ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Νοέμβρη 2013
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΕ - ΟΠΕΚ
Προτεραιότητα το φτηνό καύσιμο για τα μονοπώλια

και γη και ...καύσιμο και ό,τι άλλο επιθυμούν υπόσχεται στα μονοπώλια η κυβέρνηση

Motion Team

και γη και ...καύσιμο και ό,τι άλλο επιθυμούν υπόσχεται στα μονοπώλια η κυβέρνηση
Η προμήθεια φτηνού καυσίμου για τα ευρωενωσιακά μονοπώλια, ο απρόσκοπτος ανεφοδιασμός τους σε ακόμα χαμηλότερες τιμές, ο προσανατολισμός και η χρηματοδότηση της επιστημονικής έρευνας και της εκπαίδευσης, ώστε να τους εξασφαλίσουν δίκτυα πετρελαίου και αερίου, καθώς και προσωπικό να τα λειτουργεί, είναι οι προτεραιότητες που θέτει η ελληνική κυβέρνηση για τον τομέα της Ενέργειας ενόψει της ανάληψης από την 1η Γενάρη 2014 της προεδρίας της ΕΕ.

Τους παραπάνω άξονες παρουσίασε στην ομιλία του στη 10η υπουργική Συνάντηση ΕΕ - ΟΠΕΚ στη Βιέννη, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Μάκης Παπαγεωργίου.

Στη διάρκεια της υπουργικής συνάντησης συζητήθηκαν οι εξελίξεις και οι μακροπρόθεσμες προοπτικές στην αγορά πετρελαίου, οι ενεργειακές πολιτικές της ΕΕ, καθώς και η ενίσχυση της συνεργασίας της ΕΕ με τον ΟΠΕΚ (τον οργανισμό των πετρελαιοπαραγωγών χωρών) σε τομείς όπως η ασφάλεια εφοδιασμού και η διασφάλιση της σταθερότητας των διεθνών τιμών πετρελαίου. Θέματα που καίνε τα ευρωπαϊκά μονοπώλια καθώς η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας πετρελαίου και διυλισμένων προϊόντων σε παγκόσμιο επίπεδο. Το πετρέλαιο αντιπροσωπεύει το 36% της κατανάλωσης ενέργειας της ΕΕ κατά την περίοδο 2006 - 2010, ενώ είκοσι κράτη - μέλη εισάγουν το 95%, ή και περισσότερο, των αναγκών τους σε πετρέλαιο.

Στην ομιλία του, ο Ελληνας υφυπουργός έθεσε ως βασικό στόχο τον απρόσκοπτο εφοδιασμό του ευρωενωσιακού μεγάλου κεφαλαίου με άφθονο και φτηνό καύσιμο. Οπως είπε χαρακτηριστικά «δεδομένης της έντονης πετρελαϊκής εξάρτησης της Ενωσης, είναι ζωτικής σημασίας η διασφάλιση της συνεχούς πρόσβασης πετρελαίου στους καταναλωτές. Τα κράτη - μέλη της ΕΕ (...) είναι εκτεθειμένα στις διαταραχές των τιμών ενέργειας ή διακοπής του ενεργειακού εφοδιασμού (...) Η διασφάλιση προσιτών και σταθερών τιμών του πετρελαίου αποτελούν αναγκαιότητα για την ευρωπαϊκή οικονομία, προς αμοιβαίο όφελος τόσο για τις παραγωγούς χώρες, όσο και για τις χώρες κατανάλωσης».

Συμπλήρωσε ακόμη ότι «Οι επιπτώσεις των υψηλών τιμών και του κόστους της Ενέργειας στην ανταγωνιστικότητα της ΕΕ, πρέπει να είναι ένα από τα σημαντικότερα σημεία ενδιαφέροντός μας. Ως προς αυτό, η επικείμενη ανάλυση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη σύνθεση και τους "οδηγούς" των τιμών και του κόστους της Ενέργειας πρέπει να αξιολογηθεί εκτενώς με ιδιαίτερη έμφαση στον αντίκτυπό τους στα νοικοκυριά, τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και τις ενεργοβόρες βιομηχανίες. Η καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας είναι υψίστης σημασίας, όπως και η διασφάλιση ανταγωνιστικών και προσιτών τιμών ενέργειας για τους βιομηχανικούς τομείς που εκτίθενται στο διεθνή ανταγωνισμό».

Επικαλούνται υποκριτικά τα νοικοκυριά και τους μικρομεσαίους, αυτούς δηλαδή που τσακίζουν και με τις διαρκείς αυξήσεις στη φορολογία του καυσίμου, την ίδια ώρα που φοροαπαλλάσσουν το καύσιμο των εφοπλιστών, ενώ αντίστοιχες απαλλαγές προωθούν και για μεγαλοβιομήχανους στο χάλυβα, στο αλουμίνιο κ.λπ., με το πρόσχημα της ανταγωνιστικότητας.

Ο Μ. Παπαγεωργίου προσδιόρισε ακόμη ως θεμελιώδη στόχο της ενεργειακής πολιτικής της ΕΕ την «ασφάλεια» του εφοδιασμού -«υπό το πρίσμα της αυξανόμενης ενεργειακής ζήτησης από τις μεγάλες οικονομίες»- συμπληρώνοντας ότι αυτή «θα ενισχυθεί με την αύξηση των εναλλακτικών πηγών προμήθειας». Ωστόσο, δεν είναι μόνο τα νέα δίκτυα και οι εναλλακτικές πηγές στα οποία αναφέρονται όταν μιλούν για ασφάλεια. Θυμίζουμε ότι με τα τρομο-νομοθετήματά τους και τις διατάξεις - λάστιχο, άνετα βαφτίζονται «τρομοκράτες» π.χ. απεργοί που επιλέγουν σαν μορφή αγώνα μια συμβολική κατάληψη μιας εγκατάστασης, υποδομής, διυλιστηρίου, δικτύου, οτιδήποτε κ.τ.λ.

Τέλος, πάντα με γνώμονα την κάλυψη των αναγκών βιομηχανιών κι επιχειρήσεων, ο Ελληνας υφυπουργός στάθηκε και στον προσανατολισμό που πρέπει να έχει η επιστημονική και τεχνολογική έρευνα, η εκπαίδευση, η χρηματοδότησή τους: «Στο πλαίσιο αυτό, επαρκείς επενδύσεις στην έρευνα και παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου είναι κάτι περισσότερο από επιτακτικές. Η επένδυση στην πρόσληψη και κατάρτιση εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού είναι επίσης σημαντική για τη βιομηχανία πετρελαίου, βάσει και των αποτελεσμάτων πρόσφατης μελέτης που εκτιμά πιθανά σημεία συμφόρησης λόγω της ζήτησης ανθρώπινου δυναμικού στον τομέα του πετρελαίου».

Κατά την παρουσία του στη Βιέννη, ο Μ. Παπαγεωργίου είχε συναντήσεις με τον επίτροπο Ενέργειας της ΕΕ Gunther Oettinger και τον αναπληρωτή διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Fabrizio Barbaso.

ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2013
Πτωχεύουν το λαό, εμφανίζουν «πλεονάσματα»

Τα πρώτα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για το 10μηνο εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού (Γενάρης - Οκτώβρης 2013) παρουσίασε χτες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας. Εστιάζοντας στο «πρωτογενές πλεόνασμα», το οποίο στο βαθμό που θα προκύψει θα στηρίζεται στη διάλυση των κρατικών κονδυλίων που συνδέονται με τις λαϊκές ανάγκες, ταυτόχρονα με την επιβολή ασήκωτων αντιλαϊκών φόρων και χαρατσιών, ο αναπληρωτής υπουργός δήλωσε ότι η «χώρα ενδυναμώνει τη διαπραγματευτική της θέση».

Σύμφωνα με αυτά:

-- Τα πρωτογενή πλεονάσματα (δηλαδή, τα κρατικά έσοδα μείον τις δαπάνες, χωρίς να υπολογίζονται ούτε οι τόκοι για τα δάνεια, ούτε τα χρεολύσια του κρατικού χρέους) εμφανίζονται στα 2,6 δισ. ευρώ, ποσό στο οποίο περιλαμβάνονται και λογιστικές εγγραφές (έσοδα) από τις δοσοληψίες με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που όμως δεν αναγνωρίζονται στο πλαίσιο της «αξιολόγησης» από την τρόικα. Χωρίς το συγκεκριμένο κονδύλι διαμορφώνονται στα 1,1 δισ. ευρώ ή στο 0,6% του ΑΕΠ. Επιπλέον, η επίτευξη του στόχου οφείλεται και στη μη καταβολή κονδυλίων που αφορούν σε οφειλόμενες επιστροφές φόρου, πολυτεκνικά επιδόματα, καταναλωτικές δαπάνες κ.ά.

-- Οι πρωτογενείς δαπάνες, που αφορούν σε συντάξεις, Υγεία, Πρόνοια κ.ά. καρατομήθηκαν στα 35,8 δισ. ευρώ από 38,4 δισ. ευρώ στο 10μηνο του 2012, καταγράφοντας πτώση 6,8%. Το κονδύλι για τόκους εμφανίζεται μειωμένο στα 5,5 δισ. ευρώ (από 11,1 δισ. πέρσι), γεγονός που έχει να κάνει με το «κούρεμα» και την επιμήκυνση του κρατικού χρέους, που επίσης φόρτωσαν στις λαϊκές πλάτες.

-- Τα έσοδα (τακτικός προϋπολογισμός) εμφανίζονται στα 38,9 δισ. ευρώ (από 39,1 δισ. ευρώ πέρυσι) και διαμορφώνονται αρκετά πάνω από το στόχο του «Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου», γεγονός που συνδέεται αποκλειστικά και μόνο με το μπαράζ των αντιλαϊκών μέτρων. Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία (9μηνο 2013) η συμμετοχή των κάθε είδους επιχειρήσεων στην πίτα των φορολογικών εσόδων διαμορφώνεται σε απόλυτα συμβολικό επίπεδο, μόλις 3,1% των συνολικών φορολογικών εσόδων.

Κανένας συμβιβασμός με την εξαθλίωση!

Τη δραματική αύξηση των νοικοκυριών που αφήνει χωρίς ρεύμα η αντιλαϊκή πολιτική ήρθαν να επιβεβαιώσουν τα επίσημα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής Εθνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας). Σύμφωνα με αυτά μόνο φέτος έχουν γίνει ήδη 350.000 διακοπές ρεύματος, έναντι 300.000 που είχαν γίνει το 2012, ενώ παλιότερα στοιχεία της ΔΕΗ δείχνουν ότι το 2009 οι διακοπές ήταν λιγότερες από 200.000. Στο ίδιο διάστημα φέτος, οι αιτήσεις επανασύνδεσης ήταν περίπου 210.000, (δηλ. κατά 105.000 λιγότερες από τις διακοπές). Υπολογισμοί του ΔΕΔΔΗΕ αναφέρουν ότι από τα κτίρια που έγιναν διακοπές σύνδεσης, ένα ποσοστό της τάξης του 30%-40% αφορά επιχειρήσεις που έκλεισαν και το υπόλοιπο εξοχικές αλλά και πρώτες κατοικίες.

Το γεγονός ότι η κατάσταση για τα λαϊκά στρώματα θα επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο το επόμενο διάστημα αποδεικνύεται και από το ύψος των ανεξόφλητων οφειλών προς τη ΔΕΗ, οι οποίες υπολογίζονται στα 1,3 δισ. ευρώ, με το μισό σχεδόν ποσό, περί τα 600 εκατ. ευρώ, να αφορά συνδέσεις χαμηλής τάσης, δηλαδή σπίτια και μικρά καταστήματα.

Είναι, επίσης, χαρακτηριστικό ότι την ίδια ώρα που εντείνεται η επίθεση που συρρικνώνει το λαϊκό εισόδημα, την ίδια ώρα που προωθούνται ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις στο κόστος της Ενέργειας για τα μονοπώλια, το κόστος της ηλεκτρικής Ενέργειας για τα νοικοκυριά ανεβαίνει συνεχώς. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ αυτή τη βδομάδα, οι αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, μόνο για φέτος, ξεπερνούν το 18,7% (κι ενώ ήδη έχουν αυξηθεί πάνω από 50% τα τελευταία χρόνια).

Καμία ανοχή δεν πρέπει να υπάρχει στην εξαθλίωση στην οποία καταδικάζουν το λαό! Κανένας συμβιβασμός με το γεγονός ότι λαϊκά νοικοκυριά μένουν στο «σκοτάδι» εν έτει 2013! Ενταση της οργανωμένης δράσης και της λαϊκής αλληλεγγύης πρέπει να είναι η απάντηση, με τις λαϊκές επιτροπές, τα ταξικά συνδικάτα και τους άλλους φορείς της κοινωνικής συμμαχίας, για να μπαίνουν εμπόδια με κάθε τρόπο στην αντιλαϊκή πολιτική, για να ανοίγει ο δρόμος για τη ριζική ανατροπή!


Ε. Κ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ