ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Σεπτέμβρη 2002
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αισιοδοξία και εκκλήσεις ενότητας

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ-ΡΑΜΑΛΑ-ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Μέσα στις επόμενες μέρες θα αρχίσει η αναζήτηση των προσώπων που θα στελεχώσουν το νέο υπουργικό σχήμα που ο Γιάσερ Αραφάτ θα υποβάλει προς έγκριση στο Κοινοβούλιο. Οι προχτεσινές εξελίξεις, που οδήγησαν σε παραίτηση σύσσωμου του Υπουργικού Συμβουλίου ενόψει μιας βέβαιης αποτυχίας στην προσπάθειά του να εξασφαλίσει ψήφο εμπιστοσύνης, έγιναν δεκτές με συγκρατημένη ικανοποίηση από την ισραηλινή ηγεσία. Πάντως, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Πρόεδρος Μπους επανερχόταν στο Μεσανατολικό στο πλαίσιο της γενικότερης παρουσίασης των αμερικανικών σχεδίων για το Ιράκ, υπογραμμίζοντας ότι «οι ΗΠΑ τάσσονται υπέρ μιας ανεξάρτητης, βιώσιμης και δημοκρατικής Παλαιστίνης, που θα υπάρχει εν ειρήνη δίπλα στο Ισραήλ».

Ο Γιάσερ Αραφάτ δε σχολίασε επισήμως την, κατά πλειοψηφία, απροθυμία των βουλευτών να παράσχουν ψήφο εμπιστοσύνης στην προηγούμενη κυβέρνηση που σχημάτισε τον Ιούνη, προκαλώντας την «αναγκαστική» της παραίτηση προς αποφυγή του κοινοβουλευτικού καταποντισμού. Εντούτοις, στενοί συνεργάτες του διέρρεαν ότι ήταν εξοργισμένος από την πρώτη, τέτοιου μεγέθους, αντίδραση του Κοινοβουλίου απέναντι στις κυβερνητικές επιλογές του. Παρ' όλα αυτά, δεν αποσαφηνίστηκε αν εξετάζει το ενδεχόμενο να συμπεριλάβει στη νέα κυβέρνηση θέση πρωθυπουργού, όπως επιθυμεί η κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Ο πρόεδρος της Νομικής Επιτροπής του Κοινοβουλίου, Αμπντέλ Καρίμ Αμπού Σαλάχ, δήλωνε ότι ήταν «ολοφάνερη η καταψήφιση της κυβέρνησης» και τόνιζε πως «το Κοινοβούλιο ελπίζει ότι στη νέα κυβέρνηση θα υπάρχουν νέα πρόσωπα εμπιστοσύνης, που διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο τα τελευταία δύο δύσκολα χρόνια». Ο βουλευτής της «Φατάχ» Αμπάς Ζάκι εμφανίστηκε αισιόδοξος δηλώνοντας ότι «αρχίζει μια νέα εποχή διαφάνειας, απόδοσης ευθυνών και διάκρισης εξουσιών».

Η πλειοψηφία των Παλαιστινίων βουλευτών, όπως και της κοινής γνώμης, σύμφωνα με τα ΜΜΕ, δεν έκρυβε την ικανοποίησή της για την παραίτηση, σπεύδοντας, όμως, να συμπληρώσει ότι «η παλαιστινιακή δυσαρέσκεια απορρέει από τον τρόπο διακυβέρνησης της Π. Αρχής στα εσωτερικά θέματα, και όχι από τους λόγους που προβάλλει η ισραηλινή ηγεσία». «Η υπόθεση αφορά εμάς και κανέναν άλλο», υπογράμμιζαν, και κατέληγαν ότι «δεν είναι απόρριψη για τον ίδιο τον Αραφάτ αλλά για τους ανθρώπους που υπάρχουν γύρω του».

Ο Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, σύμβουλος του Αραφάτ, τόνιζε ότι «όλες οι προσπάθειες επικεντρώνονται στη διατήρηση της εθνικής ενότητας προκειμένου ν' αποτινάξουμε την ισραηλινή κατοχή». Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι και βουλευτές, ομοφώνως, ζητούσαν άμεση απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων στις θέσεις που κατείχαν πριν την έναρξη της δεύτερης Ιντιφάντα, προειδοποιώντας ότι «δεν μπορούν αλλιώς να γίνουν εκλογές».

«Κάτι αλλάζει προς το θετικό», εκτιμούσε ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, ενώ ο ΥΠΕΞ, Σιμόν Πέρες, μιλούσε για σαφές δείγμα εκδημοκρατισμού, αποφεύγοντας, όμως, περαιτέρω δηλώσεις, με τη διευκρίνιση ότι «είναι παλαιστινιακό εσωτερικό θέμα». Για «ψήφο δυσπιστίας» έκανε λόγο ο αρχηγός των στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών, στρατηγός Ααρόν Ζεεβί-Φαρκάς. «Οι Παλαιστίνιοι δείχνουν ξεκάθαρα ότι θέλουν νέα ηγεσία και η διεξαγωγή εκλογών το συντομότερο δυνατό θα εξυπηρετήσει τα εθνικά τους συμφέροντα», έκρινε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας.

Παρ' όλα αυτά, ο Ραανάν Γκισίν, εκπρόσωπος του Σαρόν, ξεκαθάριζε ότι ο ισραηλινός στρατός δε θα αποχωρήσει αν δεν υπάρξει ηρεμία. Μάλιστα, τανκς εισέβαλαν, χτες, στον καταυλισμό Αλ Μαγκάζι και στα γειτονικά ανατολικά προάστια της πόλης της Γάζας, καταστρέφοντας στον πρώτο 8 σπίτια και κάνοντας εξονυχιστικές έρευνες.

ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Επίθεση και στην κηδεία του δολοφονηθέντος υπουργού

ΣΡΙΝΑΓΚΑΡ, ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ και ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Η νέα επίθεση, στην κηδεία του Μουστάκ Αχμάντ Λόνε, από ενόπλους που οι Ινδοί θεωρούν «μέλη αυτονομιστικών οργανώσεων», είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό τριών αστυνομικών, όμως η σημασία της είναι πολύ περισσότερο πολιτική από ό,τι στρατιωτική. Στην κηδεία βρισκόταν ο υπουργός Αμύνης της Ινδίας Τζορτζ Φερνάντες, ο οποίος προέβη σε νέες εμπρηστικές δηλώσεις, όπως ότι «ξέρουμε πως το Πακιστάν θα επιχειρήσει να εκτροχιάσει τις εκλογές (στο Κασμίρ) και έχουμε προβεί σε όλες τις δυνατές προετοιμασίες για να αποτρέψουμε αυτήν την απειλή». Οι 18 νεκροί της Τετάρτης, περιλαμβανομένου του Λόνε, όμως, παρουσιάζουν μια πολύ διαφορετική εικόνα. Οπως και ο πανικός των 2.000 παριστάμενων από τους πυροβολισμούς και τις εκρήξεις...

Το γεγονός ότι η «Λασκάρ ε Τάιμπα» δεν έχει αναλάβει την ευθύνη της δολοφονίας του υπουργού, δεν εμπόδισε το Νέο Δελχί να κατηγορήσει την οργάνωση γι' αυτήν και το Πακιστάν ως συνεργό της.

Το θέμα της κλιμακούμενης εκ νέου έντασης ανάμεσα στο Πακιστάν και την Ινδία, τέθηκε και στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όπου ο ΓΓ του Οργανισμού Κόφι Αναν, κάλεσε για «μεσολάβηση της διεθνούς κοινότητας» ώστε να λυθεί το θέμα της εξέγερσης του Κασμίρ και των αιτίων που οδήγησαν στην ανάφλεξή του - μια προοπτική που δυσαρεστεί το Νέο Δελχί.

ΝΙΓΗΡΙΑ
Παραδέχτηκε πως διέταξε τις σφαγές...

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.--

Ηθελε να σώσει «ζωές και περιουσίες» όταν έδινε πριν ενάμιση χρόνο την εντολή στις ειδικές δυνάμεις του στρατού να αναλάβουν δράση κατά εκατοντάδων αμάχων στις περιοχές Οντι και Μπένουε. Και οι δυνάμεις του στρατού υπάκουσαν... σφαγιάζοντας εκατοντάδες πολίτες! Την παραδοχή αυτή έκανε χτες ο Πρόεδρος της Νιγηρίας, Ολουσενγκούν Ομπασάντζο σε μία περίοδο όπου εντείνονται οι προσπάθειες κοινοβουλευτικών στελεχών του κόμματός του («Δημοκρατικό Κόμμα του Λαού) με σκοπό είτε την αποπομπή του από τον προεδρικό θώκο, είτε την παραπομπή του σε δίκη...

Οπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο Νιγηριανός Πρόεδρος δεν παραδέχτηκε πως έδωσε την εντολή για τη σφαγή εκατοντάδων κατοίκων περιοχών στο Δέλτα του Νίγηρα υπό το τεράστιο ηθικό βάρος των συνεπειών αυτής της διαταγής, αλλά επειδή πίστεψε πως ορθώς έπραξε ό,τι έκανε, γιατί «το Σύνταγμα τού δίνει αυτή τη δυνατότητα επειδή εκείνη την περίοδο ήταν διοικητής των δυνάμεων ασφαλείας»...

Η παρέμβαση του Ομπασάντζο έγινε με τη μορφή γραπτής απάντησης στις 17 κατηγορίες περί «κατάφωρης ανάρμοστης συμπεριφοράς» που εγείρουν εναντίον του βουλευτές της παράταξής του.

Το Δημοκρατικό Κόμμα του Λαού που έχει την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων κατηγόρησε προ εβδομάδων, τον Πρόεδρο Ομπασάντζο, αφ' ενός, πως διέταξε τη σφαγή αμάχων στο Οντι (Νοέμβριος 1999) και στην πολιτεία Μπένουε (Οκτώβρης 2001) με αφορμή τους θανάτους ανδρών των δυνάμεων ασφαλείας και, αφ' ετέρου, πως παραβίασε το Σύνταγμα αποσύροντας τουλάχιστον 265.000.000 δολάρια από τραπεζικούς λογαριασμούς της Κεντρικής Τράπεζας δίχως κοινοβουλευτική έγκριση.

Επόμενη κίνηση ηγετικών κοινοβουλευτικών στελεχών της κυβερνώσας παράταξης εκτιμάται πως θα είναι η προσπάθειά τους να πείσουν και άλλα μέλη του Κοινοβουλίου για την ανάγκη δικαστικής δίωξης του Προέδρου... Πάντως, σημαίνοντα ρόλο στην προεκλογική (ενόψει των προεδρικών εκλογών του ερχόμενου Απρίλη) αντιπαράθεση μεταξύ Προέδρου και της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του φαίνεται πως παίζουν, μεταξύ άλλων, ο «Διεθνής Οργανισμός κατά των Βασανιστηρίων» (έχει έδρα τη Γενεύη) και το «Κέντρο Εκπαίδευσης για την Επιβολή του Νόμου», που ζήτησαν χτες από τα Ηνωμένα Εθνη και τους αρμόδιους υπουργούς της Βρετανικής Κοινοπολιτείας να διερευνήσουν το ρόλο της κυβέρνησης Ομπασάντζο στις αιματηρές εθνικές και θρησκευτικές συγκρούσεις των τελευταίων χρόνων...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ
Εν μέσω σκοπέλων...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Οι αγορές μάλλον αντέδρασαν πέραν του δέοντος νευρικά, στις ανακοινώσεις τόσο της αμερικανικής κυβέρνησης περί αύξησης των επιδομάτων για την ανεργία καθώς και στις προειδοποιήσεις του Αλαν Γκρίνσπαν για προσοχή. Προειδοποιήσεις που σίγουρα δεν προοιωνίζονται ανάκαμψη. Τίποτα θετικό δεν πρόσθεσε ούτε η ανακοίνωση περί νέας διεύρυνσης του ελλείμματος. Και όλα αυτά στη σκιά της ομιλίας του Αμερικανού Προέδρου Μπους, στα Ηνωμένα Εθνη, όπου λίγο - πολύ έδωσε τελεσίγραφο προς το Ιράκ...

«Κάθε φορά, κάτι συμβαίνει που ανακόπτει την πορεία της αγοράς και αναγκάζει τους επενδυτές σε οπισθοχώρηση». Με αυτή τη φράση ο επικεφαλής επενδύσεων στην Trevor, Stewart Burton & Jacobsen συνοψίζει τις σημερινές εξελίξεις, που είναι η υψηλή ανεργία που καταγράφηκε την περασμένη εβδομάδα στις ΗΠΑ και η κατάθεση του προέδρου της Fed στη Βουλή. Στην κατάθεση αυτή, προειδοποίησε για τις «μεγάλες προκλήσεις» που είναι «η πτώση των χρηματιστηρίων και των επενδυτικών δαπανών και οι τρομοκρατικές ενέργειες».

Οι εξελίξεις αυτές, όπως ήταν φυσικό, δεν άρεσαν στους επενδυτές και σε συνδυασμό με την ανακοίνωση για την αύξηση των επιδομάτων για την ανεργία, είχαν ως αποτέλεσμα την πτώση τη Wall Street και βύθισαν ακόμη περισσότερο στο κόκκινο τις ευρωπαϊκές αγορές, υπό την πίεση κυρίως της υψηλής τεχνολογίας και των ασφαλειών.

Ο Αλαν Γκρίνσπαν ζήτησε από το Κογκρέσο να μην επιτρέψει την επιμήκυνση της περιόδου των δημοσίων ελλειμμάτων που θα μπορούσε να σπρώξει τα επιτόκια υψηλότερα. Μεταξύ, άλλων, ο Αλαν Γκρίνσπαν, μιλώντας στην Επιτροπή Προϋπολογισμού της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, προσπάθησε να πείσει τους βουλευτές να εντείνουν τις προσπάθειες για τη συγκράτηση των κρατικών δαπανών. Επεισήμανε ότι εάν οι ΗΠΑ επιστρέψουν σε μία περίοδο συνεχιζόμενων μεγάλων ελλειμμάτων, αυτό θα έχει δυσμενή επίδραση στις προοπτικές της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου, τονίζοντας πως «η ιστορία δείχνει ότι η εγκατάλειψη της δημοσιονομικής πειθαρχίας θα ωθήσει υψηλότερα τα επιτόκια, θα μειώσει τις κεφαλαιακές δαπάνες, θα οδηγήσει σε χαμηλότερο ρυθμό αύξησης της παραγωγικότητας και θα θέσει ενώπιόν μας στο μέλλον δυσκολότερες προκλήσεις» υπογράμμισε, σύμφωνα με το Reuters.

Η έμφαση στα ελλείμματα εξηγείται από τη σημερινή ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου, σύμφωνα με την οποία το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών ανήλθε το δεύτερο τρίμηνο στο ποσό-ρεκόρ των 130 δισ. δολαρίων. Το τελευταίο 12μηνο το έλλειμμα άγγιξε το 4,2% του ΑΕΠ έναντι 3,9% το 2001. Το 2000, όταν τέλειωσε η δεκαετής επέκταση της αμερικανικής οικονομίας, είχε αγγίξει το επίπεδο-ρεκόρ του 4,2%.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ