ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Μάη 2004
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ ΠΡΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ
Θα υλοποιήσουμε ό,τι προσδοκάτε...

Ταχύτατη «απελευθέρωση» του τομέα ενέργειας υποσχέθηκε ο Γ.Σιούφας

«Οι επιχειρήσεις που περιμένουν να δουν την υλοποίηση των υποσχέσεών μας και των σχεδιασμών μας μπορούν να νιώθουν σίγουρες πως ό,τι προσδοκούν θα το δουν να υλοποιείται». Αυτή τη διαβεβαίωση - υπόσχεση, που καταδεικνύει τις κυβερνητικές προθέσεις και την πολιτική ικανοποίησης των επιχειρηματικών αξιώσεων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα μέτρα σε βάρος των εργαζομένων, έδωσε χτες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών. Ο Γ. Αλογοσκούφης διάλεξε να στείλει το μήνυμα ότι η κυβέρνηση μεθοδεύει να κατεδαφίσει όποια ακόμα πτυχή των κοινωνικών κατακτήσεων δεν πρόλαβε να ισοπεδώσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με την ομιλία του από το βήμα του συνεδρίου του περιοδικού «Economist».

Η επισήμανση αυτή, μαζί με την υπόσχεση ότι η κυβέρνηση της ΝΔ θα...«αξιοποιήσει» την ακίνητη και κινητή περιουσία του ελληνικού δημοσίου, ήταν το πιο ενδιαφέρον σημείο της ομιλίας του υπουργού Οικονομίας, ο οποίος, κατά τα άλλα, αναλώθηκε σε γνωστές διακηρύξεις. Ενδεικτικά για τον τρόπο που οι κυβερνώντες προετοιμάζουν το νέο ξεπούλημα - λεηλασία της δημόσιας περιουσίας ανέφερε ότι «γαίες, κρατικές εταιρίες, ακίνητα, δικαιώματα σε νέες αγορές δεν μπορούν να μείνουν χωρίς εκμετάλλευση...».

Κατά τον υπουργό Οικονομίας, «το μεγαλύτερο πρόβλημα της οικονομίας είναι η χαμηλή διεθνής ανταγωνιστικότητα» (στο παρελθόν είχε αναφέρει σαν σημαντικότερο το δημοσιονομικό πρόβλημα), για να προσθέσει ότι «η υψηλή ανεργία, το έλλειμμα των τρεχουσών συναλλαγών και το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου, αποτελούν τις κυριότερες επιπτώσεις του προβλήματος αυτού». Αφού, λοιπόν, το βασικό πρόβλημα είναι η χαμηλή διεθνής ανταγωνιστικότητα του ελληνικού κεφαλαίου, ο κυβερνητικός υπουργός, υποσχέθηκε προς τους επιχειρηματίες τη λήψη μέτρων αντιμετώπισής του. Ολα, λοιπόν, τα υπόλοιπα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, αντιμετωπίζονται με κριτήριο την αύξηση ή μη της διεθνούς ανταγωνιστικότητας. Στα πλαίσια αυτά, ο Γ. Αλογοσκούφης ομολογεί μεν ότι «η ανεργία αποτελεί ανοιχτή πληγή, η οποία αν δεν αντιμετωπιστεί θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια περαιτέρω διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής»... αλλά «για να αντιμετωπιστεί η ανεργία θα πρέπει να ενθαρρυνθούν η επιχειρηματικότητα και η ιδιωτική πρωτοβουλία»! Με λίγα λόγια, η κυβέρνηση προαναγγέλλει μέτρα ενίσχυσης των επιχειρήσεων, για ...να λυθεί το πρόβλημα της ανεργίας.

Μίλησε, επίσης, για «ξεκάθαρο σχέδιο» που έχει επεξεργαστεί η κυβέρνηση, με στόχο την Ανάπτυξη, την Απασχόληση και την Κοινωνική Συνοχή, όπου περίοπτη θέση έχουν φυσικά τα κριτήρια στήριξης των επιχειρήσεων. Ετσι, ανάμεσα στους δέκα στόχους του σχεδίου περιλαμβάνονται: Η ενθάρρυνση των ιδιωτών και των επιχειρήσεων να επενδύσουν, η αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας και η ενίσχυση του ανταγωνισμού, ώστε να καταπολεμηθεί η ακρίβεια... Στα εργαλεία επίτευξης των στόχων, συμπεριέλαβε τη φορολογική μεταρρύθμιση καθώς και το νέο αναπτυξιακό νόμο που προωθεί η κυβέρνηση. Για μια ακόμη φορά, απάντησε στην κριτική που γίνεται στην κυβέρνηση για τους απώτερους σκοπούς που επιδιώκει με τη δημοσιονομική απογραφή. Σύμφωνα με τον Γ. Αλογοσκούφη «η απογραφή δεν έχει στόχο την αμαύρωση της εικόνας της οικονομίας, ή την αθέτηση των προεκλογικών υποσχέσεων», αλλά την επίτευξη της διαφάνειας και την ακριβή αποτύπωση των κυριότερων οικονομικών μεγεθών...

Ο Δ. Σιούφας

Την ταχύτατη απελευθέρωση των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, προανήγγειλε, από το ίδιο βήμα, ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας. Μιλώντας στο «εκλεκτό» ακροατήριο του συνεδρίου, προσδιόρισε τους άξονες στους οποίους θα κινηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα, προκειμένου να διαμορφωθούν εκείνες οι προϋποθέσεις για την ενίσχυση του ιδιωτικού κεφαλαίου.

Ετσι, λοιπόν, «καθόρισε» το μέλλον της ΔΕΗ, η οποία θα αναδιοργανωθεί και θα εκσυγχρονιστεί. Ο Δ. Σιούφας ανέφερε ότι «προχωρούμε σε αντικατάσταση παλαιών μονάδων παραγωγής» και η ΔΕΗ «και είναι ο ισχυρός κεντρικός πόλος στην απελευθερωμένη αγορά ηλεκτρικής ενέργειας». Σε ό,τι αφορά τη ΔΕΠΑ, αυτή θα αποτελέσει τον κεντρικό άξονα διείσδυσης του φυσικού αερίου στη χώρα...

Για την ταχύτατη απελευθέρωση των αγορών, όπως είπε ο Δ. Σιούφας, θα δημιουργηθεί το Εθνικό Συμβούλιο Ενέργειας, στο οποίο θα συμμετέχουν εκπρόσωποι από τις πολιτικές και παραγωγικές δυνάμεις.... Παράλληλα, θα υπάρξουν και θεσμικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση του ρόλου της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), αλλά και του ΔΕΣΜΗΕ. Η ενίσχυση του ρόλου των ρυθμιστικών αρχών, αποσκοπεί στη βελτίωση των όρων με τους οποίους το ιδιωτικό κεφάλαιο θα μπει στην αγορά της ενέργειας.

«ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΑ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΑ»
Αλλοθι για σκληρότερη λιτότητα

Κυβέρνηση και ΕΕ ανέβασαν το έλλειμμα σε 3,2% του ΑΕΠ

Το άλλοθι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ύψος των λεγόμενων δημοσιονομικών ελλειμμάτων, που άφησε πίσω της η προηγούμενη διαχείριση του ΠΑΣΟΚ, αξιοποιεί πλέον η ΝΔ στην κατεύθυνση ενδυνάμωσης των αντιλαϊκών προγραμμάτων λιτότητας. Σύμφωνα με τα νέα αναθεωρημένα στοιχεία, που υπέβαλε η κυβέρνηση και «ενέκρινε» η «Γιούροστατ», το έλλειμμα για το 2003 έφτασε στο 3,2% (από 1,7% που εμφάνιζε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ) ξεπερνώντας, δηλαδή, το «όριο» του 3% που βάζει η Συνθήκη του Μάαστριχτ. Η επίσημη ανακοίνωση της «Γιούροστατ» αναφέρει ότι νέα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα είναι το αποτέλεσμα των αναθεωρήσεων που έγιναν από τις ελληνικές αρχές και των συζητήσεων που έγιναν στην Αθήνα. Η «συμπαιγνία», δηλαδή, είναι προφανής και έρχεται να δώσει το πρόσχημα για την εφαρμογή νέων αντιλαϊκών μέτρων ή και ακύρωσης των όποιων προεκλογικών υποσχέσεων της ΝΔ. Η «Γιούροστατ» επισημαίνει επίσης ότι ούτε τα στοιχεία αυτά είναι τα οριστικά και ζητά από την ελληνική κυβέρνηση να τους δώσει, μέχρι το Σεπτέμβρη του 2004, και νέες διευκρινίσεις που αφορούν:

  • Στην υποεκτίμηση των δαπανών για στρατιωτικούς εξοπλισμούς.
  • Για το ύψος του λεγόμενου «πλεονάσματος» των ασφαλιστικών ταμείων της χώρας.

Σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία, το δημόσιο χρέος έφτασε στο 103% του ΑΕΠ (από 102,4%) τροποποίηση που σύμφωνα με τους ίδιους οφείλεται στην προς τα κάτω αναθεώρηση του ΑΕΠ.

ΕΕ
Εγκαλεί τη ΔΕΗ

Για εσφαλμένη εφαρμογή κοινοτικής οδηγίας, εγκαλεί την Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το θέμα του λογιστικού διαχωρισμού των δραστηριοτήτων της ΔΕΗ. Χθες η ΕΕ αποφάσισε να κινήσει το δεύτερο στάδιο της διαδικασίας για παραβάσεις, διότι η Ελλάδα δεν έχει μέχρι στιγμής εξασφαλίσει τη δημοσίευση χωριστών λογαριασμών για την εξόρυξη λιγνίτη και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τη ΔΕΗ.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, ο διαχωρισμός των λογαριασμών των επιχειρήσεων ηλεκτρικής ενέργειας είναι αναγκαίος, προκειμένου να αποφεύγονται η διακριτική μεταχείριση, οι διασταυρούμενες επιχορηγήσεις και οι στρεβλώσεις του ανταγωνισμού. Η εφαρμογή της συγκεκριμένης νομοθεσίες είναι αίτημα που τίθεται μετ' επιτάσεως από τους ιδιώτες υποψήφιους ηλεκτροπαραγωγούς, προκειμένου να έχουν στοιχεία, όσον αφορά στο πόσο κοστίζει η κάθε δραστηριότητα της ΔΕΗ.

ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΙΜΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ
Ανοδικά κινήθηκαν το Μάρτη

Τάσεις ανόδου εμφάνισε το μήνα Μάρτη ο δείκτης τιμών παραγωγού, που καταγράφει τις τιμές χονδρικής με τις οποίες πωλούν οι επιχειρήσεις στο εμπόριο. Στα αξιοσημείωτα του μήνα αυτού, καταγράφεται και το γεγονός ότι οι εξαγωγικές επιχειρήσεις αύξησαν τις τιμές τους σε ρυθμό διπλάσιο από τις αυξήσεις που επέβαλαν οι επιχειρήσεις που καλύπτουν την εσωτερική αγορά.

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης παραγωγού στη βιομηχανία, το μήνα Μάρτη, ως προς τον προηγούμενο μήνα Φλεβάρη, σημείωσε άνοδο 0,7%, έναντι μείωσης 0,2% που είχε σημειωθεί τους αντίστοιχους μήνες τον προηγούμενο χρόνο. Σε δωδεκάμηνη περίοδο, ο δείκτης σημείωσε άνοδο 1,9%, έναντι ανόδου 2,2% τον προηγούμενο χρόνο, ενώ σε μέσα επίπεδα καταγράφηκε άνοδος 1,3%, έναντι ανόδου 2,2% πέρσι. Για την εγχώρια αγορά, το μήνα Μάρτη ως προς το Φλεβάρη, ο γενικός δείκτης τιμών παρουσίασε αύξηση 0,6%, η οποία έφτασε στο 1,3% για την εξωτερική αγορά... Ο κανόνας είναι οι τιμές να αυξάνονται, κατά πολύ μάλιστα υψηλότερα στην εγχώρια αγορά, σε σχέση με τις αγορές του εξωτερικού, όπου οι επιχειρηματίες καλούνται να προστατέψουν τις θέσεις τους έναντι των ανταγωνιστών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ