ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Σεπτέμβρη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πλημμύρισε ελπίδα η κόκκινη πολιτεία
  • Με πρωτοφανή συμμετοχή άρχισαν χτες οι τετραήμερες εκδηλώσεις στην Πανεπιστημιούπολη, στα Ιλίσια
  • Γέμισαν ασφυκτικά όλοι οι χώροι του Φεστιβάλ

Μια μεγάλη καρδιά, που τροφοδοτεί με δύναμη και ζωή το σήμερα και το αύριο του νεανικού και γενικότερα του λαϊκού κινήματος, η καρδιά της ελπίδας, του αγώνα, της προοπτικής, χτυπά από χτες το απόγευμα στη νεανική πολιτεία που στήθηκε στην Πανεπιστημιούπολη, στα Ιλίσια. Είναι το 23ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ που άνοιξε διάπλατα τις φτερούγες του για να αγκαλιάσει όλη τη νεολαία, τη νεολαία που αντιστέκεται, αναζητά, παλεύει και διεκδικεί τη ζωή που της ανήκει. Και οι νέοι αυτοί ανταποκρίθηκαν. Η παρουσία τους, χτες, πρώτη μέρα του Φεστιβάλ, δε συγκρίνεται καν με τις αντίστοιχες των προηγούμενων χρόνων. Ενα πρωτοφανές πλήθος γέμισεασφυκτικά κάθε χώρο, ενώ στην Κεντρική εξέδρα δημιουργήθηκε αδιαχώρητο.

Στον παλμό του Φεστιβάλ χτυπούν από χτες χιλιάδες νεανικές καρδιές που έχουν τα ίδια όνειρα και τον ίδιο εχθρό. Είναι οι χιλιάδες των νέων που καθημερινά δηλώνουν συμμετοχή στο κάλεσμα της ΚΝΕ για αντεπίθεση ενάντια σε ό,τι "κουρέλια κάνει τα όνειρά τους", ενάντια στην υποβάθμιση της ζωής τους, ενάντια στην υποκουλτούρα, ενάντια σε μια ζωή εγκλωβισμένη στα αδιέξοδα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης.

Κάτω από τα φώτα της νεανικής πολιτείας, επί τέσσερις μέρες θα λειτουργεί μία άλλη πόλη, που περιέχει μέσα της τη δύναμη του αύριο, τη δύναμη και τη θέληση της νέας γενιάς να αλλάξει τον κόσμο. Μια πόλη μπολιασμένη με την πρόταση του ΚΚΕ. Ενας χώρος όπου συνυπάρχουν αρμονικά η πολιτική και ο πολιτισμός. Πολιτικές συζητήσεις, μεγάλες συναυλίες και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις αποτέλεσαν τα κομμάτια ενός πολύχρωμου παζλ που σχημάτιζε τον γεμάτο νεανική φρεσκάδα "πίνακα" της χτεσινής μέρας.

Με τη δύναμη της αλήθειας

Οι χιλιάδες των νέων που από χτες δίνουν το "παρών" τους στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ είναι η πρώτη τρανή απόδειξη της επιτυχίας του. Και βέβαια έπεται συνέχεια. Παρ' όλη την ασυνήθιστη ψύχρα, η ατμόσφαιρα σε όλους τους χώρους ήταν ιδιαίτερα θερμή.

"Το Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του ΟΔΗΓΗΤΗ, τόνισε στο "Ρ" ο Αλέκος Μαρινάκης,γραμματέας της Οργάνωσης Αθήνας της ΚΝΕ, ανανεώνει επί 23 χρόνια τη σχέση των κομμουνιστών με τη νεολαία της πατρίδας μας, χάρη στην ακούραστη και γεμάτη ανιδιοτέλεια δράση των μελών και φίλων της ΚΝΕ και ταυτόχρονα αναδείχνεται σε ένα μεγάλο πολιτικό και πολιτιστικό γεγονός της μαχόμενης νεολαίας".

Η δύναμη του Φεστιβάλ, όπως τονίζει ο ίδιος, "πηγάζει από τη δύναμη της αλήθειας των κομμουνιστικών ιδανικών, από την αταλάντευτη πεποίθησή μας ότι το μέλλον μας δεν είναι, δεν μπορεί να είναι η σημερινή κοινωνία. Η δύναμη του Φεστιβάλ της ΚΝΕ πηγάζει από τη δύναμη των αγώνων της νεολαίας που δε συμβιβάζεται, που μένει ανήσυχη και αναζητεί τους δικούς της δρόμους για να συναντηθεί με το εργατικό κίνημα με την προοπτική του ΚΚΕ".

Το Φεστιβάλ της ΚΝΕ, όπως υπογραμμίζει ο Αλ. Μαρινάκης, δίνει για άλλη μια φορά απάντηση στους προπαγανδιστές της υποτέλειας και της υποταγής. "Τους απαντάμε: Οσο υπάρχει εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, ο σοσιαλισμός θα αποτελεί όχι απλά ένα όραμα, αλλά ιστορική αναγκαιότητα που αξίζει γι' αυτό ν' αγωνιστεί κάθε νέος και κάθε νέα". Και συνεχίζει: "Μέσα από το 23ο Φεστιβάλ καταγγέλλουμε με όλη μας τη δύναμη τον ιμπεριαλισμό και καλούμε τη νέα γενιά στην πάλη για τα δικαιώματά της, στον αγώνα για την ειρήνη και το σοσιαλισμό. Τα όνειρα, οι ανησυχίες, οι πόθοι μας είναι πολύ μεγάλα για να χωρέσουν στον προκρούστη της ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας".

Αντίσταση, ελπίδα, αγώνας

Φεστιβάλ της ΚΝΕ έτος 23ο! Είκοσι τρία ολόκληρα χρόνια ασυμβίβαστου αγώνα, πολιτιστικής δημιουργίας. Πρώτη μέρα της κόκκινης γιορτής. Χώροι πλημμυρισμένοι από νιάτα, ελπίδες και αισιοδοξία. "Μαζί στην αντεπίθεση".Το σύνθημα πίσω από την κεντρική εξέδρα δίνει τον προσανατολισμό. Γιατί η νεολαία δεν μπορεί να περιμένει άλλο. Τώρα ήρθε η ώρα της μεγάλης αντεπίθεσης. Γιατί τα όνειρα της νεολαίας δε χωράνε σε κανένα χρονοντούλαπο της ιστορίας. Γιατί, όσο και "αν έβγαλε βρώμα πως ξοφλήσαμε... ", η ΚΝΕ επιμένει. Επιμένει να σαλπίζει και να μάχεται σ' όλα τα μέτωπα. Για τα δικαιώματα της εργαζόμενης νεολαίας, για να γυρίσουν οι νέοι μια για πάντα την πλάτη τους στα ναρκωτικά. Επιμένει να ενώνει τη φωνή της με το αντιιμπεριαλιστικό και φιλειρηνικό κίνημα σ' όλο τον κόσμο. Συνεχίζει και σήμερα τους αδικαίωτους αγώνες.

Δεξιά από την κεντρική εξέδρα, το περίπτερο αφιερωμένο στον αγώνα ενάντια στο Μάαστριχτ. "Μετά από το Αμστρενταμ τώρα πιο δυνατά, ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ για το Μάαστριχτ. ΟΧΙ στην Ευρωπαϊκή Ενωση των πολυεθνικών" το κεντρικό σύνθημα.

Απέναντι, ιδιαίτερος χώρος για το κίνημα της ειρήνης, αφού αυτό έχει πρωταρχική σημασία ανάμεσα στα μέτωπα πάλης της ΚΝΕ, και αυτό όχι τυχαία. 4 τρισ. για νέα όπλα, 2 τρισ. για χρέη, 10 τρισ. για πάγια έξοδα. Συνολικά 16 τρισ. στα επόμενα δέκα χρόνια. Αυτός είναι ο φόρος "αίματος" που θέλει να επιβάλει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σ' όλους τους Ελληνες. Φόρος, στον αδηφάγο "Μινώταυρο" των πολυεθνικών του θανάτου. Γι' αυτό όπως εύστοχα αναγράφονταν στα ταμπλό: το κίνημα Ειρήνης σημαίνει κίνημα ζωής, αισιοδοξίας είναι τελικά το κίνημα της μαχόμενης ανθρωπιάς.

Παρακαταθήκες αγώνα

Πιο δίπλα ζωογόνα και ευεργετική η παρουσία της Εθνικής μας Αντίστασης.Οχι μόνο γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε, όχι μόνο για να μαθαίνουν οι νέοι. Αλλά και γιατί ανάμεσα στα άσπρα μαλλιά αυτής της γενιάς, φυσάει άνεμος μιας άσβεστης νεότητας. "50 χρόνια του Δημοκρατικού Στρατού"... "50 χρόνια Μακρόνησος"... Μνήμη και παρακαταθήκη για τις νέες γενιές. Η ΚΝΕ κλίνει το γόνυ...

"Να φτιάξουμε το μέτωπο στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό, για τον σοσιαλισμό" καλεί το 15ο Συνέδριο του Κόμματος. Δίπλα τα περίπτερα με την ΚΟΜΕΠ,τον "902" και βέβαια το "ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ",τον σύντροφο του κάθε κομμουνιστή, την ασυμβίβαστη φωνή της εργατικής τάξης.

Πιο κάτω η πολιτιστική "σελίδα" του Φεστιβάλ. Οπως πολιτισμό αποπνέει η κάθε εκδήλωση, η κάθε γωνιά του. Τα περίπτερα με τα βιβλιοπωλεία, τα δισκοπωλεία, τις βιντεοκασέτες. Ευκαιρία να γνωριστούμε με την πραγματική τέχνη. Και οι γονείς να μην ξεχάσουν τον παιδότοπο με τον καραγκιόζη και το κουκλοθέατρο.

Απέναντι, τα περίπτερα για το Στρατό και τα Σώματα Ασφαλείας. Και οι νέοι κομμουνιστές εύστοχα ρωτούν. "Ενοπλες Δυνάμεις στην υπηρεσία ποιου;". Πού τις προσανατολίζει η κυβέρνηση;" και "Λεφτά για τους φαντάρους ναι. Για το ΝΑΤΟ όχι".

Παρουσίες ζωής

Παρούσες στον αγώνα κατά των ναρκωτικών όλες οι Θεραπευτικές Κοινότητες. Γιατί, η Διάβαση,η Στροφή,η Παρέμβαση,ο Νόστος,το 18 Ανω,το Εθνικό Συμβούλιο κατά των ναρκωτικών",μαζί με την ΚΝΕ, λένε "ΝΑΙ στη ζωή, ΟΧΙ σε όλα τα ναρκωτικά".Καλούν τη νεολαία να πει ΟΧΙ στους ψεύτικους παραδείσους και να πετάξει στα σκουπίδια τις σειρήνες της αποποινικοποίησης.

Ο χώρος με το λαϊκό στέκι, περιμένει να σηκωθεί το φεγγάρι του Σεπτέμβρη. Για να πάρουν τα όργανα φωτιά, με τα κλαρίνα και τη γνήσια φωνή της Γιώτας Βέη θα παραχωρήσουν ιπποτικά τη θέση τους στα μπουζούκια για το τελευταίο ζεϊμπέκικο της Σωτηρίας...

Σε αυτούς τους ρυθμούς θα χορέψουν και οι εκπρόσωποι των νεολαιών που φιλοξενεί η ΚΝΕ, στη Διεθνούπολη του Φεστιβάλ. Και παραδίπλα στο δικό τους στέκι η εξέδρα της ερασιτεχνικής δημιουργίας και των νέων δημιουργών.

Ο χώρος της παιδείας, σημείο αναφοράς και όχι εξαιτίας της επικαιρότητας. Γωνιές που οι μαθητές, οι φοιτητές των ΑΕΙ, οι σπουδαστές των ΤΕΙ, των ΙΕΚ και των ιδιωτικών σχολών, θα τα "πούνε" και θ' ανανεώσουν το ραντεβού στους δρόμους του αγώνα... Οι νέοι κομμουνιστές καλούν τους μαθητές να στείλουν ένα διαφορετικό γράμμα... "Αποστολέας: Κάθε μαθητής. Οδός: Αγώνα και ελπίδας 97 - 98. Ταχυδρομικός Κώδικας: Μέτωπο Παιδείας. Παραλήπτης: Υπουργείο Παραπαιδείας. Οδός: Βρυξέλλες και ΟΟΣΑ γωνία. Τ. Κ. Συναίνεση 1997".

Και απέναντι το περίπτερο του αθλητισμού τους καλεί σε άλλου τύπου αγώνες. Γιατί "αθλητισμός είναι παιδεία, υγεία, ειρήνη, πολιτισμός φιλία".

Οι νέοι χρωματίζουν το μέλλον

Το Φεστιβάλ της ΚΝΕ δεν είναι απλώς μια γιορτή. Είναι κυρίως η πίστη όλων όσοι συμμετέχουν πως η γκρίζα σημερινή εποχή μπορεί να πολεμηθεί με τα δικά τους "χρώματα", με τα δικά τους όνειρα, με τη δική τους ζωντάνια. Είναι η ελπίδα πως το μέλλον μπορεί να έχει κάτι απ' την ψυχή τους, κάτι απ' τον ενθουσιασμό τους, κάτι απ' τις προτάσεις τους. Γι' αυτό και το κεντρικό σύνθημα του φετινού 23ου Φεστιβάλ είναι: "Εχουμε τα ίδια όνειρα, έχουμε τους ίδιους εχθρούς. Μαζί στην αντεπίθεση".

Η 23χρονη Μαρία Συκουτρή ήρθε χτες για πρώτη φορά σε Φεστιβάλ της ΚΝΕ. Κι όλα γι' αυτήν ήταν πρωτόγνωρα, όπως χαρακτηριστικά μας είπε: "Με μια πρόχειρη, πρώτη ματιά βλέπω ότι έχει γίνει μια σημαντική δουλιά. Αυτό που με έφερε στο Φεστιβάλ ήταν η συμμετοχή τόσων πολλών και γνωστών καλλιτεχνών. Παράλληλα, όμως, το βρίσκω και μια καλή ευκαιρία να γνωριστώ με ανθρώπους που κρατούν μια αγωνιστική, μια διαφορετική στάση ζωής".

Μαζί με την Μαρία και ο φίλος της, Γιώργος Ραφερέρας.Ο 27χρονος Γιώργος έρχεται κάθε χρόνο στα Φεστιβάλ της ΚΝΕ, παρότι δεν είναι μέλος της. "Για μένα το Φεστιβάλ αποτελεί και είναι ένα ραντεβού για κάθε προοδευτικό και ανυπόταχτο άνθρωπο. Είναι ένα πολιτικό γεγονός με ιδιαίτερη σημασία και συγχρόνως ένα πολιτιστικό κάλεσμα, μακριά από την τυποποιημένη και συμβιβασμένη διασκέδαση".

Μαθαίνεις να αγωνίζεσαι

Η 17χρονη Αννα Φουντά και η 18χρονη Ειρήνη Κόλλια,από πολύ νωρίς είχαν έρθει στο χώρο της Πανεπιστημιούπολης. "Μέσα απ' τα Φεστιβάλ της ΚΝΕ μαθαίνεις ν' αγωνίζεσαι, να αντιστέκεσαι και να γλεντάς με διαφορετικό τρόπο. Είναι μια από τις καλύτερες εμπειρίες για όλους τους νέους", είπε η Αννα. Η Ειρήνη έχει κι αυτή την ίδια άποψη: "Το πιο σημαντικό στα Φεστιβάλ είναι ότι έρχεσαι σε επαφή με πολύ κόσμο, ανταλλάσσεις απόψεις και γενικά δημιουργείς μια άλλη αντίληψη για τη ζωή".

Ο 19χρονος Γιάννης Κοζατσάς υπογράμμισε πως το Φεστιβάλ της ΚΝΕ είναι η πιο ουσιαστική πολιτιστική και πολιτική παρέμβαση. "Η ΚΝΕ μ' αυτόν τον τρόπο δίνει το στίγμα της στους υπόλοιπους νέους". Οσο για τον 18χρονο Ανδρέα Εφετζή,το Φεστιβάλ είναι "η κορύφωση των προσπαθειών όλης της προηγούμενης χρονιάς, η καλύτερη ευκαιρία για επαφές και γνωριμίες με άλλους νέους".

Εκτός όμως από τους νέους, ιδιαίτερα σημαντική είναι και η παρουσία των μεγαλύτερων σε ηλικία ανθρώπων. Ενα ζευγάρι στη ζωή, ο 63χρονος Χρήστος και η 61χρονη Αικατερίνη Κίκηρα,δίνουν το παρών κάθε χρόνο. "Πρέπει και μεις να κάνουμε κάτι για τη νεολαία. Τη νεολαία που αυτή τη στιγμή ζει με την αβεβαιότητα του αύριο, με την ανεργία, με την πρόκληση των ναρκωτικών. Πρέπει με την παρουσία μας να δηλώνουμε πως είμαστε δίπλα τους", τόνισε ο Χρ. Κίκηρας. Και η σύντροφός του συμπληρώνει: "Δεν έχουμε λείψει ποτέ από Φεστιβάλ της ΚΝΕ. Κάτι μας τραβάει, κάτι μας μαγνητίζει σ' αυτό"...

Την Κυριακή η Αλ. Παπαρήγα

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, θα μιλήσει στην Κεντρική εξέδρα του Φεστιβάλ την Κυριακή, στις 8.00 μμ.

Αύριο ο Ν. Σοφιανός

Αύριο, Σάββατο, στις 8.30 μ.μ., στην Κεντρική εξέδρα, η ομιλία του Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκου Σοφιανού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ