ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Απρίλη 2021
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
Με το σταγονόμετρο ακόμα και το ψωροεπίδομα στους άνεργους ναυτεργάτες

Τον αποκλεισμό ενός μεγάλου μέρους των άνεργων ναυτεργατών ακόμα και από αυτό το πενιχρό ποσό των 300 ευρώ για τους άγαμους και 350 ευρώ για τους έγγαμους, ως Δώρο Πάσχα, προδιαγράφουν οι όροι και οι προϋποθέσεις που έχει ορίσει η κυβέρνηση με σχετική εγκύκλιο του υπουργού Ναυτιλίας.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της εγκυκλίου, από το Δώρο Πάσχα αποκλείονται όσοι έχουν λιγότερα από 5 χρόνια θαλάσσια υπηρεσία. Οι ίδιοι είναι ήδη αποκλεισμένοι και από τις προϋποθέσεις που τίθενται για το επίδομα ανεργίας, που ανέρχεται στο ίδιο ποσό.

Αυτό το αίσχος καταγγέλλουν με δελτίο Τύπου τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ, τονίζοντας ότι «σε αυτές τις συνθήκες, με πάνω από ένα χρόνο από την έξαρση της πανδημίας και χωρίς κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας της υγείας, αυτό που βιώνουν οι ναυτεργάτες, συνολικά οι εργαζόμενοι, είναι οι απολύσεις, η ανεργία, οι μειώσεις μισθών, η λεηλασία του εισοδήματος, ενώ την ίδια περίοδο σωρεία είναι τα προνόμια και οι επιδοτήσεις για την εργοδοσία».

Τα σωματεία απαιτούν «να καταβληθεί το Δώρο του Πάσχα σε όλους τους ανέργους χωρίς προϋποθέσεις, να αυξηθεί, όπως και το επίδομα ανεργίας, στα 600 ευρώ, πλήρη, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, των ανέργων και των οικογενειών τους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις».

Με τη σέσουλα τα προνόμια και το χρήμα στους εφοπλιστές

Σημειώνεται ότι την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση στερεί ακόμα και το πενιχρό επίδομα ανεργίας στους ναυτεργάτες, εξασφαλίζει ακόμα περισσότερα προνόμια και χρήμα στους εφοπλιστές. Από την αρχή της πανδημίας έχει προσφέρει στους εφοπλιστές «έκτακτη οικονομική ενίσχυση» - καθώς τους έχει συμπεριλάβει στους ΚΑΔ των κλάδων που έχουν χτυπηθεί από τον κορονοϊό - 79 εκατ. ευρώ, με τα τελευταία 12 εκατ. να τους έχουν δοθεί πριν από 10 μέρες, όλα με πρόσχημα «τη στήριξη της επαρκούς λειτουργίας του ακτοπλοϊκού δικτύου (...)» και για «να αντιμετωπισθούν οι συνεχιζόμενες αρνητικές συνέπειες της συνεχιζόμενης πανδημίας».

Στα 79 εκατ. ευρώ έρχονται να προστεθούν οι αυξημένες επιδοτήσεις για τις δήθεν «άγονες γραμμές», που έχουν φτάσει τα 130 εκατ., τα 150 εκατ. ευρώ που είναι η έμμεση επιδότηση των εφοπλιστών με το κόλπο του «μεταφορικού ισοδύναμου» και η πρόσφατη τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή για την πλήρη απαλλαγή (100%) για τις ασφαλιστικές εισφορές τους, χώρια οι φοροαπαλλαγές και ...πάει λέγοντας.

Επιπλέον, κατ' απαίτηση των εφοπλιστών, τα καράβια ταξιδεύουν με αποδεκατισμένη οργανική σύνθεση, ενώ υποτίθεται ότι το καθεστώς αυτό θα έπρεπε να λήξει την 1η Απρίλη (δέσμευση του υπουργού Ναυτιλίας κατά την πρόσφατη 3ήμερη ναυτεργατική απεργία). Ωστόσο, με επιστολή που απέστειλε στις 2 Απρίλη ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ), δηλαδή η Ενωση των ακτοπλόων εφοπλιστών, ζητάει οι πετσοκομμένες οργανικές συνθέσεις που βάζουν σε κίνδυνο και την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα να παραταθούν όσο πάει.

Η ΠΕΜΕΝ, ο «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και η ΠΕΕΜΑΓΕΝ τονίζουν ότι αυτή η απαίτηση αποτελεί πρόκληση και υπενθυμίζουν τη μεγάλη προσφορά της κυβέρνησης προς τους εφοπλιστές αξιοποιώντας την πανδημία, εξαπολύοντας ταυτόχρονα ολομέτωπη επίθεση στους ναυτεργάτες. Τονίζουν ότι έτσι κι αλλιώς οι οργανικές συνθέσεις δεν ανταποκρίνονται στις αυξημένες ανάγκες πόσο μάλλον οι μειωμένες. Καταγγέλλουν ότι ήδη η ναυτιλιακή εταιρεία ΑΝΕΚ έχει τροποποιήσει τα πιστοποιητικά ασφαλείας για τα πλοία της «ΕΛΥΡΟΣ», «ΚΡΗΤΗ Ι» και «ΠΡΕΒΕΛΗΣ», για να συνεχίσει να εφαρμόζει τις μειωμένες συνθέσεις. «Απαιτούμε άμεσα να εφαρμοστεί η δέσμευση του υπουργού διασφαλίζοντας τα ελάχιστα, που προβλέπονται στις θερινές οργανικές συνθέσεις, για το σύνολο των επιβατηγών πλοίων», καταλήγουν.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Νέες ρυθμίσεις σε βάρος των μικρών αγροτών

Ψηφίστηκε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, με το οποίο ενσωματώνεται στην ελληνική νομοθεσία η Οδηγία «(ΕΕ) 2019/633 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 17ης Απριλίου 2019 σχετικά με τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές στις σχέσεις μεταξύ επιχειρήσεων στην αλυσίδα εφοδιασμού γεωργικών προϊόντων και τροφίμων και λοιπές διατάξεις», που προδιαγράφει τη μεγαλύτερη πρόσδεση των μικρών αγροτών παραγωγών στο άρμα των μεγαλεμπόρων και των βιομηχάνων στη μεταποίηση.

Οπως ανέδειξε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα, οι ρυθμίσεις της Οδηγίας αφενός προσπαθούν να διευθετήσουν υποθέσεις που αφορούν τους ανταγωνισμούς των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό τομέα, ενώ δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο τη θέση των μικρών αγροτοκτηνοτρόφων.

Το πιο χαρακτηριστικό είναι το άρθρο 4, με το οποίο πρακτικά νομιμοποιούνται οι εκβιασμοί και οι αθέμιτες πρακτικές των μεγαλοεπιχειρηματιών σε βάρος των μικρών αγροτών. Για παράδειγμα, χαρακτηρίζεται ως αθέμιτη πρακτική και «απαγορεύεται» ο αγοραστής να επιστρέφει «στον προμηθευτή γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα που δεν πωλήθηκαν, χωρίς να πληρώσει τα εν λόγω προϊόντα, ή για τη διάθεση των προϊόντων ή και για τα δύο», εκτός «αν έχουν συμφωνηθεί προηγουμένως με σαφείς και αδιαπραγμάτευτους όρους»!

Εξάλλου, από τις όποιες προστατευτικές ρυθμίσεις εξαιρούνται οι μικρομεσαίοι αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι ή μικροί έμποροι, αγροτικοί συνεταιρισμοί και μικρές δορυφορικές επιχειρήσεις, συνολικά οι επιχειρήσεις που έχουν ετήσιο τζίρο από 2 εκατ. ευρώ και κάτω. Οσο για τους ελέγχους που αναφέρονται από επιτροπή που θα συσταθεί στο υπουργείο, είναι χωρίς αντίκρισμα, αφού οι όποιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι χωρίς προσωπικό.

Απέναντι στην προσπάθεια του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Γ. Οικονόμου να παρουσιάσει το νομοσχέδιο και συνολικά την πολιτική της κυβέρνησης ως ευεργετική απέναντι στους μικρούς αγρότες, ανέφερε ότι πραγματική ανάσα για τους αγρότες είναι η πρόταση νόμου που κατέθεσε το ΚΚΕ και ακόμα παραμένει στα συρτάρια και αφορά τους αυτοαπασχολούμενους της πόλης και της υπαίθρου και πρόσθεσε πως «δεν μπορείτε να χαρίζετε δισεκατομμύρια στις τράπεζες ξεκινώντας από την Πειραιώς και να βυθίζετε στα χρέη και την απελπισία τη φτωχομεσαία αγροτιά».

Η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου ως κοινοβουλευτική εκπρόσωπος ανέδειξε ότι όλα τα αστικά κόμματα και οι κυβερνήσεις τους έχουν βάλει πλάτη στο ξεκλήρισμα των βιοπαλαιστών αγροτών.

Κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση με το εν λόγω νομοσχέδιο στηρίζει τα συμφέροντα των μεγαλεμπόρων και των μεταποιητών σε βάρος των βιοπαλαιστών αγροτών που δεν θα πάψουν να υφίστανται άγρια εκμετάλλευση και εκβιασμούς, όπως ισχυρίζεται ψευδώς η κυβέρνηση. Το νομοσχέδιο λειτουργεί σαν τροχονόμος μεταξύ μεγαλεμπόρων και αλυσίδων σούπερ μάρκετ, δεν αφορά τις καθυστερήσεις πληρωμών των αγροτών από τους εμπόρους και τους μεταποιητές που θα συνεχίσουν τους εκβιασμούς. Το ΚΚΕ θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο, επισήμανε η Δ. Μανωλάκου.

ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, Ελ. Λύση υπερψήφισαν την Οδηγία, ενώ «παρών» ψήφισε το ΜέΡΑ25.

ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ
Εξευτελιστικές τιμές για τις πατάτες, αισχροκερδούν οι μεγαλέμποροι

Για ακόμη μία χρονιά, οι παραγωγοί πατάτας στη Μεσσήνη και την ευρύτερη περιοχή, που δούλευαν όλο το χρόνο, κάνοντας τεράστια έξοδα με βάση το υψηλό κόστος παραγωγής, βλέπουν μεγάλο μέρος της σοδειάς τους να δίνεται σε τιμές κόστους, την ώρα που μεσάζοντες και μεγαλέμποροι αισχροκερδούν σε βάρος τους.

Οπως καταγγέλλει ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Μεσσήνης, «με το "καλημέρα" της φετινής ανοιξιάτικης παραγωγής, οι μεγαλέμποροι μας χτύπησαν την πόρτα με τα γνωστά παιχνίδια, που συμβάλλουν στην πτώση της τιμής στον παραγωγό, με αθρόες εισαγωγές, παράνομες ελληνοποιήσεις, τεχνητές ελλείψεις στην αγορά κ.λπ. Ολα αυτά έρχονται να προστεθούν σε μια πενταετία κατρακύλας και χαμένων εισοδημάτων, για τα οποία καμία κυβέρνηση δεν αποζημίωσε ουσιαστικά. Φέτος, λοιπόν, αφού καλλιεργήθηκε κλίμα τρομοκρατίας από μεγαλέμπορους της περιοχής, ότι δήθεν η τιμή της πατάτας θα πέσει στα τάρταρα το επόμενο διάστημα, εκβιάζουν με αυτόν τον τρόπο τους παραγωγούς. Αφενός να βγάλουν πρόωρα τις καλλιέργειές τους (μην τυχόν και τους μείνουν απούλητες εάν περιμένουν για καλύτερες τιμές) και αφετέρου να είναι και ευχαριστημένοι με αυτές τις εξευτελιστικές τιμές που δίνουν τώρα».

Είναι χαρακτηριστικό ότι η τιμή των 45 λεπτών που δίνουν οι μεγαλέμποροι - από την οποία ο Σύλλογος δηλώνει πως δεν πρόκειται να κάνει βήμα πίσω - δεν αναπληρώνει τα χαμένα εισοδήματα τόσων ετών, οριακά καλύπτει το κόστος παραγωγής, πολύ δε περισσότερο δεν αφήνει εισόδημα για τη χρονιά. Αλλωστε, όλα τα τελευταία χρόνια, οι παραγωγοί πουλάνε την πατάτα σε μεγαλεμπόρους - μεγαλοσυσκευαστές ακόμα και με 20 λεπτά το κιλό και τελικά ο καταναλωτής την αγοράζει από το ράφι των μεγάλων σούπερ μάρκετ με 1 ευρώ περίπου.

Ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Μεσσήνης καλεί τους παραγωγούς να μην πανικοβάλλονται και να μην πέφτουν στην παγίδα των εμπόρων, οι οποίοι έχουν σκοπό να γεμίσουν τις αποθήκες τους όσο πιο σύντομα γίνεται, με όσο το δυνατόν φθηνότερο προϊόν. Ταυτόχρονα τονίζει πως η απάντηση θα δοθεί μαζικά με την αγωνιστική διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων μέσα από τον Αγροτικό Σύλλογο.

Ο Σύλλογος διεκδικεί:

  • Κατώτατη εγγυημένη τιμή των προϊόντων.
  • Να αναπληρωθεί στο 100% τώρα το χαμένο εισόδημα το φετινό και των προηγούμενων ετών, προκειμένου να μείνει ένα εισόδημα για τις αγροτικές οικογένειες και να καλυφθεί το κόστος για την έναρξη της επόμενης παραγωγής. Να είναι ακατάσχετη η οποιαδήποτε αποζημίωση.
  • Με ευθύνη του κράτους να παρθούν μέτρα για τη διοχέτευση των προϊόντων με προσιτές τιμές στη λαϊκή κατανάλωση. Να μπει φρένο στην κερδοσκοπία μεγαλεμπόρων και βιομηχάνων. Να απαγορευτούν οι εισαγωγές στην πατάτα και στα άλλα προϊόντα, ώστε να διοχετευτεί πρώτα η εγχώρια αγροτική παραγωγή.
  • Να απαλλαγούν από δημοτικά τέλη και από τις εισφορές στον ΓΟΕΒ.
  • Αμεση αναστολή πλειστηριασμών και κατασχέσεων, κάθε μέτρου αναγκαστικής είσπραξης προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ, τους ιδιώτες, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Να υπάρξει κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών από το κράτος. Κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα και εφόδια, σε είδη πρώτης ανάγκης και αφορολόγητο πετρέλαιο. Αμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, καμιά διακοπή αγροτικού ή οικιακού ρεύματος.
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ»
Σήμερα η κινητοποίηση ενάντια στις απολύσεις τους

Στάση εργασίας (12 μ. έως λήξη ωραρίου) για τους εργαζόμενους στα προγράμματα «κοινωφελούς εργασίας» και παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας, στη 1 μ.μ., πραγματοποιούν σήμερα το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής και ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής.

Η κινητοποίηση οργανώνεται καθώς 36.000 εργαζόμενοι στην «κοινωφελή εργασία» βρίσκονται το επόμενο διάστημα αντιμέτωποι με τη λήξη των προγραμμάτων και την απόλυσή τους.

«Καμία απόλυση εργαζόμενου στην "κοινωφελή εργασία"!», απαιτούν τα σωματεία. Μπροστά στη δίμηνη παράταση που προαναγγέλλει η ΚΕΔΕ, καλούν τους εργαζόμενους να μην υποχωρήσουν από τον αγώνα αλλά να διεκδικήσουν ακόμα πιο αποφασιστικά τα αιτήματά τους. Ακόμα και να ανακοινωθεί η εν λόγω παράταση από την κυβέρνηση, κάτι που δεν έχει γίνει ακόμα, δεν δίνει λύση στα σοβαρά προβλήματα των εργαζομένων, τονίζουν τα σωματεία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ