ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Απρίλη 2000
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΣΝΙΑ - ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ
Γκανγκστερική επιχείρηση σύλληψης του Μομτσίλο Κράισνικ

Ο Μ. Κράισνικ, σε παλιότερη συνάντηση με τον Μπ. Κλίντον

Associated Press

Ο Μ. Κράισνικ, σε παλιότερη συνάντηση με τον Μπ. Κλίντον
ΠΑΛΕ.-

Στις 3.30 το πρωί, Γάλλοι στρατιώτες της πολυεθνικής δύναμης στη Βοσνία «SFOR» εισέβαλαν γκανγκστερικά στο σπίτι του προέδρου της «Εθνοσυνέλευσης» της Σερβικής Δημοκρατικής Οντότητας, Μομτσίλο Κράισνικ και τον συνέλαβαν με τις πιτζάμες, για να τον μεταφέρουν στη Χάγη. Ο Κράισνικ, εναντίον του οποίου εκκρεμούσε κρυφό (!) ένταλμα σύλληψης, κρατείται από χτες το απόγευμα φυλακισμένος στα κρατητήρια του Ειδικού Δικαστηρίου των Ηνωμένων Εθνών για την πρώην Γιουγκοσλαβία...

Σύμφωνα με τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, οι Γάλλοι στρατιώτες έσπασαν την πόρτα του σπιτιού του Κράισνικ με δυναμίτη και έθεσαν σε περιορισμό τα μέλη της οικογένειας Κράισνικ. Λίγη ώρα μετά, εμφανίστηκαν να «συνοδεύουν» τον πρόεδρο της Σερβοβοσνιακής Εθνοσυνέλευσης με τις πιτζάμες και ξυπόλυτο τον οδήγησαν από το σπίτι του στο Πάλε (κάπου 15 χλμ. μακριά από το Σαράγεβο) αρχικά προς άγνωστη κατεύθυνση.

Ο Αϊβον Ντέζαρντ, εκπρόσωπος των πολυεθνικών δυνάμεων στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, επιβεβαίωσε τη σύλληψη του Κράισνικ, αλλά αρνήθηκε να αποκαλύψει οποιοδήποτε άλλο γεγονός σε σχέση με την «επιχειρησιακή δράση της σύλληψης». Η ίδια πληροφορία ανακοινώθηκε αργότερα και από τον γγ του ΝΑΤΟ, Τζορτζ Ρόμπερτσον. Ο Ρόμπερτσον απηύθυνε, μάλιστα, προειδοποιήσεις σε όσους άλλους κατηγορούνται από το Ειδικό Δικαστήριο του ΟΗΕ για εγκλήματα πολέμου, δηλώνοντας: «Οσο γι' αυτούς που καταζητούνται για εγκλήματα πολέμου και παραμένουν ακόμα ελεύθεροι, επαναλαμβάνω, για πολλοστή φορά, ότι σφίγγει ο κλοιός γύρω τους»...

Ο Μομτσίλο Κράισνικ είναι ανώτερο στέλεχος του Σερβικού Δημοκρατικού Κόμματος, θεωρείται πρώην δεξί χέρι του επίσης καταζητούμενου Σερβοβόσνιου πρώην ηγέτη Ράντοβαν Κάρατζιτς. Ο πρόεδρος του Σερβικού Δημοκρατικού Κόμματος Ντράγκαν Κάλινιντς εξέφρασε χτες την έκπληξή του και την ανησυχία του για το «βάρβαρο» τρόπο σύλληψης του Κράισνικ, ο οποίος ήταν πρόεδρος του σερβικού Κοινοβουλίου της Βοσνίας, την περίοδο του πολέμου (1992 - '95) και μέλος της βοσνιακής προεδρίας μετά τον πόλεμο.

Σύμφωνα με τη διαδικασία, ο Μομτσίλο Κράισνικ, που κατηγορείται για «γενοκτονία και εγκλήματα πολέμου», μέσα στις επόμενες μέρες θα πρέπει να παρουσιαστεί ενώπιον του δικαστηρίου για να καταθέσει εάν είναι ένοχος ή όχι.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Διαίρει και βασίλευε από τον Κουσνέρ

ΝΑΤΟικός στην «Δυναμική Απάντηση 2000»

Associated Press

ΝΑΤΟικός στην «Δυναμική Απάντηση 2000»
ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου καταδίκασαν την απόφαση του «Σερβικού Εθνικού Συμβουλίου», του οποίου προεδρεύει ο Αρχιεπίσκοπος Αρτέμιος, για διορισμό Σέρβου εκπροσώπου στο «Μεταβατικό Συμβούλιο» του ύπατου εκπροσώπου των Ηνωμένων Εθνών στην περιοχή, Μπερνάρ Κουσνέρ.

Ο Ολιβερ Ιβάνοβιτς, εκπρόσωπος των Σέρβων του βόρειου τμήματος της Κοσόβσκα Μιτροβίτσα, όχι μόνον εξέφρασε τις έντονες αντιρρήσεις του, αλλά εξέφρασε επιφυλάξεις για το εάν το «Σερβικό Εθνικό Συμβούλιο» νομιμοποιείται να εκπροσωπεί όλους τους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου. Την Κυριακή, ο Ιβάνοβιτς είχε δηλώσει προς το πρακτορείο «ΤΑΝΓΙΟΥΝΓΚ» πως η απόφαση για διορισμό Σέρβου εκπροσώπου στο Μεταβατικό Συμβούλιο «θα έχει καταστροφικές συνέπειες για το σερβικό λαό».

Ενα άλλο στέλεχος των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου, ο Μάρκο Γιάκσιτς, σχολίασε πως η απόφαση του «Εθνικού Σερβικού Συμβουλίου», αν μη τι άλλο, τουλάχιστον επιβεβαιώνει τις διαφορές απόψεων ανάμεσα στη σερβική κοινότητα της περιοχής, λέγοντας: «Δεν μπορούμε να φέρουμε τους Σέρβους πίσω στα σπίτια τους μέσω πιλοτικών σχεδίων. Πρέπει να επιστρέψουν μαζικά». Μ' αυτή τη φράση ο Γιάκσιτς επέκρινε ουσιαστικά την απόφαση του «Εθνικού Σερβικού Συμβουλίου» για διορισμό Σέρβου εκπροσώπου στο «Μεταβατικό Συμβούλιο», καθώς ένα από τα επιχειρήματα γι' αυτή την απόφαση ήταν πως με την εκπροσώπηση των Σέρβων θα εξασφαλιστεί καλύτερα η υπόθεση επιστροφής των τουλάχιστον 300.000 Σέρβων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους από τη μέρα άφιξης των πολυεθνικών στρατευμάτων της «ΚΦΟΡ».

Η αμφιλεγόμενη απόφαση του «Εθνικού Σερβικού Συμβουλίου» σχολιάστηκε θετικά μόνο από τα κόμματα της σερβικής αντιπολίτευσης. Το Κόμμα «Δημοκρατικής Εναλλακτικής Πρότασης» για παράδειγμα χαρακτήρισε την απόφαση για διορισμό Σέρβου εκπροσώπου στο «Μεταβατικό Συμβούλιο» του Κουσνέρ «θαρραλέα απόφαση».

Νέες δηλώσεις Κλαρκ για το Μαυροβούνιο

Τις γνωστές ανησυχίες του για το ενδεχόμενο «στρατιωτικής δράσης της Σερβίας» εναντίον του Μαυροβουνίου επανέλαβε προχτές ο ΝΑΤΟικός στρατηγός Γούεσλεϊ Κλαρκ, κατά τη διάρκεια μονοήμερης επίσκεψής του στη Λετονία.

«Μπορώ να σας πω ότι το ΝΑΤΟ ανησυχεί ακόμα, είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Παρακολουθούμε εδώ και μήνες τις εξελίξεις στις ποικίλες μεθόδους που μπορούν να επιστρατευτούν για να απειλήσουν τον Πρόεδρο του Μαυροβουνίου, κ. Τζουγκάνοβιτς» υποστήριξε ο Κλαρκ, δίχως ωστόσο να δώσει κάποια σοβαρά επιχειρήματα, προκειμένου να κάνει πιο «κατανοητές» τις «ανησυχίες» του. Ο ίδιος πάντως απέφυγε να δώσει οποιαδήποτε απάντηση σε δημοσιογραφική ερώτηση που αφορούσε το «είδος» των προετοιμασιών που μπορεί να κάνει το ΝΑΤΟ σε ενδεχόμενη «σερβική επέμβαση» κατά του Μαυροβουνίου.

ΕΕ - ΟΑΕ
Προσπάθειες αποκατάστασης των ιμπεριαλιστικών ερεισμάτων;

Γενική άποψη της Συνόδου

Associated Press

Γενική άποψη της Συνόδου
ΚΑΪΡΟ.-

Σε κλίμα θετικό, αλλά μάλλον συγκρατημένα αισιόδοξο και κυρίως τυπικό άρχισε, χτες, στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα τις εργασίες της η πρώτη Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τον Οργανισμό Αφρικανικής Ενότητας (ΟΑΕ). Στο Κάιρο έχουν μεταβεί, συνολικά, κυβερνητικοί αξιωματούχοι, πρωθυπουργοί, πρόεδροι και υπουργοί Εξωτερικών, από 67 χώρες, από τις 15 χώρες - μέλη της ΕΕ και από 52 αφρικανικές χώρες. Τα διπλωματικά χαμόγελα δε σκιάστηκαν, τελικά, ούτε από την καθυστερημένη είσοδο στο χώρο της Συνόδου του Λίβυου ηγέτη Μωαμάρ Καντάφι, αλλά ούτε και από τη σφοδρή επίθεση που εξαπέλυσε, μέσω των ΜΜΕ, κατά της Βρετανίας ο Πρόεδρος της Ζιμπάμπουε Ρόμπερτ Μουγκάμπε.

Με την αναγκαιότητα ενίσχυσης της ισότιμης συνεργασίας ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τις χώρες της Αφρικής άνοιξε τις εργασίες της Συνόδου ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ. Ο Μουμπάρακ υπογράμμισε ότι θα πρέπει πρώτιστα να επιλυθεί το τεράστιο πρόβλημα του χρέους των αφρικανικών χωρών προς τις δανειοδότριες χώρες της Ευρώπης, το οποίο ανέρχεται στα 350 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος εκτίμησε ότι το οικονομικό αυτό βάρος αποτελεί τροχοπέδη στην όποια απόπειρα ανάπτυξης της αφρικανικής ηπείρου και «διαιωνίζει σχέσεις εξάρτησης - κατάλοιπα του αποικιοκρατικού παρελθόντος».

Σε μια κίνηση «καλής θέλησης», όπως τόνισε, ο Γερμανός Καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ ανακοίνωσε ότι θα εισηγηθεί στη γερμανική Βουλή την πλήρη παραγραφή των χρεών, ύψους 700 εκατομμυρίων μάρκων, που οφείλουν στη Βόννη ορισμένες από τις φτωχότερες αφρικανικές χώρες. Εκτός, πάντως από την ανακοίνωση Σρέντερ, τα υπόλοιπα χρέη και ο διακανονισμός τους, ο οποίος αποτελεί και το βασικό θέμα της διήμερης Συνόδου, θα μετατεθεί στους διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς.

Μετά από ολονύχτιες διαβουλεύσεις, αξιωματούχοι των συμμετεχόντων χωρών, κατέληξαν σε ένα κείμενο ελάχιστης συμφωνίας, το οποίο θα τεθεί προς ψήφιση στη Σύνοδο ως «σχέδιο δράσης για τη νέα στρατηγική συνεργασίας ανάμεσα στην ΕΕ και στις χώρες της Αφρικής στον 21ο αιώνα», αλλά και ως τελική διακήρυξη της Διάσκεψης. Οπως αφέθηκε να εννοηθεί, η ΕΕ άσκησε σοβαρές πιέσεις για την υιοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων σχετικών με «τη διαφύλαξη της δημοκρατίας και την τήρηση του διεθνούς δικαίου», γεγονός που προκάλεσε αρκετές αντιδράσεις στους εκπροσώπους των χωρών - μελών του ΟΑΕ ως «άλλη μια προσπάθεια παρέμβασης και άσκησης αποικιοκρατικής πολιτικής στην αφρικανική ήπειρο».

Στο περιθώριο της Συνόδου έμεινε, τελικά, η αντιπαράθεση Ζιμπάμπουε - Βρετανίας, με αφορμή τις βρετανικές επικρίσεις για τα επεισόδια που ξέσπασαν στην πρωτεύουσα της αφρικανικής χώρας, το Σαββατοκύριακο, κατά τη διάρκεια διαδήλωσης. Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ρόμπιν Κουκ απέσυρε από την τοποθέτησή του τα επίμαχα σημεία μετά τις οργισμένες δηλώσεις του Προέδρου Μουγκάμπε περί «αποικιοκρατικής τακτικής προς τη Ζιμπάμπουε εκ μέρους της πρώην μητρόπολης».

ΤΟΥΡΚΙΑ
Διαβουλεύσεις Ετσεβίτ - Ντεμιρέλ για τη «σωτηρία» της κυβέρνησης

Από την πρόσφατη επίσκεψη του Μπ. Ετσεβίτ στις Ινδίες

Associated Press

Από την πρόσφατη επίσκεψη του Μπ. Ετσεβίτ στις Ινδίες
ΑΓΚΥΡΑ.- Συνάντηση - «έκπληξη» είχε χτες ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπουλέντ Ετσεβίτ, με τον Πρόεδρο της χώρας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, στην οποία οι δύο άνδρες συζήτησαν τρόπους να ξεπεραστεί η «κρίση», που απειλεί την κυβέρνηση του πρώτου και αφορά την επανεκλογή του δεύτερου στον προεδρικό θώκο.

Ο Ετσεβίτ δεν έκανε δηλώσεις κατά την έξοδό του από το προεδρικό μέγαρο, από το οποίο πήγε κατευθείαν στην προγραμματισμένη συνάντησή του με τους ηγέτες των υπόλοιπων δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης.

Οι συνεχείς διαπραγματεύσεις αφορούν στην εξεύρεση τρόπων να γεφυρωθούν τα «ρήγματα» στον τουρκικό κυβερνητικό συνασπισμό, που, αντί να «κλείνουν», διευρύνονται, προκαλώντας «ανησυχία» στη Δύση για τη «σταθερότητα» στη χώρα, τη «συνέχιση των μεταρρυθμίσεων» εμπνεύσεως ΔΝΤ, την «πορεία προς την ένταξη στις ευρωπαϊκές δομές» και άλλα τέτοια...

Η προσπάθεια να τροποποιηθεί το Σύνταγμα της χώρας, ώστε να μειωθεί η θητεία του Προέδρου από τα 7 στα 5 χρόνια, αλλά να του επιτρέπεται επανεκλογή για δεύτερη φορά, υποτίθεται ότι σκοπό είχε να «χαλυβδώσει» την κυβερνητική σταθερότητα, αλλά πέτυχε το ακριβώς αντίθετο. Το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης υπό τον Ντεβλέτ Μπαχτσελί και το Κόμμα Μητέρας Πατρίδας υπό τον Μεσούτ Γιλμάζ αντάλλαξαν κατηγορίες για την «ανταρσία» κατά τη μυστική ψηφοφορία της περασμένης βδομάδας, όταν πάνω από 100 βουλευτές της συγκυβέρνησης ψήφισαν εναντίον της πρότασης συνταγματικής τροποποίησης.

Οι τρεις άνδρες στη συνάντησή τους χτες αναμενόταν να καθορίσουν τη στάση τους κατά τη νέα ψηφοφορία για τις τροποποιήσεις, που θα γίνει μεθαύριο, Τετάρτη. Ετσεβίτ και Μπαχτσελί θα πιέσουν τον Γιλμάζ να «συμμορφώσει» τους βουλευτές του, σύμφωνα με πληροφορίες της κυριακάτικης Hurriyet.

Ο συνασπισμός έχει 352 έδρες στην 550μελή Βουλή και χρειάζεται 367 - για τους παραπανίσιους ψήφους η κυβέρνηση υπολογίζει στην υποστήριξη του Κόμματος Ορθού Δρόμου.

Αν δεν επιτευχθεί consensus για την επανεκλογή Ντεμιρέλ, η κατάσταση θα μπορούσε να «επιστρέψει στον κατακερματισμό» της πολιτικής ισχύος των περασμένων ετών: ακόμη και ο ίδιος ο Πρόεδρος ίσως επιστρέψει στην ενεργό πολιτική.

ΡΩΣΙΑ
Επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΟΗΕ

ΜΟΣΧΑ.-

Ορισμένα μέλη της αντιπροσωπείας της Υπατης Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μέρι Ρόμπινσον ήταν προκατειλημμένα σε σχέση με τα προβλήματα της κατάστασης στο Βόρειο Καύκασο, δήλωσε χτες ο ειδικός εκπρόσωπος του Προέδρου της Ρωσίας στην Τσετσενία Βλαντίμιρ Καλαμάνοφ, ο οποίος συνόδεψε τη Ρόμπινσον στην επίσκεψή της στην Τσετσενία και Ινγκουσετία.

Η Ρόμπινσον, που επισκέφτηκε την Ινγκουσετία και την Τσετσενία για να ελέγξει τις πληροφορίες για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις ρωσικές δυνάμεις στην Τσετσενία, έκρινε ως υπερβολικές τις απαγορεύσεις στις μετακινήσεις που της επέβαλαν οι ρωσικές αρχές.

Σύμφωνα με το πρακτορείο RBC, η Ρόμπινσον, μετά την επιστροφή της στη Μόσχα και τη συνάντηση με τον υπουργό Εκτάκτων Περιστατικών Σεργκέι Σόιγκου, εμφανίστηκε με φανερά αλλαγμένη τη διάθεση, επιβεβαιώνοντας τα όσα είχε δηλώσει ο Καλαμάνοφ. Εξέφρασε την ικανοποίηση ότι είχε τη δυνατότητα να μιλήσει με κατοίκους του Γκρόζνι και αλλού. Δήλωσε ότι δε θα παρέμβει προσωπικά στη συνεδρίαση του Συμβουλίου της Ευρώπης, αλλά θα έχει άτυπες διαβουλεύσεις με μέλη του και θα παρουσιάσει την έκθεση στις 5 Απρίλη.

Το θέμα της Τσετσενίας θα συζητηθεί στη συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο, όπου μπορεί να τεθεί το ζήτημα κυρώσεων κατά της Ρωσίας και διαγραφής της από μέλος.

Στο μεταξύ, βρέθηκαν κοντά στο χωριό Τζανόι - Βεντένο, στα βουνά της Τσετσενίας, τα πτώματα των 32 αγνοούμενων Ρώσων στρατιωτών κι ενός τραυματία, που ανήκαν στην ειδική μονάδα της ΟΜΟΝ του υπουργείου Εσωτερικών, η οποία την Τετάρτη, 29 Μάρτη, είχε πέσει σε ενέδρα 300 Τσετσένων ανταρτών. Σύμφωνα με το πρακτορείο ΙΝΤΕΡΦΑΞ, ορισμένα πτώματα ήταν χωρίς χέρια, πράγμα που δείχνει ότι οι στρατιώτες έπεσαν αιχμάλωτοι και μετά δολοφονήθηκαν.

ΝΕΟΝΑΖΙ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Αυξάνονται και πληθύνονται!

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-

Η διαφθορά και η κατάπτωση του πολιτικού βίου της χώρας, τα χρόνια οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες οικογένειες καθώς και η ανεργία που παραμένει πεισματικά πολύ υψηλή, δημιούργησαν το κατάλληλο κλίμα ούτως ώστε το «αυγό του φιδιού» που έσκασε να παράγει και πολλά μικρά «τερατάκια». Ο λόγος για τους νεοναζί, όπως αποκάλυψε στο κυριακάτικο φύλλο η γερμανική «Μπιλντ», που ο αριθμός τους αυξήθηκε κατακόρυφα τον τελευταίο χρόνο στη Γερμανία.

Το δημοσίευμα της «Μπιλντ», με τίτλο «Για μια ακόμα φορά οι Νεοναζί στη Γερμανία» που στηρίζεται σε μελέτη και συλλογή στοιχείων από την κυβέρνηση, αναφέρει ότι ο αριθμός των νεοναζί αυξήθηκε κατά 11% και έφτασαν οι ναζιστικές ομάδες να αριθμούν περισσότερα από 53 χιλιάδες μέλη μέσα στο 1999. Ενώ παράλληλα, οι ομάδες νεοναζιστών που έχουν διαπράξει εγκληματικές πράξεις παρουσίασαν μια αύξηση της τάξης του 9%.

Εκτός αυτών, σημειώνεται στην έκθεση ότι λειτουργούν 114 νεοναζιστικές ομάδες στη χώρα και οι περισσότερες χρησιμοποιούν πολύ και το διαδίκτυο για την προπαγάνδα τους, όπου υπάρχουν τουλάχιστον 300 σελίδες - καταχωρήσεις τους. Ο λόγος γι' αυτή τη «δυναμική επανεμφάνιση», για τη γερμανική κυβέρνηση; Η μεγάλη και δυναμική επανείσοδος των νεοναζί έγινε - για την κυβέρνηση - την τελευταία δεκαετία, αφότου συντελέστηκε η ενοποίηση της Γερμανίας και στη συνέχεια γίνεται αναφορά σε πολλές εγκληματικές πράξεις που έχουν διαπράξει μέλη των νεοναζιστικών αυτών οργανώσεων κυρίως κατά αλλοδαπών. Σημειώνεται ότι αυτός ο αριθμός νεοναζί αναλογεί στο συνολικό πληθυσμό της Γερμανίας, που ανέρχεται σε 82 εκατομμύρια εκ των οποίων περίπου τα επτά εκατομμύρια είναι αλλοδαποί.

Εντούτοις, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών αρνήθηκε να σχολιάσει τα όσα γράφει η εφημερίδα «Μπιλντ» ενώ από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών, Οτο Σίλι, αρκέστηκε να ανακοινώσει ότι η κυβερνητική έκθεση θα δοθεί επισήμως στη δημοσιότητα την Τρίτη. Συνεπώς, η συνέχεια έπεται...

ΙΝΔΙΑ
10 νεκροί σε διαδήλωση αυτονομιστών

ΑΝΑΝΤΝΑΓΚ.- Η αστυνομία άνοιξε πυρ εναντίον αυτονομιστών διαδηλωτών στο Κασμίρ, σκοτώνοντας 10 και τραυματίζοντας 12 από αυτούς, ανέφεραν χθες διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία από την Ινδία.

Ανταπόκριση του Associated Press συσχετίζει τη διαδήλωση με τις κατηγορίες των μουσουλμάνων προς την αστυνομία ότι «σκηνοθέτησε» τη δολοφονία 5 αυτονομιστών, που οι αρχές επισήμως ανέφεραν ότι σκοτώθηκαν σε μάχη, αποδίδοντάς τους, μεταθανάτια, συμμετοχή στη σφαγή 39 Σιχ την 20ή Μάρτη, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Κλίντον.

Οι αρχές επέβαλαν απαγόρευση κυκλοφορίας για να «επαναφέρουν στην τάξη» την Αναντνάγκ. Την περασμένη βδομάδα στην πόλη γίνονταν καθημερινά απεργίες από τους αυτονομιστές.

Δεκάδες οργανώσεις αυτονομιστών δρουν στο Κασμίρ. Η ινδική κυβέρνηση κατηγορεί το Πακιστάν ότι τους χρηματοδοτεί, εκπαιδεύει και εξοπλίζει - κάτι που το Ισλαμαμπάντ αρνείται, μιλώντας για «ηθική υποστήριξη». Η αστυνομία συνέλαβε χθες τον Σαμπίρ Σαχ, ηγέτη του Λαϊκού Δημοκρατικού Μετώπου, ο οποίος ήταν μεταξύ των ηγετών της διαδήλωσης.

Τα τελευταία 10 χρόνια τουλάχιστον 25.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στο Κασμίρ, το οποίο σπαράσσεται από εθνικιστικές, φυλετικές και θρησκευτικές συγκρούσεις - ένα προαιώνιο πρόβλημα της περιοχής που οι διεθνείς «μεγάλες δυνάμεις» εκμεταλλεύτηκαν για να διεισδύσουν και να τη θέσουν υπό τον έλεγχό τους...

ΙΑΠΩΝΙΑ
Εγκεφαλικό επεισόδιο υπέστη ο πρωθυπουργός Ομπούτσι

TOKIO.-

Κρίσιμη παραμένει η κατάσταση της υγείας του Ιάπωνα πρωθυπουργού Κέιζο Ομπούτσι, ο οποίος υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο το βράδυ της Κυριακής και νοσηλεύεται έκτοτε στη μονάδα εντατικής παρακολούθησης νοσοκομείου του Τόκιο.

Ο ασκών χρέη πρωθυπουργού Μίκιο Αόκι δήλωσε πως ο Ομπούτσι έχει περιπέσει σε κώμα και η αναπνοή του υποστηρίζεται μηχανικά. Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν κινδυνεύει η ζωή του Ιάπωνα πρωθυπουργού, ο Αόκι απάντησε θετικά.

Ο Αόκι, που είναι γενικός γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου, ανέλαβε προσωρινά καθήκοντα πρωθυπουργού μετά την ξαφνική εισαγωγή του Ομπούτσι στην εντατική. Σύμφωνα με την ιαπωνική εφημερίδα «Νίχον Κεϊζάι», η παραίτηση Ομπούτσι είναι πλέον αναπόφευκτη, ενώ, σύμφωνα με το Ασοσιέιτεντ Πρες, η ιαπωνική κυβέρνηση αντιμετώπιζε χτες σοβαρά το ενδεχόμενο να διαλύσει το υπουργικό συμβούλιο και να αναζητήσει νέο πρωθυπουργό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ