ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Γενάρη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Διπλωματικά παζάρια στο παρά πέντε της διάσκεψης

Πρόταση του ΓΓ του ΟΗΕ στο Ιράν για συμμετοχή

Από την πρόσφατη συνάντηση των ΥΠΕΞ ΗΠΑ, Ρωσίας με τον απεσταλμένο του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου
Από την πρόσφατη συνάντηση των ΥΠΕΞ ΗΠΑ, Ρωσίας με τον απεσταλμένο του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου
HΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Πυρετώδεις διπλωματικές διαβουλεύσεις και παζάρια μέχρι αργά χτες βράδυ πραγματοποιούνταν στην έδρα του ΟΗΕ στη Ν.Υόρκη, με επίκεντρο την πρόσκληση που απέστειλε το βράδυ της Κυριακής στην Τεχεράνη ο ΓΓ του Οργανισμού Μπαν Γκι Μουν, για συμμετοχή του Ιράν στην προγραμματισμένη για αύριο συνδιάσκεψη για τη Συρία στο Μοντρέ της Ελβετίας (γνωστή ως Γενεύη 2).

Η πρόσκληση του Μπαν στο Ιράν προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις του «Συριακού Εθνικού Συνασπισμού» που (ευθυγραμμιζόμενος πλήρως για μία ακόμη φορά με τη Σαουδική Αραβία) έθεσε χτες τελεσίγραφο ως τις 19.00 μ.μ., ώρα Γκρίνουιτς, καλώντας την Τεχεράνη να ανακοινώσει ως τότε ότι «θα αποσύρει στρατό και ενόπλους από τη Συρία» και θα συμμορφωθεί με τον οδικό χάρτη του 2012, για τη συγκρότηση ενός συριακού μεταβατικού κυβερνητικού φορέα με πλήρεις εξουσίες. Σε αντίθετη περίπτωση, ο αντιπολιτευόμενος «Συριακός Εθνικός Συνασπισμός» απείλησε με μποϋκοτάρισμα τη συνδιάσκεψη της Τετάρτης στην Ελβετία.

Ανάλογες αντιδράσεις επιφύλαξαν οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία, που ζήτησαν απόσυρση της πρόσκλησης από το Ιράν με το πρόσχημα ότι το τελευταίο έχει αποφύγει δημοσίως να υιοθετήσει πλήρως τον οδικό χάρτη της Γενεύης 1 (Ιούνης 2012).

Παράλληλα, το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ απέφυγε χτες να αναφερθεί, σε ανακοίνωσή του, στην πρόσκληση του ΓΓ του ΟΗΕ στην Τεχεράνη, σημειώνοντας ότι το πρώτο βήμα για την πολιτική επίλυση της συριακής σύρραξης «είναι η γνήσια πολιτική μετάβαση» από ανεξάρτητο κυβερνητικό φορέα «με πλήρεις εξουσίες» και «διατήρηση της αυτοκυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας»...

Πιέσεις και ανταγωνισμοί

Οσον αφορά στο διπλωματικό «θρίλερ» που εκτυλισσόταν επί ώρες μεταξύ ΟΗΕ και πρωτευουσών διεθνών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων (ΗΠΑ, Ρωσίας, ΕΕ, Σ. Αραβίας, Κατάρ κ.ά.), φαίνεται πως οφείλεται είτε σε κακή συνεννόηση, είτε σε σπουδή του ΓΓ του ΟΗΕ...

Ο Βρετανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Μαρκ Λάιαλ Γκραντ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι το Ιράν θα πρέπει να υιοθετήσει «απερίφραστα και δημόσια» το σχέδιο για μία ειρηνική, πολιτική μετάβαση στη Συρία, όπως αυτό συμφωνήθηκε τον Ιούνη του 2012 στην τότε διεθνή διάσκεψη (Γενεύη 1), προκειμένου να μπορέσει να συμμετάσχει στη διάσκεψη της 22ας του μήνα (Γενεύη 2)...

Ο Γάλλος ΥΠΕΞ, Λ.Φαμπιούς, συνέδεσε την παρουσία του Ιράν στη διάσκεψη με αποδοχή από μέρους του της μεταβατικής πολιτικής λύσης.

Αλλοι δυτικοί διπλωμάτες είπαν στο Ρόιτερς ότι η απόφαση του Μπαν να καλέσει το Ιράν έγινε «βιαστικά», με αποτέλεσμα τώρα οι σύμβουλοι του ΓΓ να πασχίζουν να αποτρέψουν την κατάρρευση της διάσκεψης...

Εντούτοις, ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Βιτάλι Τσούρκιν, διέψευσε τις πληροφορίες περί «βιαστικής» απόφασης για πρόσκληση στο Ιράν, αφού ερωτηθείς εάν ο ΓΓ του ΟΗΕ συμβουλεύτηκε τη Ρωσία και τις ΗΠΑ προτού προσκαλέσει το Ιράν, απάντησε: «Φυσικά, τους συμβουλεύθηκε όλους». Ο Τσούρκιν μάλιστα προειδοποίησε τη συριακή «αντιπολίτευση» ότι θα κάνει «σοβαρό λάθος» εάν μποϋκοτάρει την αυριανή συνδιάσκεψη.

Ο ίδιος ο Μπαν, πάντως, χτες απέφυγε να κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους, αρκούμενος να καλέσει «όλους τους εμπλεκόμενους να διατηρήσουν στο μυαλό τους πρωταρχικά τις ανάγκες του συριακού λαού».

Ωστόσο, λίγο πριν την εκπνοή του «τελεσίγραφου» του «Συριακού Εθνικού Συνασπισμού», ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ προετοίμαζε το έδαφος για «απόσυρση» της πρόσκλησης στο Ιράν, λέγοντας ότι η Τεχεράνη «παρά τις διαβεβαιώσεις προέβη σε απογοητευτική δημόσια δήλωση που δείχνει πως δεν αποδέχεται τους όρους των ειρηνευτικών διαβουλεύσεων αυτής της βδομάδας στην Ελβετία». Ο ίδιος διέψευσε ότι η πρόσκληση του Μπαν στην Τεχεράνη έπιασε εξ απήνης στο Στέιτ Ντηπάρτμεντ, σημειώνοντας ότι οι Αμερικανοί ήταν πλήρως ενήμεροι.

Ας σημειωθεί ότι, πέρα από την πρόσκληση που έστειλε ο ΓΓ του ΟΗΕ στο Ιράν και η οποία έγινε αποδεκτή με ικανοποίηση από την εκπρόσωπο του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών διότι δεν συνοδεύτηκε από «προϋποθέσεις», ο ΓΓ είχε καλέσει επιπλέον άλλες 10 χώρες, (πέρα από τις ήδη γνωστές 30) μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, η Αυστραλία, το Βατικανό και το Μεξικό...

Ασαντ: «Χάος στη Μέση Ανατολή»...

Στο περιθώριο των έντονων διεθνών διαβουλεύσεων, ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασαντ παραχώρησε συνέντευξη στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι βασικός στόχος της αυριανής συνδιάσκεψης στην Ελβετία πρέπει να είναι η λήψη μίας απόφασης για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στη Συρία, διότι, όπως είπε, «κάθε πολιτικό αποτέλεσμα που δεν θα περιλαμβάνει τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα». Σε επόμενο σημείο υπογράμμισε ότι «αν η Συρία χάσει τη μάχη, το χάος θα επικρατήσει σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή»...

Ακολούθως διέκρινε «μεγάλες πιθανότητες» να είναι υποψήφιος για νέα θητεία τον προσεχή Ιούνη, αμφισβητώντας την ίδια ώρα την οποιαδήποτε νομιμότητα της λεγόμενης συριακής «αντιπολίτευσης», χαρακτηρίζοντάς την «κατασκεύασμα των ξένων υπηρεσιών Πληροφοριών...» και απορρίπτοντας κάθε διάκριση ανάμεσα σε Σύρους αντικαθεστωτικούς και ισλαμιστές ενόπλους μουτζαχεντίν.

Διευκρίνισε ότι ποτέ δεν σκέφθηκε να φύγει από τη χώρα του από την έναρξη του πολέμου, σημειώνοντας: «Η φυγή δεν αποτελεί εδώ επιλογή. Οφείλω να βρίσκομαι στην πρώτη γραμμή των υπερασπιστών της πατρίδας. Αυτό ήταν το μοναδικό σενάριο από την πρώτη ημέρα της κρίσης».

Τέλος, κατηγόρησε το διεθνές δικαστήριο που δικάζει ερήμην τέσσερα μέλη της οργάνωσης Χεζμπολάχ για τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου Ραφίκ Χαρίρι, ότι είναι «πολιτικού χαρακτήρα» και ότι αποσκοπεί στην άσκηση πίεσης επί του σιιτικού κόμματος που πολεμά στο πλευρό των δικών του αντικαθεστωτικών δυνάμεων στη συριακή σύρραξη.

  • Ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας «Ντέιλι Τέλεγκραφ», επικαλούμενο δηλώσεις πρώην μέλους της εξτρεμιστικής ισλαμικής οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και Λεβάντε» (ISIL), αναφέρει ότι η οργάνωση - παρακλάδι της Αλ-Κάιντα εκπαιδεύει εκατοντάδες Βρετανούς και άλλους δυτικούς που μάχονται στη Συρία για να γίνουν μουτζαχεντίν και να πραγματοποιήσουν επιθέσεις κατά την επιστροφή στην πατρίδα τους.
ΗΠΑ - ΕΕ ΠΡΟΣ ΙΡΑΝ
Μερική άρση κυρώσεων

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Ξεκίνησε χτες η εφαρμογή της συμφωνίας της 24ης Νοέμβρη του 2013 μεταξύ του Ιράν και της ομάδας των «6» (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία και με τη συμμετοχή και το συντονισμό της ΕΕ) για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Με βάση αυτό, η ΕΕ αναστέλλει από σήμερα και για έξι μήνες μια σειρά από οικονομικές κυρώσεις. Η απόφαση αυτή της ΕΕ αφορά στη χαλάρωση των περιορισμών στο εμπόριο πετροχημικών προϊόντων και πολύτιμων μετάλλων και στην παροχή ασφάλειας για φορτία πετρελαίου. Η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Κάθριν Αστον, δήλωσε σήμερα ότι οι διαπραγματεύσεις με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα αναμένεται να επαναληφθούν το Φλεβάρη. «Αυτό είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα, αλλά θα χρειαστεί περισσότερη δουλειά, για να αντιμετωπιστούν πλήρως οι ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας όσον αφορά την αποκλειστικά ειρηνική φύση του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος», πρόσθεσε η Αστον.

«Τους ερχόμενους έξι μήνες, η κατάλληλη εφαρμογή των μέτρων που συμφωνήθηκαν θα αποτελέσει το κλειδί», κατέληξε η Αστον, η οποία έχει εκπροσωπήσει τις έξι μεγάλες δυνάμεις στις διαπραγματεύσεις με το Ιράν.

Επίσης, όπως δήλωσε ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος των ΗΠΑ, το Ιράν έχει πρόσβαση σε 4,2 δισ. δολάρια από τα συνολικά 100 δισ. που διαθέτει σε ξένο συνάλλαγμα. Ο αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί, είπε ότι τα ποσά αυτά προέρχονται κυρίως από τις πωλήσεις πετρελαίου και ήταν δεσμευμένα στο πλαίσιο των κυρώσεων που είχαν επιβληθεί στη χώρα για το πυρηνικό της πρόγραμμα. Με βάση τη συμφωνία, η Τεχεράνη θα λάβει συνολικά 7 δισ. δολάρια, τμηματικά τους επόμενους μήνες και ανάλογα με τη «συμμόρφωσή» της με τους όρους της συμφωνίας. Επίσης, προβλέπεται ότι η Δύση θα αναστείλει τις προσπάθειες περιορισμού των ιρανικών εξαγωγών πετρελαίου.

Την ίδια ώρα, και στο πλαίσιο της ίδιας συμφωνίας, επιθεωρητές του ΟΗΕ θα επισκεφθούν ένα ορυχείο ουρανίου στην περιοχή Γκατσίν, για πρώτη φορά μετά το 2005.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής του ιρανικού Οργανισμού Πυρηνικής Ενεργείας Αλί Ακμπάρ Σαλεχί ανακοίνωσε ότι διακόπτεται ο εμπλουτισμός του ουρανίου κατά 20%. Είπε συγκεκριμένα: «Δυο μονάδες συσκευών φυγοκέντρισης στη Νατάνζ και τέσσερις στο Φορντό θα αποσυνδεθούν ως τις 12.00 (σ.σ. χτες), πράγμα που σημαίνει ότι ο εμπλουτισμός κατά 20% θα σταματήσει» και συνέχισε «έχουμε αρκετό απόθεμα εμπλουτισμένου ουρανίου κατά 20% για τα επόμενα τέσσερα με πέντε χρόνια, συνεπώς δε χρειάζεται να συνεχίσουμε την παραγωγή».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ