ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Μάρτη 2005
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Προκαλεί το Ισραήλ με καθυστερήσεις και νέο εποικισμό

Παλαιστίνιος διαδηλωτής ενάντια στο «τείχος»

Associated Press

Παλαιστίνιος διαδηλωτής ενάντια στο «τείχος»
ΡΑΜΑΛΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Μετ' εμποδίων συνεχίζεται η διαδικασία της παράδοσης του ελέγχου παλαιστινιακών πόλεων από τον ισραηλινό στρατό στις παλαιστινιακές αρχές. Εκτός από αυτό, το κλίμα «ηρεμίας και συναίνεσης», που γίνεται προσπάθεια να διαμορφωθεί, κλονίζεται σφοδρά από την απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης να προχωρήσει σε ανέγερση 3.500 νέων κατοικιών στον εποικισμό Μάαλε Αντουμίν, ανατολικά της Ιερουσαλήμ.

Μετά από αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις και αναβολές, Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι, αργά χτες το απόγευμα, συμφώνησαν να παραδοθεί στον έλεγχο της παλαιστινιακής αστυνομίας η πόλη της Τουλκαρέμ. Βασικό εμπόδιο στην πορεία των διαπραγματεύσεων αποδείχτηκε η άρνηση του Ισραήλ να παραδώσει, όπως είχε αρχικά συμφωνήσει, μαζί με την Τουλκαρέμ και 2 γειτονικά της χωριά, καθώς υποστηρίζει ότι αποτελούν προπύργιο της «Τζιχάντ». Τελικά, η παλαιστινιακή πλευρά αποδέχτηκε να παραδοθεί η Τουλκαρέμ και να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για τις άλλες 2 περιοχές.

Εντούτοις, οι διαρκείς ισραηλινές καθυστερήσεις και χρονοτριβές έχουν αρχίσει να προβληματίζουν και να εξοργίζουν την παλαιστινιακή πλευρά. Ενδεικτική είναι η δήλωση του πρωθυπουργού Αχμάντ Κορέι, ο οποίος λίγο πριν την επίτευξη της συμφωνίας για την Τουλκαρέμ, κατηγόρησε την ισραηλινή πλευρά ότι «διαπραγματεύεται πράγματα που ήδη έχουν συμφωνηθεί».

Το κλίμα βάρυνε ακόμη περισσότερο μετά την επίσημη επιβεβαίωση από τον Ισραηλινό υπουργό Αμυνας, Σαούλ Μοφάζ, ότι σχεδιάζεται η ανέγερση 2 νέων συνοικιών, συνολικά 3.500 νέων κατοικιών, στον εποικισμό Μάαλε Αντουμίν, που βρίσκεται πολύ κοντά στην Ιερουσαλήμ. Ουσιαστικά, αν ανεγερθούν αυτές οι κατοικίες, η Ιερουσαλήμ σχεδόν συνδέεται με τον εποικισμό οικιστικά.

Εντονες υπήρξαν οι παλαιστινιακές αντιδράσεις. Ο διαπραγματευτής Σάεμπ Ερακάτ κατηγόρησε την ισραηλινή κυβέρνηση ότι υπομονεύει «όλες τις προσπάθειες αναθέρμανσης του διαλόγου και της ειρηνευτικής διαδικασίας» και ότι «προσπαθεί, δημιουργώντας τετελεσμένα, να καθορίσει την τύχη της Ιερουσαλήμ». Ο Ερακάτ κάλεσε το Κουαρτέτο και την αμερικανική ηγεσία να παρέμβει, υπογραμμίζοντας ότι ο «οδικός χάρτης» απαγορεύει την ανέγερση νέων κατοικιών στους εποικισμούς και υποστήριξε ότι «όπως λειτουργεί η ισραηλινή κυβέρνηση φαίνεται σαν να προσπαθεί να ανταλλάξει την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα με τη δημιουργία των προϋποθέσεων για ένα Μεγάλο Ισραήλ, γεγονός που αποκλείει την προοπτική της ιδέας των 2 ανεξάρτητων γειτονικών κρατών».

Παρ' όλα αυτά, οι παλαιστινιακές αρχές ασφαλείας προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα στην προσπάθειά τους να ελέγξουν τις ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις. Σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο που δημοσιεύτηκε, χτες, στον ισραηλινό Τύπο, δόθηκε η εντολή στην αστυνομία της Δυτικής Οχθης να ελέγξει όλους τους πολίτες που κατέχουν όπλα, να τα καταγράψει και να επιτρέψει την κατοχή μόνο ενός όπλου. Επίσης, καλούνται όλοι όσοι κατέχουν οπλισμό να μην κυκλοφορούν με αυτόν δημόσια. Οι πρώτες αντιδράσεις προήλθαν από την οργάνωση «Ταξιαρχίες του αλ Ακσα», η οποία διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται να συμμορφωθεί με τη νέα απόφαση, όσο το Ισραήλ δεν υλοποιεί τις δεσμεύσεις του.

Τέλος, την Κυριακή 3 Ισραηλινοί στρατιώτες και 1 αστυνομικός τραυματίστηκαν, κοντά στη Ραμάλα, από ενόπλους Παλαιστινίους. Σε άλλο περιστατικό, για το οποίο δε δόθηκαν περισσότερες πληροφορίες, τραυματίστηκε από ισραηλινά πυρά 1 Παλαιστίνιος.

Εκλογικές προετοιμασίες

Τη συμμετοχή τους στις βουλευτικές εκλογές του Ιουλίου ανακοίνωσαν οι εκπρόσωποι του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης και του Δημοκρατικού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης. Οι δύο οργανώσεις, που μέχρι στιγμής είναι γνωστό ότι θα συμμετάσχουν χωριστά στις εκλογές, τονίζουν ότι έλαβαν αυτήν την απόφαση μετά τη συμφωνία για τον εκλογικό νόμο που επήλθε κατά τη διάρκεια της ενδοπαλαιστινιακής συνάντησης που πραγματοποιήθηκε, την περασμένη εβδομάδα, στο Κάιρο.


ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Επιθέσεις και οργή κατά Ιορδανίας

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Συνεχίστηκαν, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, οι επιθέσεις κατά ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας κυρίως στο βόρειο Ιράκ. Παράλληλα, κλιμακώνονται οι αντιδράσεις των σιιτών κατά της Ιορδανίας με καθημερινές διαδηλώσεις, με αφορμή τις πληροφορίες ότι ο καμικάζι της πολύνεκρης επίθεσης που σημειώθηκε, στις 28 Φλεβάρη, στη Χίλα και στοίχισε τη ζωή σε 125 ανθρώπους, στην πλειοψηφία τους σιίτες, ήταν Ιορδανός. Χτες, ο ανώτερος Ιορδανός διπλωμάτης που εκτελούσε χρέη επιτετραμμένου στο Ιράκ ανακλήθηκε στο Αμμάν, «μέχρις ότου διασφαλιστεί η καλύτερη προστασία του στο Ιράκ».

Στη Μοσούλη, την Κυριακή, στόχος δολοφονικής επίθεσης έγινε ο επικεφαλής της τοπικής αστυνομίας, ο οποίος σκοτώθηκε από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου μέσα στο γραφείο του. Λίγη ώρα αργότερα, κατά τη διάρκεια της κηδείας του, σημειώθηκε νέα επίθεση, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν άλλοι 2 Ιρακινοί. Την ίδια μέρα, στο Κιρκούκ από βομβιστική επίθεση κατά αμερικανικής περιπόλου, σκοτώθηκε 1 Αμερικανός στρατιώτης και τραυματίστηκαν 3. Την προηγούμενη ημέρα, στην ίδια πόλη, είχαν σκοτωθεί από βομβιστική επίθεση άλλοι 4 αστυνομικοί.

Στην Μπαακούμπα, από επίθεση ανταρτών κατά φυλακίου της ιρακινής εθνοφρουράς τραυματίστηκαν 15 άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους Ιρακινοί στρατιώτες. Τέλος, αργά την Κυριακή, οι κατοχικές δυνάμεις εξέδωσαν ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία κατά τη διάρκεια σκληρής και πολύωρης μάχης με αντάρτες, 30 χιλιόμετρα από τη Βαγδάτη, σκοτώθηκαν 24 αντάρτες και τραυματίστηκαν 6 στρατιώτες και 7 αντάρτες. Δε διευκρινίζεται σε ποια περιοχή ακριβώς έγιναν οι μάχες ούτε δίνονται περισσότερες πληροφορίες για τις συνθήκες.


ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ
Οι προτάσεις του Ανάν για ένα «νέο» ΟΗΕ...

Προτάσεις για τη θέσπιση μεταρρυθμίσεων σε νευραλγικά θεσμικά όργανα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στον άξονα «βελτίωσης της ασφάλειας, της ανάπτυξης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», ανακοίνωσε χτες ο ΓΓ του Οργανισμού Κόφι Ανάν.

Οι προτάσεις του, που σε πολλά σημεία θυμίζουν το πακέτο μεταρρυθμίσεων που είχε υποβάλει προ μηνών μία ανεξάρτητη επιτροπή για τη θέσπιση αλλαγών στα Ηνωμένα Εθνη, περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:

- Τη διεύρυνση του αριθμού των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας από 15 σε 24.

- Τη σύνταξη και ψήφιση μιας συνθήκης κατά της Τρομοκρατίας (όπου θα αναγράφεται σαφής ορισμός) έως το Σεπτέμβρη του 2006.

- Την αντικατάσταση της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με ένα Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που θα δρα πλάι στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

- Δημιουργία ενός... «Ταμείου για τη Δημοκρατία» που υποτίθεται θα χρηματοδοτεί τις προσπάθειες δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων αναπτυσσόμενων χωρών και τη θέσπιση ενός «Συμβουλίου Οικοδόμησης της Ειρήνης».

- Θέσπιση ενός «φόρου» υπέρ της οικονομικής αναπτυξιακής βοήθειας αναπτυσσόμενων χωρών. Προτείνεται, π.χ., έως το 2015 το 0,7% του ΑΕΠ πλουσίων χωρών να πηγαίνει ως βοήθεια στις φτωχές χώρες. «Προτείνεται» επίσης στις αναπτυσσόμενες χώρες μεταξύ άλλων να «μειώσουν κατά το ήμισυ»... την εξαθλίωση και τη φτώχεια στους πληθυσμούς τους μέσα στην προσεχή δεκαετία.

Πολιτικοί παρατηρητές, πάντως, έσπευσαν να σχολιάσουν επικριτικά τη σπουδή (ένα εξάμηνο νωρίτερα...) του ΓΓ του ΟΗΕ να παρουσιάσει τις προτάσεις για τη θέσπιση μεταρρυθμίσεων στον ΟΗΕ, υπενθυμίζοντας πως στην παρούσα συγκυρία εξελίσσονται τουλάχιστον δύο σκάνδαλα σε βάρος ανώτατων αξιωματούχων του Οργανισμού, όπως π.χ. οι κατηγορίες για υπεξαίρεση χρημάτων όσον αφορά στο πρόγραμμα «Πετρέλαιο έναντι τροφίμων» για το Ιράκ και τις κατηγορίες για σεξουαλικές παρενοχλήσεις εργαζομένων του Οργανισμού έναντι του παραιτηθέντος Υπατου Αρμοστή για τους Πρόσφυγες Λουντ Ρούμπερτς...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ