ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 27 Ιούλη 2003
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΩΤΗΡΙΑ ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Η μνήμη της ζωντανή στους αγώνες

23 χρόνια από τη δολοφονία της

«Η Σωτηρία ήταν δικό μας σπλάχνο... Τη φάγανε κι είχαν όλους εμάς στο νου τους...». Τα λόγια αυτά, σκέψεις που διατύπωσε πριν 23 χρόνια μια εργάτρια της ΕΤΜΑ, λίγες ώρες μετά τη στυγερή δολοφονία της Σωτηρίας Βασιλακοπούλου, στην πύλη του εργοστασίου, δίνουν και το στίγμα της θυσίας της νεαρής κομμουνίστριας. Σήμερα τα οράματά της είναι ακόμα πιο επίκαιρα, ιδιαίτερα μπροστά στην εντεινόμενη ιμπεριαλιστική επιθετικότητα, που ματοκυλά τους λαούς και καταργεί κατακτήσεις και δικαιώματα των εργατών. Η θυσία αυτή, αυτό το έγκλημα, δεν πρέπει και δε θα περάσει στη λήθη. Η Σωτηρία ζει στους καθημερινούς αγώνες του λαού και της νεολαίας.

Ντοκουμέντο για την αποκάλυψη της δολοφονίας, που επιχειρήθηκε να παρουσιαστεί ως τροχαίο ατύχημα, αποτελούν τα ρεπορτάζ της εφημερίδας μας εκείνης της περιόδου.

Το χρονικό του εγκλήματος

Δευτέρα 28 Ιούλη 1980. Στη 1.15 το μεσημέρι, συνεργεία της Αχτίδας των ΑΕΙ της ΚΟΑ του ΚΚΕ πηγαίνουν στους εργαζόμενους της ΕΤΜΑ για να μοιράσουν προκηρύξεις του ΚΚΕ, ενάντια στην ανεργία, στις απολύσεις και την ακρίβεια. Στον περίβολο της ΕΤΜΑ, υπάρχουν δύο περιπολικά (ΑΠ - 1432 και ΑΠ - 1072) με άντρες του ΚΕ Αστυνομικού Τμήματος (ΑΤ) και διοικητή τον Νίκο Χρηστάκο. Στις 2 αρχίζουν να βγαίνουν μεμονωμένοι εργάτες και να παίρνουν τις προκηρύξεις, παρά τις απειλές των αστυνομικών σε μέλη των συνεργείων. Οι υπόλοιποι εργάτες της βάρδιας μεταφέρονται με πούλμαν, από άλλη πύλη, προκειμένου να μη φτάσουν στα χέρια τους οι προκηρύξεις. Ομως, σε κάθε πύλη υπάρχουν συνεργεία.

Ο υπαστυνόμος Αλεξ. Γεωργατσώνας του ΚΕ ΑΤ δίνει εντολή να βγουν τα πούλμαν με ταχύτητα. Τα δύο από αυτά στρίβουν προς την Π. Ράλλη και το υπ' αριθμόν ΥΜ 1633 πούλμαν, με οδηγό τον Μάριο Χαρίτο, καθώς στρίβει προς την Ιερά Οδό, χτυπάει την 21χρονη τριτοετή φοιτήτρια της Παντείου, Σωτηρία Βασιλακοπούλου, μέλος της ΚΝΕ. Ο οδηγός, παρά τις φωνές της ίδιας και των συντρόφων της, δε φρενάρει. Οι πίσω τροχοί περνούν πάνω από την Σ. Βασιλακοπούλου και την πολτοποιούν. Ο οδηγός ούτε τότε σταματάει. Εργάτες της ΕΤΜΑ καταγγέλλουν ότι είχε εντολή από την Αστυνομία και τη Διεύθυνση του εργοστασίου.

Οι διαμαρτυρίες των μελών των συνεργείων αναγκάζουν τον Αλ. Γεωργατσώνα να «καταδιώξει» το πούλμαν. Μαζί του, το καταδιώκουν και οι σύντροφοι της Σωτηρίας. Ο υπαστυνόμος, όταν πλησιάζει τον οδηγό, αντί να τον συλλάβει, του λέει: «Φύγε γρήγορα, αυτά συμβαίνουν»! (Αργότερα, δικαιολογείται ότι ήθελε να τον πάει στο Τμήμα). Τα μέλη των συνεργείων φτιάχνουν ανθρώπινο φράγμα, εμποδίζοντας το πούλμαν να φύγει.

Το ασθενοφόρο έρχεται μετά από 20 λεπτά και η Αστυνομία δε διακόπτει καν την κυκλοφορία.

Στις 3.15 φτάνει στο σημείο ο βουλευτής του ΚΚΕ Τ. Μαυροδόγλου και δικηγόροι της ΚΟΑ. Ο διοικητής και εν χορώ οι υφιστάμενοί του αξιωματικοί παρουσιάζουν την εν ψυχρώ δολοφονία ως «τροχαίο ατύχημα». Από την άλλη, οι γιατροί του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Πειραιά λένε: «Την Σωτηρία Βασιλακοπούλου την έφεραν νεκρή, με πολύ βαριά εγκεφαλική κάκωση. Τα χαρακτηριστικά του προσώπου της είναι αδύνατο να αναγνωριστούν».

Το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργών και η Εργοστασιακή Επιτροπή της ΕΤΜΑ αποφασίζουν, λίγη ώρα μετά το έγκλημα, την κήρυξη απεργίας, που ξεκινάει στις 10 το βράδυ. Η Αστυνομική Διεύθυνση Αθήνας απαγορεύει στους συνδικαλιστές να έρθουν σε επαφή με τους εργάτες, οι οποίοι δεν έχουν μάθει το τραγικό γεγονός μέχρι αργά, αφού ο χώρος του εργοστασίου είναι τεράστιος. Οι εργάτες της βραδινής βάρδιας που έχουν πληροφορηθεί το έγκλημα κατεβαίνουν με υψωμένες γροθιές από τα πούλμαν και ενώνονται με τους διαδηλωτές. Το ίδιο κάνει και η απογευματινή βάρδια, που μόλις έχει σχολάσει.

Χιλιάδες εργαζόμενοι και φοιτητές φτάνουν από νωρίς το απόγευμα στον τόπο του εγκλήματος, συγκροτώντας μαχητικές διαδηλώσεις. «Οχι στη νέα τρομοκρατία», «Οχι άλλο αίμα για την εργοδοσία», είναι τα συνθήματα που κυριαρχούν. Στο ίδιο σημείο βρίσκονται και ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, προκειμένου να «προστατευτούν οι εγκαταστάσεις της ΕΤΜΑ». Στις 9 το ίδιο βράδυ, δυνάμεις των ΜΑΤ χτυπούν ανελέητα τους συγκεντρωμένους, τραυματίζοντας σοβαρά τέσσερις κοπέλες. Επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης είναι ο κ. Μάτσικας.

Ολη τη νύχτα, παραμένουν εργαζόμενοι έξω από την ΕΤΜΑ. Στις 5 το πρωί, όταν φτάνει η πρωινή βάρδια, δίνεται, για άλλη μια φορά, με επιτυχία η μάχη της απεργίας. Η περιοχή γύρω από το εργοστάσιο αστυνομοκρατείται.

Ταυτόχρονα, καθόλη τη διάρκεια της μέρας, από τα μεγάφωνα του εργοστασίου ασκούνται πιέσεις στους εργαζόμενους: «Το εργοστάσιό σας (!) δεν απεργεί. Οσους σας παρασύρουν να τους αναφέρεται στη Διεύθυνση»... Οσοι δεν καταφέρνουν να κατέβουν από τα πούλμαν δείχνουν στην εργοδοσία ότι η τρομοκρατία δεν περνάει. Μέσα στην ΕΤΜΑ βρίσκονται γυναίκες κλαμένες. Σταματούν την παραγωγή, παρατάνε τις μηχανές. Οι 1.500 εργάτες και εργάτριες του εργοστασίου σηκώνουν κεφάλι.

Τις επόμενες μέρες, ο φιλοκυβερνητικός Τύπος και τα κρατικά ΜΜΕ καταγράφουν την είδηση της δολοφονίας, στο άθροισμα των 11 νεκρών στα τροχαία του Σαββατοκύριακου. Η «Καθημερινή» γράφει την επόμενη μέρα: «Σοβαρά επεισόδια απειλήθηκαν εξ αφορμής ενός θανατηφόρου τροχαίου», ενώ η «Βραδυνή» υποστηρίζει: «Το δυστύχημα αυτό προσπαθούν να το εκμεταλλευτούν αι κομμουνισταί, χαρακτηρίζοντάς το ως... δολοφονία».

Λίγες μέρες αργότερα, ο εισαγγελέας κ. Θεοφανόπουλος ασκεί ποινική δίωξη κατά του οδηγού του πούλμαν Μ. Χαρίτου, για «ανθρωποκτονία εξ αμελείας»... Οι ηθικοί αυτουργοί του εγκλήματος παραμένουν ατιμώρητοι.

Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Τα μπορντέλα και τα μάτια σας!

Τι θα γίνει, τελικά, με τα μπορντέλα της Αθήνας; Αυτή η χυδαία τακτική, να ασχολούμαστε με την ποσότητα και όχι με την ποιότητα, με εξοργίζει. Πρέπει η κυβέρνηση να παρέμβει δυναμικά, και να λύσει το πρόβλημα. Δεν μπορεί ο ηλεκτρικός, για παράδειγμα, να βάζει στα βαγόνια του air condition, και αυτά - τα μπορντέλα - να δροσίζονται με πρωτόγονα μέσα. Με βεντάλιες και άλλα πρόχειρα αντικείμενα. Αυτή η τριτοκοσμική εικόνα υποσκάπτει το εκσυγχρονιστικό έργο της κυβέρνησης. Καταστρέφει την εικόνα της μοντέρνας - και σύγχρονης - Αθήνας. Αχρηστεύει τις εικαστικές - και απίστευτα ακριβές - παρεμβάσεις του κ. Καλατράβα. Μηδενίζει την επικοινωνιακή προσπάθεια της κ. Αγγελοπούλου. Ακυρώνει όλον αυτόν τον πληρωμένο παχυλά στρατό των δημοσιογράφων - και όχι μόνον - που έχουν αναλάβει την προβολή των Ολυμπιακών Αγώνων. Αχρηστεύει, τελικά, ολόκληρο το κυβερνητικό έργο.

Πρέπει, λοιπόν, να μπει μια τάξη σε αυτό το ζήτημα. Από τα μπορντέλα της φαίνεται ο πολιτισμός μιας χώρας. Γιατί τα μπορντέλα είναι το ανώτατο στάδιο του καπιταλισμού! Τα βαφτίσια των διδύμων του κ. Πάγκαλου, παρότι συγκέντρωσαν - και ένωσαν - το μεγάλο κεφάλαιο, δεν αποδεικνύουν τίποτα. Ηταν, βέβαια, ένα γεγονός μεγάλης εθνικής σημασίας, αλλά, τελικά, δε φτάνουν αυτά - από μόνα τους - να αντιστρέψουν την κακή εικόνα που έχει ο κόσμος, δυτικός και ανατολικός, για τον τόπο μας. Ακόμα και η προσπάθεια του κ. Σηφουνάκη στα δικά του βαφτίσια, με την υψηλή παρουσία του πατριάρχη και τη συνεπικουρία του ψάλτη υπουργού Εσωτερικών και την από στήθους απαγγελία του «Πιστεύω» από τον κ. Πρωτόπαππα, πάλι δεν αλλάζει την εικόνα της χώρας μας, σαν χώρας τριτοκοσμικής! Να μην πω ότι την ενισχύει κιόλας!

Γι' αυτό σας λέω. Τα μπορντέλα είναι η τελευταία ελπίδα της κυβέρνησης. Τα οποία, με την ευκαιρία, προτείνω να απλωθούν σε όλη την επικράτεια. Ακόμα και εκεί όπου δε θα διεξαχθούν αγωνίσματα. Ποιος ξένος νοιάζεται για παιδικούς σταθμούς, για Κέντρα Υγείας, για σχολεία; Ο ξένος θα έρθει να φάει, να πιει, να διασκεδάσει, να γ... και να φύγει. Και εμείς, απόγονοι του Ξένιου Δία, πρέπει να ικανοποιήσουμε όλες τις ανάγκες του επισκέπτη. Γιατί αν ο επισκέπτης δεν ικανοποιηθεί, δίπλα είναι η Ταϊλάνδη. Εκεί, και όχι μόνον εκεί, προσφέρονται αχνιστά κορμιά, που δεν έχουν συμπληρώσει τα δέκα τους χρόνια. Εμείς ούτε συρτάκι δε χορεύουμε πια. Και το σουβλάκι ακρίβυνε όσο το παντεσπάνι.

Πού πάμε, κύριοι, με σιτεμένες εισαγόμενες να επιβληθούμε στην ελεύθερη αγορά; Θα αποτύχουμε, όπως θα αποτύχει και ο κ. Κουλούρης. Οι ντομάτες και τα αγγούρια, έχουν, προ πολλού, σηκώσει κεφάλι. Εχουν επιβάλει τη δική τους τιμολογιακή πολιτική. Το κράτος, κράτος συντηρητικό και θρησκόληπτο, κράτος υποκριτών και κομπιναδόρων, είναι ανίκανο να βάλει τάξη στα πράγματα. Είναι ανίκανο να καθορίσει τον αριθμό των μπορντέλων. Είναι ανίκανο να καταλήξει στον αριθμό των γυναικών που θα προσφέρονται επ' αμοιβή. Οι εκκλήσεις για εθελοντισμό και στο χώρο της πορνείας, φυσικά, και πέφτουν στο κενό. Οι πουτάνες ξέρουν, καλύτερα από τον καθένα, τι σημαίνει εκμετάλλευση και δεν τσιμπάνε!

Τόσο - και τέτοιο - μεγάλο φαγοπότι! Τόσο και τέτοιο αλαλούμ! Μην τολμήσει κανείς να επιχειρήσει συγκρίσεις. Στα μπορντέλα επικρατεί τάξη. Ο καθένας ξέρει τους ρόλους του και οι τιμές γνωστές και οι αμοιβές προεισπράττονται. Ακόμα και ο υγειονομικός έλεγχος είναι τακτικός και - ενίοτε - αυστηρός. Δεν μπορείς, δυστυχώς, να πεις το ίδιο για τις λειτουργίες του κράτους. Από τη μία έκπληξη στην άλλη. Κοιμάσαι με Α` κόμιστρο για τα θαλάσσια ταξίδια και ξυπνάς με Β`! Βάζεις το χέρι σου στην τσέπη και μέχρι να το βγάλεις έχουν ανέβει η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ, η ΕΥΔΑΠ, το ψωμί, το γάλα, τα φρούτα, τα φάρμακα, τα εισιτήρια, τα φροντιστήρια...

Στα μπορντέλα, ακόμα και στις ελεύθερες πιάτσες, στη Μαυρομιάλη, στη Σόλωνος, στο Μεταξουργείο, στο Κολωνάκι, οι τιμές δείχνουν άλλο ήθος και άλλη σταθερότητα. Και είναι και διαπραγματεύσιμες! Πήγαινε να διαπραγματευτείς το φως, το νερό, το τηλέφωνο, τα σέλινα και τα μπρόκολα! Καμία τύχη. Καμία λύπηση.


Του
Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ

Αύριο στην πύλη της ΕΤΜΑ

Μπροστά από την πύλη της ΕΤΜΑ (Αγ. Αννης - Ιερά Οδός), τιμάμε και φέτος την Σωτηρία Βασιλακοπούλου. Στην εκδήλωση μνήμης και αγώνα που διοργανώνουν αύριο Δευτέρα, στις 7.30 το απόγευμα, καλούν η Ομοσπονδία Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Ελλάδας, το κλαδικό Συνδικάτο της Αθήνας και ο Σύλλογος Φοιτητών Παντείου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ