ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Οχτώβρη 2021
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ - ΤΟΥΡΙΣΜΟ
«Βγαίνουμε στο δρόμο, διαδηλώνουμε, απεργούμε!»

Οργανώνονται για την απεργία τους στις 9 Νοέμβρη και για το συλλαλητήριο στις 4 Νοέμβρη

Μοτοπορεία στην Καλλιθέα για τον θάνατο του διανομέα

Eurokinissi

Μοτοπορεία στην Καλλιθέα για τον θάνατο του διανομέα
Σε σύσκεψη με θέμα την προετοιμασία του πανεργατικού συλλαλητηρίου στις 4 Νοέμβρη, αλλά και της 24ωρης απεργίας του κλάδου, στις 9 Νοέμβρη, προχώρησε χτες το απόγευμα το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, με εργαζόμενους και επιχειρησιακά σωματεία του κλάδου.

Τα αιτήματα για τη διεκδίκηση Συλλογικών Συμβάσεων, εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, προστασία των ανέργων και επίδομα για όλους, μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων, δεν μπορούν να διαχωριστούν από την πάλη ενάντια στους αντεργατικούς νόμους, τόνισε ο πρόεδρος του Συνδικάτου, Γιώργος Στεφανάκης. Στο έδαφος αυτό, υπογράμμισε την ανάγκη να φτάσει σε κάθε σωματείο και εργαζόμενο, με εξορμήσεις, περιοδείες και συσκέψεις, το κάλεσμα για κοινή δράση τόσο στον κλάδο όσο και με συνδικαλιστικές οργανώσεις άλλων κλάδων. Να απλωθεί πλατιά η συζήτηση για τα αιτήματα και τις κινητοποιήσεις, να δοθεί συνέχεια στην αποκάλυψη του χαρακτήρα του πρόσφατου αντεργατικού νόμου.

Το παράδειγμα των μαζικών κινητοποιήσεων και της μεγάλης νίκης που πέτυχαν οι εργαζόμενοι στην «e-food», εργαζόμενοι που μέχρι πρότινος ήταν ανοργάνωτοι, αναφέρθηκε από πολλές τοποθετήσεις, δίνοντας τον τόνο με τον οποίο χρειάζεται να προετοιμαστούν το συλλαλητήριο και η απεργία, την αποφασιστικότητα με την οποία πρέπει να φτάσει παντού το κάλεσμα: «Βγαίνουμε στον δρόμο, διαδηλώνουμε, απεργούμε».

Από τη χτεσινή σύσκεψη
Από τη χτεσινή σύσκεψη
Μέσα από τη σύσκεψη αναδείχθηκε η κατάσταση που επικρατεί στους χώρους δουλειάς, η επίθεση που εξαπολύει η εργοδοσία αξιοποιώντας τους νόμους και τις ρυθμίσεις που της λύνουν τα χέρια.

Στα μεγάλα ξενοδοχεία, οι εργαζόμενοι διαπιστώνουν πως μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων και την επαναλειτουργία των μονάδων έχουν μείνει οι μισοί. Συνάδελφοί τους πετάχτηκαν στην ανεργία, με πρώτους όσους δουλεύουν με ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Το αποτέλεσμα είναι όσοι παραμένουν στα πόστα τους να υποφέρουν από την εντατικοποίηση, να δουλεύουν σε δύο και τρία πόστα χωρίς να προλαβαίνουν να πάρουν ανάσα.

Σε πολλές περιπτώσεις η εντατικοποίηση συνυπάρχει με την επιβολή μειωμένου ωραρίου, μέσα από το πρόγραμμα «Συν-Εργασία», που εξακολουθεί να βρίσκεται στη διάθεση των εργοδοτών μέχρι το τέλος του έτους. Ετσι το εισόδημα των εργαζομένων συρρικνώνεται, σε μια περίοδο μάλιστα που η ακρίβεια χτυπάει «κόκκινο».

Στερούνται ακόμα και το επίδομα ανεργίας...

Αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στις επισιτιστικές επιχειρήσεις, ενώ ειδικά οι διανομείς θρηνούν δύο ακόμα νεκρούς συναδέλφους τους τις τελευταίες μέρες.

Την ίδια στιγμή, εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι του κλάδου θα βγάλουν τον φετινό χειμώνα χωρίς επίδομα ανεργίας, καθώς οι όροι και οι προϋποθέσεις τους αποκλείουν από αυτό, με τους εποχικούς να βρίσκονται στην πιο δεινή θέση.

Με αιχμή τα αιτήματά τους και με στόχο να μην αφήσουν κανένα πρόβλημα χωρίς αγωνιστική απάντηση, τα επιχειρησιακά σωματεία και τα παραρτήματα του Συνδικάτου σχεδιάζουν πρόγραμμα καθημερινής δράσης με συνεδριάσεις, συσκέψεις και περιοδείες στους χώρους δουλειάς, με παρεμβάσεις και διαμαρτυρίες για κάθε ζήτημα που ταλαιπωρεί τους εργαζόμενους.

«Δεν θα επιτρέψουμε να χυθεί άλλο αίμα διανομέων»

Στο μεταξύ, κινητοποίηση με αφορμή το πρόσφατο θανατηφόρο «ατύχημα» με θύμα τον 18χρονο διανομέα Ανέες Μιρ, από το Πακιστάν, έγινε το Σάββατο το μεσημέρι στην Καλλιθέα. Με συγκέντρωση στο σημείο που έχασε τη ζωή του ο εργαζόμενους και μοτοπορεία που διέσχισε την περιοχή όπου λειτουργεί πλήθος επισιτιστικών επιχειρήσεων, οι εργαζόμενοι έστειλαν μήνυμα συλλογικού αγώνα και της αλληλεγγύης ενάντια στην κυβερνητική αδιαφορία και την εργοδοτική εκμετάλλευση που κοστίζει ακόμα και ζωές διανομέων.

Η κινητοποίηση έγινε μετά από κάλεσμα του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού και του ΣΒΕΟΔ. «Δεν θα επιτρέψουμε να χυθεί άλλο αίμα στην άσφαλτο», τόνισε εκ μέρους του Συνδικάτου ο αναπληρωτής γραμματέας του, Διαμαντής Δημητρακόπουλος. «Η κυβέρνηση δεν μπορεί να κρύβεται άλλο από τις εγκληματικές της ευθύνες για την πλήρη έλλειψη μέτρων προστασίας και ασφάλειας των διανομέων. Η κατακόρυφη αύξηση των εργατικών ατυχημάτων και ιδίως των θανατηφόρων επιβεβαιώνουν με τον πιο τραγικό τρόπο ότι το επάγγελμα είναι βαρύ και ανθυγιεινό, με τεράστια επικινδυνότητα για τη ζωή των εργαζομένων», ξεκαθαρίζει το Συνδικάτο.

Στην κινητοποίηση παραβρέθηκαν δηλώνοντας τη στήριξή τους ο Αγγελος Βρεττός, υποψήφιος πρόεδρος του ΔΣΑ με την παράταξη «Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων», ο οποίος ήταν και συνήγορος της Πολιτικής Αγωγής των κομμουνιστών συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ στη δίκη της Χρυσής Αυγής, ο δημοτικός σύμβουλος Καλλιθέας και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Γιάννης Βακαλόπουλος, αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής την Κατερίνα Γεράκη, υπεύθυνη της Διατμηματικής Επιτροπής της ΚΕ για τους Πρόσφυγες και Μετανάστες και την Χριστίνα Μπέλλα, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.

Οι εργαζόμενοι διανομείς διεκδικούν να ενταχθεί η ειδικότητά τους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, μηχανάκια, εξοπλισμός, συντήρηση και έξοδα μετακίνησης να παρέχονται από την επιχείρηση, να συμπεριλαμβάνεται το κράνος για τους διανομείς. Επίσης, υποχρεωτική κλαδική σύμβαση εργασίας με αυξήσεις για όλους τους εργαζόμενους σε επισιτιστικά καταστήματα, σταθερή εργασία (5ήμερο, 7ωρο, με αποδοχές 8ώρου) και πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα. Να καταργηθούν όλες οι ελαστικές μορφές απασχόλησης. Να απαγορευτεί η διανομή με δίκυκλο σε επικίνδυνες καιρικές συνθήκες, να οροθετηθεί χιλιομετρικά η εμβέλεια διανομής. Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο - έκτρωμα που καταργεί το 8ωρο και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες των εργαζομένων.


ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ
Κλιμακώνουν τον αγώνα για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας

«Θα μας βρουν μπροστά τους, δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω» το μήνυμα της χτεσινής συνέντευξης Τύπου ενόψει της απεργίας στις 13 Νοέμβρη

Την αποφασιστικότητα των εργατών της ΛΑΡΚΟ να δώσουν συνέχεια στον αγώνα τους ενάντια στους εγκληματικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης, με επόμενο μεγάλο σταθμό την 24ωρη απεργία και το συλλαλητήριο στην Αθήνα το Σάββατο 13 Νοέμβρη, τόνισαν χτες οι εκπρόσωποι των Σωματείων εργαζομένων, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν.

Μαζί με την αποφασιστικότητα των εργαζομένων να δώσουν συνέχεια στον πολύμηνο και δίκαιο αγώνα τους, οι εκπρόσωποι των Σωματείων κατήγγειλαν επίσης τη διαχρονική πολιτική απαξίωσης που ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις και έστρωσαν το έδαφος για τους εγκληματικούς σχεδιασμούς που εφαρμόζει η σημερινή κυβέρνηση, μέσω της ειδικής εκκαθάρισης και των διαγωνισμών εκποίησης των περιουσιακών στοιχείων της επιχείρησης.

Ανέδειξαν, επίσης, ότι την ώρα που η κυβέρνηση επιδιώκει να επιταχύνει τις διαδικασίες εκποίησης της ΛΑΡΚΟ, δεν έχει δώσει καμία συγκεκριμένη απάντηση στους εργαζόμενους για το πώς σχεδιάζει να διασφαλίσει τη συνέχιση της ενιαίας λειτουργίας, των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων τους, ενώ απηύθυναν κάλεσμα σε φορείς, Σωματεία και εργαζόμενους να σταθούν για μία ακόμη φορά στο πλευρό των εργατών της ΛΑΡΚΟ.

Ούτε βήμα πίσω!

«Ως εργαζόμενοι απαιτούμε τα αυτονόητα και δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουμε βήμα πίσω από αυτά», τόνισε στην τοποθέτησή του ο Παναγιώτης Πολίτης, μέλος της διοίκησης του Επιχειρησιακού Σωματείου της Λάρυμνας και πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Φθιώτιδας.

Και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση οφείλει να διασφαλίσει ότι η ΛΑΡΚΟ θα συνεχίζει να λειτουργεί ενιαία και ότι θα αναπτυχθεί σύμφωνα με τις δυνατότητες που έχει (...) ότι δεν θα υπάρξει ούτε ένας άνεργος στη ΛΑΡΚΟ, είτε εργάζεται απευθείας σε αυτήν, είτε μέσω του σκλαβοπάζαρου των εργολάβων (...) ότι θα μας καταβάλλει όσα μας χρωστά ως εργοδότης και πολιτικός προϊστάμενος, ούτε ένα ευρώ δεν θα επιτρέψουμε να κλαπεί από το μόχθο μας. Η κυβέρνηση και οι επενδυτές της θα βρουν μπροστά τους εργαζόμενους και όλες τις τοπικές κοινωνίες γύρω από τη ΛΑΡΚΟ, όλους τους κατοίκους, τους φορείς και τα σωματεία, που έγιναν σύμμαχοι εδώ και δύο χρόνια με τους εργάτες της ΛΑΡΚΟ, με σημαία τον αυτονόητο και δίκαιο αγώνα τους για διασφάλιση της λειτουργίας της εταιρείας, του μεροκάματου και των δικαιωμάτων τους».

Συνειδητή η απαξίωση εδώ και χρόνια

Στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στις εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ, μέσα από την εφαρμογή της ειδικής εκκαθάρισης, αναφέρθηκε ο Κώστας Σαμαράς, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ Εδρας και γγ της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων Ελλάδας, κάνοντας λόγο για συνειδητή απαξίωση. «Το 80% των εγκαταστάσεων και των μεταλλείων είναι σε μη λειτουργική κατάσταση, εγκαταλελειμμένα και διαλυμένα, απαξιωμένα. Το 20% που υπολειτουργεί είναι επικίνδυνο για την ασφάλεια των εργαζομένων, ενώ η παραγωγή μετά βίας πιάνει το 15% των δυνατοτήτων της», σημείωσε τονίζοντας ότι «με συνειδητή κατεύθυνση της κυβέρνησης η ΛΑΡΚΟ απαξιώθηκε μέχρι τελικής πτώσεως, για να πέσει το αντίτιμο που θα δώσουν οι μουστερήδες της, ένα ευρώ όπως λένε».

Στις τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες της ΛΑΡΚΟ και τη διαχρονική εγκληματική πολιτική που εφάρμοσαν όλες οι κυβερνήσεις αναφέρθηκε ο Ανδρέας Κορέντζελος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στη Λάρυμνα και εκλεγμένος με τη ΔΑΚΕ στη διοίκηση της ΓΣΕΕ, ο όποιος ξεκινώντας την τοποθέτησή του κατήγγειλε την ηγεσία της ΓΣΕΕ για τη μη παραχώρηση αίθουσας για τη συνέντευξη των Σωματείων της ΛΑΡΚΟ καθώς και για τη μη στήριξη του αγώνα που δίνουν. Αναφέρθηκε με συγκεκριμένα παραδείγματα στο πώς η ΛΑΡΚΟ απαξιώθηκε και υπερχρεώθηκε, όπως στο πώς δημιουργήθηκε το χρέος στη ΔΕΗ, όπου από το 2006 πλήρωνε στη διπλάσια τιμή την ηλεκτρική ενέργεια από ό,τι άλλες ενεργοβόρες επιχειρήσεις, στο πώς άνοιξε ο δρόμος για τα πρόστιμα των «κρατικών ενισχύσεων» της περιόδου 2009 - '11 και την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ κ.ο.κ. Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε ότι η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, παίρνοντας τη σκυτάλη από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, προώθησε τους σχεδιασμούς της για την εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων της ΛΑΡΚΟ και του ορυκτού πλούτου της χώρας.

Δεν είμαστε μόνοι, συνεχίζουμε!

«Σήμερα, από αυτό εδώ το βήμα, οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ στέλνουμε ένα μήνυμα στον εργατικό κόσμο της χώρας. Οι ζωές 1.200 οικογενειών είναι στον αέρα, αλλά δεν έχουμε πει ακόμη την τελευταία μας λέξη. Θα μας βρουν μπροστά τους», τόνισε από την πλευρά του ο Φώντας Αγγελάτος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στα μεταλλεία της Εύβοιας.

Και πρόσθεσε: «Στις 13 του Νοέμβρη η εργατιά της ΛΑΡΚΟ θα κατέβει στην Αθήνα, θα ανταμώσουμε με τα σωματεία που μας έχουν στηρίξει, με τους εργαζόμενους της Αττικής, θα στείλουμε το μήνυμα ότι δεν είμαστε μόνοι, ότι θα συνεχίζουμε, ότι είμαστε έτοιμοι για την τελική μάχη, ότι είμαστε αποφασισμένοι για αυτόν τον αγώνα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ