ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Νοέμβρη 2022
Σελ. /28
Μαχητικό - αγωνιστικό «παρών» και από τους μικρούς ΕΒΕ και τους βιοπαλαιστές αγρότες

Σε μια σειρά πόλεις κατεβάζουν «ρολά», αφήνουν τα τρακτέρ και βγαίνουν στους δρόμους με τους εργαζόμενους

Το δικό τους μαχητικό - αγωνιστικό «παρών» ετοιμάζονται να δώσουν στη σημερινή απεργιακή κινητοποίηση οι μικροί ΕΒΕ, παίρνοντας αποφάσεις σε μια σειρά πόλεις για συντονισμό της δράσης τους, μέσα από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις τους, με τα εργατικά σωματεία.

Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα θα κλείσουν και τα μαγαζιά τους, ώστε να σταλεί ακόμα πιο δυνατό το μήνυμα ότι είναι αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τον αγώνα επιβίωσης που δίνουν.

Τέτοιες αποφάσεις έχουν πάρει μέχρι στιγμής συνδικαλιστικές οργανώσεις σε Αττική, Λάρισα, Καρδίτσα, Αρτα, Ζάκυνθο.

Κλείνουν τα μαγαζιά στην Αττική και κατεβαίνουν στην Αθήνα

Στην Αττική, αγωνιστικό ραντεβού σήμερα, στις 10 π.μ., στα Χαυτεία, έχει δώσει στους μικρούς επαγγελματίες, βιοτέχνες, εμπόρους και αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ), καλώντας σε κλείσιμο των καταστημάτων και συμμετοχή στη συγκέντρωση με τα εργατικά συνδικάτα. Στο κάλεσμα έχουν ανταποκριθεί με σχετικές αποφάσεις 18 Ομοσπονδίες, 17 τοπικοί σύλλογοι και ενώσεις και 18 κλαδικοί σύλλογοι και σωματεία επαγγελματιών.

Μαζική αναμένεται να είναι η συμμετοχή των αυτοαπασχολούμενων οδηγών ΤΑΞΙ, που συμμετέχουν και με απόφαση του ΣΑΤΑ.

«Δεν μπορούμε άλλο να περιμένουμε τα χειρότερα, μένοντας σιωπηλοί μέσα στο μαγαζί. Ηρθε η ώρα να αγωνιστούμε για τη ζωή μας, για το εισόδημά μας, για το μέλλον των επιχειρήσεών μας», τονίζει η ΟΒΣΑ. «Τα συσσωρευμένα χρέη που έχουμε δημιουργήθηκαν εξαιτίας της άδικης έμμεσης και άμεσης φορολογίας, των απαράδεκτων χαρατσιών όπως του ΕΝΦΙΑ και του Τέλους Επιτηδεύματος που καμία κυβέρνηση δεν τα κατήργησε. Δημιουργήθηκαν από την απαράδεκτη διαχείριση της πανδημίας που κράτησε για μήνες τις επιχειρήσεις μας κλειστές και σήμερα είμαστε υποχρεωμένοι να επιστρέφουμε ακόμα και τα ψίχουλα των επιστρεπτέων προκαταβολών, όταν οι μεγάλοι όμιλοι πήραν ζεστό παραδάκι εκατομμυρίων που δεν θα επιστρέψουν ποτέ», υπογραμμίζει.

Καλεί τους επαγγελματίες να βγουν στον δρόμο για όλα όσα τους «πνίγουν». «Δεν ανεχόμαστε άλλο τις απειλές για κοψίματα ρεύματος και φυσικού αερίου στο σπίτι και στην επιχείρηση, επειδή αδυνατούμε να πληρώσουμε τους υπέρογκους λογαριασμούς. Δεν αντέχουμε τη μεγάλη ακρίβεια στις πρώτες ύλες, στα νοίκια και στα καύσιμα που εξανεμίζουν το εισόδημά μας. Δεν αντέχουμε να πληρώνουμε άλλο άδικους φόρους και χαράτσια. Δεν ανεχόμαστε να βρισκόμαστε στις μαύρες λίστες των πλειστηριασμών από τους οποίους δεν γλιτώνει ούτε η πρώτη κατοικία. Δεν ανεχόμαστε τον εκφοβισμό ότι "όποιος δεν προσαρμόζεται πεθαίνει" όταν η κυβέρνηση και άλλοι καλοθελητές, αντί να καταργούν, μονιμοποιούν τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης και χαρίζουν απλόχερα αφορολόγητο πετρέλαιο στους εφοπλιστές. Δεν ανεχόμαστε τον εκβιασμό και τις υψηλές απαιτήσεις των μεγάλων ομίλων και προμηθευτών μας, που μας οδηγούν στο κλείσιμο», αναφέρει στο κάλεσμά της.

«Δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο από τα "ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα" που όλο τάζουν "φως στο τούνελ" για να μας έχουν συνεχώς στο "περίμενε" και να πηγαίνουμε από το κακό στο χειρότερο. Ηρθε η ώρα να τους προσπεράσουμε με τον αγώνα μας», τονίζει η ΟΒΣΑ. Καλεί κάθε τίμιο συνδικαλιστή, κάθε επαγγελματία που προβληματίζεται και δεν αντέχει το άγχος της ανασφάλειας και τη θηλιά των χρεών, να συμμετέχει στην απεργιακή συγκέντρωση, ώστε να πλημμυρίσει το κέντρο της Αθήνας με χιλιάδες διαδηλωτές.

Οι βιοπαλαιστές αγρότες

Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, δεκάδες Ομοσπονδίες και Αγροτικοί Σύλλογοι σε όλη τη χώρα έχουν πάρει απόφαση συμμετοχής στις απεργιακές συγκεντρώσεις, συντονίζοντας τη δράση τους με τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους της πόλης. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα θα κατεβάσουν στις συγκεντρώσεις και τρακτέρ, ώστε να σταλεί ακόμα πιο δυνατό το μήνυμα ότι είναι αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τον αγώνα επιβίωσης που δίνουν.

Οι Αγροτικοί Σύλλογοι και Ομοσπονδίες αφού τονίζουν ότι «η οργή, η αγανάκτηση που νιώθουμε βλέποντας το εισόδημά μας να εξανεμίζεται στην ακρίβεια, να κερδοσκοπούν σε βάρος μας και ως παραγωγοί και ως καταναλωτές, να γίνει απόφαση αγώνα και διεκδίκησης, όχι απογοήτευση και φόβος. Να πιστέψουμε στο δίκαιο του αγώνα μας και κυρίως στη δύναμη της συλλογικής δράσης και κινητοποίησης», προβάλλουν μια σειρά από αιτήματα για την εξασφάλιση της δυνατότητας να συνεχίσουν να παράγουν, να μπορούν να ζουν από τον μόχθο τους, όπως: Μείωση του κόστους παραγωγής (αφορολόγητο πετρέλαιο, πλαφόν 0,7 λεπτά ανά κιλοβατώρα στο αγροτικό ρεύμα, επιδότηση μέσων, εφοδίων και ζωοτροφών), αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των παραγωγών για τη φετινή χρονιά, τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν βιώσιμο εισόδημα, όχι στο αίσχος των «ανοιχτών» τιμών, άμεσες και δίκαιες αποζημιώσεις, αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ.


ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΜΗΛΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ
Με τις διεκδικήσεις τους απαντούν στο οξυμένο πρόβλημα επιβίωσης

Συντονισμένες κινητοποιήσεις στις 15 Νοέμβρη, κλιμάκωση με πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα

Από τη μαζική πανελλαδική σύσκεψη
Από τη μαζική πανελλαδική σύσκεψη
Την απόφαση για συντονισμένες κινητοποιήσεις στις 15 Νοέμβρη και τη διοργάνωση πανελλαδικού συλλαλητηρίου στα τέλη Νοέμβρη, διεκδικώντας την προστασία του εισοδήματος των μηλοπαραγωγών, πήραν εκατοντάδες αγρότες που συμμετείχαν στην πανελλαδική σύσκεψη αγροτικών συλλόγων και ομοσπονδιών, από περιοχές της χώρας όπου παράγονται μήλα.

Στη σύσκεψη, που έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος δράσης της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, συμμετείχαν οι εξής φορείς: Οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας και Μαγνησίας. Οι Αγροτικοί Σύλλογοι Αγιάς, Ανάβρας, Γερακαρίου, Μαρμαρίνης, Μεταξοχωρίου, Ποταμιάς, Σκήτης, Σαρανταπόρου, Καλλιθέας Ολύμπου, Αμπελώνα, Τυρνάβου, Ζαγοράς, Ανατ. Εορδαίας και Νότιας Λεκάνης Βεγορίτιδας, Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας», Ροδοχωρίου, Λουρίου, Δρακειάς. Οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί: Ανάβρας, Κισσάβου, Μελιβοΐας, Ορεινών. Οι Σύλλογοι Γυναικών: Ανάβρας, Ποταμιάς. Οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι: Μεταξοχωρίου, Δήμητρας, Ανατολιτών.

Συμμετείχαν επίσης μεμονωμένοι παραγωγοί από την Καστοριά και άλλες μηλοπαραγωγές περιοχές, ενώ έδωσαν το «παρών», εκφράζοντας τη στήριξή τους, ο δήμαρχος Αγιάς, Αντώνης Γκουντάρας, πρόεδροι τοπικών κοινοτήτων της Αγιάς και εκπρόσωποι του Εμπορικού Συλλόγου Αγιάς.

Η μαζική συμμετοχή αγροτών ανέδειξε το τεράστιο πρόβλημα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν οι μηλοπαραγωγοί αλλά και βιοπαλαιστές αγρότες που καλλιεργούν κι άλλα προϊόντα, αλλά ταυτόχρονα την αποφασιστικότητά τους, με οργανωμένη συλλογική προσπάθεια, μαζικές αγωνιστικές κινητοποιήσεις, διεκδικώντας μέτρα από την κυβέρνηση, να αγωνιστούν για να μπορέσουν να ζήσουν τις οικογένειές τους και να συνεχίσουν την καλλιεργητική δραστηριότητα.

Καμιά αναμονή, παίρνουμε την υπόθεση της επιβίωσης στα χέρια μας

Μιλώντας εισηγητικά, ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας και μέλος της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, αναφέρθηκε στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μηλοπαραγωγοί, σημειώνοντας μεταξύ άλλων τα εξής: «Με την εκτόξευση του κόστους παραγωγής, μειώνεται κι άλλο το έτσι κι αλλιώς ισχνό εισόδημά μας. Η τιμή του αγροτικού ρεύματος από 0,07 ευρώ/KWh το καλοκαίρι του 2021 έχει σήμερα τριπλασιαστεί φτάνοντας τα 0,21 ευρώ/KWh. Παρόμοια προβλήματα προκύπτουν από την αύξηση της τιμής του πετρελαίου, με την τιμή να βρίσκεται πάνω από τα 2 ευρώ, ενώ αυξημένες είναι και οι τιμές σε ζωοτροφές, αγροτικά μέσα και εφόδια.

Οι αγρότες πουλάνε πάμφθηνα τα μήλα, κάτω από το κόστος παραγωγής φέτος και με το αίσχος των ανοιχτών τιμών, χωρίς να ξέρουν πόσο και πότε θα πληρωθούν και αν θα παραμείνουν αδιάθετες ποσότητες στα χέρια τους. Την ίδια στιγμή, τα μήλα που πουλιούνται κοψοχρονιά από το χωράφι, φτάνουν στο ράφι και στη λαϊκή κατανάλωση σε τιμές από 6 έως 10 φορές ακριβότερα. Με τις πλάτες και τις ευλογίες της κυβέρνησης στους μεσάζοντες και στους μεταπωλητές. Σαν να μην έφταναν τα παραπάνω, ήρθε πριν από λίγες μέρες η απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να θέσει εκτός Συνδεδεμένης Ενίσχυσης όλες τις μηλοπαραγωγές περιοχές της χώρας οι οποίες δεν έχουν ΠΟΠ προϊόν, μέσα από το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για τη νέα ΚΑΠ 2023 - 2027. Πλην των ενισχύσεων στα μήλα, χάνονται και οι ενισχύσεις στους καρπούς με κέλυφος, όπως αμύγδαλα, καρύδια, κάστανα, φιστίκια.

Πρόκειται για κατάπτυστη απόφαση που καταδικάζει σε οικονομικό μαρασμό χιλιάδες παραγωγούς, την οικονομική και κοινωνική ζωή των αντίστοιχων περιοχών. Είναι πρωτοφανής κωλοτούμπα από την πλευρά της κυβέρνησης που ενώ πέρυσι τέτοια εποχή δεσμεύτηκε σε κινητοποίηση που έγινε στο υπουργείο ότι θα παραμείνουν οι συνδεδεμένες ενισχύσεις σε αυτά τα προϊόντα τουλάχιστον έως το 2027, φέτος με το έτσι θέλω και χωρίς σοβαρά επιχειρήματα, την κόβει».

Ο Ρίζος Μαρούδας στάθηκε στην ανάγκη να κλείσουν οι αγρότες τα αυτιά τους στις ψεύτικες και χιλιοειπωμένες υποσχέσεις ότι θα στηριχτεί ο πρωτογενής τομέας, στις διαδόσεις και στα παπαγαλάκια που θορυβημένα από τη μαζική σύσκεψη ήδη ξεκίνησαν να μιλάνε για ενισχύσεις de minimis (ενισχύσεις ήσσονος σημασίας) κ.λπ.

Τόνισε ακόμα ότι «τα προβλήματά μας ούτε προσωρινά είναι ούτε συγκυριακά ούτε "εισαγόμενα". Αποτελούν μόνιμο βραχνά για τους αγρότες με όλες τις κυβερνήσεις, κάνοντας όλο και πιο δύσκολη την επιβίωσή μας. Αυτοί που κυβερνάνε δημιουργούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Αυτοί μας κλέβουν τον ιδρώτα, τον μόχθο μας και αυτοί μπουκώνουν με δισ. τους επιχειρηματίες. Χρειάζεται να πιστέψουμε στο δίκιο και τη δύναμή μας. Να πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας. Δεν περιμένουμε "σωτήρες", είναι δική μας ευθύνη να αγωνιστούμε για το σήμερα και το αύριο των οικογενειών και των καλλιεργειών μας. Δυναμώνουμε τον αγώνα μέσα από τους Συλλόγους, τις Ομοσπονδίες, την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων».

Στη συνέχεια πήραν τον λόγο εκπρόσωποι των Αγροτικών Συλλόγων, οι οποίοι περιέγραψαν το δραματικό αδιέξοδο που αντιμετωπίζουν και τον κίνδυνο να οδηγηθούν βίαια σε εγκατάλειψη της καλλιέργειας γιατί δεν θα έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν τα καλλιεργητικά έξοδα. Τόνισαν ότι θα προχωρήσουν άμεσα σε συσκέψεις, Γενικές Συνελεύσεις, μέσα από τις οποίες θα επιδιώξουν τη μαζική συμμετοχή στη σημερινή απεργία, στις συντονισμένες κινητοποιήσεις στις 15 Νοέμβρη και στο πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα.

Κλείνοντας, ο Ρίζος Μαρούδας τόνισε ότι στις 15 Νοέμβρη μπορούν να βγουν στους δρόμους ακόμη περισσότεροι αγρότες, έχοντας στο πλευρό τους, τους εργατοϋπαλλήλους, τους αυτοαπασχολούμενους, τη νεολαία, τις γυναίκες, τους συνταξιούχους, αφού έχουν τα ίδια προβλήματα, την ίδια ανασφάλεια και άγχος για το σήμερα και το αύριο, κοινό αντίπαλο.

Το πλαίσιο αιτημάτων

Οι βιοπαλαιστές αγρότες διεκδικούν:

-- Να παραμείνουν οι συνδεδεμένες ενισχύσεις σε όλα τα προϊόντα.

-- Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος με ευθύνη της κυβέρνησης.

-- Αμεσα μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο όπως το δίνουν στους εφοπλιστές. Πλαφόν 0,07 ευρώ/KWh στο αγροτικό ρεύμα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και του προστίμου ρύπων. Φθηνή Ενέργεια για τα χωράφια, τους στάβλους, τα σπίτια τους. Επιδότηση των μέσων και εφοδίων και των ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.

-- Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν βιώσιμο εισόδημα στους αγρότες και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ