ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Σεπτέμβρη 2002
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΩΗΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Νέα φονική επίθεση «υπενθυμίζει » τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης...

ΣΚΟΠΙΑ.--

Επιπρόσθετη πίεση ενόψει των πρόωρων γενικών εκλογών της ερχόμενης Κυριακής επέφερε στην πολιτική σκηνή των Σκοπίων η χτεσινή φονική επίθεση δέκα ένοπλων Αλβανών κατά αστυνομικού τμήματος στο χωριό Μπογοβίνγιε του Τετόβου, με αποτέλεσμα το θάνατο του 34χρονου εφέδρου (επίσης Αλβανού) Φίκρι Ελμάζι.

Ο Ελμάζι, που ας σημειωθεί ήταν μέλος της πολυεθνοτικής αστυνομικής δύναμης που συγκροτήθηκε υπό τους όρους της περσινής συμφωνίας της Οχρίδας, ξεψύχησε προτού καν μεταφερθεί στο πλησιέστερο νοσοκομείο καθώς τα πυρά των δέκα ενόπλων ήταν καταιγιστικά...

Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Βόισλαβ Ζαφίροφσκι ανακοίνωσε τη σύλληψη δύο Αλβανών υπόπτων για τη φονική επίθεση. Οπως είπε, ο ένας έχει υπηκοότητα ΠΓΔΜ και ο άλλος είναι Αλβανός από το Κοσσυφοπέδιο. Ο Ζαφίροφσκι απέφυγε να δώσει άλλα στοιχεία της ταυτότητάς του ή να αναφερθεί στο κίνητρο της επίθεσής τους. Εντούτοις, κρατικός ραδιοσταθμός μετέδιδε ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι ένοπλοι σκότωσαν τον Ελμάζι γιατί είναι εγγονός του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Ρεφέτ Ελμάζι...

Ωστόσο, το μυστήριο που κρύβεται πίσω από αυτές τις σποραδικές επιθέσεις πότε κατά Σλαβομακεδόνων, πότε εναντίον Αλβανών, δεν είναι αστυνομικό. Τέτοιου είδους επιθέσεις έχουν κύρια πολιτικό χαρακτήρα (όχι μόνον προεκλογικώς αλλά και μετεκλογικώς...) καθώς μοιάζουν με διαρκή υπενθύμιση αποσταθεροποίησης (στην τροχιά της οποίας είχε περιέλθει πέρσι η ΠΓΔΜ λόγω των - υποκινούμενων από τρίτες δυνάμεις - επιθέσεων της αυτονομιστικής οργάνωσης του «Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού»).

Η νέα επίθεση κατά αστυνομικών δεν αποθάρρυνε Οργανισμούς όπως η ΕΕ, το ΝΑΤΟ και ο ΟΑΣΕ, καθώς αξιωματούχοι τους αρκέστηκαν σε ευχολόγια και εκκλήσεις προς όλα τα πολιτικά κόμματα της χώρας, προκειμένου όλοι «να καταδικάσουν μία πράξη δειλίας» όπως η επίθεση κατά του Ελμάζι.

Ενδεικτική ήταν επί παραδείγματι η ανακοίνωση του ΝΑΤΟικού εκπροσώπου Μαρκ Λέιτι, ο οποίος μολονότι χαρακτήρισε την επίθεση «ειδεχθή», εξέφρασε την πεποίθηση πως τα Σκόπια «εξακολουθούν να φαίνονται έτοιμα για τη διεξαγωγή ελεύθερων και δίκαιων εκλογών»...

ΤΟΥΡΚΙΑ
Στρατηγικές επιβίωσης

ΑΓΚΥΡΑ.--

Το δίλημμα των κομμάτων που θεωρούνται «εξουσίας» στην Τουρκία είναι αν πρέπει να αναβληθούν οι πρόωρες εκλογές που έχουν κηρυχτεί για τις 3 του Νοέμβρη ή όχι. Ο λόγος: Οι δημοσκοπήσεις επιμένουν πως το «φιλοϊσλαμικό» κόμμα Δικαιοσύνης & Ανάπτυξης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι μακράν πρώτο στην πρόθεση ψήφου, με ποσοστό κάπου 25%, ενώ από τα υπόλοιπα μόνον εκείνο που δημιούργησε ο Μουσταφά Κεμάλ τη δεκαετία του '20, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό, μοιάζει να είναι ικανό - απλώς ικανό - να ξεπεράσει το 10% και να μπει στη Βουλή, αφού έχει ένα ποσοστό πρόθεσης ψήφου 9,5%. Ο πανικός μοιάζει να καταλαμβάνει τα υπόλοιπα κόμματα που πρωταγωνιστούν στην τουρκική σκηνή, ωστόσο το ενδεχόμενο αναβολής των εκλογών φαίνεται πως «καίγεται», αφού η σχετική πρόταση του ηγέτη του κόμματος Μητέρας Πατρίδας,Μεσούτ Γιλμάζ, και υπουργού αρμόδιου για την ενταξιακή διαπραγμάτευση με την ΕΕ, χτες, προς τον πρωθυπουργό Μπουλέντ Ετζεβίτ απορρίφθηκε από το σύνολο των πολιτικών αρχηγών και τον Πρόεδρο Αχμέντ Νετζντέτ Σεζέρ, ενώ θεωρείται δεδομένη η θέση των στρατηγών ότι οι κάλπες δεν πρέπει να καθυστερήσουν.

Ο κυριότερος λόγος όμως που συντελεί στο να μην αναβληθούν οι εκλογές και να μην ανατραπεί η υπηρεσιακή, πλέον, κυβέρνηση της τρόικας Ετζεβίτ, Μπαχτσελί και Γιλμάζ - παρά την ανοιχτή σύγκρουση που έχει ξεσπάσει μετά την απόπειρα του δεύτερου, ηγέτη του ακροδεξιού κόμματος Εθνικιστικής Δράσης, να ακυρώσει τις «μεταρρυθμίσεις» που πέρασε το Κοινοβούλιο κατ' απαίτηση της ΕΕ (από τη Διάσκεψη Κορυφής στην Κοπεγχάγη) - είναι η κορύφωση της αμερικανικής πίεσης ενόψει ενός πιθανού Πολέμου του Κόλπου ΙΙ.

Ο βουλευτής της Μητέρας ΠατρίδαςΜπουλέντ Ακαρτζαλί σχολίασε ότι η προσπάθεια του ηγέτη του κόμματός του αφορά σε μια «στρατηγική επιβίωσης» των κομμάτων, αφού τα περισσότερα κινδυνεύουν να μείνουν εκτός Βουλής, εκτός δραματικού απροόπτου. Πάντως, ο πολιτικός επιστήμονας Αλί Τζάρκογλου, μιλώντας στην Λεϊλά Μπούλτον των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η αναβολή των εκλογών θα είχε ακόμη περισσότερο δυσμενή αποτελέσματα για τα κόμματα της συγκυβέρνησης και του πολιτικού κέντρου: «Οι πολιτικοί ξέρουν κατά βάθος ότι οι ψηφοφόροι θα τους τιμωρήσουν σε περίπτωση αναβολής». Για τους πολιτικούς βέβαια αυτό που βαραίνει είναι η γνώμη των στρατηγών, εκ μέρους των οποίων ο Χουσεΐν Κιβρίκογλου είπε σιβυλλικά πως μια ενδεχόμενη αναβολή «θα προκαλούσε χάος».

Πολύ περισσότερο με τη σχεδιαζόμενη, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, αμερικανική επίθεση εναντίον του Ιράκ, που ο Μπουλέντ Ετζεβίτ χαρακτήριζε «ένα ξίφος πάνω από τα κεφάλια μας», τονίζοντας - σε συνέντευξή του στο NTV - πως «ζούμε σε κλίμα κινδύνου... Ελπίζω ότι δε θα γίνει επιχείρηση».

ΑΥΣΤΡΙΑ
Επιστροφή Χάιντερ

ΒΙΕΝΝΗ.--

Προσήλθε στη συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής του «Κόμματος της Ελευθερίας» χωρίς κανείς να γνωρίζει τις προθέσεις του. Ο λόγος για τον Γιέργκ Χάιντερ, που επέστρεψε χτες στην ηγεσία του ακροδεξιού κόμματος, μετά τη σχετική απόφαση που έλαβε την Τετάρτη η Διοικούσα Επιτροπή του κόμματος, κατά τη συνεδρίασή της στην πόλη Λιντς.

Η απόφαση θα πρέπει τώρα να λάβει και την έγκριση του έκτακτου συνεδρίου του κόμματος, που θα γίνει στις 21 του Σεπτέμβρη, αν και η όλη διαδικασία, σύμφωνα με τους αναλυτές, θεωρείται παντελώς τυπική διαδικασία. Κατ' αυτόν τον τρόπο, ο κυβερνήτης του κρατιδίου της Καρινθίας, που προκάλεσε «σεισμό» στην Ευρώπη, επιστρέφει στην ηγεσία του Κόμματος της Ελευθερίας περίπου δυόμισι χρόνια μετά τη θεωρητικά και μόνον αποχώρησή του, η οποία προβλεπόταν από τη συμφωνία με το Λαϊκό Κόμμα, προκειμένου να σχηματιστεί κυβέρνηση συνασπισμού.

Ο 52χρονος Γιέργκ Χάιντερ καλείται τώρα να σώσει ό,τι έχει απομείνει από το κόμμα του μετά τη διάσπαση που ο ίδιος προκάλεσε την Κυριακή με την πραξικοπηματική στάση του απέναντι σε κυβερνητικά στελέχη του Κόμματος της Ελευθερίας και, κυρίως, κατά της ίδιας της αντικαγκελαρίου και αρχηγού του κόμματος, Σουζάνε Ρις-Πάσερ, την οποία ο Χάιντερ είχε διορίσει διάδοχό του το Μάη του 2000, εξαιτίας της διεθνούς κατακραυγής - που είχε προκαλέσει μέχρι και εμπάργκο κατά της Αυστρίας - για την ξενοφοβική και ρατσιστική μέχρι και φιλοναζιστική πολιτική του.

Με τη χτεσινή απόφαση ορίζεται ως κεντρικός υποψήφιος των Ελευθέρων για τις επικείμενες πρόωρες βουλευτικές εκλογές, οι οποίες κατέστησαν αναγκαίες, μετά τις παραιτήσεις των υπουργών που ανήκαν στο Κόμμα της Ελευθερίας και προκάλεσαν την πτώση της κυβέρνησης. Παράλληλα, σύμφωνα με την απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής, ο εμφανιζόμενος ως μετριοπαθής Χέρμπερτ Χάουπτ θα είναι πιθανά και ο υποψήφιος καγκελάριος κατά τις εκλογές του Νοέμβρη.

Ως πιθανότερη ημερομηνία για τη διενέργεια των πρόωρων βουλευτικών εκλογών θεωρείται η 24η του Νοέμβρη και όλοι αναμένουν το ποσοστό που θα συγκεντρώσει το ακροδεξιό κόμμα του Χάιντερ. Εντούτοις, η πρώτη αντιπροσωπευτική δημοσκόπηση, μετά τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις στην Αυστρία, διαπιστώνει την απόρριψη από τη συντριπτική πλειοψηφία των Αυστριακών, σε ποσοστό 80%, του ενδεχομένου να αναλάβει εκ νέου την εξουσία ο μέχρι τώρα δεξιός-ακροδεξιός συνασπισμός του νυν καγκελάριου, Βόλφγκανγκ Σιούσελ. Αντιθέτως, δίνει άνετη πλειοψηφία σε μία πιθανή κυβερνητική συνεργασία Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων.

ΡΩΣΙΑ - ΓΕΩΡΓΙΑ
Ενταση σχέσεων

ΜΟΣΧΑ.--

Ο Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έστειλε την Τετάρτη, 11 του Σεπτέμβρη, μήνυμα προς τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Αναν, προς τους ηγέτες των χωρών - μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και προς αυτούς του ΟΑΣΕ, στο οποίο παρουσιάζει τη θέση της Ρωσίας για την κατάσταση που διαμορφώνεται στην περιοχή της ρωσογεωργιανής μεθορίου, στο φαράγγι Πανκίσι. Στο κείμενο αυτό, το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα από το Κρεμλίνο, σημειώνεται: «Αν η ηγεσία της Γεωργίας δεν μπορεί να δημιουργήσει μια ζώνη ασφαλείας στη γεωργιανορωσική μεθόριο, δε θα προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες για την εξόντωση των τρομοκρατών και από το έδαφός της θα συνεχιστούν οι επιθέσεις συμμοριτών, η Ρωσία σε αυστηρή συμφωνία με το διεθνές δίκαιο θα λάβει τα κατάλληλα μέτρα για την απόκρουση της τρομοκρατικής απειλής». Ο Πούτιν καταγγέλλει ότι η Τιφλίδα δε σέβεται την αντιτρομοκρατική απόφαση 1373 του Συμβουλίου Ασφαλείας τις 28 Σεπτέμβρη 2001 του ΟΗΕ και «κατά συνέπεια, η Ρωσία μπορεί να υποχρεωθεί να ασκήσει το δικαίωμα της ατομικής ή συλλογικής αυτοάμυνας σύμφωνα με το άρθρο 51 Χάρτη του ΟΗΕ». Τονίζει ότι «δεν πρόκειται ούτε για προσβολή της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας, ούτε για απόπειρα αλλαγής του πολιτικού καθεστώτος» στη Γεωργία. «Υπολογίζω στην κατανόηση της θέσης μας και στην υποστήριξη των αποφάσεων, που θα λάβει η Ρωσία, προς το συμφέρον του αγώνα κατά της τρομοκρατίας, της υπεράσπισης του άμαχου πληθυσμού και της διατήρησης της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή του Καυκάσου», υπογραμμίζεται στο μήνυμα.

Η Γεωργία, από τη μεριά της, δήλωσε πως «δε θα ανεχόταν» μια ρωσική επέμβαση και πως θα τη θεωρούσε ως κήρυξη πολέμου. Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας «Νέοι Δεξιοί» του γεωργιανού Κοινοβουλίου Νταβίντ Γκαμκρελίτζε, αναφερόμενος στη δήλωση τού Πούτιν, σημείωσε ότι «ο τόνος τελεσιγράφου είναι απαράδεκτος για τις σχέσεις ανάμεσα στις δυο χώρες», λες και η Γεωργία είναι «κυβερνείο της Ρωσίας». Στο μεταξύ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ΡΙΑ «Νόβοστι», το Συμβούλιο Ασφαλείας της Γεωργίας συνεδρίασε χτες και εξέτασε τη δήλωση του Προέδρου Πούτιν. Σύμφωνα με την πρόεδρο του γεωργιανού Κοινοβουλίου Νίνο Μπουρτζανάτζε, αποφάσισε να «ενεργοποιηθεί στο μάξιμουμ» η αντιτρομοκρατική επιχείρηση στο φαράγγι Πανκίσι. «Οι τρομοκράτες, αν τέτοιοι υπάρχουν εκεί, θα πρέπει να απομονωθούν... και τα άτομα που καταζητούνται πρέπει να συλληφθούν και να παραδοθούν στη ρωσική πλευρά στο πλαίσιο των κανόνων του διεθνούς δικαίου», τόνισε η Μπουρτζανάτζε. Από την άλλη μεριά όμως, το ρωσικό Γενικό Επιτελείο, όπως ανακοίνωσε ο αρχηγός του Ανατόλι Κβασνίν, είναι ήδη έτοιμο το σχέδιο επιχείρησης στο φαράγγι Πανκίσι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ