ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Γενάρη 2006
Σελ. /40
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΟΥΡΗΣ

Νομάρχης Ανατολικής Αττικής

Eurokinissi

«Στο πλαίσιο των αδιαπραγμάτευτων, για κάθε κράτος δικαίου, ανθρωπίνων δικαιωμάτων θεωρώ ότι είναι αδιανόητη η καταδίκη πολιτικών κομμάτων και ιδεολογιών. Πολύ περισσότερο όταν με αμφιλεγόμενες μεθοδεύσεις επιχειρείται η καταδίκη από φορείς όπως το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Το περιεχόμενο του μνημονίου έρχεται σε κατάφωρη αντίθεση με τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, που αποτέλεσαν τον ιστό της οικοδόμησης της σύγχρονης διεθνούς κοινότητας μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Ιδιαίτερα όμως έρχεται σε αντίθεση με την παράδοση του ευρωπαϊκού πολιτικού πολιτισμού, όπως διαχρονικά διαμορφώθηκε.

Η έρευνα και αποτίμηση των ιστορικών γεγονότων αποτελεί αντικείμενο των ιστορικών και δεν μπορεί, εν ονόματι οποιασδήποτε σκοπιμότητας, να μετατραπούν σε πολιτικές επιβολής περιορισμού του δικαιώματος της ελεύθερης βούλησης των πολιτών.

Είμαι βέβαιος ότι θα κλείσει ο δρόμος σε όσους επιχειρούν να δημιουργήσουν κλίμα μισαλλοδοξίας και η προσπάθεια θα πέσει στο κενό».

ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Υποναύαρχος ε.α.

«Το προτεινόμενο κείμενο για να ψηφιστεί από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, περί καταδίκης των όσων έλαβαν χώρα στις σοσιαλιστικές χώρες, αποτελεί ένα απαράδεκτο "κυνήγι μαγισσών", που ξεχνάει τα 25 εκατομμύρια Σοβιετικών πολιτών, οι οποίοι έδωσαν τη ζωή τους στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, πολεμώντας στο πλάι των δυτικών δημοκρατιών ενάντια στο ναζισμό και σε ό,τι αυτός εκπροσωπούσε. Η συνολική προσφορά των καθεστώτων κρίνεται στο βάθος της Ιστορίας και όχι από συγκυριακές σκοπιμότητες. Ας παραδειγματιστούμε από τη Γαλλική Επανάσταση, που τόσο καταδικάστηκε και σήμερα θεωρείται η "μήτρα" του κράτους δικαίου που εμείς απολαμβάνουμε».

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΒΑΣΙΛΙΚΟΠΟΥΛΟΣ

Ναύαρχος ε.α., επίτιμος αρχηγός Γενικού Επιτελείου Ναυτικού

«Το επίμαχο, σουηδικής και όχι μόνο προέλευσης, αποκρουστικό και κακόβουλο κείμενο, μόνο ένας νοσηρός νους μπορούσε να επινοήσει. Υπ' αυτή την έννοια ο συντάκτης του θα μπορούσε -και πρέπει - να παραδοθεί στη χλεύη, στην ανυποληψία και στην περιφρόνηση. Το γεγονός, όμως, ότι έγινε αποδεκτή από την Πολιτική Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης η προώθησή του προς συζήτηση στην Ολομέλεια, είναι απαράδεκτο και δεν πρέπει να μείνει ασχολίαστο.

Η προσπάθεια εξομοίωσης που επιχειρείται με αυτό, μιας πολιτικής ιδεολογίας με παγκόσμια λαϊκή αναγνώριση που - ανεξάρτητα από τα όποια λάθη της καταλογίζονται πως διέπραξε - μετράει σε εκατομμύρια τους αγωνιστές που έπεσαν υπερασπιζόμενοι αυτή τους την ιδεολογία, με την πανούκλα του ναζισμού που μετέτρεψε την Οικουμένη, στο πρώτο ήμισυ του 20ού αιώνα, σ' ένα απέραντο κρεματόριο, είναι κάτι που κανένας ελεύθερος άνθρωπος δεν μπορεί να ανεχθεί. Μα πέρα απ' αυτό, εκείνο που είναι άκρως επικίνδυνο, είναι πως ο εμπνευστής του σχεδίου προσπαθεί να το επεκτείνει και στο σήμερα. Οι προθέσεις του είναι ευκρινείς και δικαιολογείται απολύτως η παγκόσμια λαϊκή οργή, που έχει ξεσηκωθεί εναντίον του.

Ιδιαίτερα, εμείς οι Ελληνες, που βιώσαμε στο πετσί μας, όχι μόνο τη θηριωδία του ναζισμού αλλά και την επινόηση - καλή ώρα - κάποιων ντόπιων σκοταδιστών, οι οποίοι ενήργησαν ως πρόδρομοι ανάλογων σχεδίων, θεσπίζοντας νόμους στο παρελθόν που χώρισαν τον ελληνικό λαό σε διάφορες κατηγορίες, όπως κομμουνιστές, συνοδοιπόρους και μιάσματα από τη μια μεριά, και εθνικόφρονες από την άλλη, βλάπτοντας την πατρίδα μας σε αφάνταστο βαθμό, αποκρούουμε με αγανάκτηση τέτοιου είδους μεθοδεύσεις. Για τους παραπάνω λόγους η μόνη στάση που επιβάλλεται από την πλευρά μας είναι η απόκρουση του επαίσχυντου σχεδίου».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ

Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κομοτηνής

«Με πραγματική δυσπιστία ενημερώθηκα για το περιεχόμενο του μνημονίου, το οποίο επιχειρείται να ψηφιστεί από το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Ποτέ δε θα μπορούσα να διανοηθώ, όπως πιστεύω και κάθε λογικός πολίτης, ότι οι κινούντες τα νήματα σήμερα της Ευρώπης - προφανέστατα σε αγαστή συνεργασία με τις ΗΠΑ - θα επιχειρούσαν, εκτός από το παρόν μας, να ρυθμίσουν, να πλαστογραφήσουν και να ισοπεδώσουν ακόμα και το πρόσφατο ευρωπαϊκό παρελθόν.

Η προσπάθεια ταύτισης του κομμουνισμού, μιας ιδεολογίας που καθοδήγησε ατομικούς και συλλογικούς αγώνες σε όλες τις χώρες και μάλιστα στις δυσκολότερες στιγμές της παγκόσμιας ιστορίας, που θωράκισε όλους όσοι πίστευαν σε έναν καλύτερο κόσμο, η ταύτιση αυτή λοιπόν με την πιο αποτρόπαιη σελίδα της ανθρωπότητας, το ναζισμό, αποτελεί, κατά την άποψή μου, έγκλημα και μόνο ως προς τη σύλληψή της ως ιδέα.

Ανεξάρτητα από την ιδεολογία του καθενός μας και μόνο η ύπαρξη στοιχειώδους δημοκρατικής συνείδησης μέσα μας, επιβάλλει να μην ανεχθούμε τέτοιες παρανοϊκές ταυτίσεις που το μοναδικό τους κίνητρο αποδεικνύεται ότι είναι η δημιουργία άλλοθι και μάλιστα στην προκειμένη περίπτωση ιστορικού άλλοθι στα εγκλήματα κατά της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της διεθνούς νομιμότητας, που τελούνται σήμερα στα Βαλκάνια, στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, ακόμα και μέσα σε ευρωπαϊκές χώρες και πολύ πρόσφατα τα βιώνουμε και εμείς σήμερα με τις απαγωγές, τις ανακρίσεις και όλη αυτήν την παράνομη συμπεριφορά απέναντι στους Πακιστανούς που ζουν στη χώρα μας.

Η στάση του Συμβουλίου της Ευρώπης στο συγκεκριμένο θέμα, κατά την άποψή μου, θα καταδείξει εάν η Ευρώπη φυλάσσει για τον εαυτό της το ρόλο ενός βαθιά συντηρητικού βαστάζου και δορυφόρου των ΗΠΑ ή μιας ακέραιης δημοκρατικής δύναμης που τιμά την ιστορία των λαών της και των πολιτών της.

Νομίζω ότι έχουμε χρέος όλοι οι δημοκρατικοί πολίτες, ανεξάρτητα από οποιαδήποτε ιδεολογία, να αντιδράσουμε σε αυτό μνημόνιο, το οποίο πιστεύω ότι κάθε άλλο παρά τυχαία έρχεται στη συγκεκριμένη ιστορική στιγμή».

ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΟΠΟΥΛΟΣ

«Θεωρώ ότι είναι ένα κείμενο το οποίο θέλει να ξεστρατίσει την Ευρώπη σε άλλες λογικές, στην κατεύθυνση να συμψηφίσει σύγχρονα εγκλήματα που διαπράττουν κάποιες υπερδυνάμεις εις βάρος μικρών λαών.

Τα λέω εγώ αυτά που δεν ανήκω στο χώρο της κομμουνιστικής Αριστεράς. Κάθε άλλο. Θα μπορούσα να πω ότι είμαι στον αντίπερα πόλο, όμως θεωρώ, ως δημοκράτης και ως άνθρωπος που ζω την ευρωπαϊκή πραγματικότητα, ότι η Ευρώπη αντί να κοιτάξει να αναπληρώσει το μεγάλο έλλειμμα που έχει στη δημοκρατία της, σύρεται σε κείμενα που κάθε άλλο παρά προάγουν τη δημοκρατία και θα έλεγα και τον πολιτικό πολιτισμό στην ΕΕ.

Θεωρώ ότι αυτό το κείμενο είναι κατάπτυστο και πρέπει να αποσυρθεί.

Η Ευρώπη να σταθεί στο ύψος της. Στην Ευρώπη μπορούν να υπάρξουν, να ζήσουν, να κυκλοφορούν ελεύθερα οι πολιτικές ιδέες, τα πολιτικά συστήματα και οι πολιτικές φιλοσοφίες χωρίς περιορισμούς, χωρίς ποινικοποιήσεις και οι λαοί είναι εκείνοι που θα αναδείξουν, θα ασπαστούν, αποδεχτούν τις κοσμοθεωρίες, τις πολιτικές. Εν πάση περιπτώσει η Ευρώπη να ταχθεί και να συνεχίσει αυτή την πορεία που είχε υπέρ της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών, των συστημάτων και των φιλοσοφιών.

Θεωρώ, ως πολίτης και ιδιαίτερα ως Καβαλιώτης πολίτης, ότι θίγομαι από αυτό το κείμενο. Αλλωστε, η Καβάλα έχει μια παράδοση στους λαϊκούς αγώνες και έχει δώσει απτά δείγματα γραφής σε όλες τις επικίνδυνες, αμφισβητούμενες και κρίσιμες περιόδους της ελληνικής Ιστορίας».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΑΡΟΥΦΑΣ

Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης

«Οι ιδεολογίες δεν καταδικάζονται με ψηφίσματα. Το Συμβούλιο της Ευρώπης θα έπρεπε περισσότερο να το απασχολεί αυτό που σήμερα γίνεται, όπου έχουμε οδηγίες της ΕΕ που, εμμέσως, θα έλεγα ότι περιστέλλουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και φαλκιδεύονται συνταγματικές ελευθερίες των πολιτών.

Εχουμε εκφράσει και στο παρελθόν την ανησυχία μας για την τάση που παρατηρείται διεθνώς, ώστε εν ονόματι δήθεν της ασφάλειας, να έχουμε περιστολή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και φαλκίδευση συνταγματικών ελευθεριών των πολιτών.

Εμείς πιστεύουμε και θέλουμε η ΕΕ, η Ευρώπη, να συμβολίζει έναν ανθρωποκεντρικό τρόπο ζωής, να είναι ο σημαιοφόρος στον αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και για τις δημοκρατικές ελευθερίες των πολιτών».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ