ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Νοέμβρη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ
Ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο

Παραιτήσεις υπουργών και έγκριση, από τους υπόλοιπους, σχεδίου για σύσταση ειδικού διεθνούς δικαστηρίου για την υπόθεση Χαρίρι

ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Βαθαίνει η πολιτική κρίση μετά τις παραιτήσεις των σιιτών υπουργών από την κυβέρνηση αλλά και ενός χριστιανού, χτες. Ολα αυτά, ενώ απέτυχε η πρώτη απόπειρα διαλόγου για σύσταση κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Εντούτοις, το Υπουργικό Συμβούλιο προχώρησε, χτες, σε έγκριση του σχεδίου του ΟΗΕ, που προβλέπει δημιουργία ειδικού διεθνούς δικαστηρίου για τους ενόχους της δολοφονικής επίθεσης κατά του πρώην πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι, το Φλεβάρη του 2005, κίνηση που εκτιμάται ότι οξύνει περαιτέρω τα πνεύματα.

Με παρόντες μόνο τους 18 από τους 24 υπουργούς, η κυβέρνηση Σινιόρα ενέκρινε το σχέδιο, που, βέβαια, για να εφαρμοστεί θα πρέπει να επανεγκριθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας και να επανέλθει στη Βηρυτό προς κοινοβουλευτική έγκριση. Την αξία της χτεσινής έγκρισης αμφισβητούν οι πολιτικοί αντίπαλοι της κυβέρνησης Σινιόρα, επισημαίνοντας ότι μετά τις παραιτήσεις «δεν εκπροσωπούνται αναλογικά, όπως προβλέπει το σύνταγμα, όλες οι θρησκευτικές κοινότητες, στην κυβέρνηση, άρα δεν είναι νόμιμη».

Την άποψη αυτή εξέφρασε και ο Πρόεδρος Λαχούντ. Το Σάββατο παραιτήθηκαν 5 σιίτες υπουργοί των «Χεζμπολάχ» και Αμάλ, ενώ χτες παραιτήθηκε ο Χριστιανός υπουργός Περιβάλλοντος, που θεωρείται σύμμαχος του Λαχούντ. Υπέρ της θέσης ότι πλέον η κυβέρνηση Σινιόρα δε «νομιμοποιείται να κυβερνά και να αποφασίζει» τάχτηκε και ο Χριστιανός στρατηγός Μισέλ Αούν, που αναδείχτηκε ενισχυμένος από τις τελευταίες εκλογές και έχει συμπράξει σε αρκετά θέματα με τη «Χεζμπολάχ».

Η σιιτική οργάνωση ζητά μεγαλύτερο μερίδιο στην εξουσία για την ίδια και τους συμμάχους της, μέσα από μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας, επικαλούμενη και την αύξηση της επιρροής της μετά τον πόλεμο με το Ισραήλ το καλοκαίρι. Την προοπτική αυτή απορρίπτουν οι νυν κυβερνώντες (αντι-συριακό μπλοκ) εκτιμώντας ότι εξυπηρετεί, πάλι, τα συμφέροντα της Δαμασκού.

Αλληλεγγύη εμπράκτως

Τις ευχαριστίες της σε όσους βοήθησαν εκφράζει η ΕΕΔΔΑ, που ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο της Καμπάνιας «για να πάνε τα παιδιά του Λιβάνου σχολείο», συγκεντρώθηκε υλικό 7 τόνων (σχολικά είδη, τρόφιμα και φάρμακα), που απεστάλη, ήδη, στη Λαϊκή Μέριμνα Λιβάνου. Επίσης, συγκεντρώθηκαν και 9.700 ευρώ, που θα χρησιμοποιηθούν για την αγορά άλλων αναγκαίων υλικών από εκπρόσωπο της ΕΕΔΔΑ, που θα μεταβεί γι' αυτό στο Λίβανο. Εκτιμάται ότι της βοήθειας θα επωφεληθούν 2.000 μαθητές του δημοτικού στο νότιο Λίβανο.

ΒΟΛΙΒΙΑ
Βοήθημα σε 1,2 εκατομμύρια μαθητές

ΛΑ ΠΑΣ.--

Στην έκδοση νέου σχολικού επιδόματος - βοηθήματος, με την ονομασία «Χουανσίτο Πίντο» ύψους 200 μπολιβιάνος (περίπου 20 ευρώ) για 1.200.000 μαθητές, προχώρησε η κυβέρνηση της Βολιβίας σύμφωνα με δηλώσεις του Προέδρου Εβο Μοράλες που πρόσθεσε ότι είναι ένα από τα πρώτα θετικά αποτελέσματα που επιφέρει η εθνικοποίηση των υδρογονανθράκων.

Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός Σχεδιασμού, Νοέλ Αγκίρε σε δηλώσεις του προς την Prensa Latina, συμπλήρωσε ότι το επίδομα Χουνσίτο Πίντο - προς τιμήν του παιδιού ήρωα του πολέμου του Ειρηνικού με τη Χιλή (1879 - '84) - έχει ως κύριο στόχο να εμποδίσει τη σχολική εγκατάλειψη, εξαιτίας των οικονομικών δυσχερειών των οικογενειών τους.

Τέλος, στο προσκήνιο πάλι οι «ανεξάρτητοι» μεταλλωρύχοι που αυτή τη φορά συγκρούστηκαν με την αστυνομία στο Ουανούνι, στη διάρκεια διαδήλωσης και τουλάχιστον 12 άνθρωποι τραυματίστηκαν. Η κυβέρνηση του Μοράλες πρότεινε στα μέλη των συνεταιρισμών - και αρκετά δέχτηκαν - να ενταχθούν στην COMIBOL, όμως πολλοί απέρριψαν το σχέδιο.

ΛΔ ΚΟΝΓΚΟ
Οι άστεγοι «πλήρωσαν» τη μετεκλογική ένταση...

Τα παιδιά έχουν κρυφτεί για να γλιτώσουν από τις αντιμαχόμενες ομάδες

Associated Press

Τα παιδιά έχουν κρυφτεί για να γλιτώσουν από τις αντιμαχόμενες ομάδες
ΚΙΝΣΑΣΑ.- Αστυνομικές αρχές στην πρωτεύουσα της ΛΔ Κονγκό, Κινσάσα, συνέλαβαν χτες εκατοντάδες άστεγους (μεταξύ των οποίων 87 εφήβους και 15 γυναικόπαιδα), θεωρώντας τους «υπεύθυνους» για τις προχτεσινές ανταλλαγές πυρών μεταξύ υποστηριχτών του μεταβατικού προέδρου Τζόζεφ Καμπίλα και του υποψήφιου της αντιπολίτευσης για το ίδιο αξίωμα Ζαν Πιερ Μπεμπά, που είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο τριών πολιτών και ενός στρατιώτη. Ο υπουργός Εσωτερικών, Ντένις Καλούμε, δήλωσε ότι οι 337 άστεγοι που οδηγήθηκαν στα κρατητήρια περιοχής εκτός πρωτεύουσας για «κοινωνικό σωφρονισμό»(!), προκάλεσαν τη βία «διαταράσσοντας την ειρήνη». Ωστόσο, σύμφωνα με κυανόκρανους του ΟΗΕ που κατέστειλαν τα επεισόδια μετά από διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών, στα επεισόδια συμμετείχαν ως επί το πλείστον ένοπλοι και όχι άστεγοι...

Τα προχτεσινά επεισόδια σημειώθηκαν έξω από την κατοικία και τον τηλεοπτικό σταθμό του υποψήφιου στις προεδρικές εκλογές, Ζ. Π. Μπεμπά. Λίγες ώρες πριν, είχε προηγηθεί η ανακοίνωση της καταμέτρησης αδιευκρίνιστου ποσοστού ψηφοδελτίων από την κογκολέζικη Εκλογική Επιτροπή, σύμφωνα με τα οποία στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών του Οκτώβρη ο Τζ. Καμπίλα προηγείται με 60%, έναντι 40% που φέρεται να παίρνει ο αντίπαλός του Ζ. Π. Μπεμπά.

Στο μεταξύ, χτες, ο Γερμανός υπουργός Αμυνας ανακοίνωσε ότι η ΕΕ σχεδιάζει να αποσύρει «εγκαίρως» τους 1.200 στρατιώτες της από τη ΛΔ Κονγκό παρά την κλιμάκωση της έντασης που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα και ιδιαίτερα όσο πλησιάζει η 19η Νοέμβρη, οπότε αναμένεται η ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών.

ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Στάση εργασίας των δημόσιων υπαλλήλων

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.--

Δίωρη προειδοποιητική στάση εργασίας πραγματοποίησαν χτες δεκάδες χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι της Ρουμανίας, απειλώντας πως αν η κυβέρνηση δεν προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με τις εργατικές ενώσεις τους, τότε θα προχωρήσουν σε 24ωρη απεργία στις 20 Νοέμβρη.

Οι Ρουμάνοι δημόσιοι υπάλληλοι απαιτούν διπλασιασμό των μισθών τους ώστε να φτάσουν τα 350 ευρώ, επιπλέον επιδόματα και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Σήμερα ο μέσος μηνιαίος μισθός στη Ρουμανία κυμαίνεται στα 310 ευρώ ενώ τα επίσημα «μαγειρεμένα» στοιχεία δείχνουν πως η ανεργία φτάνει το 5%.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Νόμος σπέρνει... αναστάτωση

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Η έγκριση, από το Κοινοβούλιο της επαρχίας του βορειοδυτικού συνόρου, ενός νόμου που χαρακτηρίζεται «ανάλογος των Ταλιμπάν» και υποτίθεται ότι αφορά την τήρηση μιας «ισλαμικής ηθικής», από το κόμμα ΜΜΑ (συνασπισμός ισλαμιστικών κομμάτων), προκαλεί έντονες αντιδράσεις εντός και εκτός της χώρας. Ο νόμος, που συνοδεύεται από μέτρα όπως η απαγόρευση της αναπαραγωγής μουσικής κ.ά., έχει ήδη «αποκηρυχτεί» από τον όψιμο υπέρμαχο του «κοσμικού» χαρακτήρα του κράτους, τον πραξικοπηματία στρατηγό και λεγόμενο «πρόεδρο» της χώρας, Περβέζ Μουσάραφ. Παρ' όλ' αυτά, η «ταλιμπανοποίηση» του Πακιστάν είναι μια τάση που μοιάζει να στερεώνεται αντί να «αποδυναμώνεται».

Στο μεταξύ, στο Μπαλουχιστάν, αυτονομιστές σκότωσαν χτες ένα στρατιώτη και τραυμάτισαν άλλον ένα σε επίθεσή τους εναντίον αυτοκινητοπομπής των Ενόπλων Δυνάμεων στην περιοχή Ντάχο, νότια της Κέτα.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Πόλεμος χωρίς διακοπή

ΚΑΜΠΟΥΛ.- Σε κοινές επιχειρήσεις της κατοχικής δύναμης του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ και του δοσιλογικού στρατού τις τελευταίες μέρες σκοτώθηκαν «πάνω από 60 μαχητές των Ταλιμπάν», υποστήριξε ο κυβερνήτης της επαρχίας Πάκτικα χτες. Στο μεταξύ, επίσης χτες, ένας Ισπανός στρατιώτης του ΝΑΤΟ τραυματίστηκε ελαφρά όταν έκρηξη έπληξε αυτοκινητοπομπή 8 οχημάτων της κατοχικής δύναμης, 120 χλμ. από τη Χεράτ, πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας.

Επίσης χτες, έγιναν γνωστά στοιχεία από ένα κοινό σώμα των δυνάμεων κατοχής και της δοσιλογικής κυβέρνησης, σύμφωνα με τα οποία έχουν «τετραπλασιαστεί» οι επιθέσεις των Ταλιμπάν και συνοδοιπόρων τους: Φθάνουν πλέον, κατά μέσον όρο, τις 600 το μήνα. Η εξέγερση, ανέφερε το σώμα αυτό, αναστέλλει τα «έργα ανοικοδόμησης» και αναγκάζει τις υπηρεσίες και οργανώσεις αρωγής «να αποσύρονται» από τις περιοχές που πλήττονται.

Τέλος, χτες η κυβέρνηση του Πακιστάν ανακοίνωσε ότι μετά την ολοκλήρωση της απογραφής των Αφγανών προσφύγων στη χώρα (όσων δεν έδιωξε κακήν κακώς), διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν 219.726 Αφγανοί στη χώρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ