ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Γενάρη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΑ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ
Θαμπώνει το «φως»
  • Αδυνατεί να πείσει την «κοινή γνώμη» ότι φέρνει κάτι «καινούργιο»
  • Διχασμένη η ΝΔ για την αντιμετώπιση του νέου κόμματος

Θαμπώνει ολοένα και περισσότερο το «φως» που υποτίθεται ότι θα έφερνε στην πολιτική ζωή το κόμμα Αβραμόπουλου, καθώς ο δήμαρχος παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειες και τη στήριξη από τα ΜΜΕ, αδυνατεί να πείσει ότι εκφράζει κάτι «καινούργιο». Επιβεβαίωση της παραπάνω εκτίμησης αποτελεί το δεύτερο μέρος του γκάλοπ και της συνέντευξης του Δ. Αβραμόπουλου, που δημοσίευσε χτες το «Βήμα».

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, μόνο το 8,3% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι «θα ψηφίσει σίγουρα» το υπό κατασκευή κόμμα, ενώ το 54% δηλώνει ανεπιφύλακτα πως δεν πιστεύει ότι «θα φέρει κάτι καινούργιο και θα στηρίζεται στη δημοτικότητα του ηγέτη του». Ενθαρρυντικές, ωστόσο, για το εγχείρημα του δημάρχου μπορούν να θεωρηθούν οι απαντήσεις που έδωσαν οι ψηφοφόροι της ΝΔ στο ερώτημα «πώς πρέπει η ΝΔ να αντιμετωπίσει το κόμμα Αβραμόπουλου», καθώς το 48,5% απαντά ως «μελλοντικός σύμμαχος», το 27,5% με αδιαφορία και μόνο 18% «με σκληρή κριτική ως αντίπαλος».

Η στάση αυτή των ψηφοφόρων της ΝΔ δεν είναι άσχετη από τη στάση της ηγεσίας του κόμματος, η οποία στην καλύτερη περίπτωση είναι διχασμένη. Χαρακτηριστικές είναι οι απαντήσεις που έδωσαν χτες στελέχη της ΝΔ, όσον αφορά την αντιμετώπιση του νέου κόμματος. Ο Θ. Αναγνωστόπουλος τάχτηκε εμμέσως υπέρ της συνεργασίας μαζί του λέγοντας ότι «η κεντροδεξιά πρέπει να διευρυνθεί. Η ΝΔ είναι ο βασικός πόλος. Ο,τι μπορεί να συνεισφέρει σε ένα άθροισμα εξουσίας δε με βρίσκει αντίθετο». Σε διαφορετικό μήκος κύματος, ο Γ. Καλός δήλωσε ότι «η ΝΔ θα κάνει αυτοδύναμη κυβέρνηση και δε χρειάζεται δεκανίκια». Ο εκπρόσωπος του κόμματος Θ. Ρουσόπουλος περιορίστηκε να απαντήσει ότι «ο καθένας στην πολιτική κρίνεται από τις πράξεις και τις παραλείψεις του», αποφεύγοντας να απαντήσει στην ερώτηση αν το κόμμα Αβραμόπουλου αποτελεί σύμμαχο ή αντίπαλο της ΝΔ.

Ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας σε εκδήλωση συνδικαλιστών της ΝΔ επέμεινε ότι «η ΝΔ θα σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, είμαστε ένα βήμα πριν από τον τελικό στόχο» και πρόσθεσε «ξέρω και ξέρετε πόσα εμπόδια θα επιχειρήσουν να μας βάλουν», αποστροφή που ερμηνεύεται ως έμμεση αναφορά στην κίνηση Αβραμόπουλου. Πάντως, η κυρίαρχη άποψη στη ΝΔ είναι να μην κόψουν τις «γέφυρες» με την πλατεία Κοτζιά, γεγονός που, σε συνδυασμό με τη στήριξη που το προσφέρει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, αξιοποιείται από το δήμαρχο για να προωθήσει το εγχείρημά του.

Από την πλευρά του ο Δ. Αβραμόπουλος ανακοίνωσε στη χτεσινή συνέντευξή του ότι το ιδρυτικό συνέδριο του κόμματός του θα γίνει σε τρεις μήνες στη Θεσσαλονίκη. Κατά τα λοιπά, επανέλαβε ότι το κόμμα του ανήκει στο κέντρο και «οι ακραίες τάσεις, από δεξιά ή αριστερά, δεν έχουν σχέση με την πολιτική φιλοσοφία του», απέφυγε να δεσμευτεί πότε θα αποχωρήσει από το δήμο Αθήνας και πρόσθεσε τη «φωνή» του υπέρ των ιδιωτικών ΑΕΙ.

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Κινητικότητα και διεργασίες

Αξιοποιώντας περίπου ως «κράχτες» θέματα που είτε βρίσκονται στην επικαιρότητα είτε προκαλούν μια ευρύτερη ευαισθητοποίηση (35ωρο - κοινωνικό κράτος, αναθεώρηση του Συντάγματος κ.α.), ο Συνασπισμός επιδιώκει να προσελκύσει δυνάμεις (ανεξαρτήτως προελεύσεως) και να ενισχύσει τη θέση του στο υπό ανακατάταξη πολιτικό σκηνικό.

Η γενικότερη κινητικότητα, που παρατηρείται, τον αναγκάζουν να προσαρμόζει ανάλογα τη στάση του και να κινείται «προληπτικά», νιώθοντας να απειλείται από την εμφάνιση νέων πολιτικών σχημάτων. Απειλή που διογκώνεται από την αδυναμία του να καταστήσει σαφές και διακριτό από το κυβερνών κόμμα το πολιτικό του στίγμα, αλλά και από την εσωκομματική «κινητικότητα» που παρουσιάζει φυγόκεντρες τάσεις.

Τελευταία, τα σενάρια για επικείμενη αποχώρηση του πρώην βουλευτή Ηρακλείου Σπ. Δανέλλη «φουντώνουν» και επισήμως ο ΣΥΝ δηλώνει πως «τίποτε δεν αποκλείεται». Αλλα στελέχη του, όπως η Μαρία Δαμανάκη, βρίσκονται με το ένα πόδι μέσα και το άλλο έξω από το κόμμα, ενώ δεν είναι λίγα αυτά που «φλερτάρουν» με την ιδέα ενός φόρουμ της κεντροαριστεράς, για το οποίο λέγεται πως ήδη έχει δρομολογηθεί, στηριζόμενο από γνωστούς εκσυγχρονιστικούς φορείς όπως ο ΟΠΕΚ, η ΑΕΚ του Ν. Μπίστη κ.α.

Την ίδια στιγμή, η ηγετική ομάδα του ΣΥΝ βολιδοσκοπεί τον «ευρύτερο χώρο της αριστεράς» και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες που εκτιμά ότι θα τον συσπειρώσουν, τις οποίες μάλιστα διατυμπανίζει, αν και τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα δε δικαιολογούν τις θριαμβολογίες και δεν επιτρέπουν να γίνεται λόγος για αξιοσημείωτο εύρος. Στο κάλεσμα του ΣΥΝ, πλην της ΑΚΟΑ και των Οικολόγων, με τους οποίους ήδη συνεργαζόταν, ανταποκρίθηκε η νεοσύστατη «πρωτοβουλία για την κοινή δράση της Αριστεράς», δηλαδή οι 5 που διαγράφτηκαν ή αποχώρησαν από το ΚΚΕ. Απέναντί τους ο ΣΥΝ εμφανίζεται γενναιόδωρος, εξασφαλίζοντάς τους το κομματικό κοινό του για την ανάπτυξη της αθροιστικής αντίληψής τους περί ενότητας της Αριστεράς.

Η προχτεσινοβραδινή εμφάνιση του Α. Ντρέκου σε εκδήλωση του ΣΥΝ για το ψευδεπίγραφο 35ωρο, ήρθε να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες που λένε ότι ναι μεν τα «έχουν βρει», αλλά αμφότεροι είναι προσεκτικοί στο χειρισμό της συνεργασίας προκειμένου αυτή να αποφέρει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Η δημοσίως βήμα - βήμα προσέγγιση των «5» με το ΣΥΝ θα έχει σταθμούς τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές και το συνέδριο της ΓΣΕΕ, για το οποίο οι «5» λέγεται πως θα αξιοποιήσουν το όποιο έρεισμα τους έχει απομείνει στο συνδικαλιστικό χώρο, προκειμένου να συγκροτηθεί ένα «ευρύ και ενωτικό ψηφοδέλτιο», με προεξάρχοντες τους συνδικαλιστές του ΣΥΝ.

Σε ό,τι αφορά τώρα στην πρόταση συνεργασίας του ΔΗΚΚΙ, ο ΣΥΝ δεν έχει πρόβλημα να συζητά. Αλλωστε έχει έφεση στις δημόσιες σχέσεις και σε καμία περίπτωση δε θα διακινδύνευε να χαρακτηριστεί αρνητής της ενότητας, απορρίπτοντας μια πρόταση συνεργασίας. Φυσικά, τίποτε δεν τον εμποδίζει, παράλληλα με τις όποιες συζητήσεις, να προωθεί τους σχεδιασμούς του για την κάθοδό του στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, που το ΔΗΚΚΙ προτείνει να αποτελέσουν την αφετηρία μιας γενικότερης συνεργασίας.

Στα πλαίσια αυτά θα πρέπει να θεωρείται αναμενόμενη η ένταση της επίθεσης στο ΚΚΕ και η επαναφορά των χιλιοειπωμένων περί «απομονωτισμού», «άρνησης της ενότητας» κ.λπ. Κανείς, βέβαια, δε θα πει πως η ενότητα για την ενότητα, χωρίς βάση, που θα εξυπηρετεί μικροκομματικές σκοπιμότητες, δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι αυτοσκοπός. Κανείς, επίσης, δε θα πει πως η ηγεσία του ΣΥΝ είναι αυτή που επανειλημμένως έχει διακηρύξει πως δεν υπάρχει καμία απολύτως περίπτωση συνεργασίας με το ΚΚΕ, είναι άλλωστε αυτή που καλύτερα απ' όλους γνωρίζει πως άλλοι είναι οι όμοροί της, ιδεολογικά και πολιτικά, χώροι.

Εκκλήσεις για ψευδεπίγραφη ενότητα της Αριστεράς

Στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» δημοσιεύτηκε επιστολή των ευρωβουλευτών Αλ. Αλαβάνου, Γ. Θεωνά και Μ. Μπακόπουλου για την «κοινή δράση και συσπείρωση των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων της Αριστεράς στη βάση των πολύμορφων προβλημάτων...». Στην επιστολή, οι τρεις ευρωβουλευτές απαριθμούν μια σειρά προβλημάτων και επικαλούνται τη συνύπαρξη ευρωβουλευτών του ΚΚΕ, του Συνασπισμού και του ΔΗΚΚΙ στην Ομάδα Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς - Βόρειας Πράσινης Αριστεράς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ωστόσο, και αυτή η επιστολή διαπνέεται από την «αθροιστική» αντίληψη για την ενότητα. Αντίληψη που χαρακτηρίζει ιδιαιτέρως την πολιτική του Συνασπισμού και η οποία παρακάμπτει το θεμελιώδες ζήτημα της πολιτικής βάσης επί της οποίας οικοδομείται η όποια ενότητα δράσης. Ετσι και στην επιστολή παρακάμπτεται το γεγονός της θεμελιώδους διαφοράς απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στο χαρακτήρα της ολοκλήρωσής της. Φυσικά μια τέτοια αντίληψη διευκολύνει κυρίως το Συνασπισμό ο οποίος αποδέχεται και υποστηρίζει την καπιταλιστική οικονομική και πολιτική ολοκλήρωση της ΕΕ και στη συνέχεια καλεί σε ενότητα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της...

Το περιεχόμενο της επιστολής επανέφερε χτες σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Φλας» ο Γ. Θεωνάς, ο οποίος χάριν της ενότητας δήλωσε πως «δεν έχουμε δικαίωμα να προβάλλουμε τις διαφορετικότητες που έχει ο καθένας», αντίθετα προέχει όπως είπε «η κοινή δράση πάνω στα προβλήματα», ανέφερε μάλιστα ως παράδειγμα «το πρόβλημα του απεμπλουτισμένου ουρανίου» για το οποίο «θα μπορούσε να υπάρξει κοινή παρέμβαση της Αριστεράς» και «όλη η Αριστερά θα έπρεπε να παλέψει ακόμα - ακόμα να φέρει τους υπευθύνους ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου κι αν ακόμα πιστεύουμε ότι είναι και αυταπάτη, διότι αυτό το διεθνές δικαστήριο δε στήθηκε για να δικάζει τους στρατοκράτες του ΝΑΤΟ, αλλά στήθηκε για να δικάζει τα θύματα της λογικής των στρατοκρατών».

Ας παρακάμψουμε και ας αγνοήσουμε την έκκληση κοινής δράσης για μια «αυταπάτη», όπως ο ίδιος χαρακτήρισε το στόχο παραπομπής των υπευθύνων στο Διεθνές Δικαστήριο. Αναρωτιόμαστε, κοινή δράση πάνω στο «πρόβλημα» (έγκλημα θα το ονομάζαμε εμείς) εναντίον ποιων; Συμμερίζεται ο Γ. Θεωνάς την άποψη, την οποία κατά κύριο λόγο εκφράζει ο ΣΥΝ, πως υπεύθυνες είναι οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ και πως άδικα κατηγορούνται οι ευρωπαϊκές χώρες; Μπορεί κανείς στο όνομα της ενότητας, να ισχυριστεί στα σοβαρά πως χωρίς τη συμμετοχή, τη βοήθεια, τη συμφωνία των κυβερνήσεων των χωρών μελών της ΕΕ, θα ήταν εύκολη υπόθεση η πραγμάτωση του εγκλήματος; Μπορεί κανείς στο όνομα της ενότητας να κάνει «σκόντο» σε ζητήματα μείζονος σημασίας; Να (απο)προσανατολίσει τη λαϊκή πάλη στα δευτερεύοντα και ανώδυνα και να σιωπήσει για το ποιοι και γιατί δημιούργησαν το «πρόβλημα» και πώς μπορεί να εξαλειφθεί ο κίνδυνος επανάληψής του στο μέλλον;

Σήμερα στην τηλεόραση του «902»

Παρακολουθήστε από την τηλεόραση του «902» σήμερα Τετάρτη:

  • Στις 17.00 Ενα αφιέρωμα για την Κούβα. Μια ιστορική αναδρομή από την ανακάλυψή της, έως την Κουβανική Επανάσταση και το σήμερα. Στο αφιέρωμα μιλάει ο Σπύρος Στριφτάρης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Επιμέλεια - παρουσίαση: Γιώργος Μηλιώνης.
  • Στις 18.10 «Ματιές στον κόσμο», με θέμα: «Ψήφισμα Ευρωκοινοβουλίου για το απεμπλουτισμένο ουράνιο και η στάση των Ελλήνων ευρωβουλευτών». Επιμέλεια - παρουσίαση: Αννα Μπαλλή.
  • Στις 22.00 την ενημερωτική εκπομπή «Προεκτάσεις», με θέμα: «Νέα Τάξη πραγμάτων και αντιιμπεριαλιστικό κίνημα». Επιμέλεια - παρουσίαση: Κώστας Καραχάλιος.
  • Στις 23.00 «Στους δρόμους της Λογοτεχνίας». Ο Βαγγέλης Κούτας φιλοξενεί τον Πάνο Γεραμάνη, με αφορμή την έκδοση του ημερολογίου - λευκώματος «Στέλιος Καζαντζίδης, όταν η φωνή φτάνει στο θρύλο». Μια ξεχωριστή έκδοση με συνεντεύξεις και φωτογραφικό υλικό του λαϊκού μας τραγουδιστή.
Αύριο οι αποφάσεις για το εξοπλιστικό πρόγραμμα

Προπαρασκευαστική συνάντηση, ενόψει της αυριανής συνεδρίασης της Κυβερνητικής Επιτροπής για το εξοπλιστικό πρόγραμμα των Ενόπλων Δυνάμεων, και ιδιαιτέρως για την απόκτηση του μαχητικού «Γιουροφάιτερ», είχαν χτες ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος.

Πάντως, αποφάσεις, τόσο για το εξοπλιστικό πρόγραμμα, όσο και για την προμήθεια του «Ευρωμαχητικού», αναμένεται να ληφθούν κατά τη διάρκεια των εργασιών της Κυβερνητικής Επιτροπής, αύριο Πέμπτη. Παράλληλα ο πρωθυπουργός και ο Ακ. Τσοχατζόπουλος συζήτησαν τη σχεδιαζόμενη αμυντική στρατηγική αναθεώρηση των Ενόπλων Δυνάμεων, που προβλέπει, μεταξύ άλλων, την πρόσληψη επαγγελματιών οπλιτών, τη μείωση της στρατιωτικής θητείας και την αναβάθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων με συστήματα υψηλής τεχνολογίας.

Εξάλλου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, κατά τη διάρκεια της χτεσινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, που έκανε λόγο «για "κόντρα" μεταξύ των υπουργών Αμυνας και Εθνικής Οικονομίας για το θέμα των εξοπλιστικών κονδυλίων», δήλωσε ότι οι αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ έχουν σε μεγάλο βαθμό υλοποιηθεί και πρόσθεσε ότι η συνεργασία των δύο ανδρών είναι άριστη.

Συνάντηση της ΚΟΘ του ΚΚΕ με το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης

Τα μεγάλα θέματα που απασχολούν τη Θεσσαλονίκη και τους πολίτες της συζήτησε προχτές αντιπροσωπεία της ΝΕ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ με την Εκτελεστική Επιτροπή του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που έγινε στο ΕΚΘ τονίστηκε ιδιαίτερα το πρόβλημα της ειρήνης στην περιοχή και οι καταστροφικές συνέπειες από τον πόλεμο στη γειτονική Γιουγκοσλαβία, καθώς και οι πρωτοβουλίες που πρέπει να αναλάβουν οι φορείς της πόλης για σειρά αντιπολεμικών εκδηλώσεων.

Ο πρόεδρος του ΕΚΘ Ν.Γιαννόπουλος, ο γενικός γραμματέας Θόδωρος Κυριακίδης, αλλά και όλα τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΚΘ, στάθηκαν στην αναγκαιότητα που υπάρχει για διάλογο με όλους τους φορείς της Θεσσαλονίκης, στη βάση εξεύρεσης λύσεων για τα μεγάλα και οξυμένα προβλήματα που η κοινωνία της πόλης αντιμετωπίζει. Κατόπιν η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ ενημέρωσε την ΕΕ του ΕΚΘ για τις αποφάσεις του 16ου Συνεδρίου του Κόμματος.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι είναι χρήσιμο και αναγκαίο να συνεχιστεί ο διάλογος μεταξύ τους σε ειλικρινή βάση και με αλληλοσεβασμό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ