ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Οχτώβρη 2001
Σελ. /40
ΓΚ. ΣΡΕΝΤΕΡ
Στα πρότυπα ΕΕ και ΝΑΤΟ...

ΜΠΡΑΪΤΟΝ - ΠΑΡΙΣΙ - ΠΡΑΓΑ.--

«Οι επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη στις ΗΠΑ ανέδειξαν και αποδεικνύουν την αξία πολιτικών και οικονομικών συμμαχιών τύπου Ευρωπαϊκής Ενωσης» υποστήριξε σε ομιλία που εκφώνησε χτες στη σύνοδο του κυβερνώντος «Εργατικού Κόμματος» στη Βρετανία, ο Γερμανός Καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ. Ωρες μετά, ο Γάλλος υπουργός Αμυνας, Αλέν Ρισάρ, χαρακτήριζε «απόλυτα νόμιμο στόχο» τη συντριβή του καθεστώτος των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, ενώ το ίδιο 24ωρο, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού της Τσεχίας ζητούσε τη θέσπιση νόμου που θα εξουσιοδοτεί τις ένοπλες δυνάμεις να καταρρίπτουν πολιτικό αεροσκάφος σε περίπτωση «αεροπειρατείας με στόχο επίθεση αυτοκτονίας»!

Στα μέτρα τους...

«Η εκδήλωση ενότητας δείχνει πως η Ευρώπη είναι πολύ περισσότερο από μία ελεύθερη ζώνη εμπορίου», συνέχισε στο μήνυμά του ο Σρέντερ, προτείνοντας πως «θα πρέπει να γίνουν περισσότερα για την προώθηση μίας επιτυχημένης μορφής συνεργασίας που καταγράφεται στον τομέα της ευρωπαϊκής ασφαλείας και σε άλλες περιοχές του κόσμου, δίχως αυτό να σημαίνει πως θέλουμε να επιβάλλουμε εκεί τα δικά μας πρότυπα και δομές ασφάλειας, αλλά να μοιραστούμε την εμπειρία μας, ώστε να συγκροτήσουν και άλλες περιοχές του κόσμου τις δικές τους δομές περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας».

Σε άλλο σημείο, ο Σρέντερ, τόνισε ιδιαίτερα πως η Ευρώπη «αρνείται να συρθεί από τους τρομοκράτες σε μία σύγκρουση πολιτισμών» και υποστήριξε πως συμμαχίες όπως «η ΕΕ και το ΝΑΤΟ πρέπει να δράσουν με δυναμισμό, αλλά και με συναίνεση» και έκανε ιδιαίτερη μνεία στο «ρόλο - κλειδί» που παίζει η Ρωσία για την ευρωπαϊκή ασφάλεια.

Νωρίτερα, οι βρετανικές αρχές ανακοίνωσαν πως έχουν ήδη δεσμεύσει 88.400.000 εκατομμύρια δολάρια σε τραπεζικές καταθέσεις «που πιθανόν να συνδέονται με κυκλώματα τρομοκρατίας». Σύμφωνα με δήλωση του Βρετανού υπουργού Οικονομικών Γκόρντον Μπράουν, «αυτό συνέβη γιατί στη Βρετανία έχει ήδη εφαρμοστεί η απόφαση του ΟΗΕ που ισχύει από την περασμένη χρονιά, για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας»...

«Απόλυτα νόμιμος στόχος» η συντριβή των Ταλιμπάν...

Το ίδιο 24ωρο, ο υπουργός Αμυνας της Γαλλίας, Αλέν Ρισάρ χαρακτήριζε, μιλώντας στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο «Φρανς-2», «απόλυτα νόμιμο» στόχο την «καταστροφή του καθεστώτος των Ταλιμπάν, για πολλούς λόγους και ιδιαίτερα μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη στις ΗΠΑ». Σε άλλο σημείο, υποστήριξε πως «εκτός από τη χρήση στρατιωτικής δύναμης υπάρχουν πολλοί τρόποι για να καταστραφεί το καθεστώς των Ταλιμπάν», ενώ ισχυρίστηκε πως σ' αυτή τη χρονική περίοδο «πρέπει να εξευρεθούν πολιτικοί εταίροι που να έχουν μια αντιπροσωπευτικότητα τέτοιου είδους, ώστε να δημιουργηθεί μια πολιτική εξουσία αποδεκτή για τη ζωή των Αφγανών και που δε θα έχει το μικρόβιο της τρομοκρατίας».

Στο μεταξύ, στην Τσεχία, το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «CTK» μετέδωσε χτες πως η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας ζήτησε τη θέσπιση νόμου που θα επιτρέπει τις καταρρίψεις πολιτικών αεροσκαφών σε περίπτωση «τρομοκρατικής επίθεσης - αυτοκτονίας». Σύμφωνα με δήλωση του αρχηγού του γενικού επιτελείου στρατού της Τσεχίας, Γίρι Σέντιβγι, που εξέφρασε το παραπάνω... αίτημα με το επιχείρημα πως «μία τέτοια εξουσιοδότηση θα έκανε τις κρατικές αρχές να αντιδράσουν, κατά περίπτωση, με ευλυγισία και με ταχύτητα σε έκτακτες καταστάσεις».

ΙΝΔΙΑ - ΚΑΣΜΙΡ
Πολύνεκρη επίθεση στο Κοινοβούλιο

Σωστικά συνεργεία μεταφέρουν ένα από τα θύματα της έκρηξης

Associated Press

Σωστικά συνεργεία μεταφέρουν ένα από τα θύματα της έκρηξης
ΣΡΙΝΑΓΚΑΡ και ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

«Τουλάχιστον» 25 είναι οι νεκροί και 75 οι τραυματίες από την επίθεση ισλαμιστικής οργάνωσης στο κρατιδιακό κοινοβούλιο του Κασμίρ χτες το απόγευμα - αν και ο απολογισμός δεν είναι οριστικός.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν ειδησεογραφικά πρακτορεία, η επίθεση άρχισε όταν παγιδευμένο αυτοκίνητο σταμάτησε έξω από το Κοινοβούλιο και από αυτό κατέβηκαν αντάρτες μεταμφιεσμένοι σε αστυνομικούς. Στη συνέχεια ο οδηγός του το έριξε στην είσοδο του Κοινοβουλίου, πυροδοτώντας ταυτόχρονα τα εκρηκτικά. Οι ένοπλοι όρμησαν στη συνέχεια, εκμεταλλευόμενοι το χάος που ακολούθησε, μέσα στο κτίριο του Κοινοβουλίου, πυροβολώντας όποιον έβλεπαν και εκτοξεύοντας χειροβομβίδες. Η μάχη συνεχίστηκε με τη συμμετοχή και άλλων ανταρτών που βρίσκονταν στην περιοχή με τα πυρά να διαρκούν ώρες.

Σύμφωνα με αξιωματούχους της Πυροσβεστικής, η φωτιά δεν είχε σβήσει ως αργά το βράδυ (τοπική ώρα).

Η οργάνωση Τζάις-ε-Μοχαμάντ, μια ομάδα Ισλαμιστικών αναφορών που εδρεύει στο Πακιστάν, ανέλαβε με τηλεφωνήματά της στο Ρόιτερς, το Ασοσιέιτεντ Πρες και το Γαλλικό Πρακτορείο την ευθύνη της επίθεσης.

Η επίθεση έγινε μόλις μία ώρα μετά τη λήξη των εργασιών της τοπικής Βουλής και ενώ ήδη πολλοί πολιτικοί είχαν αποχωρήσει - αν και όχι όλοι. Ο πρόεδρος της Βουλής φυγαδεύτηκε με αστυνομική προστασία. Ανάμεσα στους νεκρούς είναι, σύμφωνα με το CNN, πέντε αστυνομικοί, πέντε εργαζόμενοι στο κοινοβούλιο και ένα μικρό κορίτσι.

Πληροφορίες των ινδικών υπηρεσιών ασφαλείας «καταδείκνυαν» ότι πολλοί από τους ισλαμιστές μαχητές του Κασμίρ κινούνταν προς το Αφγανιστάν, για να πολεμήσουν στο πλευρό των Ταλιμπάν, με τους οποίους διατηρούν σχέσεις, ωστόσο οι ίδιες οι οργανώσεις αρνούνται ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει και αυτό μοιάζει να επιβεβαιώθηκε με αιματηρό τρόπο.

Ο Ινδός υπουργός Εσωτερικών, Λαλ Κρίσνα Αντβάνι, δήλωσε χτες στην ινδική αγγλόφωνη εφημερίδα Μπίζνες Στάνταρντ ότι «ο παγκόσμιος πόλεμος κατά της τρομοκρατίας» στο βραχυπρόθεσμο μέλλον θα στραφεί κατά των Ισλαμιστών στο Πακιστάν. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Αντβάνι δήλωσε πως η ινδική κυβέρνηση έλαβε τη διαβεβαίωση από την κυβέρνηση των ΗΠΑ ότι οι βάσεις των μουσουλμάνων ανταρτών θα αποτελέσουν «στόχο» της επιχείρησης. «Η δεύτερη φάση των επιχειρήσεων θα συμπεριλάβει τη διασυνοριακή τρομοκρατία στο Κασμίρ», είπε.

Η οργάνωση Τζάις-ε-Μοχαμάντ ιδρύθηκε από τον Μασούντ Αζάρ, που είχε απελευθερωθεί το 1999 σε αντάλλαγμα για τους επιβάτες αεροπλάνου των ινδικών αερογραμμών υπό αεροπειρατεία που είχε προσγειωθεί στο Αφγανιστάν.

ΚΙΝΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Επιβεβαίωσαν τις στενές διμερείς τους σχέσεις...

ΠΕΚΙΝΟ.-

Τις στενές διμερείς σχέσεις, αλλά και τις εξελίξεις σε επίπεδο διεθνούς συνεργασίας έναντι της τρομοκρατίας συζήτησαν στην τελευταία τους τηλεφωνική επικοινωνία ο Κινέζος Πρόεδρος Ζιανγκ Ζεμίν και ο Πακιστανός στρατηγός Περβέζ Μουσάραφ.

Σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων «Νέα Κίνα», ο Κινέζος Πρόεδρος επανέλαβε στον Πακιστανό ομόλογό του πως η χώρα του «αποτελεί έναν ειλικρινή φίλο του Πακιστάν». Δεν παρέλειψε να κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην επισήμανση πως κάθε στρατιωτική επιχείρηση έναντι της τρομοκρατίας, θα πρέπει να είναι «σύμφωνη με τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ και τους διεθνείς κανόνες» και πως προ της λήψης στρατιωτικών μέτρων θα πρέπει να υπάρχουν «αδιάψευστες αποδείξεις και συγκεκριμένοι στόχοι»...

Από την πλευρά του ο Μουσάραφ φέρεται να τόνισε με νόημα πως η φιλία ανάμεσα στις δύο χώρες «έχει αντισταθεί στη δοκιμασία του χρόνου και ανεξαρτήτως εξελίξεων, οι φιλικές σχέσεις θα μείνουν ανεπηρέαστες», ενώ πρόσθεσε πως η απόφαση του Πακιστάν να συμμετάσχει στη διεθνή εκστρατεία κατά της τρομοκρατίας έχει κερδίσει την υποστήριξη του λαού της χώρας του.

Λίγο μετά την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών, το Πεκίνο ανακοίνωσε πως θα προσφέρει στο Πακιστάν έκτακτη βοήθεια 10 εκατ. γιουάν (περίπου 1,2 εκατ. δολάρια). Πάντως, πολιτικοί παρατηρητές σχολίαζαν πως η τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στους ηγέτες Κίνας - Πακιστάν πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Πεκίνου έναντι της νεόκοπης και «πολυεπίπεδης» προσέγγισης του καθεστώτος του Ισλαμαμπάντ από τις ΗΠΑ...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ