ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Ιούλη 2002
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αιματοκύλισμα στη Γάζα
  • 15 νεκροί, ανάμεσά τους 9 παιδιά, και 176 τραυματίες είναι ο απολογισμός της ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής σε κτίριο στην πυκνοκατοικημένη Γάζα, με στόχο στέλεχος της Χαμάς, που λίγο νωρίτερα είχε συμφωνήσει σε εκεχειρία
  • Θριαμβολογεί ο Σαρόν μέσα σε βροχή επικρίσεων, εντός και εκτός Ισραήλ

Το νεκρό κορμάκι της - μόλις - δίμηνης Ντιάνας Ράμι Ματάρ στα χέρια του απαρηγόρητου πατέρα της, θύματος της δολοφονικής επίθεσης των Ισραηλινών στη Γάζα

Associated Press

Το νεκρό κορμάκι της - μόλις - δίμηνης Ντιάνας Ράμι Ματάρ στα χέρια του απαρηγόρητου πατέρα της, θύματος της δολοφονικής επίθεσης των Ισραηλινών στη Γάζα
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΡΑΜΑΛΑ.-

Σε μια μάζα συντριμμιών μετέτρεψαν, λίγη ώρα μετά τα μεσάνυχτα, ισραηλινά F 16 τριώροφο κτίριο στο κέντρο πυκνοκατοικημένης περιοχής στην πόλη της Γάζας, παρασέρνοντας στο θάνατο 15 Παλαιστινίους και τραυματίζοντας άλλους 176. Στόχος της επίθεσης ήταν ο επικεφαλής του στρατιωτικού σκέλους της Χαμάς, Σεΐκ Σαλάχ Σχαχάντα.

Επί ώρες, κάτοικοι και σωστικά συνεργεία προσπαθούσαν να αναγνωρίσουν κάποιο αγαπημένο πρόσωπο ή ό,τι απέμεινε από αυτό στα συντρίμμια. Μετά από ώρες, και ενώ υπάρχουν φόβοι ότι κάτω από τα συντρίμμια βρίσκονται και άλλοι νεκροί, ο πρώτος απολογισμός κατέγραφε 15 νεκρούς, ανάμεσα στους οποίους ο «στόχος» Σεΐκ Σαλάχ Σχαχάντα, η σύζυγος, η κόρη και ένας σωματοφύλακάς του, αλλά και 9 παιδιά ηλικίας από 2 μηνών μέχρι 13 χρόνων, που κατοικούσαν στο ίδιο κτίριο. Επίσης, σύμφωνα με τις νοσοκομειακές πηγές και το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας, 176 άνθρωποι τραυματίστηκαν, ανάμεσα στους οποίους συγκαταλέγονται 36 παιδιά και 23 γυναίκες.

Το απόγευμα, εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι ανταποκρίθηκαν στην έκκληση 13 εθνικών και ισλαμικών παλαιστινιακών οργανώσεων και μετέτρεψαν σε διαδηλώσεις οργής τις κηδείες των θυμάτων. Σε ξεχωριστά περιστατικά, δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν κοντά στον εποικισμό Κισουφίμ, της Λωρίδας της Γάζας, από ισραηλινά πυρά. Επίσης, στη Δυτική Οχθη, στην ευρύτερη περιοχή της Νάμπλους, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι σκότωσε 3 Παλαιστινίους, που ισχυρίζεται ότι εμπλέκονταν στην επίθεση, την περασμένη εβδομάδα, σε λεωφορείο στον εποικισμό Εμμανουέλ.

«Εγκλημα πολέμου»

«Απαίσιο έγκλημα» χαρακτήρισε την αεροπορική επίθεση ο Παλαιστίνιος ηγέτης. Ο Αραφάτ κατηγόρησε τη διεθνή κοινότητα ότι σιωπά και την κάλεσε να παρέμβει, ενώ σημείωσε ότι «η ισραηλινή απαράδεκτη επίθεση σημειώνεται, για άλλη μια φορά, την ώρα που υπάρχουν θετικές πρωτοβουλίες».

Για «έγκλημα πολέμου» έκανε λόγο ο υπουργός Πληροφοριών, Γιάσερ Αμπέντ Ράμπο, και εκτίμησε ότι «στοχεύει να καταστρέψει κάθε προσπάθεια αποκλιμάκωσης». «Προσπάθεια του Σαρόν να τορπιλίσει κάθε προσπάθεια ειρήνης» χαρακτήρισε την επίθεση ο διαπραγματευτής Σάεμπ Ερακάτ, ενώ ο Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα δήλωνε ότι η Π. Αρχή σκέφτεται να προσφύγει «στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης», προοπτική που Ισραηλινοί αξιωματούχοι λοιδορούσαν, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει παλαιστινιακό κράτος για να προσφύγουν στο Διεθνές Δικαστήριο».

Ταυτόχρονα, την μήνιν τους δεν έκρυβαν οι παλαιστινιακές οργανώσεις. Στελέχη της Χαμάς απειλούσαν «με σειρά επιθέσεων». Ανάλογες απειλές εκτόξευσαν και οι Ταξιαρχίες του Αλ Ακσα όπως και η Τζιχάντ. Λίγο πριν την επίθεση επιβεβαιωνόταν ότι η Χαμάς συμφώνησε σε τερματισμό των επιθέσεων με την Π. Αρχή.

Θριαμβολογίες και παραιτήσεις

Για «μεγάλη επιτυχία» μίλησε ο Αριέλ Σαρόν, που ενέκρινε, προσωπικά, την αεροπορική επιδρομή. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός τόνισε ότι ο Σεΐκ Σαλάχ Σχαχάντα, που ήταν στις ισραηλινές και στη συνέχεια στις παλαιστινιακές φυλακές από το 1988 έως το 1999, ευθύνεται για σειρά επιθέσεων εναντίον του Ισραήλ. Εσπευσε, πάντως, να εκφράσει τη λύπη του για το θάνατο των παιδιών. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γκιντεόν Μέιρ, δήλωνε ότι «δεν ήταν στόχος οι πολίτες, αλλά σε έναν πόλεμο υπάρχουν και τέτοια ατυχή συμβάντα, ιδιαίτερα όταν άμαχοι χρησιμοποιούνται ως ανθρώπινες ασπίδες»!

Φαίνεται, όμως, ότι η χτεσινή επίθεση ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για την υφυπουργό Αμυνας, Ντάλια Ράμπιν - Πελόσοφ, μέλος του Εργατικού Κόμματος και κόρη του δολοφονημένου πρωθυπουργού Γιτζάκ Ράμπιν. Η Ράμπιν - Πελόσοφ ανακοίνωσε την αποχώρησή της από την κυβέρνηση. Η παραιτηθείσα είχε, επανειλημμένως, ζητήσει την αποχώρηση του Εργατικού Κόμματος από την κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι με την παραμονή του «καλύπτει» την πολιτική κατοχής του Σαρόν, που συνθλίβει κάθε συμφωνία που είχε πετύχει ο πατέρας της.

Απαράδεκτη χαρακτήρισε τη χτεσινή επίθεση και ο Γιόσι Σαρίν, επικεφαλής του αντιπολιτευτικού Μέρετζ, υποστηρίζοντας ότι «πάλι ο Σαρόν τινάζει στον αέρα τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης, ενώ ήταν σχεδόν βέβαιο ότι έχει επιτευχθεί κάποια πρώτη συμφωνία και ότι ορισμένες εξτρεμιστικές οργανώσεις είχαν πειστεί να σταματήσουν τις επιθέσεις». Ανάλογη άποψη εξέφρασε το κόμμα Χαντάς, όπως και όλες οι φιλειρηνικές ισραηλινές οργανώσεις. Διόλου τυχαία, ίσως, η εφημερίδα «Χααρέτζ» χτες παρουσίασε εκτενώς την παλαιστινιακή πρόταση για επανάληψη της ισραηλινο-παλαιστινιακής συνεργασίας ασφαλείας, με τη δέσμευση εκ μέρους των παλαιστινιακών δυνάμεων ότι θα κατάσχουν όλα τα παράνομα όπλα και θα συλλάβουν μαχητές, σε αντάλλαγμα για τον τερματισμό κάθε ισραηλινής επίθεσης. Φυσικά, προϋποτίθεται η ισραηλινή αποχώρηση από τα παλαιστινιακά εδάφη.

Διεθνής «θύελλα»... στα λόγια

Ο Αμερικανός Πρόεδρος χαρακτήρισε την επίθεση «σκληρή και αδέξια», ενώ ο εκπρόσωπός του, Αρι Φλάισερ, τόνισε ότι «το Ισραήλ θα έπρεπε να σκέφτεται τις συνέπειες των πράξεών του. Ο Πρόεδρος Μπους είναι ο πρώτος που θα σταθεί στο πλευρό του, αλλά όχι στη συγκεκριμένη πράξη». Μάλιστα, απαντώντας σε ερώτηση που παραλλήλιζε τις παλαιστινιακές απώλειες αμάχων με τις απώλειες Αφγανών αμάχων, παραλληλισμό που η ισραηλινή ηγεσία δε χάνει ευκαιρία να διατυπώνει, ο Φλάισερ δήλωσε το εξής: «Εμείς πλήττουμε, μόνο κατά λάθος, αμάχους, ενώ ο ισραηλινός στρατός ήταν βέβαιος ότι θα σκότωνε αμάχους, αφού έπληξε πυκνοκατοικημένη πολυκατοικία. Είναι εντελώς διαφορετικό».

Την κατηγορηματική καταδίκη τους για τις εξωδικαστικές δολοφονίες ακριβείας και την «ανικανότητα του Ισραήλ να προστατεύσει τους αμάχους» εξέφρασαν ο ΟΗΕ, η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ο Ερυθρός Σταυρός, η ΕΕ, η Ρωσία, η Κίνα, η Γερμανία, η Βρετανία, η Γαλλία. Κοινός τόπος στις καταδικαστικές ανακοινώσεις είναι η επισήμανση ότι η ισραηλινή επίθεση σημειώνεται ενώ υπάρχουν σαφή δείγματα προόδου και αποκλιμάκωσης. Εντονότερη είναι η γλώσσα που χρησιμοποιούν οι αραβικές χώρες και ο Αραβικός Σύνδεσμος, που ζητούν τη λήψη μέτρων για την προστασία των Παλαιστινίων και την τιμωρία του Ισραήλ και αμφισβητούν ανοιχτά την όποια πρόθεσή του για ειρήνη, υποστηρίζοντας ότι «πάντα επιτίθεται όταν έχει γίνει πρόοδος».

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
«Περιορισμένος»... εμφύλιος

Αφγανοί στρατιώτες ενώ εκπαιδεύονται από άνδρες της διεθνούς δύναμης στη στρατιωτική Ακαδημία της Καμπούλ
Αφγανοί στρατιώτες ενώ εκπαιδεύονται από άνδρες της διεθνούς δύναμης στη στρατιωτική Ακαδημία της Καμπούλ
ΣΑΜΑΝ και ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Ξανάρχισαν να αλληλοσφάζονται οι διαγκωνιζόμενοι για την εξουσία πολέμαρχοι στην επαρχία Χεράτ του Αφγανιστάν, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου «Ρόιτερς», 12 μαχητές σκοτώθηκαν τις τελευταίες δύο μέρες στις μάχες ανάμεσα σε Τατζίκους και Παστούν.

Ο τοπικός αξιωματούχος Χατζί Χαζράτ επιβεβαίωσε ότι στις συγκρούσεις --που άρχισαν την Κυριακή με εντολή του Τατζίκου κυβερνήτη της Χεράτ, Ισμαΐλ Καν-- «τουλάχιστον επτά Τατζίκοι και πέντε Παστούν έχουν σκοτωθεί, ενώ δεκάδες έχουν τραυματιστεί». Αλλες πληροφορίες, του πρακτορείου «Αφγανικός Ισλαμικός Τύπος», έλεγαν ότι χθες επιτεύχθηκε συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές για κατάπαυση του πυρός. Η κατάσταση πάντως παρέμενε συγκεχυμένη, καθώς ο Σάλεχ Γκιουλ, τοπικός διοικητής στην πόλη Κανταχάρ, στη διάρκεια της νύχτας φερόταν να στέλνει ενισχύσεις στους Παστούν. Είναι χαρακτηριστικό πως η πλευρά του Καν προσπάθησε να ταυτίσει τους αντιπάλους της με «απομεινάρια των Ταλιμπάν» στην περιοχή υπό την ηγεσία του Αμανουλάχ Καν, σε μια έμμεση προσπάθεια να αποσπάσει αμερικανική υποστήριξη. Στην περιοχή έσπευσαν αξιωματούχοι από την Καμπούλ με «πυροσβεστική» αποστολή, και άρχισαν διαπραγματεύσεις για να τερματιστούν οι συγκρούσεις.

Ωστόσο η αβεβαιότητα για το καθεστώς του Αφγανιστάν εντείνεται, γεγονός που υπογράμμισε με τον εντονότερο τρόπο η απόφαση του προέδρου Χαμίντ Καρζάι να αποπέμψει τους Αφγανούς μουτζαχεντίν που ήταν επιφορτισμένοι με την προσωπική του ασφάλεια και να ζητήσει από τον αμερικανικό στρατό να παράσχει άνδρες γι' αυτό το σκοπό. Η ανταποκρίτρια του BBC στην περιοχή, Κέιτ Κλαρκ, ανέφερε σε χτεσινό ρεπορτάζ της πως υπήρξαν «απειλές κατά της ζωής» του Καρζάι, και μάλιστα «πιθανώς μέσα από την κυβέρνησή του», γεγονός που, σε συνδυασμό με τη δολοφονία του αντιπροέδρου του Χατζί Αμπντούλ Καντίρ αυτό το μήνα, τον ώθησε στην απόφαση αυτή. Η αμερικανική πλευρά προσπάθησε να υποβαθμίσει τη σημασία του γεγονότος, δηλώνοντας πως θα υπάρξει «συνεργασία» Αμερικανών και Αφγανών.

Παράλληλα, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν διά στόματος του υπουργού Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, ότι έχουν συλληφθεί «πολλοί ύποπτοι» για συμμετοχή στην «Αλ Κάιντα» στο Πακιστάν, ανάμεσά τους, σύμφωνα με το CBS, και ένας που φέρεται να αποτελούσε «κορυφαίο στέλεχός της, με ειδίκευση στα οικονομικά της οργάνωσης».

Στην ίδια συνέντευξη ο Ράμσφελντ έκανε μάλλον αποπροσανατολιστικά σχόλια σχετικά με τις αναφορές περί σφαγών αμάχων στους αμερικανικούς βομβαρδισμούς στο Αφγανιστάν, μιλώντας περί «ψευδών αναφορών τοπικών αξιωματούχων» (!), ενώ ένας υφιστάμενός του, ο υποστράτηγος Νταν Μακ Νιλ, έδωσε την «είδηση» ότι η σφαγή άνω των 40 αθώων Αφγανών σε γαμήλια τελετή την 1η Ιούλη σχετιζόταν με τις επιχειρήσεις «καταδίωξης του Μουλά Ομάρ», όπως ανέφερε η «Ουάσιγκτον Ποστ». Πράγμα που «προφανώς»... αίρει κάθε ευθύνη για την αμερικανική πλευρά.

ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Διαψεύδει ότι σχεδιάζει επίθεση η Ινδία

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ, ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ και ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Μια δήλωση που αποσκοπεί στο να «καθησυχάσει» τη διεθνή κοινότητα για τις προθέσεις της κυβέρνησης Βάτζπαϊ έκανε χτες ο Ινδός υφυπουργός Εσωτερικών, Βίντια Ράο: «σε αυτό το χρονικό σημείο, δε θέλουμε να επιτεθούμε στα στρατόπεδα» όπου εκπαιδεύονται -κατά την ινδική άποψη- αυτονομιστές αντάρτες που δρουν στο Κασμίρ, είπε στο «Γαλλικό Πρακτορείο». Στην ίδια δήλωση, ο Ράο είπε πως το Νέο Δελχί παραμένει «δεσμευμένο στο διάλογο» με τη χούντα του στρατηγού Μουσάραφ, η οποία από την πλευρά της αρνείται ότι υπάρχουν καν τέτοια στρατόπεδα.

Το γεγονός είναι πως το ινδικό επιτελείο έχει επεξεργαστεί εδώ και τρία χρόνια σχέδια «χειρουργικών πληγμάτων» κατά στρατοπέδων στο Πακιστάν, από όπου, όπως υποστηρίζει, εφορμούν οι αυτονομιστές για να διεισδύσουν στο ινδικό Κασμίρ, πράγμα που οι Πακιστανοί διαψεύδουν, αλλά εμμέσως πλην σαφώς Αμερικανοί αξιωματούχοι παραδέχονται.

Η δήλωση Ράο έγινε προφανώς σε μια προσπάθεια «προπαρασκευής» της επίσκεψης του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, ο οποίος αναμένεται στις πρωτεύουσες των δύο χωρών εντός των ημερών.

Η αμερικανική εφημερίδα «Ουάσινγκτον Ποστ» στο χτεσινό της φύλλο τόνιζε ότι, ανάμεσα στα άλλα, ο Πάουελ θα θέσει το θέμα της σχεδιαζόμενης στο Νέο Δελχί αγοράς προηγμένων συστημάτων πυραυλικής άμυνας από το Ισραήλ. Η απόκτηση του συστήματος «Αροου» από την Ινδία, μοιάζει να είναι η αμερικανική άποψη, διαταράσσει τη στρατηγική ισορροπία μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν στο πεδίο των πυρηνικών όπλων και θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω «αποσταθεροποίηση» την περιοχή. Ενα «μικρό πρόβλημα» για τον Πάουελ είναι πως για την ισραηλινή πώληση φέρεται να έχει μεσολαβήσει και το αμερικανικό Πεντάγωνο, στο πλαίσιο της προώθησης του σχεδίου του για τις διεθνείς «πυραυλικές ασπίδες», κατ' αναλογία με την Εθνική Πυραυλική Ασπίδα του Ντόναλντ Ράμσφελντ! Το ζήτημα είναι ότι και η εταιρία Ρέιθιον, η παραγωγός των αντιπυραυλικών συστημάτων «Πάτριοτ», εμπλέκεται στην υπόθεση ως ανταγωνίστρια του Ισραήλ -- και τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο περίπλοκα...

ΗΠΑ - ΙΡΑΝ
Χαταμί κατά ΗΠΑ

ΚΟΥΑΛΑ ΛΟΥΜΠΟΥΡ.--

«Ποτέ πριν στην ιστορία της ανθρωπότητας μια υπερδύναμη τόσο ισχυρή, ιδιαίτερα στρατιωτικά, δεν επιζητούσε τόσο απροκάλυπτα και έντονα τις πολεμικές συρράξεις». Αυτό υποστήριξε ο Ιρανός Πρόεδρος, Μοχάμαντ Χαταμί, αναφερόμενος στις ΗΠΑ, τις οποίες κατηγόρησε για προκλητικές παρεμβάσεις σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη. Οι δηλώσεις του Ιρανού Προέδρου έγιναν κατά την άφιξή του στη Μαλαισία, όπου άρχισε τετραήμερη επίσκεψη.

Ο Χαταμί εκτίμησε ότι «αν όντως πραγματοποιηθεί επίθεση κατά του Ιράκ, τότε τίθεται σε αστάθεια ολόκληρη η περιοχή», προοπτική που χαρακτήρισε εξαιρετικά επικίνδυνη για ολόκληρο τον κόσμο, ενώ συμπλήρωσε ότι η επιθετική πολιτική των ΗΠΑ δε βλάπτει μόνο τους υπόλοιπους λαούς αλλά και τον αμερικανικό. Τέλος, μίλησε για «απαράδεκτη παρέμβαση στα εσωτερικά μιας χώρας» τη διατυπωμένη θέση της Ουάσιγκτον για ανάγκη «αλλαγής του ιρακινού καθεστώτος», υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να αρθούν οι κυρώσεις σε βάρος του ιρακινού λαού, που είναι ο μοναδικός υπεύθυνος για να αποφασίσει για την τύχη του.

Η «επίθεση» Χαταμί κατά των ΗΠΑ συνέπεσε με τη δημοσίευση από την εφημερίδα «Ουάσιγκτον Ποστ» άρθρου, σύμφωνα με το οποίο η αμερικανική ηγεσία αποφάσισε να αλλάξει τακτική απέναντι στο Ιράν, το οποίο έχει ήδη τοποθετήσει στον «άξονα του κακού». Συγκεκριμένα, φέρονται οι Αμερικανοί επιτελείς να εγκαταλείπουν οριστικά «την προσπάθεια διαλόγου με τον Πρόεδρο Χαταμί, διότι δεν έχει πείσει για τις μεταρρυθμίσεις που δηλώνει ότι θα υιοθετήσει». Αντί διαλόγου, φέρεται να προωθείται η πρόταση της «καλλιέργειας εντός του ιρανικού λαού της διάθεσης για αγώνα για τη δημοκρατία και αλλαγή του καθεστώτος», δηλαδή, με απλά λόγια, φαίνεται να προωθείται η παρέμβαση στα εσωτερικά και του Ιράν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ