ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Νοέμβρη 2009
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Πανσπουδαστικός ξεσηκωμός

Από τη χτεσινή μεγάλη διαδήλωση στην Κολονία
Από τη χτεσινή μεγάλη διαδήλωση στην Κολονία
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Χιλιάδες φοιτητές, σπουδαστές, αλλά και μαθητές συμμετείχαν στις διαδηλώσεις που διοργανώθηκαν σε πολλές μεγάλες πόλεις της Γερμανίας, ενώ τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα σε 35 πόλεις της χώρας έκλεισαν στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων με αιτήματα την κατάργηση των διδάκτρων στα πανεπιστήμια, τη βελτίωση της παρεχόμενης εκπαίδευσης, καθώς και την εξάλειψη των κοινωνικών ανισοτήτων και της υποχρηματοδότησης των πανεπιστημίων και τη μη προώθηση της Διαδικασίας της Μπολόνια, που υποβαθμίζει τις σπουδές και οδηγεί στην παράδοσή τους στις επιχειρήσεις.

Χρήματα για «την εκπαίδευση και όχι για τις τράπεζες» και «δωρεάν παιδεία για όλους» ήταν τα συνθήματα που κυριάρχησαν στη μεγάλη διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε χτες το πρωί στην πρωτεύουσα Βερολίνο με τη συμμετοχή χιλιάδων φοιτητών και μαθητών. Μεγάλες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης στο Μόναχο, στην Κολονία, στη Χαϊδελβέργη, στο Αμβούργο, στο Μάρμπουργκ, στο Εσσεν και στο Μπίλεφελντ κ.α.

Από την προηγούμενη εβδομάδα οι φοιτητές έχουν προχωρήσει σε καταλήψεις αμφιθεάτρων και αιθουσών διδασκαλίας σε περισσότερα από 50 πανεπιστήμια της χώρας, ενώ στο επίκεντρο των κινητοποιήσεων βρίσκεται η εφαρμογή των προγραμμάτων σπουδών στο πλαίσιο της συμφωνίας της Μπολόνια, που υποτίθεται εναρμονίζει τη λειτουργία των ευρωπαϊκών πανεπιστημίων και επιβάλλει ένα σύστημα αγγλοσαξωνικό με τίτλους σπουδών Bachelor και Master. Παράλληλα, οι κινητοποιήσεις στρέφονται και ενάντια στην επιβολή διδάκτρων από 100 έως 500 ευρώ το εξάμηνο, ανάλογα με το κάθε ομοσπονδιακό κρατίδιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για το δεύτερο κύμα των πανεκπαιδευτικών κινητοποιήσεων μετά τον Ιούνη, ενώ στο πλευρό των φοιτητών και των σπουδαστών τάσσεται και η πλειονότητα των εκπαιδευτικών, ενώ οι υποσχέσεις των υπουργών Παιδείας ότι θα βελτιωθούν τα κακώς κείμενα που προκάλεσε η συμφωνία της Μπολόνια δεν καθησυχάζουν τους φοιτητές. Οι φοιτητές είναι πλέον βέβαιοι ότι οι κυβερνήσεις θα περιοριστούν σε ημίμετρα και έχουν επιλέξει εδώ και καιρό το δρόμο του αγώνα.

ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Απεργιακές κινητοποιήσεις

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.--

Σε απεργιακό αναβρασμό βρίσκονται από χτες οι εργαζόμενοι στον υπόγειο σιδηρόδρομο της ρουμανικής πρωτεύουσας απαιτώντας αύξηση κατά 20% στους μισθούς τους, ενώ προειδοποίησαν πως θα συνεχίσουν την απεργία τους μέχρι να ικανοποιηθεί το αίτημά τους. Ο Πρόεδρος της χώρας, Τράιαν Μπασέσκου, ωστόσο, άσκησε κριτική στην απόφαση των εργαζομένων να κηρύξουν απεργία πέντε μόλις ημέρες πριν τις προεδρικές εκλογές, υποστηρίζοντας ότι υποκινούνται πολιτικά για να πλήξουν τον υπουργό Μεταφορών Ράντου Μπερσεάνου, στενό συνεργάτη του Προέδρου, που θέτει για δεύτερη φορά υποψηφιότητα.

Παράλληλα, η Εθνική Ενωση Εκπαιδευτικών της Ρουμανίας αποδοκιμάζει τα κυβερνητικά σχέδια για περικοπές στον κρατικό προϋπολογισμό, κάτι που θα επηρεάσει αρνητικά και τον εκπαιδευτικό τομέα. Ζητά από την κυβέρνηση να βρει τρόπους να λύσει τα οικονομικά προβλήματα της χώρας, ενώ αντιτάχθηκε στις σχεδιαζόμενες 19.000 απολύσεις και απειλεί με διαμαρτυρίες.

Η Εθνική Ενωση Εκπαιδευτικών αντιτάσσεται και στα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση για «εξαναγκαστική» απλήρωτη άδεια των εκπαιδευτικών. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Ενωσης, Τεοντόρ Φιρτονέα, αυτή παραβιάζει τα θεμελιώδη δικαιώματα των νέων για εκπαίδευση και επηρεάζει αρνητικά τους μαθητές που καλούνται στο τέλος της σχολικής χρονιάς να δώσουν εξετάσεις.

Τέλος, η Συμμαχία των Δημοσίων Υπαλλήλων κάλεσε την προηγούμενη εβδομάδα τα μέλη της να εντείνουν τις διαμαρτυρίες τους το επόμενο διάστημα, ενώ παράλληλα αποφάσισε να μην υπογράψει τις ατομικές συμφωνίες που προβλέπουν μείωση κατά 15,5% των μισθών.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Συνεργασία και με τους Ταλιμπάν για τη δημιουργία προτεκτοράτου

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ, ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Πρόταση για «συνεργασία» με στελέχη και μέλη των Ταλιμπάν, που θα ήθελαν να ενταχθούν στο «ανασυγκροτημένο» κράτος του Αφγανιστάν έκανε χτες ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, μετά και την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων. Σενάριο διόλου απίθανο, δεδομένου οι Ταλιμπάν έχουν δώσει διαπιστευτήρια στους ιμπεριαλιστές στο παρελθόν, πετυχαίνοντας μάλιστα και άριστη συνεργασία με τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τον Βρετανό ΥΠΕΞ, η αφγανική κοινότητα «ανησυχεί» για τη στιγμή της αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων, η οποία μπορεί να σημάνει και την εγκατάλειψη του Αφγανιστάν, από τους ιμπεριαλιστές, δίνοντας τη χώρα ξανά στους Ταλιμπάν.

Υποστήριξε δε ότι οι κατοχικές δυνάμεις θα πρέπει να καταρτίσουν στρατηγική εξόδου από το Αφγανιστάν, προεξοφλώντας ωστόσο ότι δε θα χρειαστεί να επιστρέψουν, εννοώντας ότι θα πρέπει να θεμελιώσουν τη μετά κατοχή εποχή έτσι ώστε να τους εξυπηρετεί απόλυτα, δημιουργώντας ένα προτεκτοράτο, στο οποίο όμως δε θα χρειάζεται να έχουν το πολιτικό και οικονομικό κόστος, που επιφέρει στις παρούσες συνθήκες ο πόλεμος...

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Αντερς Φον Ράσμουσεν, εν αναμονή και των δηλώσεων του προέδρου των ΗΠΑ, Μπ. Ομπάμα σχετικά με την «αναθεωρημένη στρατηγική για το Αφγανιστάν», υποστήριξε ότι θα ανακοινωθεί σύντομα «σημαντική αύξηση» των κατοχικών στρατευμάτων, στο πλαίσιο δήθεν της «στρατηγικής μεταφοράς της ευθύνης της ασφάλειας στους Αφγανούς, από το 2010», σε ένα καθεστώς, φυσικά, πλήρως ελεγχόμενο, από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Αύξηση των στρατευμάτων της στη χώρα, κατά 250 στρατιώτες ανακοίνωσε και η Σλοβακία. Χτες η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε ότι ενδέχεται σύντομα να ξεκινήσει ο ανεφοδιασμός των κατοχικών δυνάμεων μέσω Ρωσίας.

Την ίδια στιγμή στο Πακιστάν, ακόμα ένα δημόσιο σχολείο θηλέων έγινε στόχος επίθεσης από δυνάμεις των Ταλιμπάν, ευτυχώς σε ώρα που δε λειτουργούσε, στο πλαίσιο της προσπάθειας των «ανταρτών», να τρομοκρατήσουν τους γονείς των κοριτσιών, προκειμένου να μη στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο.

ΙΡΑΝ - ΔΕΑΕ
«Δικαίωση» κατά το Ιράν η τελευταία έκθεση

ΒΙΕΝΝΗ.--

«Δικαίωση» για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα χαρακτήρισε την τελευταία έκθεση της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, με επίκεντρο την προσφάτως αποκαλυφθείσα πυρηνική εγκατάσταση έξω από την πόλη Κομ, ο πρέσβης του Ιράν στην Επιτροπή. Ο Αλί Ασγκάρ Σολτάνιεχ χαρακτήρισε «άδικη κρίση» την εκτίμηση των επιθεωρητών ότι η ύπαρξη μιας μυστικής εγκατάστασης προκαλεί υποψίες ότι μπορεί να υπάρχουν και άλλες.

Υπερσκέλισε, δε, την παρατήρηση της έκθεσης ότι στην εγκατάσταση της Κομ δεν μπορεί να παραχθεί πυρηνική ενέργεια για ηλεκτρισμό, λόγω έλλειψης χώρου, αλλά μπορεί να κατασκευαστεί παραδείγματος χάριν μια πυρηνική κεφαλή, υποστηρίζοντας ότι το τελικό συμπέρασμα της έκθεσης «αποδεικνύει τον ειρηνικό χαρακτήρα του πυρηνικού προγράμματος». Ο Σολτάνιεχ ανέβασε τους τόνους, μάλιστα, λέγοντας ότι η κατασκευή της δεύτερης εγκατάστασης στο Κομ αποτελεί «πολιτικό μήνυμα» προς τη διεθνή κοινότητα, ότι το Ιράν δεν πρόκειται να σταματήσει το πρόγραμμά του, ούτε υπό την απειλή κυρώσεων ούτε υπό την απειλή στρατιωτικών επεμβάσεων.

Στο μεταξύ, εντείνεται η δυσαρέσκεια λόγω της καθυστέρησης επίσημης απάντησης της Τεχεράνης στην πρόταση της ΔΕΑΕ για εξαγωγή του ιρανικού εμπλουτισμένου ουρανίου για περαιτέρω επεξεργασία σε Ρωσία - Γαλλία, πριν τη χρήση του ως πυρηνικού καυσίμου. Χτες, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπράουν δήλωσε ότι «πρακτικώς θα πρέπει να θεωρείται αρνητική η ιρανική απάντηση, οπότε η διεθνής κοινότητα οφείλει να εξετάσει νέες μεθόδους πίεσης».

  • Αλλοι πέντε συλληφθέντες (που προστίθενται στους τρεις, ήδη, καταδικασθέντες) στα μετεκλογικά επεισόδια του Ιουνίου καταδικάστηκαν, χτες, σε θάνατο στις συνεχιζόμενες μαζικές δίκες.
ΥΕΜΕΝΗ - ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ - ΙΡΑΝ
Λεκτική «κλιμάκωση» ενώ μαίνονται οι συγκρούσεις

ΣΑΝΑ'Α.--

Πυκνώνουν τα σύννεφα στις, ήδη, τεταμένες σχέσεις Σ. Αραβίας - Ιράν όσο κλιμακώνονται οι συγκρούσεις στη μεθόριο της πρώτης με την Υεμένη, με επίκεντρο τους ενόπλους σιίτες της φυλής Χούθι στη βόρεια Υεμένη. Θέσεις των Χούθι σφυροκοπούνται αδιάλειπτα από τα στρατεύματα Υεμένης και Σ. Αραβίας. Οι Χούθι, πάντως, υποστήριξαν ότι έπληξαν με πύραυλο «Κατιούσα» τη σαουδαραβική στρατιωτική βάση Αϊν αλ Χάρα.

Ο Σαουδάραβας βασιλιάς Αμπντουλάχ διαβεβαίωνε ότι όλοι οι «ένοπλοι εισβολείς» έχουν πλέον εκδιωχθεί από το έδαφος της χώρας του και ότι πλέον τα σαουδαραβικά στρατεύματα μάχονται στη μεθόριο για τη δημιουργία μιας «ουδέτερης ζώνης».

Την ίδια ώρα, νέες κατηγορίες κατά του Ιράν εκτόξευε ο επικεφαλής της υεμενίτικης αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας. Ο στρατηγός Γιαχία Σάλιχ υπογράμμιζε ότι το Ιράν υποστηρίζει τους Χούθι γιατί «είναι πρακτικώς αδύνατο πίσω από τους Χούθι να μη βρίσκεται ξένη δύναμη, γιατί αλλιώς δε θα μπορούσαν ν' ανταποκριθούν στα τεράστια έξοδα που προϋποθέτουν οι στρατιωτικές τους επιχειρήσεις».

Το Ιράν «απάντησε» αμέσως κατηγορώντας τους συμμάχους της υεμενίτικης κυβέρνησης. Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Λαριτζάνι κατήγγειλε ως απαράδεκτη τη «σαουδαραβική ανάμειξη στην Υεμένη» και το κοινοβούλιο «πάγωσε» για τρεις μήνες σχέδιο ενίσχυσης των εμπορικών σχέσεων με την Υεμένη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ