ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Ιούλη 2010
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Εμπροσθοφυλακή των ΗΠΑ

Κλιμακώνεται η επιθετικότητα της Κολομβίας εναντίον της Βενεζουέλας

Αποψη από παλαιότερη αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση στη Βενεζουέλα
Αποψη από παλαιότερη αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση στη Βενεζουέλα
ΜΠΟΓΚΟΤΑ - ΚΑΡΑΚΑΣ - ΚΙΤΟ - ΠΑΡΙΣΙ - ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Η διακοπή των διπλωματικών σχέσεων της Κολομβίας με τη Βενεζουέλα, την οποία ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, ως απάντηση στις εξωφρενικές και εμπρηστικές αιτιάσεις της Κολομβίας στον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών (OAS), ότι η Βενεζουέλα υποθάλπει «τρομοκρατικές οργανώσεις», αποτελεί μόνο την αφορμή θρυαλλίδας άκρως απρόβλεπτων και επικίνδυνων εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή.

Η διακοπή των σχέσεων και η διαταγή να τεθούν σε κατάσταση ετοιμότητας οι Ενοπλες Δυνάμεις της Βενεζουέλας προβάλλονται από τα διεθνή ΜΜΕ ως «κλιμάκωση της κρίσης των σχέσεων των δύο χωρών εκ μέρους του Προέδρου Τσάβες». Εντούτοις, η ευκολία των χαρακτηρισμών μοναδικό στόχο έχει να δημιουργήσει ένα προπέτασμα καπνού και να νομιμοποιήσει πιθανά μία επέμβαση.

Ο πρέσβης της Κολομβίας στον OAS, Λουίς Αλφόνσο Ογιος, παρουσίασε τις «περιβόητες αποδείξεις» της κυβέρνησης της Κολομβίας, για την «ύπαρξη στρατοπέδων των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας και του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού (ELN) στο έδαφος της δυτικής Βενεζουέλας».

Τα στοιχεία, που βασίζονται στα ευρήματα των υπολογιστών του Ρέγιες, κατά την παράνομη επέμβαση του κολομβιανού στρατού στο έδαφος του Εκουαδόρ την 1η Απρίλη 2008, δεν έχουν καμία αποδεικτική αξία, άλλωστε ακόμη και αυτή η Ιντερπόλ είχε αποφανθεί το ίδιο, πριν δύο χρόνια.

Φυσικά, το πόρισμα της Ιντερπόλ έχει πεταχθεί στον κάλαθο των αχρήστων αφού «δε βόλευε», αλλά δύο χρόνια μετά τα στοιχεία αυτά χρησιμοποιούνται για τη νομιμοποίηση σειράς επιθετικών ενεργειών. Εξάλλου, οι περίφημες συντεταγμένες που παρέσχε ο Ογιος για την ακριβή θέση των ανταρτικών στρατοπέδων ή οι φωτογραφίες, αποδείχθηκαν μία φυτεία γιούκας και βοτάνων, η άλλη συντεταγμένη που υποτίθεται ήταν το στρατόπεδο, όπου μάλιστα βρίσκεται το ηγετικό στέλεχος των FARC Ιβάν Μάρκες, ήταν απλώς μία μεγάλη έκταση άγονης γης, παντελώς έρημης, όπως αναφέρει η δικηγόρος Εβα Γκόλιντζερ, παρέχοντας τα στοιχεία από τις επιτόπου έρευνες που πραγματοποίησαν οι Ενοπλες Δυνάμεις της Βενεζουέλας.

Πέραν όμως αυτών των «εντελώς αστήρικτων και αναπόδεικτων κατηγοριών», όπως τις χαρακτήρισε ο πρέσβης της Βενεζουέλας στον OAS, Ρόι Τσάρντερτον, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό δίκτυο «Aporrea», οι πιο επικίνδυνες δηλώσεις του Ογιος ήταν οι εκκλήσεις του προς τον OAS «για διεθνή επέμβαση» στη Βενεζουέλα ώστε να επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες. Μάλιστα, ο Ογιος έδωσε «τελεσίγραφο 30 ημερών προς τη Βενεζουέλα ώστε να συμμορφωθεί», κατηγορώντας συνάμα την κυβέρνηση Τσάβες για διευκόλυνση του λαθρεμπορίου ναρκωτικών, ξέπλυμα χρήματος, παράνομο εμπόριο όπλων, επιθέσεις εναντίον των Κολομβιανών Ενόπλων Δυνάμεων, κ.ά.

Οι αντιδράσεις στις εμπρηστικές αιτιάσεις της Κολομβίας και στις δηλώσεις του Ογιος δε σταματούν στη Βενεζουέλα, καθώς αποτελούν πολύ επικίνδυνο προηγούμενο για όλη την περιοχή. Ο υπουργός Εξωτερικών του Εκουαδόρ, Ρικάρντο Πατίνιο, κατηγόρησε ευθέως τον γγ του OAS, Χοσέ Μιγκέλ Ινσούλσα, γιατί επέτρεψε το «σόου» της Κολομβίας, που απειλεί εμμέσως πολλές χώρες της περιοχής, ενώ ο Πρόεδρος της Βολιβίας, Εβο Μοράλες, σύμφωνα με το δίκτυο «Τελεσούρ», δήλωσε ότι η «Κολομβία όπως και το Ισραήλ είναι αποικίες των ΗΠΑ που μόνο στόχο έχουν να προκαλούν ένταση και να δυναμιτίζουν την περιοχή ώστε να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα των ΗΠΑ».

Λίγο αργότερα από τις δηλώσεις Μοράλες με ανακοίνωσή του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ζητά «να ληφθούν σοβαρά υπόψη» οι κατηγορίες της Κολομβίας, και ότι η Βενεζουέλα «οφείλει να διεξαγάγει ολοκληρωμένη έρευνα γι' αυτές τις πληροφορίες και να δράσει ώστε να εμποδίσει τη χρήση του εδάφους της από τρομοκρατικές οργανώσεις».

ΡΩΣΙΑ
Προς αναθέρμανση των σχέσεων με το ΝΑΤΟ

ΜΟΣΧΑ.--

Ετοιμη να αποκαταστήσει τη στρατιωτική συνεργασία της με το ΝΑΤΟ εμφανίστηκε χτες η Ρωσία περίπου μία διετία από το πάγωμα των μεταξύ τους σχέσεων με αφορμή τον πόλεμο στη Γεωργία.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Interfax, ο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου στρατού της Ρωσίας, στρατηγός Νικολάι Μακάροβ, δήλωσε χτες πως η Μόσχα είναι έτοιμη να «αναζητήσει μαζί με το ΝΑΤΟ τρόπους αντιμετώπισης των σύγχρονων προκλήσεων και απειλών για τη διεθνή ασφάλεια αλλά και αμοιβαία αποδεκτές λύσεις σε συσσωρευμένα προβλήματα».

Λίγη ώρα πριν, ο Ρώσος στρατηγός συναντήθηκε με το ΝΑΤΟικό ναύαρχο Τζιαμπάολο Ντι Πάολα, που είναι προεδρεύων της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ και έφθασε από προχτές στη Μόσχα ως επικεφαλής ΝΑΤΟικής αντιπροσωπείας. Ο Ντι Πάολα, από την πλευρά του, δήλωσε ότι τους επόμενους λίγους μήνες το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο θα εστιάσει στην προετοιμασία ενός προγράμματος κοινής δράσης με τη Ρωσία για το 2011. Δεν έκρυψε ότι οι δύο πλευρές φαίνεται να τα βρίσκουν σε αρκετούς τομείς, όπως είναι η αντιμετώπιση της «τρομοκρατίας», οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στη θάλασσα, η καταπολέμηση της πειρατείας και το Αφγανιστάν, αφού, όπως σημείωσε και ο Μακάροβ, «τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα της Ρωσίας και της συμμαχίας συμβαδίζουν σ' αυτήν την περιοχή».

Νωρίτερα, χτες, ο Ρώσος Πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεβ ξεκίνησε επίσκεψη στο Μιλάνο, όπου συναντήθηκε με τον Ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Μεταξύ άλλων, συζήτησαν τις σχέσεις της Μόσχας με το ΝΑΤΟ, την ΕΕ και τη μεταξύ τους συνεργασία στους τομείς της ενεργειακής ασφάλειας και στην ανάπτυξη των διμερών εμπορικών και οικονομικών σχέσεων.

ΙΝΔΙΑ - ΗΠΑ
Στρατιωτική σύμπραξη στο όνομα της τρομοκρατίας

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Συμφωνία ενίσχυσης των στρατιωτικών δεσμών και της συνεργασίας των δυνάμεων ασφαλείας, με πρόσχημα την καταπολέμηση της «τρομοκρατίας», ανακοίνωσαν ΗΠΑ και Ινδία, κατά την επίσκεψη στο Νέο Δελχί του επικεφαλής του αμερικανικού στρατού, Μάικ Μιούλεν. Η απόφαση συνεργασίας έρχεται να επαναβεβαιώσει τη συνεργασία των δύο χωρών και να τονίσει το ενδιαφέρον της Ουάσιγκτον για το ρόλο της Ινδίας στην περιοχή, στον πόλεμο του Αφγανιστάν, καθώς και τις σχέσεις της με το Πακιστάν, δεδομένων και των δηλώσεων του Μ. Μιούλεν που συνδέουν τις επιθέσεις της Βομβάης, το 2008, με τους «Ταλιμπάν» και τις ένοπλες «ισλαμιστικές τρομοκρατικές ομάδες» σε Πακιστάν και Αφγανιστάν. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Μ. Μιούλεν, στόχος των «τρομοκρατών» είναι να σύρουν την Ινδία και το Πακιστάν, δύο πυρηνικές δυνάμεις, σε έναν πόλεμο μεταξύ τους, προκειμένου να υπάρξει αποσταθεροποίηση στην περιοχή, τονίζοντας ότι θα υπάρχει πλέον στενή συνεργασία των δυνάμεων ασφαλείας, κοινές έρευνες και ακόμα αυστηρότερο φακέλωμα του ινδικού λαού.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Νέο σκάνδαλο στο στρατό

ΑΓΚΥΡΑ.--

Ερευνες στο στρατό για ενδεχόμενες σχέσεις στρατιωτικών με Κούρδους αντάρτες του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ) διεξάγει η τουρκική κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, στρατιωτικοί ενδέχεται να συνεργάζονταν και να βοηθούσαν Κούρδους αντάρτες παρέχοντας πληροφορίες, ή ακόμα και σχεδιάζοντας δολιοφθορές στον τουρκικό στρατό, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι επεδίωκαν να καταστρέψουν μη επανδρωμένα αεροσκάφη τύπου «Heron», για την προστασία των ανταρτών.

Σε ανακοίνωση του τουρκικού στρατού αναφέρεται ότι «ο εισαγγελέας του γενικού επιτελείου στρατού συνεχίζει την εργασία του (...) για να συλλέξει πιθανές αποδείξεις για το θέμα αυτό». Δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου αναφέρονται σε ηχογραφημένες συνομιλίες μεταξύ αξιωματικών του στρατού το 2007 που αναφέρονται στους αντάρτες αποκαλώντας τους «τα παιδιά μας».

Η δημοσιοποίηση του σκανδάλου, τη δεδομένη στιγμή που κλιμακώνονται η ένταση και οι συγκρούσεις ΡΚΚ - τουρκικού στρατού, αποτελεί ένα ακόμα μέσο ισχυροποίησης της θέσης της κυβέρνησης απέναντι στο στρατό, που, μετά και το σχέδιο «Βαριοπούλα», για την προώθηση πραξικοπήματος, εμφανίζεται να χάνει την αξιοπιστία του, σε ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο ζήτημα για την τουρκική κοινή γνώμη που χρησιμοποιείται στο έπακρο για την άσκηση προπαγάνδας, όπως είναι το Κουρδικό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ