ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Φλεβάρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ
Διακυβεύεται η λύση στις εκλογές

Μεγαλειώδης η προεκλογική συγκέντρωση του ΓΓ του ΑΚΕΛ στη Λευκωσία

ΛΕΥΚΩΣΙΑ (της απεσταλμένης μας Αλεξάνδρας ΦΩΤΑΚΗ).--

«Αρωμα νίκης» είχε η μεγαλειώδης προεκλογική συγκέντρωση του ΓΓ του ΑΚΕΛ και υποψηφίου για την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, στο Στάδιο Ελευθερία, στη Λευκωσία, την Τετάρτη. Με τη νεολαία να δίνει τον παλμό και τα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη να κάνουν το κλίμα αγωνιστικό, οι περίπου 10.000 συγκεντρωμένοι έκαναν «προθέρμανση» για τη νίκη στις 24 του Φλεβάρη. Πρόσφυγες από όλη την Κύπρο, εργαζόμενοι, φοιτητές, συνταξιούχοι, σε αυτή την τελευταία προεκλογική συνάντηση, βροντοφώναξαν την απαίτησή τους για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού, με τον Δ. Χριστόφια να υπόσχεται μία «δίκαιη λύση και δίκαιη κοινωνία».

«Πορευόμαστε μαζί για να αποτρέψουμε τη διχοτόμηση. Πορευόμαστε μαζί για να τερματίσουμε την κατοχή και τον εποικισμό. Για να επανενώσουμε την πατρίδα μας. Για να δώσουμε τέλος στη στασιμότητα.

Πορεύονται μαζί μας για να πετύχουμε δίκαιη λύση. Για να κάνουμε τη χώρα μας τόπο μόνιμης ειρήνης, συνεργασίας και ασφάλειας. Χώρα ευημερίας και προόδου για όλα τα παιδιά της. Χώρα που να διασφαλίζει το μέλλον των παιδιών και των γενεών που θα έρθουν.

Η διχοτόμηση απειλεί την πατρίδα και το λαό μας. Αποτελεί βραδυφλεγή βόμβα στα θεμέλια των επιτυχιών και των κατακτήσεών μας. Το πραγματικό διακύβευμα των επερχόμενων εκλογών είναι η επίτευξη λύσης που να απαλλάσσει από την κατοχή και να επανενώνει. Που να αποτρέπει τη διχοτόμηση». Με αυτά τα λόγια ο ΓΓ του ΑΚΕΛ έδωσε το πραγματικό δίλημμα αυτών των εκλογών, καθώς η μακροχρόνια στασιμότητα, από το 2004, έφερε τη χώρα σε επικίνδυνα νερά...


Ο Δ. Χριστόφιας αναφέρθηκε εκτενώς στο μαζικό εποικισμό που επιχειρείται από την τουρκική πλευρά, με στόχο την αλλοίωση της τουρκοκυπριακής κοινότητας, αλλά και στη μαζική παράνομη οικοδόμηση των Κατεχομένων από μεγάλα κατασκευαστικά γραφεία. «Τα αδιέξοδα, όπως τόνισε, τα συντηρεί η Τουρκία με την αδιαλλαξία της. Η κατοχική δύναμη εκμεταλλεύεται την άγονη παρέλευση του χρόνου για να παγιώνει τα διχοτομικά δεδομένα. Μεθοδεύει την αναβάθμιση του ψευδοκράτους και εργάζεται πυρετωδώς γι' αυτό. Εμείς δεν πρόκειται να αφήσουμε το χρόνο να παγιώσει τη διχοτόμηση. Εμείς ποτέ δε θα κρυφτούμε πίσω από την αδιαλλαξία της Τουρκίας. Δε θα μείνουμε στην απραξία. Χρειαζόμαστε άμεσα λύση που θα δικαιώνει το λαό μας και εμείς θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να την πετύχουμε. Μία λύση που τελικά θα αποφασίσει μόνο ο κυπριακός λαός». Οπως υπογράμμισε ο Δ. Χριστόφιας, «το αγωνιστικό εφικτό στη δική μας την περίπτωση είναι η λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Είναι η λύση που θα μετεξελίξει το ενιαίο κράτος σε ομοσπονδιακό. Εμείς εμμένουμε σε λύση που θα έχει ως βάση, πέρα από τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου 1977 και '79, τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, τις αρχές του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου.

Εμείς εμμένουμε, η λύση να αποκαθιστά και να κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των πολιτών, περιλαμβανομένου του δικαιώματος των προσφύγων για επιστροφή. Εμμένουμε να προνοεί τερματισμό της κατοχής και του εποικισμού. Εμμένουμε να προβλέπει την αποστρατικοποίηση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Εμμένουμε όπως η ενωμένη ομοσπονδιακή Κυπριακή Δημοκρατία έχει μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μια διεθνή προσωπικότητα. Εμμένουμε να προβλέπει την ενότητα κράτους, λαού, θεσμών και οικονομίας. Αυτό υπηρετεί το συμφέρον των Ελληνοκυπρίων αλλά και των Τουρκοκυπρίων. Θέλουμε μια δίκαιη λύση. Είμαστε απαλλαγμένοι από αλυτρωτικές φιλοσοφίες».

Σ' αυτές τις εκλογές, όπως επισήμανε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, αφήνουμε πίσω ό,τι μας διχάζει, ενώνουμε δυνάμεις, ενώνουμε την Κύπρο.

Η επικαιρότητα των θέσεων του ΑΚΕΛ φάνηκε και από τη λιμενική επανασύνδεση Συρίας - ψευδοκράτους, η οποία στηρίζεται και από την ΕΕ, που ισχυρίστηκε ότι τα κατεχόμενα λιμάνια δε λειτουργούν παράνομα, αποκαλύπτοντας για ακόμα μία φορά ότι στηρίζει το κατοχικό καθεστώς. Είναι ξεκάθαρο άλλωστε ότι η ΕΕ επιχειρεί αναβάθμιση του ψευδοκράτους, δεδομένης και της απόφασης για την απευθείας χρηματοδότηση έργων υποδομής που ουσιαστικά αναβαθμίζει το καθεστώς. Η κυπριακή κυβέρνηση προσέφυγε ήδη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με στόχο να ακυρώσει την απόφαση της Επιτροπής.

Χτες το βράδυ πραγματοποιήθηκε και η διακαναλική συζήτηση των αρχηγών, με θέμα το Κυπριακό, όπου ο ΓΓ του ΑΚΕΛ επανέλαβε τις πάγιες θέσεις του κόμματος, υποσχόμενος έξοδο από τη στασιμότητα.


ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗΣ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ
Προτάσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για διευκόλυνση του κεφαλαίου

Με τις εισηγήσεις των εκπροσώπων των κομμάτων πάνω στο γενικό πλαίσιο στο οποίο κινείται η αντιδραστική συνταγματική αναθεώρηση, ξεκίνησαν χτες επί της ουσίας οι εργασίες της σχετικής επιτροπής της Βουλής.

Για να αναθεωρηθούν τα προτεινόμενα άρθρα, πρέπει σύμφωνα με το Σύνταγμα να συγκεντρώσουν πλειοψηφία 180 βουλευτών, επειδή στην προηγούμενη Βουλή δε συγκέντρωσαν αυτήν την πλειοψηφία (180) οπότε σήμερα θα αρκούσε απλή πλειοψηφία 151 βουλευτών.

Το σημερινό Σύνταγμα, είπε ο εισηγητής του ΚΚΕ Αχ. Κανταρτζής, όντως χρειάζεται αναθεώρηση αφού είναι κατά βάση Σύνταγμα που κατοχυρώνει την εξουσία του μεγάλου κεφαλαίου, διευκολύνει την παρουσία της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και διευρύνει τις ανισότητες. Αρα, τόνισε, χρειάζεται αναθεώρηση σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση από αυτήν που κινούνται οι προτάσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Ο Αχ. Κανταρτζής υπενθύμισε ότι η ευρεία αναθεώρηση που έκανε το 2001 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πήγε τα συνταγματικά πράγματα προς τα πίσω, με στόχο τη διευκόλυνση της ενσωμάτωσης της χώρας στην ΕΕ, το χτύπημα της προστασίας των δασών, τη χαλάρωση της προστασίας των δημοκρατικών ελευθεριών κ.ά.

Το ΚΚΕ, είπε, είχε καταγγείλει τότε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, που από κοινού ψήφισαν τα υπό αναθεώρηση άρθρα. Ετσι και σήμερα, σημείωσε, οι κατευθύνσεις των προτάσεων των δύο κομμάτων κινούνται προς το να φύγουν από τη μέση όσα εμπόδια έχουν μείνει στο Σύνταγμα προκειμένου να διευκολυνθεί η κερδοφορία του κεφαλαίου, οι ιδιωτικοποιήσεις, η ενσωμάτωση στην ΕΕ.

Από κοινού, είπε, προτείνουν αναθεώρηση του άρθρου 16, τη διευκόλυνση της ιδιωτικοποίησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το διορισμό της ηγεσίας της δικαιοσύνης, την άρνηση της μονιμοποίησης των συμβασιούχων.

Το ΚΚΕ, τόνισε, λέει όχι στην αναθεώρηση του άρθρου 16, η οποία θα οδηγήσει όχι μόνο στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, αλλά και στη λειτουργία των σημερινών ΑΕΙ με τους κανόνες της αγοράς. Θα δοθεί, τόνισε, καίριο πλήγμα στον δημόσιο χαρακτήρα της Παιδείας και θα επεκταθεί το χτύπημα σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Είμαστε, συνέχισε, αντίθετοι στην αναθεώρηση του άρθρου 24 και το διαχωρισμό των δασών από τις δασικές εκτάσεις, αφού έτσι θα ανοίξει ο δρόμος στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα να κερδοσκοπήσουν. Την αντίθεσή του εξέφρασε και με την προσπάθεια να κυρώνονται με απλή και όχι αυξημένη πλειοψηφία συμφωνίες που εκχωρούν κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ χαρακτήρισε ιδιαίτερα επικίνδυνη την πρόταση για τα οικονομικά των κομμάτων, αφού προωθείται ο έλεγχός τους από ένα δικαστικό σώμα και απαγόρευση οικονομικής ενίσχυσής τους από τους οπαδούς τους. Η πρόταση αυτή, είπε, σε περιόδους όξυνσης της πολιτικής αντιπαράθεσης, θα οδηγήσει σε διώξεις των μη αρεστών στο σύστημα κομμάτων. «Εμείς, είπε, δεν εκχωρούμε σε κανέναν το δικαίωμά μας να μας ενισχύουν οικονομικά τα μέλη μας. Δεν το διαπραγματευόμαστε». Αντίθετος δήλωσε και με την ίδρυση Συνταγματικού Δικαστηρίου, καθώς και με την προσπάθεια μετατροπής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε μακρύ χέρι του κράτους και σε μοχλό προώθησης των ιδιωτικοποιήσεων.

Για την προώθηση των απαιτούμενων αλλαγών, κατέληξε, χρειάζεται ριζική αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών προκειμένου να έρθει ο λαός στο επίκεντρο και όχι κυβερνήσεις κεντροδεξιές ή κεντροαριστερές, αυτόνομες ή σε συνεργασία.

Εκ μέρους της ΝΔ ο Π. Παναγιωτόπουλος υπερασπίστηκε την αναθεώρηση των άρθρων 24 και 16 και ζήτησε συναίνεση προκειμένου να προχωρήσει η προτεινόμενη συνταγματική αναθεώρηση, ενώ από τον ΣΥΝ ο Φ. Κουβέλης είπε ότι απαιτούνται θεσμικές αλλαγές που να εκσυγχρονίζουν το πολιτικό σύστημα του τόπου.

Αποκαλυπτικός ως προς την ουσία της αντιλαϊκής πολιτικής του κόμματός του ήταν ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ. Α. Πλεύρης. Τάχθηκε υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου 16 για την ιδιωτικοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης με επιχειρήματα ταυτόσημα με αυτά της κυβέρνησης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ