ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Αυγούστου 1998
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
"Χορεύοντας" στα μνημεία

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο είπε να παραμείνουν ανοιχτά. Αλλά η κοινότητα και οι περίοικοι διαφωνούν και ζητούν το σφράγισμά τους για θέματα δημόσιας τάξης. Ο λόγος για δύο μπαρ στον πεζόδρομο της Απολλωνίας της Σίφνου,που βρίσκονται στην είσοδο του δρομίσκου που οδηγεί στο ναό της Μεταμόρφωσης (18ος - 19ος αι.).

Θα απορήσει κανείς γιατί το Συμβούλιο έδωσε άδεια, αλλά μία βόλτα σε δεκάδες νησιά απλώς αποδεικνύει ότι η κατάσταση είναι πλέον τόσο ανεξέλεγκτη που "ένας κούκος δε φέρνει την άνοιξη" και μια αρνητική απόφαση δε διορθώνει την κατάσταση των δεκάδων μπαρ, που κατακλύζουν τα νησιωτικά καλντερίμια. Κοντά ή λίγο πιο μακριά από αρχαιολογικούς χώρους. Την ίδια στιγμή ανάλογες αιτήσεις συρρέουν στο ΚΑΣ και ένα σύστημα αρχών, βάσει των οποίων θα δίνονται ή δε θα δίνονται εγκρίσεις, δεν υπάρχει. Ισχύει πάντα η αρχή της περιπτωσιολογίας.Και επειδή ισχύει εδώ και δεκαετίες έτσι εξηγείται το ανεπίστρεπτο της κατάστασης. Μια κατάσταση που είναι επόμενο να δημιουργεί αντιδράσεις, όπως εκείνη επιχειρηματιών της Σίφνου καθώς και καλλιτεχνών - τραγουδιστών, που ζητούν τη λειτουργία των μπαρ, γιατί, όπως τονίζουν σε διαμαρτυρία, "όταν σε έναν τόπο διακοπών και παραθερισμού δεν υπάρχει ψυχαγωγία, ο κόσμος φεύγει". Δηλαδή, Ελλάδα - θέρετρο και ξενοδοχείο με οποιοδήποτε αντίτιμο.

Μια άλλη υπόθεση στο Κάστρο της Σίφνου έχει ακριβώς τον ίδιο παρονομαστή. Ακριβώς στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου ένα πολυσύνθετο κτίσμα, που προετοιμάζεται για μπαρ παραβιάζει πολεοδομικούς κανόνες και απορρίφθηκε από την πολεοδομία, αλλά το δικαστήριο βρήκε αθώο τον ιδιοκτήτη ως προς το αρχαιολογικό μέρος, διότι η μεν Αρχαιολογική Υπηρεσία έχει το δικαίωμα να προστατεύσει μεταβυζαντινά μνημεία, αλλά δεν υπάρχει και αντίστοιχη ποινή για εκείνους που τα παραβλάπτουν! Κι ευτυχώς που θεωρήθηκε πολεοδομικά παράνομο, γιατί διαφορετικά το Κάστρο θα καταντούσε ένα πολύ καλό φόντο νεογέννητου χώρου διασκέδασης.

Εσβησε η Νέλλυ

Πλήρης ημερών, σε ηλικία 99 ετών, πέθανε, προχτές το βράδυ, η Ελλη Σουγιουλτζόγλου,η γνωστή και μυθική μορφή της φωτογραφικής τέχνης, Νέλλυ.Γεννημένη το 1899 στο Αϊδίνι της Μ. Ασίας, η Νέλλυ ήταν το πρώτο από τα τέσσερα παιδιά της οικογένειας του μεγαλεμπόρου Σουγιουλτζόγλου. Από το 1906 μέχρι το 1912 φοίτησε στο Γαλλικό Σχολείο Καλογραιών στο Αϊδίνι. Από το 1912 μέχρι το 1917 φοίτησε στο Ομήρειο Παρθεναγωγείο της Σμύρνης. Τον Ιούνη του 1919 βιώνει τα αιματηρά γεγονότα και την καταστροφή του Αϊδινίου. Το 1920 φεύγει με τον αδελφό της στη Δρέσδη, με σκοπό να σπουδάσει ζωγραφική και μουσική. Το 1921 σπουδάζει ζωγραφική κοντά στην Σίμσον Καστέλι. Το 1922 από τη Δρέσδη παρακολουθεί την καταστροφή της Σμύρνης και αγωνιά για την οικογένειά της μέχρι τη στιγμή που μαθαίνει ότι σώθηκαν και βρίσκονται στην Αθήνα. Από το 1921 μέχρι το 1923 σπουδάζει φωτογραφία. Μαθήτρια ακόμη φωτογραφίζει δύο σπουδαίες χορεύτριες και η δουλιά της δημοσιεύεται σε γερμανικές εκδόσεις. Το 1923 παίρνει το δίπλωμα φωτογραφίας με άριστα και πολλούς επαίνους και διακρίσεις. Το 1925 έρχεται στην Αθήνα και ανοίγει το στούντιό της στην Ερμού, αφού προηγουμένως είχε προμηθευτεί από τη Γερμανία τα τελειότερα μηχανήματα. Στα 1925 - 1927 κάνει την πρώτη της έκθεση με τίτλο: "Προσφυγικοί καημοί",με θέμα της, φυσικά, τη Μ. Ασία.

Οι φωτογραφίες της, με την τόλμη και την αισθητική, αλλά και τους τόπους όπου φωτογράφιζε, είχαν προκαλέσει και σοκάρει πολλούς, ωστόσο δεν άργησε να καθιερωθεί στη συνείδηση του κόσμου ως κάτι ξεχωριστό στην τέχνη της φωτογραφίας.

"Με την τόλμη και το ταλέντο της - δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού, Ε. Βενιζέλος - καθιέρωσε τη φωτογραφία όχι μόνο ως εφαρμοσμένη αλλά και ως καλή τέχνη, επιβάλλοντας μια αισθητική αντίληψη και ένα ύφος που εδώ και δεκαετίες αποδίδονται με το όνομά της. Ως Ελληνίδα δημιουργός κατέχει περίοπτη θέση στο πολιτιστικό πανόραμα του αιώνα μας. Οι φωτογραφίες της με την αισθητική και την τοπογραφία είχαν σοκάρει πολλούς, όπως πολλοί, σχεδόν όλοι, είναι αυτοί που δέχονται σήμερα ως αυτονόητη τη μεγάλη αξία του καλλιτεχνικού της έργου. Αυτή είναι η μοίρα και η γοητεία της τέχνης και του καλλιτέχνη. Το έργο της έχει διασφαλισμένη τη θέση του μεταξύ άλλων και στο Μουσείο Μπενάκη".

Με απόφαση του υπουργού Πολιτισμού η κηδεία της θα γίνει δημοσία δαπάνη, αύριο, από το Νεκροταφείο Νέας Σμύρνης.

Τα ταξίδια της "Τουραντό"
  • Η "Παιδική Αυλαία" με την εξωτική "Τουραντό" του Κάρλο Γκότσι,γνωστή από την ομώνυμη όπερα του Πουτσίνι,περιοδεύει σε όλη την Ελλάδα. Αύριο θα βρίσκεται στα Καστέλια Παρνασίδος, ενώ από 25 μέχρι 30 Αυγούστου η "Τουραντό" θα βρίσκεται στην Κρήτη. Ακολουθούν παραστάσεις στον Ταύρο (3/9), στη Νίκαια στο δημοτικό Κηποθέατρο (8/9), στο Ελληνικό (9/9), στην Κοζάνη (10/9), στο Βόλο (11/9), στο θέατρο Ρεματιάς στο Χαλάνδρι (15/9) και στην Ανδραβίδα (18/9). Η "Τουραντό" της "Παιδικής Αυλαίας" κρατάει τα βασικά στοιχεία του έργου του Γκότσι,την υπόθεση, τους χαρακτήρες, τα κωμικά επεισόδια, τα φαντασμαγορικά σκηνικά και κοστούμια της Κίνας των παραμυθιών, αλλά όπως συμβαίνει πάντα με τις διασκευές της "Αυλαίας", όλα αυτά αξιοποιούνται, για να τονιστούν ιδιαίτερα τα ηθικά μηνύματα του έργου. Η ανάγκη του ανθρώπου για πίστη σε αξίες και ιδανικά, όπως η αλληλεγγύη, η αγάπη για την πατρίδα, η εργατικότητα, η εντιμότητα. Η "Τουραντό" ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Γιάννη Καλατζόπουλου,σκηνικά Κάρολου Ρωμούση,κοστούμια Ερσης Δρίνη,μουσική Δημήτρη Λέκκα και χορογραφίες Δημήτρη Σωτηρίου.Παίζουν: Γιάννης Καλατζόπουλος, Θάνος Παπαδόπουλος, Λίλα Μουτσοπούλου, Ελένη Κουλουριώτη, Αλέξανδρος Αθανασίου κ. ά.

Στο μεταξύ άρχισε η προετοιμασία για το ανέβασμα του "Αρχοντοχωριάτη" του Μολιέρου,που θα παρουσιάσει η "Παιδική Αυλαία",στο θέατρο "Αλίκη",ενώ αμέσως μετά την πρεμιέρα του "Αρχοντοχωριάτη" θα αρχίσουν οι πρόβες για το ανέβασμα του έργου "Η εξαίρεση και ο κανόνας" του Μπρεχτ,σε νέα μετάφραση της Νάντιας Βαλαβάνη, με το οποίο η Ομάδα Σύγχρονης Τέχνης θα συμμετάσχει στον παγκόσμιο εορτασμό των 100 χρόνων από τη γέννηση του Μπρεχτ.

Φωτογραφία Nelly's από το Φωτογραφικό Αρχείο, Μουσείο Μπενάκη

Φωτογραφία Nelly's από το Φωτογραφικό Αρχείο του Μουσείου Μπενάκη

Ανδαλουσιανές κιθάρες

Εναν από τους σημαντικότερους κιθαρίστες του φλαμένκο, τον Πάκο Πένα,φιλοξενεί την Τετάρτη 26 Αυγούστου το Θέατρο Βράχων "Μελίνα Μερκούρη" στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Υμηττού. Μαζί του θα είναι 4 μουσικοί, 2 τραγουδιστές και 7 χορευτές, για να δώσουν ένα μοναδικό ανδαλουσιανό πάρτι.

Ο Πάκο Πένα και το συγκρότημά του στις 24 Αυγούστου θα εμφανιστούν στο Θέατρο Μεσαιωνικής Τάφρου,στη Ρόδο.

Παραμύθια στο Πήλιο

Σεμινάρια για "Να γνωριστούν οι νέοι της Ευρώπης διά μέσου Τέχνης και Πολιτισμού", οργανώνει το Ιδρυμα "Γ. Αγγελίνη - Πία Χατζηνίκου",στο Χόρτο της κοινότητας Αργαλαστής του Πηλίου. Το σεμινάριο θα διεξαχθεί από 21/8 έως 6/9 και το θέμα που θα αναλυθεί θα είναι "Το Παραμύθι στη Μουσική, το Θέατρο και το Χορό".Παράλληλα, θα πραγματοποιούνται καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.

Η 9η Συμφωνία του Μπετόβεν θα διδαχθεί από το μαέστρο Γ. Χατζηνίκο και θα παρουσιαστεί για το κοινό στο Χόρτο (30/8) και στο Βόλο (2/9).

Τα έργα "Παραμυθόδραμα" του Ν. Σκαλκώτα και "Σεχραζάτ" του Κορσάκοφ θα διδαχτούν και θα παιχτούν στις 5 και 6/9 (Χόρτο και Βόλος).

Οι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις θα περιλαμβάνουν ακόμα συναυλίες του Αυστριακού βιολονίστα Λούκας Ντέιβιντ και το αλβανικό συγκρότημα "Βαγκούση Μίο).Επίσης, η Ελβετίδα μίμος Ιζαμπέλ Σβάιτζερ θα παρουσιάσει το έργο"Τα Νήματα της Ζωής",ο Μαξίμ Μανκόβσκι θα διδάξει κρουστά, το Θέατρο Σκιών "Γ. Χατζή" θα παρουσιάσει παραμύθια, ενώ δύο χορευτικές βραδιές θα δώσουν οι: Χάνελορ Σικ και Σβετλάνα και Βλαντιμίρ Μιχαήλοβιτς.

Τέλος, η θεατρική ομάδα "Επί Σκηνής" θα παρουσιάσει έργο του Λόρκα και η Εστία Θεάτρου "Ερινέως" το "Παραμύθι του Αδάκρυτου" από το Δωδεκάλογο του Γύφτου και το έργο "Παραμυθιών Παραμυθία".

Κλασικά και ... άλλα

Με το πολωνικό συγκρότημα "Τρίο Σοπέν" αρχίζει αύριο το 20ό Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Σαντορίνης.Το συγκρότημα θα παρουσιάσει έργα Μότσαρτ, Σοπέν και Μπραμς.

  • Στην αυλή της Παναγίας, στη Μακρυνίτσα, θα δώσει απόψε συναυλία ο Νότης Μαυρουδής.Μαζί με την Πελαγία Μουρούζη, τον Σπύρο Κολιοβασίλη, τον Ανδρέα Αντωνιάδη, τον Γιώργο Στιβανάκη και τον Παναγιώτη Μάργαρη στην κιθάρα θα παρουσιάσει τραγούδια του ίδιου και του Μάνου Χατζιδάκι σε ποίηση Νίκου Γκάτσου, Αλκη Αλκαίου, Μάνου Ελευθερίου κ.ά.
  • Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Σύμης,αύριο ο Κώστας Κοντός θα παρουσιάσει τραγούδια της Σύμης και της Δωδεκανήσου. Μαζί του οι: Γιάννης Μεγαλούδης (λαούτο), Μανώλης Κόττορος (βιολί), Κωνσταντία Καπετανοπούλου (σαντούρι) και Κυριάκος Μαϊράμης (τραγούδι)
  • Αύριο αρχίζει η μεγάλη περιοδεία των Βασίλη Παπακωνσταντίνου,Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και Διονύση Τσακνή.Το ξεκίνημα θα γίνει στο Ηράκλειο της Κρήτης, ενώ την Παρασκευή θα δώσουν συναυλία στα Χανιά.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ