ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Αυγούστου 2012
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΙΜΕΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
Στα 2 ευρώ «τρέχει» η αμόλυβδη

Phasma

Χορό κερδοσκοπίας έχουν στήσει τα μονοπώλια της αγοράς καυσίμων, τηρώντας την «παράδοση» που τα θέλει το διάστημα Ιούλη - Αυγούστου να ρημάζουν τα ήδη τσακισμένα λαϊκά εισοδήματα. Στηριζόμενοι στο γεγονός ότι υπάρχει απόλυτη ελευθερία στη διαμόρφωση των τιμών και καθοδηγούμενοι από την ίδια την κυβέρνηση που έχει οδηγήσει στα ύψη τις τιμές των καυσίμων μέσω των ιδιαίτερα μεγάλων αυξήσεων στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης και στο Φόρο Προστιθέμενης Αξίας, έχουν ξεκινήσει μια κούρσα αυξήσεων στις τιμές, διαμορφώνοντας μια ακόμα πιο εκρηκτική κατάσταση στην αγορά.

Οι επίσημες τιμές που αναρτώνται στο παρατηρητήριο τιμών καυσίμων δείχνουν ότι χτες, 16 Αυγούστου, η τιμή της αμόλυβδης έφτασε πολύ κοντά στα 2 ευρώ το λίτρο, με τις τουριστικές περιοχές να κρατούν, όπως συνήθως, τα «σκήπτρα» της ακρίβειας, ωστόσο και η Αθήνα δεν πάει πίσω, την ώρα, μάλιστα που φέτος απομακρύνθηκαν πολύ λιγότεροι εργαζόμενοι και όσοι έκαναν την απόπειρα να λείψουν το έκαναν για πολύ λίγες μέρες. Ετσι, στο Λασίθι, χτες η τιμή της αμόλυβδης έφτανε το 1,995 ευρώ το λίτρο, στη Μαγνησία 1,973 ευρώ, στην Αχαΐα 1,976, στην Κέρκυρα 1,969 ευρώ, στις Κυκλάδες 1,980, ενώ το 1,899 έφτασε η τιμή στη Νομαρχία Αθήνας και το 1,869 στη Θεσσαλονίκη. Στα τέλη Ιούλη, μάλιστα, και συγκεκριμένα στις 28 του μήνα, η τιμή της αμόλυβδης ξεπέρασε τα 2 ευρώ, φτάνοντας να πωλείται μέχρι και 2,019 ευρώ το λίτρο.

Η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδας επαναλαμβάνει την πρότασή της για άμεση και δραστική μείωση των ειδικών φόρων στα καύσιμα. Σημειώνει ότι από τις αρχές Ιούλη μέχρι σήμερα οι τιμές διυλιστηρίου έχουν αυξηθεί κατά 16 λεπτά το λίτρο και λιανικής κατά 10 λεπτά το λίτρο.

Οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας υποστηρίζουν ότι «για μια ακόμη φορά το ράλι ανόδου των τιμών προσπαθεί να φρενάρει τη λιανική εμπορία, με συρρίκνωση του περιθωρίου κέρδους της», ενώ για τις διαφορές που παρουσιάζονται από περιοχή σε περιοχή και ειδικότερα σε απομακρυσμένες περιοχές και στη νησιωτική Ελλάδα, σημειώνουν ότι «υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν», αλλά τώρα είναι περισσότερο ορατές λόγω του ότι η τιμή της βενζίνης σε πολλά μέρη της Ελλάδας έχει αγγίξει τα 2 ευρώ.

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Ξεκληρίζονται λόγω... ζωοτροφών

Σε δεινή θέση βρίσκονται οι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι και μέρα με τη μέρα πληθαίνουν οι περιπτώσεις που δεν έχουν χρήματα για να ταΐσουν τα ζώα τους. Στοιχεία του ΕΛΟΓΑΚ (Ελληνικός Οργανισμός Γάλακτος - Κρέατος) δείχνουν ότι την περίοδο Γενάρη - Αυγούστου 2011 η παραγωγή πρόβειου γάλακτος μειώθηκε κατά 10%. Μειωμένη ήταν επίσης και η παραγωγή αγελαδινού γάλακτος το 2010 που ήταν 672.013 τόνοι, από 684.935 τόνους το 2009. Η μείωση της παραγωγής γάλακτος έχει να κάνει με την εγκατάλειψη της παραγωγής από πολλούς κτηνοτρόφους και την αδυναμία των παραγωγών να ανταποκριθούν στο κόστος των ζωοτροφών. Τα ζώα υποσιτίζονται και έτσι παράγουν λιγότερο γάλα.

Οι τιμές στις ζωοτροφές, τα τελευταία χρόνια, έχουν αυξηθεί πάρα πολύ λόγω των διεθνών χρηματιστηριακών παιχνιδιών στα δημητριακά και της μονοπώλησής τους από μια «χούφτα» εμπόρων που κερδοσκοπούν ασύστολα. Για παράδειγμα, μόνο στο διάστημα ενός έτους - από τον Ιούνη του 2010 μέχρι τον Ιούνη του 2011 - οι τιμές στις ζωοτροφές ανέβηκαν σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής στο καλαμπόκι κατά 32,2%, στο κριθάρι κατά 24,5%, στο πίτουρο κατά 24% και στο σανό κατά 12,6%.

Από την άλλη, οι τιμές παραγωγού πέφτουν, με τρανταχτό παράδειγμα το πρόβειο γάλα. Από 1 ευρώ το κιλό που είχε πριν λίγα χρόνια έπεσε πέρυσι σε κάποιες περιοχές της χώρας στα 80 λεπτά το κιλό περίπου. Εμποροι και γαλακτοβιομήχανοι εκβιάζουν ανελέητα τους παραγωγούς, πληρώνουν όποτε θέλουν - μετά από 6, 8 μήνες και βάλε - και δίνουν ό,τι τιμές θέλουν. Μάλιστα, υπάρχουν γαλακτοβιομηχανίες που δεν αγοράζουν το γάλα των μικρών παραγωγών, εξαναγκάζοντάς τους να σταματήσουν να παράγουν. Επίσης υπάρχουν γαλακτοβιομηχανίες που δίνουν πολύ χαμηλότερη τιμή στους μικρούς και πολύ μικρούς παραγωγούς. Το κακό αυτό συνεχίζεται και φέτος και θα συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια αν δεν υπάρξει αλλαγή πολιτικής. Κι αν ξεπουληθεί και η συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ, όπως έχουν δρομολογήσει κυβέρνηση και διοίκηση της ΑΤΕ, τότε οι κτηνοτρόφοι όλης της χώρας θα εξαναγκαστούν να δώσουν την παραγωγή τους σε ακόμα πιο εξευτελιστικές τιμές.

Είναι φανερό πως η ακολουθούμενη πολιτική μειώνει την αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή και οδηγεί τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους στη φτώχεια, στη χρεοκοπία, στο ξεκλήρισμα, στην ανεργία. Αν δε δημιουργηθούν οι πολιτικές προϋποθέσεις για την εφαρμογή της λαϊκής οικονομίας, το μαζικό ξεκλήρισμα και των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων είναι αναπόφευκτο. Γι' αυτό ο αγώνας τους για την προώθηση των άμεσων αιτημάτων τους θα έχει καλύτερα αποτελέσματα αν οργανωθούν μέσα από τις γραμμές της ΠΑΣΥ και αν συντονιστούν σε κοινό μέτωπο με τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, σε κατεύθυνση ανατροπής της ακολουθούμενης αντιλαϊκής - αντιαγροτικής πολιτικής, που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των καρτέλ και των μονοπωλίων, και με στόχο την εφαρμογή μιας πραγματικά φιλολαϊκής - φιλοαγροτικής πολιτικής.

ΕΣΕΕ
Ζητάει αντικατάσταση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων

Την κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων (ΚΒΣ) και αντικατάστασή του με άλλους τρόπους φορολογικού ελέγχου ζητάει με επιστολή της προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ). Η Συνομοσπονδία προτείνει μεταξύ άλλων ο φορολογικός έλεγχος να γίνεται με τη διασταύρωση στοιχείων μέσω ΤΑΧΙS, μέσω των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ, με την υποβολή κάθε χρόνο του πρώτου και τελευταίου Ζ της ταμειακής μηχανής (για την ηλεκτρονική διασταύρωση και επαλήθευση του τζίρου) και μέσω των συγκεντρωτικών καταστάσεων των τιμολογίων. Ακόμη, με τον έλεγχο της διακίνησης των προϊόντων (αποδείξεις λιανικής - τιμολόγια κ.ά.), με την ηλεκτρονική παρακολούθηση κατά την υποβολή των δηλώσεων ΦΠΑ και με τακτικούς ελέγχους αν παρατηρηθεί παράβαση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ