ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Σεπτέμβρη 1997
Σελ. /31
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μέγα πλήθος και έκρηξη ελπίδας
  • Αν και ο χώρος, που χρησιμοποιείται φέτος για το Φεστιβάλ είναι 2,5 φορές μεγαλύτερος από αυτόν των προηγούμενων στην Καισαριανή, αποδείχτηκε μικρός για να χωρέσει το μέγα πλήθος
  • Ηδη η συμμετοχή του κόσμου, η ένταση και ο παλμός, ειδικά της νεολαίας, δημιουργεί πραγματικό ενθουσιασμό και αισιοδοξία

Ηταν έκρηξη! Μισή ώρα, το λιγότερο, χρειαζόσουν να περιμένεις για να μπεις στο χώρο του Φεστιβάλ. Αδιαχώρητο σε όλες τις εισόδους και παντού μεγάλες ουρές. Μέσα όλοι οι χώροι ασφυκτικά γεμάτοι.

Και όλοι να συζητούν και να λένε για το μέγα πλήθος, αλλά και να κάνουν συγκρίσεις με τις πρώτες μέρες των προηγούμενων Φεστιβάλ. Μια μικρή "λεπτομέρεια" εκτινάζει στα ύψη τον ενθουσιασμό. Ο χώρος που χρησιμοποιείται φέτος για τις εκδηλώσεις, είναι 2,5 και πλέον φορές μεγαλύτερος από αυτόν του Σκοπευτηρίου Καισαριανής και αποδείχτηκε μικρός!

Νέοι άνθρωποι στη συντριπτική τους πλειοψηφία, όπως μας είπε ο Αλέκος Μαρινάκης,μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, γέμισαν από την πρώτη μέρα ασφυκτικά τους χώρους του Φεστιβάλ. "Ηταν έκπληξη ακόμα και για μας, που ξέραμε τη δουλιά που είχαν κάνει οι Οργανώσεις της ΚΝΕ", μας είπε ο Λάζαρος Σορόπουλος,μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ για να συνεχίσει λέγοντας: "Δεν ήταν όμως κεραυνός εν αιθρία. Εχει να κάνει με το πολύ μεγάλο άνοιγμα όλων των Οργανώσεων του Λεκανοπεδίου, που όμοιό του δεν υπάρχει. Πάνω από ένα εκατομμύριο ανακοινώσεις μοιράστηκαν στις χιλιάδες, πραγματικά, εξορμήσεις που έγιναν σε στέκια νεολαίας από τον Ιούνη, όταν ξεκίνησε η προφεστιβαλική δραστηριότητα μέχρι την παραμονή του Φεστιβάλ".

Επιβεβαιώνεται η ανοδική πορεία

"Επιβεβαιώνεται, συμπλήρωσε ο Α. Μαρινάκης, η διαρκής ανοδική πορεία του μοναδικού νεολαιίστικου θεσμού που η ΚΝΕ καθιέρωσε. Αποδεικνύεται, για μια ακόμη φορά φέτος από την πρώτη κιόλας μέρα του φεστιβάλ, ότι η φωνή της ΚΝΕ φτάνει σε όλους τους νέους, που δε συμβιβάζονται, που δεν εφησυχάζουν, που διεκδικούν, που αγωνίζονται".

Αυτοί ο νέοι δείχνουν ότι δεν έρχονται μέχρι τα Ιλίσια απλώς για να παρακολουθήσουν κάποιες εκδηλώσεις. Συμμετέχουν ενεργά σε αυτές, δείχνουν ενδιαφέρον για ό,τι συμβαίνει γύρω τους, συζητούν. Το στοιχείο αυτό επιβεβαιώνεται από μια ακόμη έκπληξη. Ηταν τόσες οι κάρτες γνωριμίας που συμπληρώθηκαν την πρώτη κιόλας μέρα, ώστε υπερκάλυψαν τον αριθμό εκείνον που είχαν συμπληρωθεί όλες τις ημέρες του 21ου Φεστιβάλ.

Είναι τέτοια η συμμετοχή του κόσμου και τόση η ένταση, ο παλμός, ειδικά της νεολαίας, που δημιουργεί πραγματικό ενθουσιασμό και αισιοδοξία σε όλους. Και σε όσους είχε μείνει έστω και μια μικρή αμφιβολία μήπως δε δούλεψαν αρκετά για το τελικό αποτέλεσμα, από την πρώτη κιόλας μέρα φάνηκε ότι ίσως να μην υπήρχε τίποτα καλύτερο να κάνουν. Αποζημιώνονται με τον καλύτερο τρόπο όταν βλέπουν ότι ούτε καρφίτσα δεν πέφτει στον τεράστιο χώρο της Πανεπιστημιούπολης.

Ποσοτικό και ποιοτικό άλμα

Ενα απ' τα καινούρια σημεία του φετινού, 23ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - Οδηγητή είναι και ο χώρος που το "φιλοξενεί". Οι διοργανωτές επισημαίνουν πως η επιλογή του χώρου δεν ήταν τυχαία. "Θέλαμε έναν μεγαλύτερο χώρο, γιατί πιστεύαμε στη μεγαλύτερη συμμετοχή της νεολαίας, που είχε φανεί άλλωστε απ' όλες τις προφεστιβαλικές εκδηλώσεις που έγιναν το χρόνο που μας πέρασε", είπε στον "Ρ" ο Λαζ. Σορόπουλος. Κι έτσι η επιλογή, μετά την προχθεσινή κοσμοσυρροή, αποδείχτηκε κάτι παραπάνω από επιτυχημένη. Αποδείχτηκε αναγκαία.

Ο ωφέλιμος χώρος που χρησιμοποιεί φέτος στην Πανεπιστημιούπολη το Φεστιβάλ, εκτιμάται ότι είναι σχεδόν 2,5 φορές μεγαλύτερος απ' ό,τι ο χώρος του Σκοπευτηρίου της Καισαριανής, που φιλοξένησε αρκετά απ' τα Φεστιβάλ της ΚΝΕ των τελευταίων χρόνων. Επίσης, τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν φέτος για τις κατασκευές, σε σχέση με τα υλικά του 21ου Φεστιβάλ, είναι τουλάχιστον τριπλάσια. "Επιδίωξή μας ήταν να κάνουμε ένα ποσοτικό και ποιοτικό άνοιγμα του χώρου προς τη νεολαία. Αποφασίσαμε να προχωρήσουμε ένα βήμα πιο μπροστά όσον αφορά την αισθητική των κατασκευών και τη λειτουργικότητά τους. Ετσι πιστεύουμε πως με αυτές τις κατασκευές μπορέσαμε να εξασφαλίσουμε την καλύτερη δυνατότητα επικοινωνίας με το κοινό", συμπλήρωσε ο Λαζ. Σορόπουλος.

Πρέπει, για μια ακόμα φορά, να σημειωθεί εδώ πως από τις 29 Αυγούστου εργάστηκαν εθελοντικά και ακούραστα εκατοντάδες μέλη και φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, ώστε να διαμορφωθεί ο χώρος της Πανεπιστημιούπολης στα Ιλίσια. Το αποτέλεσμα τελικά τους δικαίωσε...

Αντεπίθεση εργατών και νέων για ένα καλύτερο μέλλον

Ελαστικές εργασιακές σχέσεις, ανασφάλιστη εργασία, πολυειδικότητες, εντατικοποίηση και τρομοκρατία, συνθέτουν το μεσαιωνικό καθεστώς που βιώνουν στους χώρους οι εργαζόμενοι, κυρίως οι νέοι. Η εντεινόμενη επίθεση του κεφαλαίου στα δικαιώματα των νέων εργαζομένων και οι θέσεις των κομμουνιστών αποτέλεσαν το θέμα της συζήτησης που έγινε προχτές πρώτη μέρα των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ και στην οποία συμμετείχαν ο Π. Σοφός, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και γγ του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, ο Κ. Μυτιληνιού, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, ο Γ. Κομνηνός γραμματέας του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και ο Φ. Κοντογιαννάτος, μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής "Ο Προμηθέας".

Δουλιά χωρίς δικαιώματα ή ανεργία είναι το μέλλον που επιφυλάσσει στους νέους η άρχουσα τάξη, επισημάνθηκε από όλους τους ομιλητές, μάλιστα η χώρα μας "φιγουράρει" στην πέμπτη θέση παγκοσμίως σε ποσοστό νέων ανέργων. Στην ομιλία του ο Π. Σοφός σημείωσε: "Η επίθεση της άρχουσας τάξης εκφράζεται σε όλα τα επίπεδα. Για το σύστημα δεν υπάρχουν οράματα, υπάρχει μόνο ένας λαός που θα παράγει κέρδος. Το κέρδος, όμως, δεν ταυτίζεται με την πρόοδο και την ανάπτυξη. Τα οράματα της νεολαίας δε συμπίπτουν με το όραμα της άρχουσας τάξης. Το μέλλον της ανεργίας που της επιφυλάσσουν δε θα το δεχτεί. Το πρόβλημα της ανεργίας δε θα λυθεί ποτέ μέσα στο καπιταλιστικό σύστημα γιατί είναι προϊόν του. Η εργατική τάξη, το λαϊκό κίνημα, το ΚΚΕ έχουν τη δική τους πρόταση. Από κοινού με τη νεολαία θα απαντήσουν στη σκοταδιστική επίθεση, θα υπερασπίσουν τις κατακτήσεις τους. Είναι καθήκον μας να ισχυροποιήσουμε τα συνδικάτα, να αναπτύξουμε τους αγώνες μας με μπροστάρηδες τους νέους".

Οι δύο δρόμοι

"Η τρίτη χιλιετία θα είναι χιλιετία της αντεπίθεσης", τόνισε με τη σειρά του ο Κ. Μυτιληνιού και συνέχισε: "Δύο δρόμους έχει η νεολαία: υποταγή ή αντεπίθεση. Δε θα παραδώσουμε τη ζωή και τα όνειρά μας. Ο αιώνας που έρχεται θα είναι αιώνας αντεπίθεσης των λαών για έναν καλύτερο κόσμο. Αιώνας οικοδόμησης ενός αντιιμπεριαλιστικού - αντιμονοπωλιακού μετώπου".Ο Κ. Μυτιληνιού κατήγγειλε την κυβερνητική πολιτική που αφαιρεί δικαιώματα των εργαζομένων, τον "κοινωνικό διάλογο" μέσα από τον οποίο επιδιώκεται η "διαιώνιση του συστήματος με όσο το δυνατόν λιγότερους κραδασμούς", ενώ σε ό,τι αφορά τα μεγάλα έργα ενόψει και των Ολυμπιακών Αγώνων το 2004 σημείωσε: "Αυτά τα έργα έρχονται να εξυπηρετήσουν τις τσέπες των επιχειρηματιών, πνοή στη χώρα δε θα δώσουν αυτά, πνοή θα δώσει η ανάπτυξη της βιομηχανίας. Η Ολυμπιάδα θα σημάνει παραπέρα εμπορευματοποίηση του αθλητισμού, αλλά για μας πρέπει να σημάνει την αντεπίθεση για να μπει φραγμός στα γεράκια των πολυεθνικών".

Με τη σειρά τους ο Γ. Κομνηνός και ο Φ. Κοντογιαννάτος μετέφεραν την εμπειρία τους από τους χώρους δουλιάς του ιδιωτικού τομέα και του μετάλλου αντίστοιχα, χαρακτηρίζοντας άθλια την κατάσταση που επικρατεί. Ο πρώτος επισήμανε ότι στον κλάδο δεν τηρούνται τα ωράρια, οι συμβάσεις, οι ειδικότητες, ότι οι εργαζόμενοι ασφαλίζονται σε ιδιωτικές εταιρίες, ενώ όλο και περισσότεροι αναγκάζονται να υπογράφουν ιδιωτικά συμφωνητικά. Ο δεύτερος τόνισε ότι στο χώρο του μετάλλου τα προβλήματα μεγαλώνουν με τη συνεχή συρρίκνωση της βιομηχανίας του κλάδου. Και οι δύο κάλεσαν τους εργαζόμενους και κύρια τους νέους να αντισταθούν, να συσπειρωθούν στα σωματεία τους και να αγωνιστούν για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους.

Θα τη θυμόμαστε και θα την τραγουδάμε

Το 23ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ τιμώντας την προσφορά της αρχόντισσας του ρεμπέτικου Σωτηρίας Μπέλλου,που πρόσφατα έφυγε από κοντά μας, πραγματοποίησε, προχτές το βράδυ, αφιέρωμα στη φωνή - σύμβολο του λαϊκού μας τραγουδιού.

Σε ομιλία, που προηγήθηκε του μουσικού μέρους, το αφιέρωμα χαρακτηρίστηκε "ελάχιστος φόρος τιμής στη μοναδική, ανόθευτη, λαϊκή φωνή". "Ανθρωποι, σαν τη Σωτηρία Μπέλλου, που έζησε και δημιούργησε με άσβεστη τη διάθεση προσφοράς δε χάνονται. Απλά φεύγουν, έχοντας αφήσει πίσω τους μνήμες που καταγράφονται στις σελίδες της ιστορίας του ελληνικού τραγουδιού. Η φωνή - σύμβολο του λαϊκού μας τραγουδιού, αυτή που επί μισό αιώνα τραγουδούσε τους πόθους, τις αγωνίες και τους αγώνες του ελληνικού λαού, μας άφησε, παντοτινή κληρονομιά, τα εκατοντάδες τραγούδια, τα οποία σφράγισε με την αμίμητη ερμηνεία της. Και είναι αναμφισβήτητο ότι είχε μια εξαιρετική αλληλεπίδραση με το κοινό, με τους λαϊκούς ανθρώπους, στους οποίους απευθυνόταν. Μέσα από τις ερμηνείες της ήταν σαν ν' αντάλλασσε κάποιες από τις σκέψεις της με το λαϊκό άνθρωπο, αυτόν που έπαιρνε το μήνυμα και την έβαζε στην καρδιά του. Ξέρουμε όλοι ότι έφυγε πικραμένη. Για την πίκρα ενός ανθρώπου που έφυγε πολύ λίγα μπορούμε να κάνουμε. Το λιγότερο είναι να τη θυμόμαστε και να την τραγουδάμε. Αυτό θα κάνουμε κι απόψε"...

Η "Ανώνυμη Κομπανία",με τους Στέφανο Ψαραδάκο (κιθάρα - τραγούδι), Εύα Κυριαζοπούλου (τραγούδι), Λευτέρη Ψαραδάκο (μπουζούκι - ούτι), Ανδρέα Δαβιήδ (τραγούδι - μπαγλαμά - τουμπελέκι - λαούτο), Παύλο Καλδερεμίδη (ακορντεόν) και Παύλο Παπαδόπουλο (βιολί) ξεκίνησε το μακρύ ταξίδι μέσα στο χρόνο, με αθάνατες επιτυχίες της Σωτηρίας Μπέλλου. Ακούσαμε τραγούδια, που τραγούδησε σε πρώτη εκτέλεση ("Κάνε λιγάκι υπομονή" κ. ά.), αλλά και άλλα που σφράγισε με τη φωνή της: "Συννεφιασμένη Κυριακή", "Ολοι οι ρεμπέτες του ντουνιά" κ. ά. Τραγούδια των Βασίλη Τσιτσάνη,Μάρκου Βαμβακάρη και άλλων δημιουργών, καθώς και το τραγούδι που με πόνο είχε γράψει η ίδια και φωτογράφιζε τη ζωή της εκείνης της εποχής "Σαν απόκληρος γυρίζω".

Αύριο η ομιλία της Αλ. Παπαρήγα

Αύριο, στις 8:00 μ.μ., η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, θα μιλήσει στην Κεντρική Εξέδρα του Φεστιβάλ.

Την Δευτέρα, η ΕΤ-1 θα μεταδώσει εκτεταμένα αποσπάματα από την ομιλία της, αμέσως μετά το βραδινό δελτίο ειδήσεων, που αρχίζει στις 9:00 μ.μ.

Σήμερα η ομιλία του Ν. Σοφιανού

Σήμερα, στις 8.30 μ.μ., στην Κεντρική Εξέδρα, η ομιλία του Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκου Σοφιανού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ