ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Νοέμβρη 2018
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις ασφαλιστικές εισφορές των επαγγελματιών

Στη Βουλή κατατέθηκε χτες το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που προβλέπει μείωση των ασφαλιστικών εισφορών σε 250.000 περίπου ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους, επιστήμονες και αγρότες και περιλαμβάνει και άλλες ασφαλιστικές διατάξεις. Το σχέδιο νόμου προβλέπει μείωση των ασφαλιστικών εισφορών μόνο για τον κλάδο σύνταξης, από το 20% στο 13,3% επί του φορολογητέου εισοδήματος. Η ασφαλιστική εισφορά για κύρια σύνταξη των αγροτών διαμορφώνεται σε 12% το 2019, σε 12,67% το 2020, σε 13% το 2021 και σε ποσοστό 13,33% από το 2022 και μετά.

Αν και η κυβέρνηση καμώνεται πως με αυτόν τον τρόπο «ελαφρύνει» τους αυτοαπασχολούμενους, ΕΒΕ, αγρότες και επιστήμονες, η αλήθεια είναι πως η ρύθμιση αυτή αφορά μόνο 250.000 από το 1,5 εκατ. μη μισθωτούς ασφαλισμένους του ΕΦΚΑ, δηλαδή μόνο το 16,6%, καθώς για τους υπόλοιπους ασφαλισμένους τα ποσοστά εισφορών παραμένουν ίδια.

Παρά τους προπαγανδιστικούς ισχυρισμούς της κυβέρνησης, η όψιμη και περιορισμένη ελάφρυνση δεν μπορεί να εξισορροπήσει τις τεράστιες αυξήσεις των τελευταίων χρόνων στις ασφαλιστικές εισφορές ομάδων όπως οι αγρότες, αλλά και ΕΒΕ και επιστήμονες που επέβαλε ο νόμος 4387, ο οποίος, σε συνάρτηση και με την υψηλή κρατική φορολογία, λεηλατεί το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός τους.

Ταυτόχρονα, με την κίνηση αυτή η κυβέρνηση έρχεται να «προλάβει» τις νέες αντιδράσεις που θα προκαλέσει η νέα αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών σε αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες και αγρότες από την 1/1/2019, καθώς παύει να ισχύει η σχετική έκπτωση κατά 15% στο ασφαλιστέο εισόδημα.

Υπενθυμίζεται ότι με τον νόμο 4472/2017 και το άρθρο 58 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ καθόρισε ως φορολογητέο εισόδημα, πάνω στο οποίο θα υπολογίζονται οι εκάστοτε ασφαλιστικές εισφορές, όχι το πραγματικό εισόδημα αυτοαπασχολούμενων και αγροτών, αλλά συμπεριλαμβάνοντας σ' αυτό και τις ασφαλιστικές εισφορές τους. Για να κάνει πιο εύπεπτη την πρόσθετη αυτή επιβάρυνση, στο ίδιο άρθρο προέβλεψε πως μόνο για το 2018 οι ασφαλιστικές εισφορές θα υπολογίζονταν επί του 85% του φορολογητέου εισοδήματος. Σύμφωνα μάλιστα με το Μεσοπρόθεσμο, η επιπλέον επιβάρυνση εξαιτίας της συμπερίληψης των ασφαλιστικών εισφορών στο φορολογητέο εισόδημα ανήλθε στα 59 εκατ. ευρώ φέτος, ενώ τα επόμενα χρόνια - χωρίς την έκπτωση - κυμαίνεται γύρω στα 140 εκατ. ευρώ. Επί της ουσίας, δηλαδή, το μεγαλύτερο μέρος της σημερινής ελάφρυνσης δεν είναι πραγματικό, καθώς από την 1/1/2019 οι ασφαλισμένοι θα υποχρεώνονταν σε επιπλέον επιβάρυνση, την οποία σήμερα η κυβέρνηση με την εξαγγελία της έρχεται να «κουκουλώσει».

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για άλλη μια παρέμβαση η οποία καθόλου δεν αλλάζει το κύριο: Οι αυτοαπασχολούμενοι και επιστήμονες, όπως και όλοι οι σημερινοί ασφαλισμένοι, μέσα από την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου, θα δουν τις συντάξεις τους να συρρικνώνονται σε επίπεδα πτωχοκομείου.

«ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΛΙΜΑ»
Πεδία κερδοφορίας για το κεφάλαιο, ενεργειακή φτώχεια για το λαό

«Χρυσές δουλειές» στους μονοπωλιακούς ομίλους που δραστηριοποιούνται σε όλους τους ξεχωριστούς κλάδους του ενεργειακού τομέα υπόσχεται το λεγόμενο «Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα», που δίνεται σήμερα, το πιθανότερο, προς δημόσια διαβούλευση από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο περιλαμβάνει τους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί η ενεργειακή πολιτική της χώρας μέχρι το 2030.

Η ενίσχυση της συμμετοχής των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο συνολικό ενεργειακό μείγμα ηλεκτροπαραγωγής, η δημιουργία ευνοϊκού εδάφους για την εκμετάλλευση των εγχώριων πηγών υδρογονανθράκων, η αύξηση συμμετοχής του φυσικού αερίου σε μια σειρά από χρήσεις εκτός της ηλεκτροπαραγωγής, η ενίσχυση χρήσης των βιοκαυσίμων και φυσικά η συρρίκνωση της συμμετοχής του εγχώριου λιγνίτη στην παραγωγή ηλεκτρισμού, αποτελούν τα βασικά του στοιχεία.

Πιο συγκεκριμένα, η λιγνιτική παραγωγή μειώνεται από το 33% περίπου που είναι σήμερα στο 17% το 2030, που σε όρους παραγόμενης Ενέργειας η μείωση αντιστοιχεί σε 1.600 MW και την ίδια στιγμή ενισχύεται το μερίδιο συμμετοχής των ΑΠΕ που ανέρχεται στο 32%. Ακόμη, για τις ΑΠΕ προβλέπεται η συμμετοχή τους να φτάσει στο 30% για την κάλυψη των αναγκών θέρμανσης και ψύξης, αλλά και να καλύπτουν άνω του 14% των αναγκών του τομέα των μεταφορών.

Μάλιστα, όπως προβλέπει το κυβερνητικό σχέδιο, όσον αφορά τους στόχους για τις ΑΠΕ «θα πρέπει να επιτευχθούν σε επίπεδο δεκαετίας ετήσιοι ρυθμοί ανάπτυξης σωρευτικά για αυτές τις τεχνολογίες που δεν εμφανίστηκαν στη χώρα μας κατά το παρελθόν», ενώ αναμένεται να εγκατασταθούν τα επόμενα χρόνια στη χαμηλή τάση πάνω από 500 MW φωτοβολταϊκών συστημάτων σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, μέσω των «ενεργειακών κοινοτήτων».

Επιπλέον, όπως αναφέρεται στο σχέδιο, σε αυτά τα επίπεδα που θα αναπτυχθούν οι μονάδες ΑΠΕ τα επόμενα χρόνια, θα προκύψουν επιπλέον ανάγκες για αποθήκευση Ενέργειας, προκειμένου να απορροφηθούν οι τεράστιες ποσότητες που θα παράγονται, ανοίγοντας έτσι κι άλλο «παράθυρο ευκαιρίας» σε ομίλους που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο τομέα.

Σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο, παρά την προβλεπόμενη μείωσή του στην παραγωγή ηλεκτρισμού, η συνολική χρήση του αυξάνεται κατά 23% περίπου το 2030 σε σχέση με το 2016, αφού αναμένεται να αυξηθεί η διείσδυσή του στα κτίρια από 8% το 2016 σε 18% το 2030.

Ακόμη, για τις μεταφορές, προβλέπεται σημαντική αύξηση της χρήσης βιοκαυσίμων με τριπλασιασμό του μεριδίου τους σε σχέση με σήμερα, ενώ για την ηλεκτροκίνηση στις οδικές μεταφορές προβλέπεται συμμετοχή κατά 10% των ηλεκτροκίνητων επιβατικών οχημάτων σε σχέση με το σύνολο των επιβατικών οχημάτων που θα βρίσκονται σε κυκλοφορία το έτος 2030.

Σημαντικό κομμάτι της «πίτας» από τον ενεργειακό σχεδιασμό της κυβέρνησης προβλέπεται και για τις κατασκευαστικές εταιρείες (αλλά όχι μόνο) μέσω των προγραμμάτων «εξοικονόμησης Ενέργειας», καθώς αναμένεται να «αναβαθμιστεί ενεργειακά» το 10% του συνολικού αριθμού των κατοικιών της χώρας, δηλαδή περίπου 40.000 κατοικίες το χρόνο.

Τέλος, για τους υδρογονάνθρακες, ανάμεσα σε άλλα προβλέπεται η σύσταση σε επίπεδο Περιφέρειας των «Περιφερειακών Παρατηρητηρίων» που θα είναι αρμόδια «για το περιβάλλον και την ασφάλεια της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων», αν και στην πραγματικότητα αποστολή τους θα είναι η απόδοση «εχέγγυων ασφάλειας» της ανεξέλεγκτης δραστηριότητας των ομίλων.

ΝΔ
Στον ίδιο ευρωατλαντικό ντορό με την κυβέρνηση

Τη στοίχιση της ΝΔ με τους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς στα Βαλκάνια επιβεβαίωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Politika» της Σερβίας, στο πλαίσιο της επίσκεψης που από χτες πραγματοποιεί στη χώρα, όπου σήμερα θα έχει συνάντηση και με τον Σέρβο Πρόεδρο Aλ. Βούτσιτς.

Ο πρόεδρος της ΝΔ χαρακτήρισε «ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη το γεγονός ότι στην ΕΕ έχει αναθερμανθεί η συζήτηση για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων», προσθέτοντας σε αυτό το πλαίσιο πως «ο διάλογος μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας πρέπει να ενθαρρυνθεί περαιτέρω», για να προχωρήσουν τα σχέδια ευρωατλαντικής «ολοκλήρωσης».

Σε ό,τι αφορά τους στόχους της ντόπιας αστικής τάξης, σε πλήρη σύμπλευση με την κυβέρνηση, τόνισε ότι «η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να έχει έναν πιο ενεργό ρόλο. Είναι μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Εχει τα πολιτικά, διπλωματικά, οικονομικά αλλά και πολιτισμικά ερείσματα που της επιτρέπουν να αξιοποιεί τη θέση της υπέρ της σταθερότητας στην περιοχή».

Για τις διμερείς σχέσεις, ζήτησε «να πραγματοποιηθεί τάχιστα το επόμενο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας - Σερβίας», συμπληρώνοντας ότι «η ενίσχυση της διασύνδεσης των δύο χωρών, σε επίπεδο μεταφορικών και ενεργειακών δικτύων, είναι ξεχωριστής σημασίας, μαζί με την ανάπτυξη των εμπορικών μας συναλλαγών».

Ερωτηθείς, εξάλλου, για τη συμφωνία των Πρεσπών, είπε πως «ο συνδυασμός του ονόματος "Βόρεια Μακεδονία" με τη "Μακεδονική" γλώσσα και εθνότητα είναι άκρως προβληματικός. Και αυτό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά και ευρύτερα χώρες της περιοχής», για, δε, τη Ρωσία, σημείωσε ότι η Ελλάδα «έχει έναν ακλόνητο και σαφή δυτικό προσανατολισμό», λέγοντας παράλληλα: «Ταυτόχρονα οι σχέσεις μας με τη Ρωσία είναι παραδοσιακές. Αυτό μας επιτρέπει να βρίσκουμε σημεία επαφής και επικοινωνίας που μπορούν να εκτονώσουν εντάσεις».

Ερωτηθείς για την Τουρκία, την κατηγόρησε ότι «η προκλητική και παραβατική τακτική στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο δεν συμβάλλει στη σταθερότητα», ενώ για την Αλβανία και τον θάνατο του Κ. Κατσίφα είπε ότι η υπόθεση έχει ακόμα «πολλά κενά και θολά σημεία που χρειάζονται διευκρίνιση από τις αλβανικές αρχές», ενώ επεσήμανε ότι «κάποιες δηλώσεις (...) από την αλβανική πλευρά δεν βοήθησαν την όλη κατάσταση... Πέραν αυτού, οι σχέσεις των δύο χωρών πρέπει να διαφυλαχθούν και να μην επηρεαστούν από ατυχείς δηλώσεις ή αναφορές, πολύ περισσότερο από ενέργειες που μπορεί να τις πλήξουν σοβαρά».

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ
Ψάχνει ρόλο στο δίπολο

«Ενότητα» και «αυτόνομη πορεία» υποσχέθηκε χτες το βράδυ η Φώφη Γεννηματά, μιλώντας σε εκδήλωση για τη συμπλήρωση ενός έτους από την ίδρυση του ΚΙΝΑΛ, με στόχο να εκπληρώσει τον «ιστορικό του ρόλο», να «εγγυηθεί την αξιοπρεπή διαβίωση των πολιτών» - αυτήν που τσάκισε τα προηγούμενα χρόνια το ΠΑΣΟΚ, από κυβερνητικές και άλλες θέσεις.

Εψεξε τον Αλ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ ότι συμπορεύονται με τον Π. Καμμένο για να μείνουν μερικούς ακόμα μήνες στην εξουσία, ενώ επιτέθηκε και στην αξιωματική αντιπολίτευση, που όπως είπε βρίσκεται σε «στάση αμήχανης αναμονής», «χωρίς πρόταση για τον τόπο».

Κόντρα σε αυτό το «ανιστόρητο δίπολο του αριστερού και δεξιού λαϊκισμού», υποσχέθηκε η ίδια «ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη», με βάση το «Σχέδιο Ελλάδα», το σχέδιο του μορφώματός της για ανάταξη της κερδοφορίας των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων, ενώ διεκδικώντας «ισχυρή εντολή» από το λαό, ώστε να παζαρέψει καλύτερα το κόμμα της το ρόλο του στο επόμενο κυβερνητικό μόρφωμα, επέμεινε να παρουσιάζει το ΚΙΝΑΛ ως φορέα «προοδευτικών αλλαγών», όπως να μειωθούν τα πλεονάσματα όπου δεσμεύτηκε η κυβέρνηση για να εξασφαλιστεί ο «αναγκαίος δημοσιονομικός χώρος» και μεγαλύτερα περιθώρια για τη στήριξη της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Αλλά και για να έχουν «ξανά μια Ελλάδα δυνατή, ισχυρό παράγοντα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη», στην πρεμούρα των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων για γεωστρατηγική τους αναβάθμιση, μέσα στην όξυνση των ανταγωνισμών.

Ενημέρωσε τον Οικουμενικό Πατριάρχη

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο συνάντησε στο Φανάρι την περασμένη Παρασκευή ο υπουργός παιδείας Κ. Γαβρόγλου, ενημερώνοντάς τον για τη συμφωνία Εκκλησίας - κυβέρνησης.

«Ακουσα τους προβληματισμούς του Οικουμενικού Πατριάρχου, θα μεταφέρω τους προβληματισμούς, πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις η επιδίωξή μας είναι ο διάλογος», δήλωσε αμέσως μετά ο υπουργός Παιδείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε την έντονη διαφωνία του με την προωθούμενη συμφωνία, ωστόσο το Πατριαρχείο διέψευσε αποσπάσματα της συνομιλίας που δημοσιεύτηκαν στον Τύπο.

Επεισόδια στο Πρωτοδικείο

Τρεις αστυνομικοί (από μια περίπου 10μελή ομάδα) τραυματίστηκαν μετά από επίθεση που δέχθηκαν έξω από το Πρωτοδικείο Αθηνών, χτες το μεσημέρι, από ομάδα ατόμων. Οπως αναφέρουν οι αστυνομικοί, δέχτηκαν επίθεση μόλις βγήκαν από το Πρωτοδικείο, μέχρι να κάνει την εμφάνισή της διμοιρία των ΜΑΤ. Το περιστατικό και οι δηλώσεις της υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνας Παπακώστα, περί ανάγκης «αυτοπροστασίας» των αστυνομικών, πυροδότησαν νέο κύκλο αντιπαράθεσης με τη ΝΔ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ