ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Δεκέμβρη 2017
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ - ΤΡΟΦΙΜΩΝ - ΠΟΤΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Συνεχίζει τον αγώνα ενάντια στην απόλυση εκλεγμένης συνδικαλίστριας

Το θέμα φέρνει στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση το ΚΚΕ, ενώ διευρύνεται η συμπαράσταση από συνδικαλιστικές οργανώσεις

Από τις κινητοποιήσεις του κλαδικού Συνδικάτου ενάντια στην απόλυση
Από τις κινητοποιήσεις του κλαδικού Συνδικάτου ενάντια στην απόλυση
Απάντηση στην προσπάθεια της εργοδοσίας της εταιρείας «Σαβοϊδάκης» να θολώσει τα νερά για την απόλυση της Μαρίας Καμίτση, εργαζόμενης, εκλεγμένης στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Ηρακλείου, δίνει με ανακοίνωσή του το κλαδικό Συνδικάτο.

Παράλληλα, το θέμα της απόλυσης της συνδικαλίστριας φέρνει εκ νέου στη Βουλή το ΚΚΕ με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε προς την υπουργό Εργασίας, ενώ διευρύνεται η συμπαράσταση στην απολυμένη εργαζόμενη από συνδικαλιστικές οργανώσεις που ανταποκρίνονται στο σχετικό κάλεσμα της Ομοσπονδίας του κλάδου.

Απάντηση του σωματείου στον εργοδοτικό ισχυρισμό περί «σεβασμού στα συνδικαλιστικά δικαιώματα»

Αντικρούοντας τους ισχυρισμούς της εταιρείας ότι η απόλυση της εργαζόμενης «οφείλεται στη συνεχιζόμενη συκοφαντική δυσφήμηση», το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Ηρακλείου υπερασπίζεται τη «διανομή συνδικαλιστικού υλικού και τη συζήτηση με τους εργαζομένους για τις συνθήκες δουλειάς που βιώνουν, και την ανάγκη σήμερα να παλέψουν για να τις βελτιώσουν». Παράλληλα, καλεί την εταιρεία να απαντήσει σε μια σειρά ερωτήματα σχετικά με τις καθυστερήσεις στην καταβολή της μισθοδοσίας και του επιδόματος αδείας, τις οποίες όπως σημειώνει αναγκάστηκε να παραδεχθεί η ίδια η εταιρεία στην Επιθεώρηση Εργασίας, καθώς και σχετικά με τα ωράρια, την πληρωμή των υπερωριών, τις άδειες παρελθόντων ετών.

Η εταιρεία ισχυρίζεται επιπλέον ότι η απόλυση της εκλεγμένης συνδικαλίστριας «σε καμία περίπτωση δεν συνδέεται με τη συνδικαλιστική της δράση», ενώ διαβεβαιώνει πως «σέβεται το δικαίωμα και το θεσμό του συνδικαλισμού». Ωστόσο, όπως επισημαίνει στην ανακοίνωσή του το κλαδικό σωματείο, «μόλις γνωστοποίησε το Συνδικάτο στην εταιρεία ότι η συνάδελφος έχει εκλεγεί μέλος της Διοίκησης, η εταιρεία κάλεσε τη συναδέλφισσα "να σκεφτεί το λάθος της", προχώρησε σε αναγκαστική χορήγηση άδειας και στη συνέχεια στην απόλυσή της». Καταγγέλλει επίσης ότι η εργοδοσία έβαλε εμπόδια στους εργαζόμενους ακόμα και στο να παίρνουν τις ανακοινώσεις του Συνδικάτου.

«Ο μόνος σεβασμός που έχει επιδείξει η εταιρεία "Σαβοϊδάκης" στη συνδικαλιστική δράση είναι η ίδρυση της εργοδοτικής "Ενωσης Προσώπων", η οποία αξιοποιήθηκε το 2012 για τη μείωση των μισθών κατά 15%», σχολιάζει το Συνδικάτο.

Τέλος, στην προσπάθεια της επιχείρησης να εμφανίσει ως κοινά τα συμφέροντα τα δικά της και των εργαζομένων, το Συνδικάτο απαντά: «Οι εργαζόμενοι δεν ανοίγουν νέα καταστήματα, δεν κάνουν επενδύσεις, δεν ζουν μέσα στη χλιδή, ούτε παίρνουν μερίσματα από την εταιρεία. Τους απασχολεί περισσότερο να βρουν λεφτά να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ, το δάνειο, τα φροντιστήρια ...ακόμα και το ψωμί που οι ίδιοι παράγουν».

Επίκαιρη Ερώτηση από το ΚΚΕ

Το ζήτημα της απόλυσης της συνδικαλίστριας εργαζόμενης έχει φέρει στη Βουλή το ΚΚΕ με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε προς την υπουργό Εργασίας ο βουλευτής του Κόμματος, Μανώλης Συντυχάκης.

Οπως επισημαίνεται στο κείμενο της Ερώτησης, «οι καταγγελίες του Συνδικάτου για τη μη τήρηση της νομοθεσίας αποδείχθηκαν και στην Επιθεώρηση Εργασίας, στην τριμερή συνάντηση που έγινε με πρωτοβουλία του Συνδικάτου, 40 μέρες πριν την απόλυση», εξέλιξη μετά την οποία η εταιρεία «προχώρησε στην απόλυση και απείλησε με μηνύσεις την εργαζόμενη και το Συνδικάτο».

Το ΚΚΕ επισημαίνει ότι «αέρα στα πανιά» της εργοδοσίας δίνουν η πολιτική της κυβέρνησης, το μεθοδευόμενο ξήλωμα όλων των συνδικαλιστικών ελευθεριών. Απαιτεί από την κυβέρνηση να λάβει μέτρα ώστε: Να ανακληθεί η παράνομη και καταχρηστική απόλυση της συνδικαλίστριας και να επανέλθει στην εργασία της. Να σταματήσει κάθε προσπάθεια τρομοκράτησης των εργαζομένων και ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης.

Καταγγελίες από σωματεία και φορείς

Ψήφισμα καταδίκης της απόλυσης έχει υιοθετήσει η Ομοσπονδία Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών και καλεί τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να το προσυπογράψουν.

Μέχρι στιγμής, σχετικές αποφάσεις έχουν πάρει τα Εργατικά Κέντρα Λαμίας και Σάμου, τα κλαδικά Σωματεία Αττικής, Εύβοιας - Βοιωτίας, Λάρισας, Τρικάλων, Αργολίδας, Φθιώτιδας, Χανίων, Κεντρικής Μακεδονίας, Αχαΐας και το Σωματείο Διαλογής - Ψύξης Νάουσας.

Επίσης, τα επιχειρησιακά σωματεία σε «ΕΒΓΑ», «TASTY FOODS», «ΦΑΓΕ», «Αθηναϊκή Ζυθοποιία», «HQF» (ΚΑΝΑΚΙ, εργοστάσιο Μαγούλας), Συνεργαζόμενες Πτηνοτροφικές Επιχειρήσεις «Λειβαδίτη», «Ζούρα», «ΒΙΟΚΟΤ», «ΕΛΙΖΑ», «ΑΛΚΟΤ», Ιχθυοκαλλιέργειες «Νηρέας», «Κελαϊδίτη», «Βιοκαλλιεργητές Σητείας» και στην εμφιάλωση «Coca Cola» Αθήνας.

Να παρθεί πίσω η απόλυση της εργαζόμενης στην εταιρεία «Σαβοϊδάκης», που είναι παράλληλα και επί πτυχίω φοιτήτρια, απαιτούν με ψήφισμά τους οι φοιτητικοί σύλλογοι Μαθηματικού, ΤΕΜ, Φυσικού, Βιολογικού του Πανεπιστημίου Κρήτης και του ΤΕΙ Ρεθύμνου.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
Καταγγέλλει τις απόπειρες υπονόμευσης της οργάνωσης των εργαζομένων

Την υπονομευτική δράση συνδικαλιστών της ΔΑΚΕ στο Διοικητικό Συμβούλιο του επιχειρησιακού σωματείου στη ΛΑΡΚΟ, που εκβιάζουν εργαζόμενους προκειμένου να διαγραφούν από μέλη του, καταγγέλλει το κλαδικό Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας.

Συγκεκριμένα, το Συνδικάτο καταγγέλλει ότι συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ «παίρνουν τηλέφωνα σε μέλη μας και τους λένε να διαγραφούν. Μάλιστα, όπως λένε και οι ίδιοι, παρεμβαίνουν σε "όσους είναι φίλα προσκείμενοι στη ΔΑΚΕ". Ετσι χαρακτηρίζουν τους εργαζόμενους βάζοντάς τους κομματικές - παραταξιακές ταμπέλες, λες και οι εργαζόμενοι είναι ιδιοκτησία τους (...) Το Συνδικάτο μας καλεί όλους τους εργαζόμενους στη ΛΑΡΚΟ να τους γυρίσουν την πλάτη. (...) Να τους κόψετε τον βήχα! Οπως κάνουν τα μέλη μας είτε ανήκουν στο μόνιμο προσωπικό είτε σε εργολάβο. Ολοι είμαστε μια γροθιά που μέρα με τη μέρα δυναμώνει και φέρνει αποτελέσματα προς όφελος των εργαζομένων συνολικά.

Τέλος, κανείς εργαζόμενος να μη διαγραφεί από το Σωματείο Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ. Αξία δεν έχει να διαγράφεσαι από ένα ιστορικό Σωματείο που είναι κτήμα των εργαζομένων, αξία έχει να ξεμπήξεις τις συμβιβασμένες δυνάμεις, που το απαξιώνουν για κομματικά συμφέροντα και προσωπικά ρουσφέτια. Αξία έχει να βαδίζεις με κριτήριο ότι όλοι είμαστε εργάτες και όχι με το ποιος και πού είναι "φίλα προσκείμενος"...».

Απλήρωτοι μέχρι και πέντε μήνες εργολαβικοί στη ΛΑΡΚΟ

Την ώρα που συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ προσπαθούν να βάλουν εμπόδια στην οργάνωση και δράση του Συνδικάτου Μετάλλου Φθιώτιδας, η μισθοδοσία εργαζομένων στις εργολαβικές εταιρείες ΤΕΧΝΟΣΤΗΛ και «Μπέλλος», που απασχολούνται στη ΛΑΡΚΟ, έχει καθυστέρηση από 5 μέρες έως 2 μήνες.

Οπως αναφέρει το Συνδικάτο Μετάλλου, «οι εργολάβοι ισχυρίζονται ότι "δεν θα πληρώσουν αν δεν τους πληρώσει η ΛΑΡΚΟ", εσείς (σ.σ. η διεύθυνση της ΛΑΡΚΟ) λέτε ότι είστε "σε οικονομική στενότητα" και η κυβέρνηση μας μιλά για "δίκαιη ανάπτυξη".

Το καθεστώς των εργολαβιών είναι διαχρονική κυβερνητική και διοικητική επιλογή για να συμπιεστούν μισθοί και δικαιώματα στο σύνολο των εργαζομένων (...) Τα μόνα θύματα από αυτήν την κατάσταση είναι οι εργαζόμενοι σε όλες τις εργολαβίες στη ΛΑΡΚΟ που εργάζονται μαζί με το μόνιμο προσωπικό για έτη καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες του εργοστασίου».

Το Συνδικάτο απαιτεί την κατάργηση του σκλαβοπάζαρου όλων των εργολαβιών και την ενσωμάτωση όλων των εργαζομένων από τις εργολαβίες στην ίδια τη ΛΑΡΚΟ με συμβάσεις αορίστου χρόνου. Ακόμα, ζητά την άμεση εξόφληση των δεδουλευμένων, προκαταβολή και δώρα των εργαζομένων στις εργολαβίες μέχρι και αύριο.

Απολύσεις εργαζομένων από ξενοδοχεία στη Ρόδο

Τις απολύσεις εργαζομένων, που μοιράζει τις τελευταίες μέρες η εργοδοσία ως... χριστουγεννιάτικο μποναμά, καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων στα ξενοδοχεία της Ρόδου «Amilia Mare» και «Paradise Village» του ομίλου «Aldemar». Μέχρι στιγμής, απολύσεις έχουν κοινοποιηθεί με δικαστικό κλητήρα σε έξι εργαζόμενους. Οπως επισημαίνει το Σωματείο, οι περισσότεροι είναι εργαζόμενοι που δεν έσκυψαν το κεφάλι στις αξιώσεις της εργοδοσίας, ενώ ανάμεσά τους βρίσκεται και μια έγκυος.

Το Σωματείο, μαζί με αντιπροσωπεία συνδικαλιστών από άλλους κλάδους, έκανε την περασμένη Πέμπτη, μέρα πανελλαδικής απεργίας, μαζική παρέμβαση στο χώρο του ξενοδοχείου απαιτώντας να ανακληθούν άμεσα οι απολύσεις. Η επιχείρηση αρνήθηκε να δώσει την παραμικρή απάντηση τόσο για τις συγκεκριμένες απολύσεις, όσο και για το ενδεχόμενο να ακολουθήσουν κι άλλες, όπως φημολογείται. Μετά από αίτημα του Σωματείου, έχει οριστεί τριμερής συνάντηση στις 28 Δεκέμβρη στην Επιθεώρηση Εργασίας.

«Η κατά τ' άλλα "κοινωνικά ευαίσθητη" "Aldemar" που εισπράττει και δημόσιους επαίνους από το δήμο της Ρόδου επειδή προσέφερε λίγα πακέτα μακαρόνια από τα περισσεύματα της σεζόν στο συσσίτιο του δήμου, έχει ακόμα απλήρωτους τους εργαζομένους της, όπως άλλωστε κάθε χρόνο. Χρήματα για αποζημιώσεις όμως βρέθηκαν!», αναφέρει το Σωματείο. Καλεί τα σωματεία των εργαζομένων της περιοχής και του κλάδου από όλη την Ελλάδα να καταδικάσουν τις απολύσεις και να εκφράσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στον αγώνα για ανάκλησή τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ