ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Σεπτέμβρη 2024
Σελ. /28
ΜΕΓΑΛΕΣ ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΣΑΒΒΑΤΟ

Τραγουδώντας τους μεγάλους συνθέτες του Φεστιβάλ... «για να σμίξουμε τον κόσμο»!

Συναυλία - αφιέρωμα το βράδυ της Παρασκευής

Ολα αυτά τα 50 χρόνια το Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» έχει καταφέρει να συγκεντρώσει όλο το καλό ελληνικό τραγούδι...

50 χρόνια τώρα από τις σκηνές του πέρασαν όλα τα μεγάλα ονόματα του ελληνικού τραγουδιού. Ξεχωριστά τίμησαν και τιμήθηκαν από το Φεστιβάλ οι μεγάλοι μας συνθέτες.

«Οι νέοι κομμουνιστές έκαναν την υπόθεση του ελληνικού τραγουδιού ένα από τα ακριβότερα λάβαρά τους στον δύσκολο και ηρωικό αγώνα του λαού μας...», έλεγε ο Μίκης Θεοδωράκης στο 6ο Φεστιβάλ της Οργάνωσης, αναγνωρίζοντας τη συμβολή της ΚΝΕ.

Και έτσι βήμα - βήμα προχωρούσε και θέριευε το Φεστιβάλ μας, έχοντας ως μουσική υπόκρουση τις δημιουργίες μεγάλων συνθετών... Σε αυτούς τους συνθέτες ήταν αφιερωμένη η συναυλία που άνοιξε το πρόγραμμα της Κεντρικής Σκηνής την τρίτη μέρα.

«Οδηγοί» μας σε αυτό το ταξίδι, που ήταν παράλληλα και ένα μικρό ταξίδι στο ελληνικό τραγούδι των τελευταίων 50 ετών, ήταν οι Ρίτα Αντωνοπούλου, Βιολέτα Ικαρη, Δημήτρης Μπάσης, Κώστας Τριανταφυλλίδης, σε ενορχήστρωση και καλλιτεχνική διεύθυνση του Μανόλη Ανδρουλιδάκη. Επαιξαν οι μουσικοί Μιχάλης Ατσάλης, Τάσος Αθανασιάς, Βαγγέλης Ζαρμπούτης, Μαρίνα Τσοκάνη, Αντωνία Τσολάκη, Παύλος Νίκου, Γρηγόρης Συντρίδης.

Το πρόγραμμα άνοιξε με τον Δημήτρη Μπάση να ερμηνεύει την «Ομορφη και παράξενη πατρίδα» του Δημήτρη Λάγιου, ευχαριστώντας παράλληλα την ΚΝΕ για την πρόσκληση.


«50 χρόνια μαζί», είπε και συνέχισε: «Το Φεστιβάλ της ΚΝΕ δεν είναι μόνο ένα πολιτικό γεγονός, αλλά και ένα μεγάλο πολιτιστικό γεγονός».

Και συνέχισε η Ρίτα Αντωνοπούλου με το «Θα με δικάσει» του ίδιου συνθέτη. Ακολούθησε η Βιολέτα Ικαρη με το «Μικρό παιδί» του Λίνου Κόκοτου και από εκεί στην «Μπαλάντα του κυρ Μέντιου» του Λουκά Θάνου, με τον Κώστα Τριανταφυλλίδη να το τραγουδά, σμίγοντας τη φωνή του με τους χιλιάδες που είχαν κατακλύσει τη Σκηνή, και να εύχεται «να γιορτάσουμε κι άλλα πενήντα».

Η συνέχεια αφιερώθηκε στον Λουκιανό Κηλαηδόνη, που είχε δώσει το «παρών» στο 1ο Φεστιβάλ.

Το κλίμα ζεστάθηκε ακόμα πιο πολύ όταν ακούστηκαν τραγούδια του μεγάλου Γιάννη Μαρκόπουλου, ενώ κανείς δεν έμεινε ασυγκίνητος όταν ακούστηκαν αγαπημένα τραγούδια του δικού μας Θάνου, του Θάνου Μικρούτσικου, που για χρόνια στάθηκε πολύτιμος συμπαραστάτης του Φεστιβάλ της ΚΝΕ.

Η σκυτάλη πέρασε στον Δήμο Μούτση και τον «Αγιο Φεβρουάριο», από σκηνής μνημονεύτηκε ένας άλλος μεγάλος καλλιτέχνης που οι εμφανίσεις του στα Φεστιβάλ είναι πια μέρος του θρύλου, ο Δημήτρης Μητροπάνος, και ακολούθησαν ο Μάριος Τόκας και τα «Λαδάδικά» του. Και οι γροθιές σηκώθηκαν στον «Οδηγητή» του Χρήστου Λεοντή...

Και ήρθε η ώρα για τον Μίκη, τον Μίκη των μεγάλων μεγεθών, τον Μίκη που πρόσφατα συμπληρώθηκαν τρία χρόνια από τον χαμό του. «Αντώνης», «Σαββατόβραδο» και «Βρέχει στη φτωχογειτονιά»... Με τον κόσμο να συμμετέχει με όλη του την καρδιά.


Η συνέχεια ήταν αφιερωμένη στον Μάνο Λοΐζο, τον Μάνο που έδινε το «παρών» σε όλα τα Φεστιβάλ μας, τον Μάνο που ο χαμός του ανακοινώθηκε στο 8ο Φεστιβάλ. Και το «Δέντρο» ακούστηκε δυνατά σε όλο το Φεστιβάλ μας...

«Και να αδελφέ μου». Αυτό ήταν το τραγούδι με το οποίο ολοκληρώθηκε το αφιέρωμα. Και ο λόγος του Γιάννη Ρίτσου μια διαρκής υπόμνηση... «Εμείς τραγουδάμε για να σμίξουμε τον κόσμο»!


Πάνω από 30 χρόνια ασταμάτητα μαζί μας ο Μίλτος Πασχαλίδης!

Κατά τη διάρκεια της συναυλίας του, το βράδυ της Παρασκευής, η ΚΝΕ του προσέφερε αναμνηστικό για την αδιάλειπτη παρουσία του στα Φεστιβάλ

«Κάποτε γνώρισα μια λίμνη, που 'θελε να 'ναι θάλασσα»... Ο Μίλτος Πασχαλίδης ανέβηκε στην Κεντρική Σκηνή του Φεστιβάλ το βράδυ της Παρασκευής, που έχει κατακλυστεί από νεολαία μέχρι και στα λοφάκια στο πλάι της, για να τραγουδήσει ένα «Παραμύθι με λυπημένο τέλος» κι αμέσως μετά να μας καλωσορίσει: «Γεια σας! Καλώς σας βρήκα πάλι!».

Από το 1993 θυμούνται κάποιοι - ο ίδιος θυμάται και το 1992 στην Κρήτη - είναι ο μόνος ερμηνευτής που 31 - 32 χρόνια η παρουσία του στο κεντρικό Φεστιβάλ είναι αδιάλειπτη. «Να τα εκατοστήσουμε όλοι μαζί λοιπόν!», ευχήθηκε ο Μίλτος.

«Το Φεστιβάλ μας έχει φιλοξενήσει χιλιάδες καλλιτέχνες... Είμαστε περήφανοι που η παρουσία του Μίλτου Πασχαλίδη ξεχώρισε σε μια πορεία 30 χρόνων... Κάθε στιγμή που ανεβαίνει στη Σκηνή "φυσάει ένας αέρας που σαρώνει"... Μίλτο, σε ευχαριστούμε για την αδιάλειπτη παρουσία σου 30 χρόνια στο Φεστιβάλ μας», είπε η συντρόφισσα από την ΚΝΕ που κάλεσε στη Σκηνή τον Γραμματέα του ΚΣ της Οργάνωσης, Θοδωρή Κωτσαντή, ο οποίος πρόσφερε στον Μίλτο Πασχαλίδη ένα αναμνηστικό γι' αυτήν την αδιάλειπτη παρουσία του και του ευχήθηκε «...και άλλα 30!».

«Ευχαριστώ από την καρδιά μου! Το μόνο που μπορώ να υποσχεθώ είναι ότι όσο τραγουδάω, όσο αντέχω θα είμαι εδώ!» ανταπάντησε ο Μίλτος κι έπιασε το τραγούδι ξεσηκώνοντας το πλήθος...


«Ξημερώματα»... «Βυθισμένες άγκυρες»... «Περσίδες» κι όλα τα χέρια απλώθηκαν στον ουρανό! Κι έπειτα για «να σηκώσει και τους καθιστούς», όπως είπε, μπίταρε με την «Πηνελόπη»!

Υστερα θέλησε να κάνει ένα... κολπάκι, όπως είπε, και κάλεσε να σβήσουν τα φώτα της Σκηνής και να τον φωτίσουν οι φακοί από τα κινητά των επισκεπτών, που τους έδωσε το έναυσμα να τραγουδήσουν όλοι μ' ένα στόμα τις «Κακές συνήθειες»!

«Απ' το Κερατσίνι και την Κοκκινιά αυτές τις μέρες ακούς εκείνη τη φράση... "Ο Παύλος ζει - τσακίστε τους ναζί"», φώναξε ο Μίλτος το σύνθημα μαζί με το κοινό πριν ξεκινήσει να τραγουδάει το «Κιφ» γιατί... «δεν παίχτηκε η παρτίδα μας ακόμα»!

Κι έπειτα οι «Φάροι»... γιατί «αν δε φαντάζεσαι φωτιές με κάρβουνο μην παίζεις».

Η αναφορά και η υπόκλιση στον Θάνο Μικρούτσικο απαραίτητες με τον «Τυμβωρύχο», αλλά και οι ζεϊμπεκιές με τον «Ερωτα αρχάγγελο».

Τα απαραίτητα διαλείμματα του Μίλτου από τη Σκηνή γέμιζαν με τις ερμηνείες της Νίκης Γρανά σε τραγούδια τόσο δικά του όσο και άλλων που συνόδευε ακατάπαυστα το κοινό.

«Αυτό το τραγούδι το χρωστάω στην ΚΝΕ, να τα εκατοστήσει και να τα χιλιάσει!», ευχήθηκε στη συνέχεια ο Μίλτος, πιάνοντας με χίλια νήματα το «Αγύριστο κεφάλι»!

Αλλά και τόσα άλλα που μαγνήτιζαν και συγκινούσαν, όπως ο «Ακροβάτης», το «Καπηλειό»... κι ο δρόμος για το φινάλε με ένα υπέροχο ποτ πουρί, που μας έφερε και πάλι στη «λίμνη» απ' όπου ξεκίνησε η συναυλία, αλλά και στον «Ερωτόκριτο», στα «Διόδια», στις «Ντομάτες», στον «Υμνο του ΕΑΜ», στα «Μαλαματένια λόγια», στη «Ρόζα»...


«Κάθε χρόνο είστε όλο και πιο πολλοί... Μακάρι του χρόνου να μη μας χωράει πια εδώ», ευχήθηκε ο Μίλτος στο τέλος της συναυλίας του και... «Καλή αντάμωση σύντροφοι!».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ