ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Ιούνη 2009
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΣΦΟΡΑ»
Εξαιρούνται τα επιχειρηματικά κέρδη

Ορθάνοιχτο παράθυρο για μεγαλοεισοδηματίες και άλλα σαπρόφυτα

Το «χαλί» για τα επικείμενα φορολογικά και άλλα μέτρα σε βάρος των εργατικών και λαϊκών στρωμάτων έστρωσε χτες η κυβέρνηση με την ενεργοποίηση των ήδη θεσμοθετημένων ρυθμίσεων για την έκτακτη εισφορά - αφορά σε ετήσια εισοδήματα πάνω από 60.000 ευρώ - και τη ρύθμιση για το κλείσιμο υποθέσεων φορολογίας ακινήτων. Η ρύθμιση αλλά και συνολικά ο τρόπος λειτουργίας του φορολογικού μηχανισμού αφήνουν ορθάνοιχτα παράθυρα φοροαποφυγής για μια σειρά από μεγαλοεισοδηματίες και άλλα σαπρόφυτα του εκμεταλλευτικού συστήματος. Να σημειωθεί πως η «έκτακτη εισφορά» δεν ανήκει στην κατηγορία «μόνιμου χαρακτήρα» αντιλαϊκών μέτρων που έχουν αξιώσει η Κομισιόν, το ΔΝΤ και άλλες ενώσεις συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου και τα οποία έρχονται το επόμενο διάστημα.

Αλλά και από αυτά τα μέτρα προκύπτει ανάγλυφα ο χαρακτήρας της πολιτικής που εφαρμόζουν τόσο η κυβέρνηση όσο και η ΕΕ συνολικά. Στο απυρόβλητο από κάθε έκτακτη εισφορά, και παρά τη συνεχιζόμενη κρίση και τη διεύρυνση των ελλειμμάτων στον προϋπολογισμό, παραμένουν, για μια ακόμη φορά, τα αστρονομικά κέρδη των ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων. Εκτός από τις επιχειρήσεις, που εξαιρούνται ρητά και κατηγορηματικά, για μια ακόμη φορά ξεφεύγουν και μια σειρά από φυσικά πρόσωπα, όπως οι μεγαλομέτοχοι ΑΕ που έχουν εισπράξει μερίσματα, κέρδη από «γυρίσματα» μετοχών στα χρηματιστήρια, οι μεγαλοκαταθέτες για τόκους, οι κάτοχοι κρατικών ομολόγων, κ.ά., εισοδήματα δηλαδή με αυτοτελή συμβολική φορολόγηση, για τα οποία δεν τους υποχρέωσε ποτέ κανείς - ούτε με ΝΔ ούτε με ΠΑΣΟΚ - να τα δηλώσουν στην Εφορία. Το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών επαφίεται στην ...καλή θέληση των εν λόγω μεγαλοεισοδηματιών και τους καλεί να υποβάλουν τώρα συμπληρωματικές δηλώσεις προκειμένου να τα δηλώσουν, κάτι που είναι απόλυτα βέβαιο πως δεν πρόκειται να συμβεί. Σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο, από την έκτακτη εισφορά απαλλάσσονται μόνο τα ποσά για αποζημίωση απολυμένων και οι εφάπαξ παροχές ασφαλιστικών ταμείων. Στην πράξη όμως υπάρχουν διάπλατα ανοιχτά παράθυρα για μια σειρά από μεγαλοεισοδηματίες και άλλα σαπρόφυτα. Η έκτακτη εισφορά (αφορά στα εισοδήματα που δηλώθηκαν το 2008) κλιμακώνεται από 1.000 ευρώ (εισόδημα 60.001 -80.000 ευρώ) και φτάνει μέχρι 25.000 ευρώ (για εισοδήματα πάνω από 900.000 ευρώ).

Πρόσθετους φόρους αναζητά η κυβέρνηση και με την ενεργοποίηση της ρύθμισης για τις εκκρεμείς υποθέσεις φορολογίας ακινήτων που αφορούν σε μεταβιβάσεις, κληρονομιές, γονικές παροχές, δωρεές, κ.ά. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να περάσουν από τις Εφορίες μέχρι 31 Δεκέμβρη 2009 και να υποβάλουν σχετική δήλωση «περαίωσης». Με αυτό τον τρόπο απαλλάσσονται από πρόσθετους φόρους και πρόστιμα. Στις περιπτώσεις μεταβίβασης ακινήτων τα ποσά πληρώνονται σε 6 μηνιαίες δόσεις, στις κληρονομιές, δωρεές, γονικές παροχές σε 12 διμηνιαίες δόσεις με τον περιορισμό ότι η κάθε δόση δεν είναι χαμηλότερη από 500 ευρώ πλην της τελευταίας. Ειδικές ρυθμίσεις προβλέπονται για το κλείσιμο υποθέσεων Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (έτη 1997 μέχρι και 2007 οπότε καταργήθηκε).

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ
Καθορίζουν τη στάση τους οι ερευνητές

Την αντιμετώπιση της πρόσφατης κυβερνητικής παρέμβασης στα ερευνητικά κέντρα, όπου στο όνομα του εξορθολογισμού των δαπανών έχουν ήδη ανακοινωθεί μια σειρά καταργήσεις και συγχωνεύσεις, με πραγματικό γνώμονα την υπαγωγή του τομέα της έρευνας στα επιχειρηματικά συμφέροντα, εξετάζουν οι ερευνητές. Η Ενωση Ελλήνων Ερευνητών καλεί, προκειμένου να αποφασιστούν κοινές δράσεις «για τη ματαίωση των σχεδίων υποβάθμισης - διάλυσης - ιδιωτικοποίησης του Ερευνητικού ιστού της χώρας», τα ΔΣ των Συλλόγων των Ερευνητικών Κέντρων (ΕΚ), τη Δευτέρα 22 του Ιούνη στο Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών.

Στην ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι «επειδή οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές, οι αποφάσεις πάρθηκαν εσπευσμένα χωρίς καμία συνεννόηση με την ερευνητική κοινότητα, πρέπει να υπάρξει συντονισμός δράσης ενάντια τόσο στην επιδιωκόμενη συρρίκνωση του αριθμού των ΕΚ, όσο και στη λειτουργία όσων μείνουν με ιδιωτικοοικονομικά/επιχειρηματικά κριτήρια».

Σε προηγούμενη παρέμβασή της, η Ενωση Ελλήνων Ερευνητών είχε επισημάνει ότι «ο μεγάλος αυτός αριθμός καταργήσεων - συγχωνεύσεων, με καθαρώς ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, όπως επιτάσσει η ΕΕ, μεταφράζεται σε μείωση του συνολικού αριθμού των εργαζομένων στην Ερευνα, σε μείωση του αριθμού των μόνιμων, αύξηση του αριθμού των συμβασιούχων, στη μείωση της συνεργασίας και στην αύξηση του ανταγωνισμού. Η Ερευνα δεν είναι εμπόρευμα, τα Ερευνητικά Κέντρα δεν είναι επιχειρήσεις, και, επομένως, οι Ερευνητές δεν μπορεί να γίνουν επιχειρηματίες. Η Ερευνα είναι Κοινωνικό Αγαθό, τα ΕΚ είναι Ακαδημαϊκά Ιδρύματα και οι Ερευνητές είναι Δημόσιοι Λειτουργοί».

Ο Σύλλογος Προσωπικού του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του για «πρωτοφανή αυταρχισμό και βαθύτατη περιφρόνηση προς τους εργαζόμενους στα ερευνητικά ιδρύματα» από την πλευρά της κυβέρνησης. Χαρακτηρίζει ως ανυπόστατο το «πρόσχημα της οικονομίας» και τονίζει πως «πιστεύουν ότι με το να χρησιμοποιούν σε μια συνέντευξη Τύπου παρελθοντικό χρόνο για τα ερευνητικά ιδρύματα ξεμπέρδεψαν κιόλας μαζί τους. Πλανώνται πλάνην οικτράν».

Στο μεταξύ, ενδεικτική για την προχειρότητα, τη βιασύνη και τη μηχανιστική εφαρμογή των εντολών της ΕΕ από την κυβέρνηση στον τομέα της Ερευνας είναι η αντίδραση του Ινστιτούτου Αστρονομίας και Αστροφυσικής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Το οποίο διαμαρτύρεται επειδή στις σχετικές ανακοινώσεις του υπουργείου Ανάπτυξης το αντικείμενό του προσδιορίστηκε ως «δραστηριότητα στον τομέα των κλιματικών αλλαγών, του περιβάλλοντος και των φυσικών καταστροφών». Αναφέρει μάλιστα ότι το πώς είναι δυνατόν το αντικείμενο του Ινστιτούτου «να ενταχθεί κάτω από έναν τέτοιο ψευδεπίγραφο τίτλο, μόνο ανίδεοι και ανίκανοι "συμβουλάτορες", μη έχοντες την παραμικρή αίσθηση περί των πεδίων της επιστήμης, μπορούν να "συλλάβουν"».

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Μικρότερες οι συνέπειες της κρίσης

Με δεδομένη την επίπτωση της οικονομικής κρίσης και στον τουριστικό τομέα, αλλά ενάντια στην καταστροφολογία που καλλιεργούν οι επιχειρηματίες του τουρισμού, προκειμένου να αποσπάσουν νέα προνόμια και να καταφέρουν νέα πλήγματα στις εργασιακές σχέσεις στον κλάδο, ακόμη και η κυβέρνηση εκτιμά ότι οι συνέπειες δεν πρόκειται να έχουν την ένταση που προβλέπουν οι μεγαλοξενοδόχοι.

Μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, χτες, ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Κ. Μαρκόπουλος δήλωσε ότι «τα απαισιόδοξα σενάρια που υπήρχαν στην αρχή της χρονιάς δεν υπάρχουν πια. Στα μέτρα της παγκόσμιας και της ευρωπαϊκής κρίσης η κατάσταση ελέγχεται».

Σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, στο πεντάμηνο Γενάρη - Μάη οι αεροπορικές αφίξεις κινούνται πτωτικά κατά 8,85%, ωστόσο είναι δεδομένο ότι η διάρκεια και η έναρξη των διακοπών θα μεταβληθούν φέτος λόγω της οικονομικής κρίσης. Σε κάθε περίπτωση, οι μεγαλοεπιχειρηματίες του τουρισμού εμφανίζονται να μην αποδέχονται ότι μπορεί να υπάρξει και μια χρονιά λιγότερο καλή από τις προηγούμενες για τα κέρδη τους, κάτι που μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε επιχείρηση και μάλιστα χωρίς να τη ζημιώσει ουσιαστικά.

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΧΡΕΟΣ
Εκτινάχθηκε στα 282 δισ. ευρώ

Εκτινάχθηκε το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης (στενός δημόσιος τομέας), καθώς το α' τρίμηνο του 2009 αυξήθηκε περισσότερο από 20 δισ. ευρώ. Το ύψος του χρέους στις 31/3/2009 διαμορφώθηκε στα 282,1 δισ. ευρώ, από 262,1 δισ. ευρώ στις 31/12/2008 (αύξηση 7,6%). Από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, δεν προκύπτει αν στη μεγάλη αυτή άνοδο του κυβερνητικού χρέους συνέβαλε και η κρατική χρηματοδότηση προς τις τράπεζες, οι οποίες σταδιακά ενισχύονται με κρατικά ομόλογα ύψους 13 δισ. ευρώ, ενώ σε άλλα 15 δισ. ευρώ ανέρχονται οι κρατικές εγγυήσεις για τη σύναψη δανείων από την πλευρά των τραπεζών. Συνολικά, δηλαδή, το ποσό της ενίσχυσης ανέρχεται στα 28 δισ. ευρώ. Πέραν τούτου, η κυβέρνηση έχει προβεί σε ενίσχυση διαφόρων τμημάτων του κεφαλαίου, είτε με τη μορφή των άμεσων επιχορηγήσεων, είτε με μειώσεις φόρου. Και οι δύο περιπτώσεις χρηματοδότησης υποκρύπτουν νέες επιβαρύνσεις στο δημόσιο χρέος της χώρας. Να υπενθυμίσουμε, επίσης, ότι μέχρι τα τέλη του Μάη ο νέος δανεισμός που σύναψε το υπουργείο Οικονομικών ανήλθε στα 54 δισ. ευρώ... Από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας προκύπτει ότι από το ποσό των 282 δισ. ευρώ του κυβερνητικού χρέους, τα 30,85 δισ. αφορούν βραχυπρόθεσμο δανεισμό (μέχρι 1 έτος), τα 101,64 δισ. ευρώ αποτελούν μεσοπρόθεσμο χρέος (από 1 έως 5 έτη) και τα 149,58 δισ. ευρώ αποτελούν το μακροπρόθεσμο χρέος, με χρονική διάρκεια αποπληρωμής μεγαλύτερη των 5 ετών.

Ανακαλούνται κουζινικά σκεύη στα οποία εντοπίστηκε μετανάστευση πρωτοταγών αρωματικών αμινών. Αυτό ανακοίνωσε ο ΕΦΕΤ που ενημερώθηκε σχετικά από το Σύστημα Εγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές της ΕΕ. Πρόκειται για σκεύη μαύρα πλαστικά με χερούλια από ανοξείδωτο ατσάλι κινεζικής προέλευσης, που διακινήθηκαν από τη Μ. Βρετανία στα καταστήματα «Marks & Spenser» και συγκεκριμένα για:

  • μεγάλο κουτάλι με σχισμές (Barcode n: T34 0601G/0640 G)
  • μεγάλο κουτάλι για υγρά (barcode n: T34 0601T/06040 T)
  • πολτοποιητής (barcode n: Τ34 0601Μ/064 Μ)
  • κουτάλα (barcode n: T34 0601L/0640L)
  • σπάτουλα (barcode n: T34 0601T/0640T)

Tο πρόβλημα εντοπίστηκε σε όλα τα προϊόντα «Τ» και ο ΕΦΕΤ ζήτησε την απόσυρσή τους. Καλούνται οι καταναλωτές που τα έχουν ήδη αγοράσει να μην τα χρησιμοποιήσουν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ