ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Φλεβάρη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΠΑΝ ΚΙ ΜΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
Εκατέρωθεν δεσμεύσεις για εξεύρεση λύσης

Συναντήσεις με τον Δ. Χριστόφια και τον Μ.Α. Ταλάτ είχε χτες ο γγ του ΟΗΕ

Από την κοινή συνάντηση Μουν - Χριστόφια - Ταλάτ
Από την κοινή συνάντηση Μουν - Χριστόφια - Ταλάτ
ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

«Κουράγιο και αποφασιστικότητα» την επόμενη περίοδο, προκειμένου να υπάρξει επιτυχής κατάληξη στις συνομιλίες για το Κυπριακό, ζήτησε χτες ο γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Ο γγ του ΟΗΕ υποστήριξε ότι «τώρα είναι η ώρα για λύση του Κυπριακού».

Ο γγ του ΟΗΕ ανέγνωσε και την κοινή δήλωση Χριστόφια - Ταλάτ, σχετικά με την παρουσία του στο νησί και την εξέλιξη των διαδικασιών, στην οποία εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την επίσκεψη Μουν στην Κύπρο, «ως απόδειξη του συνεχούς ενδιαφέροντος των ΗΕ και της διεθνούς κοινότητας για μια συνολική λύση στο κυπριακό πρόβλημα».

Στην ίδια δήλωση, οι δυο ηγέτες σημειώνουν ότι «έχουμε εργαστεί πάνω στη βάση της περιεκτικής συνολικής προσέγγισης ότι "τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί μέχρι να συμφωνηθούν όλα". Καλή σύγκλιση έχει, ήδη, επιτευχθεί σε κάποια Κεφάλαια. Για τα υπόλοιπα, είμαστε αποφασισμένοι να εργαστούμε σκληρά για να πετύχουμε την επιθυμητή πρόοδο (...) Εκφράζουμε την πεποίθησή μας ότι με καλή θέληση και αποφασιστικότητα μπορούμε να επιτύχουμε λύση το συντομότερο δυνατό».

Κλείνοντας τη δήλωση, σημειώνουν πως «ο χρόνος δε λειτουργεί υπέρ μιας διευθέτησης. Υπάρχει μια σημαντική ευκαιρία τώρα για εξεύρεση λύσης στο κυπριακό πρόβλημα που θα λαμβάνει υπόψη τα νόμιμα δικαιώματα και τις νόμιμες ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων. Γνωρίζουμε ότι μια τέτοια λύση είναι προς όφελος όλων και θα φέρει τελικά ειρήνη, σταθερότητα και ευημερία στην κοινή μας πατρίδα, την Κύπρο».

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο Δ. Χριστόφιας επανέλαβε τη δέσμευσή του στις συνομιλίες και σε λύση βασισμένη στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου. Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, ο Κύπριος πρόεδρος σημείωσε ότι «εμπλέκονται και ξένες δυνάμεις, για παράδειγμα στο θέμα της ασφάλειας. Και όταν λέγω ξένες δυνάμεις εννοώ την Ελλάδα, την Τουρκία και τη Βρετανία. Ετσι, και αυτές πρέπει να πάρουν, επίσης, αποφάσεις». Επανέλαβε τέλος ότι θα συνεχίσει τη διαπραγμάτευση με τον Μ. Ταλάτ, παρά τις εκλογές στο ψευδοκράτος, με στόχο «ταχεία λύση στο Κυπριακό».

Αντιδράσεις για τον τόπο συνάντησης

Ωστόσο, την ενόχληση της κυπριακής κυβέρνησης, καθώς και έντονες αντιδράσεις, από τις πολιτικές δυνάμεις, προκάλεσε η μετάβαση του Μπ. Μουν στα κατεχόμενα, στο «προεδρικό» του ψευδοκράτους, προκειμένου να συναντήσει τον Μ. Ταλάτ. Ο Δ. Χριστόφιας εξέφρασε την «έντονη δυσαρέσκειά του» στον γγ του ΟΗΕ, για το ότι δε συνάντησε τον Τουρκοκύπριο ηγέτη στο σπίτι του, αλλά στο λεγόμενο «προεδρικό», με αποτέλεσμα να προκληθεί δήλωση του Ειδικού Συμβούλου, Αλεξάντερ Ντάουνερ, στην οποία υπογραμμίζεται ότι είναι καλά γνωστό «ότι τα ΗΕ αναγνωρίζουν την Κυπριακή Δημοκρατία» και ο χώρος της συνάντησης «δεν είχε πολιτική σημασία».

Τέλος, ο Κύπριος Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απαντώντας στο αν η επίσκεψη Μουν αποτελεί παρέμβαση στη διαδικασία των συνομιλιών, διαμήνυσε ότι ο γγ του ΟΗΕ, «πρόκειται να ενημερωθεί, και να εκφράσει την υποστήριξή του στις προσπάθειες που καταβάλλονται για επίλυση του Κυπριακού. Τίποτα περισσότερο». Ο Ντ. Ερογλου από την πλευρά του, ισχυρίστηκε ότι η επίσκεψη ήταν «άκαιρη, καθώς δεν έχει ακόμα επιτευχθεί συμφωνία και μπορεί να τύχει εκμετάλλευσης».

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Επικίνδυνα παιχνίδια με τις μειονότητες

Μεγάλους κινδύνους για τον ελληνικό και τον τούρκικο λαό γεννά η προσπάθεια των ιμπεριαλιστικών οργανισμών να αξιοποιήσουν τις θρησκευτικές μειονότητες στα ιμπεριαλιστικά παιχνίδια που παίζονται στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και να δημιουργηθεί κλίμα εφ' όλης της ύλης διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η προσπάθεια της ΕΕ να προωθήσει την αναθεώρηση των προβλέψεων της Συνθήκης της Λαζάνης για τις μειονότητες, με αιχμή τους μουσουλμάνους της Θράκης.

Βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση αποτελεί η υιοθέτηση Εκθεσης της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα μειονοτικά θέματα σε Ελλάδα και Τουρκία. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι στο εδάφιο 18.9 της έκθεσης, η Συνέλευση «καλεί τις ελληνικές αρχές να εφαρμόσουν πλήρως τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που αφορούν την ελευθερία της θρησκείας και του συνεταιρίζεσθαι όσο αφορά τους τίτλους των Σωματείων και να επιτρέψει σε συλλόγους και σωματεία να χρησιμοποιούν το επίθετο "τουρκικό" σαν ονομασία τους όταν το επιθυμούν».

Η παραπάνω αναφορά προκαλεί πολλά ερωτηματικά για τα σχέδια που εξυφαίνονται από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Τα ερωτηματικά μάλιστα μεγαλώνουν από το γεγονός ότι την παραπάνω έκθεση υπερψήφισαν και οι παρόντες στη συνέλευση βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΔΡΟΥΤΣΑ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί στην ατζέντα

Το σύνολο των θεμάτων που άπτονται της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, από τη σκοπιά της βαθύτερης ενσωμάτωσης στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς για την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και της Ευρασίας, θα βρεθούν στο επίκεντρο των συναντήσεων που θα έχει από σήμερα στις ΗΠΑ ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας με την Αμερικανίδα ΥΠΕΞ Χίλαρι Κλίντον και άλλους αξιωματούχους.

Η συνάντηση Δρούτσα - Κλίντον στόχο έχει, ανάμεσα σε άλλα, να προετοιμάσει και την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και έρχεται λίγες μόνο μέρες μετά την επιστολή του Γ. Παπανδρέου προς τον Τούρκο Πρωθυπουργό, με την οποία αποδέχεται συγκεκριμένη διαδικασία διευθετήσεων με την Τουρκία, ξεκινώντας από το διάλογο για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Στις συναντήσεις θα συζητηθεί και το ζήτημα της κατάργησης της βίζας στα ταξίδια από και προς της ΗΠΑ, υπό το φως της συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ για την ένταση των μηχανισμών φακελώματος και ανταλλαγής προσωπικών δεδομένων για όποιον επιθυμεί να ταξιδέψει.

Σε συνεντεύξεις του για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Δ. Δρούτσας υποστήριξε χτες και τις προηγούμενες μέρες ότι η αυξημένη επιθετικότητα της Τουρκίας επιβάλλει επίσπευση των κινήσεων της Αθήνας και υπεραμύνθηκε της επιλογής του ελληνοτουρκικού διαλόγου παρά το γεγονός της αυξημένης τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο. Επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δε θα δώσει στη δημοσιότητα τις επιστολές που αντάλλαξαν Ερντογάν - Παπανδρέου και προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις λέγοντας ότι «είμαι στη διάθεση όλων των πολιτικών κομμάτων και των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων για περαιτέρω ενημέρωση».

ΣΚΑΝΔΑΛΟ «ΖΗΜΕΝΣ»
Προσποιούνται «άγνοια» ΠΑΣΟΚ και ΝΔ

Την τακτική «δεν είδα δεν ξέρω» ακολουθούν από κοινού κυβέρνηση και ΝΔ απέναντι στις αποκαλύψεις για το ημερολόγιο του Μιχ. Χριστοφοράκου, προδικάζοντας έτσι και τη στάση που θα κρατήσουν στη διερεύνηση της υπόθεσης στη Βουλή.

Τα στελέχη των δύο κομμάτων, τα ονόματα των οποίων εμφανίζονταν στο ημερολόγιο του άλλοτε αφεντικού της «Ζήμενς», διαβεβαιώνουν ότι δεν γνωρίζουν και δε συνάντησαν ποτέ τον Μιχ. Χριστοφοράκο, αδυνατώντας πάντως να εξηγήσουν πώς τα ονόματά τους φιγουράρουν στο ημερολόγιο. Κυρίως όμως δεν έχουν απαντήσει πού πήγαν τα περίπου 100 εκατομμύρια που δόθηκαν ως μίζα στα δύο μεγάλα κόμματα από τη γερμανική πολυεθνική σε διάστημα μιας δεκαετίας (1996-2005), σύμφωνα με τα όσα έχουν αποκαλύψει κορυφαία στελέχη της «Ζήμενς».

Για δημιουργία παραπλανητικών εντυπώσεων που δεν εξυπηρετεί την αναζήτηση της αλήθειας κατά την κρίσιμη περίοδο διερεύνησης υποθέσεων από τις Εξεταστικές Επιτροπές της Βουλής, έκανε λόγο ο υπουργός Επικρατείας Χ. Παμπούκης, απαντώντας σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» του περασμένου Σαββάτου, που τον εμφάνιζε να είχε σχέσεις με τον Μιχ. Χριστοφοράκο. Σύμφωνα με το συγκεκριμένο δημοσίευμα στο ημερολόγιο επαφών του στελέχους της «Ζήμενς» βρέθηκε καταγεγραμμένο τουλάχιστον οκτώ φορές (!) και το όνομα του Χ. Παμπούκη.

Παρομοίως, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Δ. Σιούφας διέψευσε δημοσίευμα της «Real News» που τον εμφάνιζε μεταξύ των πολιτικών που αναφέρονται στο επίμαχο ημερολόγιο. Την κατηγορηματική διαβεβαίωση ότι «δεν υπήρξε καμία εισροή» στο κομματικό ταμείο της ΝΔ από τη «Ζήμενς» επανέλαβε ο Λ. Ζαγορίτης, επικαλούμενος ότι «κάναμε έλεγχο και χρησιμοποιούμε διπλογραφικό σύστημα, όχι μπακαλοτεφτέρια».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ