ζήτημα της προστασίας του πληθυσμού της Ν. Οσετίας, αφού όπως είπε «δυστυχώς η υπόθεση της πάταξης του εγκληματικού καθεστώτος του Σαακασβίλι δεν οδηγήθηκε ως το τέλος, αν και γι' αυτό υπήρχαν όλες οι προϋποθέσεις».

Κριτικάροντας τις συμφωνίες του Ν. Σαρκοζί με τον Ντ. Μεντβέντεφ, ο Γκ. Ζιουγκάνοφ υποστήριξε πως η ρωσική ηγεσία έκανε απαράδεχτες υποχωρήσεις στην ΕΕ, χωρίς να είναι ορατό το τι κέρδισε από αυτές.


Ι.Π.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ