ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Μάρτη 2005
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
Οι ΗΠΑ επιχειρούν δικαίωση του αποκλεισμού

Εφεραν μόνοι τους πρόταση ψηφίσματος στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ

ΓΕΝΕΥΗ.-

Πρόταση ψηφίσματος και ενδεχομένως απόφασης στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, έφεραν οι ίδιες οι Ηνωμένες Πολιτείες, μη βρίσκοντας κάποιον άλλο κομιστή όπως στο παρελθόν, προσπαθώντας φυσικά να θέσουν σε εφαρμογή τα επιθετικά σχέδιά τους έναντι του Νησιού της Επανάστασης.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Prensa Latina, οι ΗΠΑ παρουσίασαν ένα ντοκουμέντο τεσσάρων μόλις παραγράφων όπου ζητούν από την 61η Σύνοδο της Επιτροπής - που άρχισε τις εργασίες της στις 15 Μάρτη και τις ολοκληρώνει στις 22 Απρίλη - να υπάρξει έρευνα και να καταλήξει το Σώμα σε έκθεση για την Κούβα όσον αφορά «τις συνεχείς και κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» ενώ συστήνει και «τη συνέχιση της παρακολούθησης για την επόμενη χρονιά». Οπως σημειώνει η Prensa Latina, η αντιπροσωπεία των ΗΠΑ εξαναγκάστηκε να παρουσιάσει αυτό το σχέδιο απόφασης μόνη της, αφού καμία άλλη κυβέρνηση ή αντιπροσωπεία δε δέχτηκε να κάνει την «ταυτολογική της άσκηση» για λογαριασμό των Ηνωμένων Πολιτειών. Κατά τους Κουβανούς διπλωμάτες, το γεγονός αυτό από μόνο του αποτελεί μία «ήττα» για την κυβέρνηση Μπους, που εξάσκησε και εξακολουθεί να εξασκεί όλων των ειδών τις πιέσεις προς όλες τις κατευθύνσεις.

Σύμφωνα επίσης με το σχέδιο απόφασης που κατέθεσαν οι ΗΠΑ, η Γαλλίδα Κριστίν Σανέ, εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, πρέπει να παρουσιάσει την έκθεση στη Σύνοδο υπό τον τίτλο «Η κατάσταση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Κούβα» στις 23 Μάρτη. Επισήμως η Αβάνα, καταδικάζει την εντολή που δόθηκε στη Σανέ καθώς απορρέει από μία πολιτική απόφαση στην οποία η Κούβα διαφωνεί κατηγορηματικά. Οπως τόνισε και ο εκπρόσωπος της Κούβας στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Χουάν Αντόνιο Φερνάντες, «κατά αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση Μπους προσπαθεί να νομιμοποιήσει και να δικαιώσει τον αποκλεισμό της Κούβας, αποκλεισμό που σχεδόν ομοφώνως κάθε χρόνο τον καταδικάζει η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και ζητά τον τερματισμό του»...


ΡΩΣΙΑ
Ταξίδι Πούτιν στα δυτικά...

Διπλό ήταν το ταξίδι του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στα τέλη της προηγούμενης βδομάδας. Στόχος του, οι επαφές τόσο με την «άτυπη ομάδα των φίλων της Ρωσίας» στην ΕΕ, όπως αποκαλεί η ρωσική εφημερίδα «Γκαζέτα» τους ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ισπανίας, όσο και με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιούστσενκο.

Η επίσκεψη στο Παρίσι

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, συναντήθηκε στη γαλλική πρωτεύουσα με τους Ζακ Σιράκ, Γκέρχαρντ Σρέντερ και Λουίζ Ροντρίγκες Θαπατέρο, με τους οποίους συζήτησε τις προοπτικές συνεργασίας της Ρωσίας με την ΕΕ. Οπως είναι γνωστό, ήδη, τον προσεχή Μάη η Μόσχα προτίθεται να υπογράψει μια σειρά συμφωνίες με την ΕΕ που αφορούν οικονομικά ζητήματα, αλλά και ζητήματα «εσωτερικής και διεθνούς ασφαλείας». Από τη μεριά τους, οι ηγέτες των 3 χωρών της ΕΕ δεν έκρυψαν το ενδιαφέρον τους για τις ρωσικές πηγές ενέργειας και πρότειναν στον Πούτιν να πραγματοποιηθεί στη Μόσχα συνάντηση των υπουργών Ενέργειας των 4 χωρών, με στόχο την προώθηση της συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας. Επίσης, εξετάστηκε το ζήτημα της συνεργασίας στη συγκρότηση ενός κοινού συστήματος διαστημικής ναυσιπλοΐας της Ρωσίας και της ΕΕ. Δεν έλειψε, όπως φαίνεται, και η συζήτηση των διεθνών ζητημάτων, όπως η πώληση όπλων στην Κίνα, στο φόντο της έντασης με την Ταϊβάν και της προσπάθειας της Κίνας να διασφαλίσει την εδαφική της ακεραιότητα. Ο Πούτιν εδώ δεν έκρυψε πως ένα πιθανό εμπάργκο πώλησης όπλων της ΕΕ προς την Κίνα θα βοηθήσει τη Ρωσία: «Οσο λιγότεροι ανταγωνιστές στην αγορά της Κίνας, τόσο καλύτερα», είπε ο Ρώσος Πρόεδρος.

Να σημειωθεί πως ο Πούτιν είχε και ξεχωριστές επαφές με τον Ζακ Σιράκ, ο οποίος τον ξενάγησε στην έδρα του επιχειρησιακού ελέγχου της αεροπορίας, στο Ταβερνί, κοντά στο Παρίσι, θέλοντας να ανταποδώσει με αυτόν τον τρόπο την ξενάγηση που του είχε κάνει ο Ρώσος ομόλογός του στη μυστική στρατιωτική βάση Κρασνοζναμένσκ, στο Κέντρο ελέγχου των δορυφόρων και των αντιβαλλιστικών διηπειρωτικών πυραύλων της Ρωσίας, τον περασμένο Απρίλη.

Η επίσκεψη στο Κίεβο

Στο δρόμου του γυρισμού, ο Βλ. Πούτιν σταμάτησε στο Κίεβο, όπου πραγματοποίησε συνάντηση με τον Β. Γιούστσενκο, Πρόεδρο της Ουκρανίας. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, που πραγματοποιήθηκε στις 19/3, συζητήθηκαν ζητήματα συνεργασίας των δύο χωρών, αλλά φάνηκαν και οι διαφορετικές προσεγγίσεις που υπάρχουν στα ζητήματα της αμοιβαίας συνεργασίας τους.

Στη συνέντευξη Τύπου, μετά το τέλος των συνομιλιών, ο Ουκρανός Πρόεδρος σημείωσε: «Εγώ ειλικρινά θέλω να ξέρουν ο Βλ. Πούτιν και η ρώσικη πλευρά πως η νέα ουκρανική εξουσία είναι μια εξουσία υπεύθυνη, η οποία πάντα στις σχέσεις των στρατηγικών συνεταίρων θα επιδείξει προγνωσιμότητα, τιμιότητα, καθώς και πραγματιστική πολιτική.

Από τη μεριά του, ο Βλ. Πούτιν δήλωσε: «Η συνάντηση ήταν προετοιμασμένη με επιμελή τρόπο. Συζητήσαμε σχεδόν όλα τα ζητήματα της συνεργασίας μας, η συζήτηση ήταν πλούσια σε περιεχόμενο και ειλικρινής».

Παρά, όμως, αυτό το αισιόδοξο ύφος και τις δηλώσεις πως μεταξύ των δύο χωρών «δεν υπάρχουν άλυτα προβλήματα», η ουκρανική επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου έδειξε τη διαφορά στις προσεγγίσεις της οικονομικής συνεργασίας. Εάν ο Λ. Κούτσμα, πρώην Πρόεδρος της Ουκρανίας, είχε κλείσει συμφωνία με τον Βλ. Πούτιν για το σχηματισμό του Ενιαίου Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ), τώρα η νέα ουκρανική ηγεσία κάνει λόγο μόνο για δημιουργία ζώνης ελεύθερης αγοράς. Κατά τη γνώμη του Γιούστσενκο, ακριβώς μια τέτοια ζώνη μπορεί να επαναφέρει την ισορροπία στην αγορά μεταξύ Κιέβου και Μόσχας. Αρκετά σκληρή ήταν επίσης η θέση του Β. Γιούστσενκο και στο ζήτημα συγκρότησης διεθνούς κονσόρτσιουμ φυσικού αερίου. Αν η προηγούμενη διακυβέρνηση της Ουκρανίας το 2002 είχε κλείσει συμφωνία, με την οποία θεωρούνταν πως θα υπάρχει κοινή διαχείριση του αγωγού φυσικού αερίου, που διασχίζει την Ουκρανία και μεταφέρει το ρωσικό «γαλάζιο» αέριο στη Δύση, τώρα ο Ουκρανός ηγέτης ήταν κατηγορηματικός: «Θεωρούμε πως το σύστημα μεταφοράς του φυσικού αερίου, όπως είναι σήμερα, παραμένει περιουσία της Ουκρανίας. Αντικείμενο του κονσόρτσιουμ φυσικού αερίου θα πρέπει να είναι οι νέες πρωτοβουλίες, που θα αυξήσουν τις δυνατότητες του συστήματος μεταφοράς της Ουκρανίας». Πληροφορίες αναφέρουν πως η Ουκρανία επιδιώκει τη συμμετοχή και δυτικοευρωπαϊκών κεφαλαίων στο συγκεκριμένο κονσόρτσιουμ.

Από τη μεριά του, ο Ρώσος πρόεδρος Βλ. Πούτιν δήλωσε: «Για να μην υπάρχει η σκέψη πως κάποιος θέλει να πάρει κάτι από τον άλλον, για μας είναι σημαντικό κάτι άλλο: Είναι σημαντικό αυτό να δουλεύει, να λειτουργεί. Πρέπει να εξασφαλίσουμε και να είμαστε σίγουροι πως η μεταφορά του φυσικού αερίου μας προς τους βασικούς μας καταναλωτές στη Δυτική Ευρώπη θα δουλεύει σα ρολόι».

Να σημειωθεί, τέλος, πως αποφασίστηκε να λειτουργήσει μια επιτροπή από εκπροσώπους των Προέδρων των δύο χωρών, που θα μελετήσει λύσεις στα ζητήματα που υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών, όπως του συνοριακού, που δεν έχει κλείσει ανάμεσα στις δύο χώρες, στην περιοχή του Κόλπου του Κερτς.


Ι. Π.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ