ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Ιούλη 2023
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΣΑΓΚΑΗΣ
Οικονομικό και γεωπολιτικό «μέτωπο» στην Ευρασία απέναντι στον ευρωατλαντικό άξονα

Στη χτεσινή Σύνοδο Κορυφής το Ιράν έγινε μέλος του Οργανισμού

Από τη χθεσινή διαδικτυακή Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού
Από τη χθεσινή διαδικτυακή Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού
Με τις διεργασίες για την ενίσχυση του υπό διαμόρφωση ευρασιατικού μπλοκ στον ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό έναντι του ευρωατλαντικού άξονα - χωρίς να αναιρούνται αντιθέσεις στο εσωτερικό του πρώτου - να βρίσκονται στο επίκεντρο, πραγματοποιήθηκε χτες η διαδικτυακή Σύνοδος Κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO), με οικοδέσποινα την Ινδία.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, στη σύνοδο εγκρίθηκε η ένταξη του Ιράν, που έγινε το ένατο μέλος του Οργανισμού, ενώ άνοιξε ο δρόμος για εισδοχή της Λευκορωσίας.

Ο SCO σχηματίστηκε το 2001 από την Κίνα, τη Ρωσία, το Καζακστάν, το Κιργιστάν, το Τατζικιστάν και το Ουζμπεκιστάν. Αργότερα εντάχθηκαν η Ινδία και το Πακιστάν.

Στη χτεσινή σύνοδο συμμετείχαν επίσης η Μογγολία ως παρατηρήτρια χώρα, το Τουρκμενιστάν ως προσκεκλημένη χώρα, αξιωματούχοι από έξι διεθνείς και περιφερειακούς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων του ΟΗΕ, της ASEAN, της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών (CIS), του Οργανισμού Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO), της Ευρασιατικής Οικονομικής Ενωσης (EAEU) και της Διάσκεψης για την αλληλεπίδραση και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης στην Ασία.

Συναλλαγές σε εθνικά νομίσματα και μηχανισμοί ελεύθερου εμπορίου

Στο μεταξύ, προωθείται η καπιταλιστική «ολοκλήρωση» της περιοχής, με μηχανισμούς που θα ευνοούν μια «ενιαία» αγορά για την ανάπτυξη του εμπορίου και των επενδύσεων.

Τα μέλη του SCO «πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους για την προώθηση εμπορικών και οικονομικών θεσμικών μηχανισμών, δημιουργώντας ευνοϊκές συνθήκες για την ελεύθερη κυκλοφορία αγαθών, κεφαλαίων, τεχνολογιών και υπηρεσιών, καθώς και δημιουργία νέων σημείων οικονομικής ανάπτυξης», δήλωσε ο γγ του Οργανισμού, Ζανγκ Μινγκ.

Ο Κινέζος Πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, χαρακτήρισε απαραίτητο να αυξηθούν οι εμπορικές συναλλαγές σε εθνικά νομίσματα μεταξύ των χωρών - μελών του SCO.

«Πρέπει να ενισχύσουμε τη συνεργασία με τα κυρίαρχα ψηφιακά νομίσματα και να εργαστούμε για τη δημιουργία της Τράπεζας Ανάπτυξης SCO», πρόσθεσε ο Σι, σημειώνοντας παράλληλα ότι η Κίνα είναι πρόθυμη να επιτρέψει στους εταίρους να έχουν πρόσβαση στην αγορά της και να μοιραστούν την τεχνογνωσία ανάπτυξης.

«Η χρήση των εθνικών νομισμάτων (σ.σ. ουσιαστικά η παράκαμψη του δολαρίου) σε αμοιβαίους εμπορικούς διακανονισμούς γίνεται όλο και πιο διαδεδομένη», είπε ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, αναφέροντας ενδεικτικά ότι περισσότερο από το 80% των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ Ρωσίας και Κίνας διεξάγεται ήδη σε ρούβλια και γιουάν. Το 2022 το ρωσικό νόμισμα αντιπροσώπευε πάνω από το 40% όλων των εξαγωγικών συναλλαγών με όλες τις χώρες του SCO.

Εξάλλου, ο όγκος του εμπορίου της Ρωσίας με τις χώρες του SCO το 2022 αυξήθηκε κατά περισσότερο από 1/3, φτάνοντας τα 263 δισ. δολάρια.

«Η ηγεμονία του δολαρίου διευκολύνει τη δυτική ηγεμονία» και πρέπει «να το εγκαταλείψουμε και να χρησιμοποιήσουμε εθνικά νομίσματα», τόνισε ο Ιρανός Πρόεδρος, Εμπρ. Ραϊσί.

Απέναντι στη δυτική «ηγεμονία» και τις «έγχρωμες επαναστάσεις»

Απέναντι στη δυτική «ηγεμονία» και τις προσπάθειες ΗΠΑ, Βρετανίας, ΕΕ να αυξήσουν την επιρροή τους στην Ευρασία, ο Σι κάλεσε τα μέλη του SCO σε «ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική με βάση τα κοινά και μακροπρόθεσμα συμφέροντα της περιοχής μας».

Οπως συμπλήρωσε, «είναι απαραίτητο να παραμείνουμε σε εγρήγορση για απόπειρες από το εξωτερικό να υποκινήσουν έναν νέο ψυχρό πόλεμο και να προκαλέσουν αντιπαράθεση στην περιοχή μας» και να αντιμετωπιστούν «απόπειρες υποκίνησης έγχρωμων επαναστάσεων με οποιοδήποτε πρόσχημα».

Η Κίνα είναι έτοιμη «να προωθήσει πολιτικές λύσεις σε φλέγοντα διεθνή και περιφερειακά ζητήματα», συνέχισε ο Σι, επαναφέροντας την πρόταση του Πεκίνου για την «Παγκόσμια Πρωτοβουλία Ασφαλείας» (GSI). Η Κίνα «θα συνεχίσει προς τη δίκαιη κατεύθυνση της παγκοσμιοποίησης, θα αντιταχθεί στον προστατευτισμό, στις μονομερείς κυρώσεις καθώς και στη γενίκευση του όρου της εθνικής ασφάλειας», υπογράμμισε ο ίδιος, σε μια έμμεση αναφορά στην αντιπαράθεση Κίνας - ΗΠΑ.

Ο Βλ. Πούτιν διαβεβαίωσε ότι η Ρωσία «θα συνεχίσει να αντιστέκεται στις εξωτερικές πιέσεις, στις κυρώσεις και τις προκλήσεις», ενώ ευχαρίστησε τις χώρες του SCO για την υποστήριξη που εξέφρασαν κατά τη διάρκεια της ανταρσίας της μισθοφορικής εταιρείας «Wagner».

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στο Αφγανιστάν, με τον Ρώσο Πρόεδρο να τονίζει ότι η κατάσταση εκεί αποτελεί απειλή για την ανάπτυξη και την ασφάλεια των κρατών της περιοχής και του SCO.

Από την πλευρά της Ινδίας - η οποία την ίδια ώρα που συμμετέχει στο SCO εμβαθύνει τις σχέσεις της και τις συμφωνίες με την Ουάσιγκτον - ο πρωθυπουργός, Ν. Μόντι, κάλεσε τις χώρες-μέλη του SCO να ενωθούν για να καταπολεμήσουν την τρομοκρατία και να μη διστάσουν να καταδικάσουν τις χώρες που την υποστηρίζουν.

Επίσης, κάλεσε τους ηγέτες του μπλοκ να προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στο Αφγανιστάν, τονίζοντας παράλληλα ότι δεν θα πρέπει να επιτρέψουν να χρησιμοποιηθεί η χώρα για να αποσταθεροποιηθεί η περιοχή.

Η ένταξη του Ιράν δίνει ώθηση σε δρόμους μεταφοράς

Σχολιάζοντας την ένταξη του Ιράν στον SCO, ο Ινδός πρωθυπουργός επισήμανε ότι θα βοηθήσει στην υλοποίηση περιφερειακών έργων υποδομής, όπως ο μεταφορικός διάδρομος Chabahar, που ενώνει την Ινδία με το Ιράν, το Αζερμπαϊτζάν και τη Ρωσία, ως μέρος του Διεθνούς Μεταφορικού Διαδρόμου Βορρά - Νότου. Ο Διάδρομος αυτός έχει χαρακτηριστεί και «γεωπολιτικός σεισμός» που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως εναλλακτικός - και πιο σύντομος - στη διώρυγα του Σουέζ.

Ο Μόντι σημείωσε ότι το Ιράν ως μέλος θα βοηθήσει να προχωρήσει πιο ενεργά το έργο του λιμανιού Chabahar. «Οι διεθνείς μεταφορικοί διάδρομοι είναι πολύ σημαντικοί, θα διευκολύνουν την προσέγγιση των περιφερειών μας. Πρέπει να ξεκλειδώσουμε την πλήρη δυναμική αυτών των έργων», είπε.

Ο Ινδός ηγέτης τόνισε ότι και άλλα κράτη ενδιαφέρονται να ενταχθούν στον Οργανισμό και υπογράμμισε ότι «η διαδικασία επέκτασης είναι απαραίτητο να επικεντρωθεί στα συμφέροντα και τις προσδοκίες των χωρών της Κεντρικής Ασίας».

Ο Πούτιν διαβεβαίωσε ότι η Μόσχα θα προωθήσει την ταχεία ένταξη της Λευκορωσίας.

ΓΑΛΛΙΑ
Προκλητικά σχέδια για «τιμωρία των οικογενειών» όσων διαμαρτύρονται

Αμεση επεξεργασία μέτρων με στόχο μεταξύ άλλων «να στηρίζονται καλύτερα, να αναδεικνύονται οι ευθύνες τους καλύτερα αλλά και μερικές φορές να δέχονται καλύτερα κυρώσεις» οι γονείς των νέων που εμπλέκονται σε «ταραχές», υποσχέθηκε ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμ. Μακρόν, χτες, στη διάρκεια συνάντησης που είχε με δημάρχους.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας της κυβέρνησης Μακρόν να κρύψει πίσω από «ταραχές» τις πολυήμερες λαϊκές διαμαρτυρίες για τη δολοφονία του 17χρονου διανομέα αλγερινής καταγωγής από πυρά αστυνομικού και τις πραγματικές αιτίες της λαϊκής οργής, η πρόσκληση για τη χτεσινή συνάντηση απευθυνόταν σε δημάρχους πόλεων που «επλήγησαν περισσότερο» από επιθέσεις κατά δημόσιων κτιρίων τις τελευταίες μέρες. Ρεπορτάζ αναφέρουν ότι ανταποκρίθηκαν πολύ λιγότεροι δήμαρχοι από αυτούς που προσκλήθηκαν.

Ακόμα πιο «ανοιχτά» - σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Le Parisien» - σε συνομιλία του με αστυνομικούς στο βόρειο Παρίσι, ο Μακρόν δήλωσε ότι «θα ήταν απαραίτητο στο πρώτο αδίκημα να καταφέρουμε να τιμωρήσουμε οικονομικά και εύκολα τις οικογένειες».

Χαρακτηριστική είναι και η πρόταση που επανέφερε ο επικεφαλής του κόμματος των Ρεπουμπλικανών (που διεκδικεί τον ρόλο της «υπεύθυνης αντιπολίτευσης»), Ερίκ Σιοτί, να καταργηθούν τα οικογενειακά επιδόματα σε γονείς νέων που συμμετείχαν σε «εξεγέρσεις»! Ο Σιοτί κάλεσε τον Μακρόν και να «αποκαταστήσει» νόμο που έχει αδρανήσει και προέβλεπε κατάργηση οικογενειακών επιδομάτων εξαιτίας αυξημένων σχολικών απουσιών...

Κατά τ' άλλα, στη συνάντηση με τους δημάρχους, ο Μακρόν δήλωσε ότι «θα εισαγάγουμε έναν νόμο έκτακτης ανάγκης για να καταρρίψουμε όλες τις καθυστερήσεις, για να έχουμε μια διαδικασία "fast track" για την ανοικοδόμηση πολύ πιο γρήγορα», περιοχών που επλήγησαν τις τελευταίες μέρες. Υποσχέθηκε ότι θα υπάρξει άμεση οικονομική βοήθεια σε πόλεις για επισκευές που αφορούν «δρόμους, δημοτικές εγκαταστάσεις, σχολεία».

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Διεργασίες στη «δεξιά» ενόψει των ευρωεκλογών

Διεργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη στον λεγόμενο «δεξιό» και εθνικιστικό χώρο στην Ευρώπη, ενόψει των ευρωεκλογών στις αρχές Ιούνη του 2024.

Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του Ιταλού υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ και υπουργού Εξωτερικών, Αντ. Ταγιάνι, που είναι επίσης συντονιστής του κόμματος Φόρτσα Ιτάλια, το οποίο ίδρυσε ο Σ. Μπερλουσκόνι. Ο Ταγιάνι απέκλεισε τον σχηματισμό κοινής ευρωομάδας με το γερμανικό εθνικιστικό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) και τον γαλλικό «Εθνικό Συναγερμό» της Μαρίν Λεπέν.

«Θέλω να είμαι πολύ σαφής, είμαι επίσης αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ): Για εμάς οποιαδήποτε συμφωνία με το AfD και την Λεπέν είναι αδύνατη», είπε.

Στη συνέχεια ο Ταγιάνι διευκρίνισε ότι η Λέγκα του Μ. Σαλβίνι δεν αποκλείεται: «Οταν εξελέγην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, προώθησα συμφωνία των μελών του ΕΛΚ, των συντηρητικών και των φιλελεύθερων. Αυτή είναι μια συμφωνία στην οποία μπορούμε να στοχεύσουμε. Η Λέγκα είναι κάτι πολύ διαφορετικό, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Ισα ίσα, θα μας χαροποιήσει το να είναι μέρος της πλειοψηφίας».

Λέγκα και Φόρτσα Ιτάλια συγκυβερνούν στην Ιταλία μαζί με το κόμμα της πρωθυπουργού, Τζόρτζια Μελόνι, Αδέλφια της Ιταλίας.

Ο γραμματέας της Λέγκας, Μ. Σαλβίνι, είχε προχτές τηλεδιάσκεψη με την Μ. Λεπέν, με κύριο θέμα τις συμμαχίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο ενόψει των ευρωεκλογών.

Σε ανακοίνωση της Λέγκας αναφέρεται ότι «ο κύριος στόχος είναι η δημιουργία της πρώτης, ιστορικής συμμαχίας της κεντροδεξιάς, σε αντίθεση με την αριστερά των φόρων και της χαώδους μετανάστευσης».

«Η Λέγκα δεν θα πορευθεί ποτέ με την αριστερά και τους σοσιαλιστές και δεν δέχομαι βέτο σε ό,τι αφορά τους συμμάχους μας. Οποιος φέρεται με διαφορετικό τρόπο, ευνοεί τους σοσιαλιστές. Η μόνη ελπίδα να αλλάξουμε την Ευρώπη είναι να συμπορευτούν όλοι όσοι είναι εναλλακτικοί στην αριστερά», τόνισε ο Σαλβίνι κατά τη συνομιλία με την Λεπέν.

Στο μεταξύ, η ιταλική εφημερίδα «La Repubblica» σημειώνει ότι η Τζ. Μελόνι στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες ήλπιζε να πείσει τους «συμμάχους» της στο ευρωπαϊκό κόμμα των συντηρητικών να στηρίξουν την επανεκλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Είναι σαφές, όμως, ότι η Βαρσοβία και η Βουδαπέστη δεν θα συναινέσουν ποτέ. «Τι θα κάνει η Μελόνι; Αν συμπορευθεί με τον Μακρόν και τον Σολτς, θα χάσει τους παλιούς της ομοϊδεάτες. Αλλά αν παραμείνει διαρκώς στην "ευρωπαϊκή αντιπολίτευση" κινδυνεύει να απομονωθεί», την ώρα που η Ιταλία διαπραγματεύεται στην ΕΕ για μερική αναθεώρηση του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αλλά και για μεγαλύτερη ευελιξία στους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ